Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin valmistetaan aito turkkilainen kahvi

Flickr / Vaishak Suresh artikkelin kuva
Matkailu Turkissa
Kahvilla on tärkeä paikkansa turkkilaisessa kulttuurissa. Näin syntyy aito turkkilainen kahvi!
Teksti: Karoliina Åman-Yıldız
Päivitetty: 04.09.2015
facebook   whatsapp

Teetä vai kahvia?

Turkkilaiset ovat yleisesti tunnettua teekansaa. Tuskin on yhtään lomailijaa, joka ei olisi maistanut turisteille tarjoiltavaa omenateetä – vaikka turkkilaiset itse eivät yleensä tuota hedelmäteetä nautikaan. Sen sijaan turkkilaisen päivään kuluu useita pieniä kupillisia haudutettua, turkkilaista teetä.

Kahvin ystävien ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, sillä kahvillakin on oma paikkansa turkkilaisessa kulttuurissa. Turkkilaiset valloittajat ihastuivat kahvin makuun jo 1500-luvulla Egyptissä ja ottomaanit ottivatkin tuon ihmeaineen mukaansa levittäen sitä valloittamiinsa maihin.

Ensimmäinen kahvila Istanbuliin, tuolloiseen Konstantinopoliin, avautui jo vuonna 1554. Turkin kahviloissa eurooppalaisetkin ensi kertaa kahviin tutustuivat ja pian kahvivirrat jo kulkivatkin niin kameleiden kuin laivojenkin kyydillä ympäri Eurooppaa.

Hyvän kahvin tunnistaa vaahdosta

Turkkilainen kahvi valmistetaan cezve-nimisellä kannulla, johon annostellaan vettä ja haluttu määrä kahvia.

Sinulta kysytäänkin ennen kahvin valmistusta, haluatko kahvisi şekerli (makea), orta şekerli (puolimakea) vai sade (sokeriton). Maitoa ei turkkilaisessa kahvissa käytetä lainkaan ja sokerikin lisätään jo keittovaiheessa.

Hyvin valmistetun kahvin tunnistaa sen pinnalla olevasta kauniista vaahdosta, joka syntyy, kun kahvi kiehautetaan ja kaadetaan kuppeihin kahdessa osassa.

Porot kuuluu jättää kupin pohjalle

Koska valmiissa kahvissa on kahvijauhe mukana, annetaan kahvin asettua ennen tarjoilua. Kuppia ei siis myöskään juoda tyhjäksi vaan kahvinporot jätetään kupin pohjalle.

Näistä pohjalle jääneistä poroista myös mieluusti ennustetaan, kahviloissa saattaa olla kahvinporoista lukijatkin paikalla. Kun kahvi siis on juotu, asetetaan kuppi nurinpäin lautaselle ja pyöräytetään itseä kohti. Annetaan hetken olla ja tämän jälkeen ennustaja kertoo, mitä näkee kupin reunoille ja pohjille asettuneista poroista.

Mikäli tämä melko voimakkaan makuinen turkkilainen kahvi ei ole makuusi, on yleensä aina tarjolla myös pikakahvia, joka tunnetaan yleisnimellä nescafe.

Kaupungeissa on myös useita paikallisia sekä kansainvälisiä kahviketjuja joissa on runsaat valikoimat erilaisia kahvilaatuja. Ilman päivän kahviannosta ei siis tarvitse pahimmankaan kahvikissan pelätä jäävänsä!

Lue lisää: Turkkitieto.com

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.