Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Top Secret! Ammattilaisen vinkit matkailualan koulutukseen tai työhön hakeutuvalle

iStockphoto artikkelin kuva
Matkailukoulutus
Mitä matkailualan koulutuksesta tai työpaikasta haaveilevan kannattaa huomioida?
Teksti: Anu Nylund
Päivitetty: 13.05.2016
facebook   whatsapp

Väite 1: Jos tykkää matkailla, ei sovi alalle

Moni matkailualan ammattilainen on sitä mieltä, että jos työtä tai koulutuspaikkaa hakiessa erehtyy sanomaan haluavansa alalle, koska tykkää matkailla ja kiertää maailmaa, on peli menetetty. Kommentin taakse kätkeytyy ajatus siitä, että hakija ei ymmärrä alan vaativuutta ja kuvittelee työn olevan pelkkää reissaamista ja glamouria.

Espanjassa asuessani kuulin päinvastaisen kommentin: matkatoimiston johtaja ei voinut
kuvitellakaan palkkaavansa matka-asiantuntijaa toimistoonsa, jos tällä ei ollut kokemusta
matkailusta ja kiinnostusta nähdä maailmaa.

Vinkki: kerro rehellisesti suhteestasi matkailuun ja valmistaudu perustelemaan millaista työtä haluat alalla tehdä ja mihin perustat kuvitelmasi ja tietosi siitä, mitä alalla työskentely on.

UnWTOMatkailualalla näkyy kasvua
Matkailu on nopeimmin kasvava teollisuudenala maailmassa (www.unwto.org).

Väite 2: Yrittäjämäinen tapa toimia ja matkailuala eivät sovi yhteen

Yrittäjämäinen tapa toimia, sisäinen yrittäjyys ja oman yrityksen perustaminen kasvattavat
suosiotaan matkailualalla samaan tapaan kuin muillakin aloilla. Nyt me elämme muutoksen aikaa
ja ammattilaisten piireissä mielipiteet jakaantuvat.

Yrittäjämäinen tapa toimia on kaikin puolin hyväksyttävää, mutta oman yrityksen perustamissuunnitelmat voivat jonkun työhaastattelijan korvaan kuulostaa siltä, että olet perustamassa kilpailevaa yritystä.

Matkailuala työllistää sesonkiluonteisuudenkin vuoksi freelancer-työntekijöitä, joista osa tekee työtä verokortilla, pienempi osa vielä tällä hetkellä oman yrityksen kautta laskuttamalla. Tyypillisiä freelancereitä ovat paikallisoppaat, matkanjohtajat, ohjelmapalvelujen tuottajat, tapahtumatekijät ja tuottajat sekä Lapin sesonkityöntekijät.

Matkatoimistoihin palkataan tällä hetkellä pääasiassa uudet työntekijät työsopimuksin, mutta
matkatoimistojen toimitusjohtajissa on jo edelläkävijöitä, jotka kannustavat yrittäjämäisen ammatti-identiteetin rakentamiseen. Tulevaisuudessa yhä useampi ammattilainen voi tehdä työtä oman yrityksen nimissä, useammallekin toimeksiantajalle kerrallaan.

Vinkki: Selvitä itsellesi mitä tarkoittaa yrittäjämäinen tapa toimia ja kerro hakuvaiheessa mitä se mielestäsi tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa.

Huomioi nämä matkailualalla
Matkailualan yrittäjät toivovat oppilaitosten olevan joustavia ja tarjoavan monipuolista oppia – myös Amadeus-varausjärjestelmän käyttökoulutusta.

Väite 3: Uusi moniosaaja ei tarvitse ”vanhoja taitoja” ja yksi tutkinto riittää

Matkailuala seuraa globaaleja trendejä ja nyt osaamisvaatimuksissa korostuvat digitaalisuus,
mobiilisovellukset, online-osaaminen, sosiaalinen media markkinoinnissa ja sisällöntuotanto viestinnässä.

Kun matkailualan isojen yritysten ja tunnettujen brändien edustajilta kysytään, mitä taitoja ja sisältöjä he pitävät tärkeinä matkailukoulutuksen suunnittelussa, vastaavat he, että uusien taitojen ohella tulee hallita alan perinteinen ja kunkin yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeä osaaminen.

Jossakin yrityksessä on tärkeää osata varausjärjestelmien kuten Amadeuksen käyttö, ja kaikissa
yrityksissä pitää osata myydä ja palvella asiakkaita joustavalla asenteella. Ilman myyntiä ei ole liikevaihtoa eikä työtä. Työn tekemisen ilon tulisi näkyä tekemisessä eikä niin sanottuja huonoja päiviä saa tuoda työpaikalle.

