hero taustakuva

Näe USA vihreämmin – vinkit kestävälle road tripille

Riikka Krenn artikkelin kuva
Vastuullinen matkailu
Haaveiletko automatkasta Yhdysvaltojen halki? Näin toteutat sen ympäristöystävällisesti!
Teksti: Reilun matkailun yhdistys
Päivitetty: 02.09.2015
facebook   whatsapp

Vastuulliset ratkaisut ovat tarpeen kaikkialla maailmassa

Kestävä matkailu yhdistetään usein kehittyviin maihin, joissa luonto on hauras ja ympäristölainsäädäntö joko olematonta tai heikosti valvottua. Vastuullinen matkailija ottaa kuitenkin ympäristön huomioon myös sellaisissa kohteissa, joissa infrastruktuuri pelaa ja luontoa ainakin yleisesti ottaen kunnioitetaan.

Yhdysvallat on yksi maailman mielenkiintoisimmista ja suosituimmista matkakohteista, eikä vähiten sen ainutlaatuisen vaihtelevien luonnonolojen vuoksi. Maassa ovat koettavissa kaikki maailman ekosysteemit sademetsää lukuun ottamatta – ja niistäkin lähin löytyy heti Kanadan länsirannikon tuntumasta. Voit matkata yhden valtion sisällä autiomaasta jäätikölle ja kiivetä syvänteistä vuorten huipuille.

Paras tapa nähdä Yhdysvallat onkin yleensä tien päällä, klassisella road tripillä, ja hyväkuntoinen tieverkosto antaa tähän erinomaiset puitteet. Yksityisautoilu saattaa ympäristötietoisen matkailijan näkökulmasta tuntua kuitenkin kyseenalaiselta matkustustavalta, ja polttoaineen aiheuttamat päästöt voivat toki olla merkittäviä. Tietoisilla valinnoilla automatkailustakin voi kuitenkin tehdä astetta ekologisempaa.

Valitse oikeanlainen auto

Valitse vuokra-auto tarpeittesi mukaan. Jos teitä on kaksi aikuista, ette ehkä tarvitse isoa maasturia matka-autoksi. Pyri valitsemaan auto, joka kuluttaa mahdollisimman vähän – ehkä jopa hybridi – ja joka on mahdollisimman hyväkuntoinen.

Yhdysvaltalaiset autovuokraamot tarjoavat yleensä uusia ja hyväkuntoisia autoja, mutta asiakkaan on silti hyvä tarkastaa ainakin renkaiden paine. Matala ilmanpaine lisää polttoaineen kulutusta, joten tarkkaile sitä koko matkan ajan. Pyydä autoon myös navigaattori. Näin pysyt reitillä ja vältät eksymistä.

Vuokra-auto ei tietenkään ole ainoa tapa nähdä Yhdysvallat tien päällä. Voit ostaa auton, etenkin jos aiot viipyä matkallasi kuukausia. Yksi tapa on myös etsiä internetistä kimppakyytejä. Uusi yritys Zimride kattaa jo melko suuren osan Kaliforniaa ja lähialueita, ja sen vahvuudeksi lasketaan esimerkiksi, etteivät kuljettajat tai matkustajat voi esiintyä nimettöminä.

Aivan yhtä varteenotettava keino on käyttää kattavaa bussiverkostoa. Tunnetuin yritys on Greyhound, mutta muitakin löytää nopealla hakukonehaulla. Juna on mukava tapa siirtyä paikasta toiseen, mutta mukavuudenhalusta joutuu myös yleensä maksamaan enemmän, eikä junasta voi hypätä pois aina hauskan nähtävyyden osuessa kohdalle.

Suunnittele reittisi etukäteen

Osa road tripin viehätystä on spontaanisuus. Autolla matkaaminen mahdollistaa pysähdykset silloin, kun eteen sattuu osumaan jotakin mielenkiintoista ja odottamatonta. Reitin suunnittelu etukäteen auttaa sinua kuitenkin välttämään pahimmat ruuhkapaikat ja -ajat. Pysyttele poissa kaupunkien keskustoista ja niihin vieviltä pääteiltä ainakin ruuhka-aikoina.

Ruuhkat ovat USA:n kaupunkien ympärillä usein massiivisia ja rasittavat paitsi ympäristöä, myös kuskin hermoja. Keskusta-alueet voi kuitenkin yleensä kiertää bywayta, eräänlaisia kehäteitä, käyttämällä.

Reitin suunnittelu myös pienentää eksymisen riskiä. Ympäriinsä ajelu väärältä polulta pois pääsemiseksi lisää polttoaineen kulutusta ja siten päästöjä. Tässä auttaa toki myös navigaattori, josta kuskin kannattaa säätää itselleen uusi paras ystävä.

Pakkaa kevyesti

Automatkalle lähtijän kannattaa pyrkiä löytämään pakkaamisen suhteen kultainen keskitie. Mitä kevyempi auto, sitä pienemmät päästöt, joten tavaramäärä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä. Mutta toisaalta on hyvä pakata mukaan kaikki tarpeellinen, jottei matkan aikana tarvitse ostaa lisää tavaraa, sillä sekään ei ole kokonaisuutena kestävä ratkaisu.

Poista mahdollisista uutena ostetuista tuotteista pakkausmateriaalit jo ennen lähtöä sellaisessa paikassa, jossa voit lajitella ne oikein. Mahdollisuuksien mukaan pidä autossa omia lajitteluastioita ainakin pattereiden kaltaiselle ongelmajätteelle. Voit tyhjentää nämä jätteet aina lajittelupisteelle osuessasi.

Syö paikallisesti

Paikalliseen ruokaan tutustuminen on aina osa onnistunutta matkaa. Yhdysvalloissa on kuitenkin valitettavan yleistä, että pääteiden varrella ravintolavalikoima koostuu ylikansallisista pikaruokapaikoista, jotka ovat merkittäviä ympäristönkuormittajia.

Voit välttää nämä paikat etsimällä vaihtoehtoisia taukopaikkoja. SHFT Food Tripping on sovellus, jonka avulla voit etsiä, löytää ja ilmoittaa hyvistä taukopaikoista, joissa saa syödäkseen paikallista ja terveellistä apetta.

Omien eväiden valmistaminen on myös varteenotettava vaihtoehto. Pyri kuitenkin käyttämään maatuvia ja/tai kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja eväsastioita.

>> Lue lisää vastuullisesta matkailusta

Tytti McVeigh

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.