Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Broadway hurmaa – koe sykähdyttävä musikaali maailmankuululla teatterialueella

Eric Lang artikkelin kuva
Matkailu New Yorkissa
New Yorkin kuuluisa teatterialue tarjoaa vauhdikkaita tanssikohtauksia, värivalojen säihkettä ja taidokkaita lauluesityksiä. Täydet katsomot keräävät Broadway-musikaalit ovat todellisia elämyksiä jokaiselle New Yorkin matkaajalle.
Teksti: Eric Lang
Päivitetty: 27.04.2017
facebook   whatsapp

Theater Districtin kasvojen kohotus

Maineikkaat Broadway-teatterit sijaitsevat Midtown Manhattanilla, aivan New Yorkin sydämessä Theather Districtin alueella, jossa esitettävät Broadway-musikaalit viihdyttävät kaikenikäisiä. Times Squaren valomainostauluja katsellessa ja kiiltäväpintaisia lippulaivamyymälöitä ihmetellessä ei uskoisi, että muutama vuosikymmen sitten niiden paikalla sijaitsi go go -baareja ja erotiikkamyymälöitä.

Entisen kaupunginjohtaja Rudolph Giulianin käynnistämät muutokset johtivat kuitenkin 90-luvulla alueen siistimiseen ja huonomaineisten paikkojen sulkemiseen. Nykyään kuuluisalta teatterialueelta löytyy lukuisten teattereiden lisäksi musiikkistudioita, levy-yhtiöitä, roolituspalveluja sekä tv-kanava ABC:n studiot.

New York
Broadway-teatterit sijaitsevat aivan New Yorkin sydämessä.

Broadway, off-Broadway ja off-off-Broadway

Theater Districtin alueella sijaitsevien Broadway-teattereiden ohjelmisto kattaa laajan kirjon esityksiä, joista löytyy jokaiselle jotakin. Kattavan valikoiman edessä voi kuitenkin eteen tulla valinnan vaikeus: miten valita juuri itselle mieleinen mieleenpainuva Broadway-show? Ja mikä ero on Broadway-, off-Broadway- ja off-off-Broadway-esityksillä?

Broadway-musikaalit keräävät yleensä katsomot täyteen yleisöä rakastettujen esitysten pariin. Häikäisevistä laulukohtauksista, upeasta lavatekniikasta ja vauhdikkaista tanssiesityksistä on kenen tahansa helppo nauttia. Off-Broadway-esitykset ovat Broadway-musikaaleihin verrattuna pienempiä sekä uskaliaampia ja off-off-Broadway-show’t ovat tyypillisesti kokeellisempia esityksiä.

Ero viittaa myös teatterin profiiliin, show’n kokoon ja esityksen kaupallisuuteen: siinä missä Broadway-show’t tyypillisimmillään tuovat lavalle tuttuja ja suosittuja tarinoita, off-Broadway-show’t taas tarjoavat yleisölleen usein vaihtoehtoisia teatteri-ilmaisun muotoja.

Eric LangNew York
Klassikkomusikaali on aina varma valinta.

Klassikkomusikaali on varma valinta

Broadwayn teattereissa esitetään lukuisia esityksiä päivittäin. Mikäli epäröit musikaalivalinnan edessä, niin valitsemalla yhden palkituista klassikkomusikaaleista tuskin tulet pettymään. Hanki esimerkiksi Broadway-liput Lion King -esitykseen, tai lähde katsomaan Chicago- tai Cats-musikaaleja.

Nämä esitykset vetävät katsomot täyteen vielä vuosien jälkeen esitysten alkamisesta – ja syystä! Parhaat esitykset palkitaan vuosittain arvostetuilla Tony Awards -palkinnoilla, joita tavoittelee vuosittain lukuisia näytelmiä ja musikaaleja.

Historialliset teatterit ovat myös nähtävyyksiä

Vaikka itse esitykset ovatkin tärkein syy vierailla Broadwaylla, niitä esittävät teatterit ovat usein myös itsessään näkemisen arvoisia.

Eric LangNew York
New Yorkin historialliset teatterit ovat myös kiinnostavia vierailukohteita.

Useilla yhä toiminnassa olevilla teattereilla on pitkä historia, joka ulottuu viime vuosisadan alkuun. Esimerkiksi Winter Garden -teatteri toimi alunperin paikkana hevoskaupalle ennen kuin se muunnettiin teatteriksi vuonna 1911, ja sekä Lyceum että The New Amsterdam Theater ovat olleet toiminnassa jo vuodesta 1903 alkaen.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.