Vinkki: Älä suhtaudu ammattitaitovaatimuksiin liian kapeakatseisesti, vaan ymmärrä alusta asti, että matkailuala on monitieteellinen ja moniosaajuutta vaativa ala. Se on suuri rikkaus. Matkailuala tarjoaa paljon erilaisia työtehtäviä ja eteneminen alalla on mahdollista kaikille, jotka ovat kiinnostuneita olemaan mukana muutoksessa ja oppimaan kaiken aikaa uutta.

Väite 4: Suomessa matkailuala ei enää kasva eikä siis tarjoa työllistymismahdollisuuksia

Matkailuala luokitellaan vientiteollisuuteen rinnastettavaksi alaksi. Matkailu on hyvin
suhdanneherkkä ala, ja jos seuraa uutisia, saattaa joskus tulla sellainen mielikuva, että alalla menee huonosti. Matkailualan yrityksissä on käyty yt-neuvotteluja ja yrityksiä on hävinnyt markkinoilta. Matkailualan työpaikkoja ei ehkä usein löydy työpaikkailmoituksista.

Matkailuala on kuitenkin Suomen eniten kasvava vientiala ja matkailukysyntä muodostaa noin
2,5 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on hieman enemmän kuin maa- ja metsäteollisuus ja selvästi enemmän kuin elintarviketeollisuus.

Matkailuala tarjoaa työtä nyt noin 140 000 ammattilaiselle ja vuoteen 2025 mennessä luvun arvioidaan kasvavan noin 180 000 ammattilaiseen. Maailmassa matkailijamäärät ja matkailutulo kasvavat neljästä viiteen prosenttiin vuodessa, ja Suomessa kasvu on viime vuosien aikana ollut yli kuusi prosenttia.

Vinkki: Etsi positiivisia uutisia matkailusta, perusta mielipiteesi faktaan ja tutki, millaisia osaajia ja ammattilaisia tarvitaan nyt ja millaisia viiden vuoden päästä. Seuraa matkailun globaaleja lukuja ja hanki alan yleissivistystä mm. ottamalla alan sanasto ja määritelmät haltuun. Opettele brändäämään oma osaamisesi ja ole aktiivinen työnantajiin päin.

Vastuullinen toiminta matkailualalla
Gran Canarialla voi tehdä vastuullisen valinnan ja tutustua paikalliseen luontoon ja kulttuuriin.

Väite 5: Jos kestävä kehitys ja vastuullisuus kiinnostavat, ei matkailu ole oikea valinta

Matkailuelinkeino on palvelujen ja elämysten tuottamista. Matkailuyritykset paketoivat palvelukokonaisuuksia, joihin lähtökohtaisesti sisältyy majoitus ja kuljetus sekä muut asiakakkaan toivomat palvelut kuten ruokailut, ohjelma- ja opastuspalvelut sekä kokouspalvelut.

Matkailuelinkeino valtaa maa-alaa muilta elinkeinoilta ja huonojakin esimerkkejä on esim. matkailun vaikutuksista alkuperäiskansojen kulttuuriin. Matkailu tarkoittaa usein liikkumista paikasta toiseen ja liikkuminen motorisoiduilla ajoneuvoilla aiheuttaa ilmanpäästöjä.

Vastuullinen toiminta on monen matkailuyrityksen strateginen valinta eikä asiakkaita voi enää huijata ”viherpesu” – toimilla. Matkailualan ammattilaiset ovat tiedostavia ja kansainvälisiä trendejä seuraavia osaajia, jotka kulkevat usein etujoukoissa, kun uutta tietoa sovelletaan käytäntöön.

Vastuullinen ammattilainen valitsee vastuullisemman vaihtoehdon ja huolehtii siitä, että matkailun aiheuttamat hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Vinkki: Selvitä kolikon molemmat puolet ja etsi tietoa ennen kuin syyllistät. Kuuntele haastattelijaa ja valitse diplomaattisen positiivinen tapa esittää oma kantasi tietoon perustuen. Kerro omista vastuullisista valinnoistasi.

Tutustu Helmi Liiketalousopistoon

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Hei,Miten saataisiin nämä vaatteissa roikkuvat myyntitykit
  kaupunkien kävelykaduilta pois. Ne eivät ainakaan edistä
  matkailua. Parempi olisi kaupunkien jalkauttaa matkailuväkensä esim juuri kävelykaduille.Monestihan niitä
  info -pisteitä mielestäni ja kokemuksesta saa etsiä.9.8.-15
  oli matkailuun liittyvä mielipide artikkelisi hesassa.
  Ystävällisin Terveisin
  Jukka Jäppinen
  ps. Tämä viesti on Anu Nylundille


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.