Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Avoimesti matkailualalle – aloita urasi avoimessa ammattikorkeakoulussa

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailu ammattina
Jäikö opiskelupaikka saamatta? Jätitkö hakematta, koska et ollut varma mitä matkailualalla oikeastaan opiskellaan? Tai epäröitkö omia opiskelutaitoja tai sinulla ei ollut tietoa siitä, miten ammattikorkeakoulussa opiskellaan? Älä luovuta, vaan lähde paikan päälle ottamaan asiasta selvää.
Teksti: Aija Juvonen
Päivitetty: 10.08.2015
facebook   whatsapp

Haaveiletko matkailualan opinnoista?

Kulunut kevät ja meneillään oleva kesä on ollut monelle matkailuopintojaan suunnittelevalle ja opintoihin pyrkivälle niin nuorelle kuin aikuisellekin jännittävää aikaa, johon on sisältynyt onnistumisia ja pettymyksiä, ehkä myös luovuttamista. Onnekkaimpia luonnollisesti ovat he, joille opiskelupaikka tavoittelemassaan oppilaitoksessa on avautunut.

Hakijoiden joukossa on kuitenkin lukuisa määrä heitä, joilta opiskelupaikka jäi tällä kertaa saamatta. Eikä liene tavatonta, että joku epäröi alavalintaansa ja jättäytyi vapaaehtoisesti hakujen ulkopuolelle.

Jos kuulut jompaankumpaan jälkimmäisistä ryhmistä, ei mahdollisuutta matkailun opintoihin tarvitse välttämättä odottaa kokonaista vuotta hakeaksesi uudelleen. Sinulle Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot tarjoavat väylän matkailun opintoihin heti uuden lukuvuoden alkaessa elokuussa. Opiskelijana Avoimessa ammattikorkeakoulussa sinulla on käytettävissäsi sama opintotarjonta kuin tutkinto-opiskelijoillakin kuitenkin ilman oikeutta tutkinnon suorittamiseen.

Miksi avoimeen ammattikorkeakouluun?

Avoimessa amk:ssa voit opiskella samoja opintojaksoja muiden alan opiskelijoiden kanssa. Tämä jos mikä tarjoaa parhaan näkymän siihen, mitä matkailualan opiskelu käytännössä on. Samalla voit testata, kiinnostavatko kurssien sisällöt sinua. Näyttäytyykö matkailuala sellaisena kuin sen odotit olevan ja tunnistaisitko itsesi Hospitality– eli vieraanvaraisuusalan ammattilaiseksi?

Siinä missä opintojaksot ovat samat kaikille, myös opintojen suoritusvaatimukset ovat samat kaikille opiskelijoille. Tämä puolestaan tarjoaa mahdollisuuden tutustua käytettäviin opetusmenetelmiin ja vaadittaviin tehtäviin sekä arvioimaan omia opiskelutaitoja ammattikorkeakoulussa edellytettäviin taitoihin. Opiskelutaitojen ja ajanhallinnan harjoitteluun ja kehittämiseen voit siis ryhtyä saman tien.

Opinnot avoimessa amk:ssa voivat merkitä sinulle valmentautumista seuraavan kevään hakuun ja tulevien opintojen suunnittelua. Joskus yksittäinenkin kurssi voi avata mielenkiinnon täysin uusille urille elämässä tai se täyttää yksittäisen tiedollisen tai taidollisen aukon, joka omassa nykyisessä työssäsi edellyttää päivittämistä. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että opiskelu vie mennessään. Oppilaitosten käytännöistä riippuen, kun opintopisteitä on kertynyt riittävästi, avautuu väylä tutkinto-opiskelijaksi hakemiselle. Tällöin Avoimessa amk:ssa suoritetut opintopisteet ovat täydentämässä esimerkiksi restonomitutkintoon vaadittavia 210 opintopistettä.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa

Nimensä mukaisesti ammattikorkeakoulussa opiskellaan läheisessä yhteydessä alan ammattilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Opintojaksot sisältävät vielä jonkin verran perinteistä lähiopetusta, mutta yhä useammin opiskelua tapahtuu myös itsenäisesti verkossa ja ryhmässä vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Lähiopetuksessakin työskentelymuodot voivat olla hyvin vaihtelevia: työpajoja, pienimuotoisten tapahtumien suunnittelua ja koordinointia, myynti- ja asiakaspalvelutilanteiden ja keskinäisen palautteenannon harjoittelua. Tämä voi kuulostaa keinotekoiselta, mutta miksi odottaa kiperiä tosielämän tilanteita, kun voi harjoitella turvallisessa ja arvostavassa ryhmässä.

Koska kyseessä ovat korkeakouluopinnot, ei vain matkailuelinkeinoon tutustuminen ja harjoittelu riitä vaan asiantuntijuuden kasvu mahdollistuu perehtymällä asioihin pintaa syvemmältä teoreettisemman tiedon avulla. Tämä puolestaan edellyttää niin tiedonhankinnan kuin tiedon kriittisen tarkastelun taitoja. Näitäkin taitoja voi harjoittaa Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskellessaan.

Opiskelu ja työskentely matkailuelikeinon ja oppilaitosten rajapinnassa edellyttävää oma-aloitteisuutta, vastuullista ja ennakkoluulotonta suhtatumista. Ne ovat myös Hospitality-ammattilaisen tunnuspiirteitä. Avoimuus, päättäväisyys ottaa asioista selvää, ongelmanratkaisutaidot sekä aito halu ja asenne työskennellä erilaisen ihmisten kanssa monimuotoisessa ja monikulttuurisessa ympäristössä ovat lähtökohta matkailualalle pyrkivälle. Kaikkea tätä voi vahvistaa matkailualan opinnoilla, ensivaiheessaan vaikkapa sitten Avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Lisätietoja Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista oppilaitosten omilta sivuilta tai osoitteesta https://opintopolku.fi/wp/ammattikorkeakoulu/avoin-ammattikorkeakoulu/.

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Jaa…kommenttiin viitaten, on puurot ja vellit menneet nyt sekaisin. Amk:ssa ei opiskella matkaoppaiksi – faktat kannattaa selvittää ennen avautumista. Matkaoppaaksi pätevöityy edelleenkin muutaman viikon kurssilla, joita tarjoavat matkatoimistot – ne samat jotka työllistävätkin siihen hommaan. Ja opas-työ on mahtava tilaisuus kokeilla kansainvälistä työtä & vakuuttua, että matkailuala on se oma juttu! Sitten voikin hakea amk:iin ja opiskella alan asiantuntijaksi & keskijohdon tehtäviin.


  2. Vai että oikein amk:ssa pääsee harjoittelemaan matkaoppaaksi opiskelua. Miksi Suomen valtio kouluttaa turhille aloille ihmisiä kalliilla? Kaikki tyhjäntoimittajat ja taivaanrannanmaalarit pääsee jälleen opiskelemaan utopistiselle alalle ja heistä noin 4% työllistyy koskaan kyseiselle alalle. Nyt jotain järkeä tuohon toimintaan. Matkaoppaalle nyt riittää että osaa matkakohteesta kertoa känniselle turistille pari sanaa ja opastaa lähimpään pankkiin ja viinaosastolle. Se mitä he tuottavat ja paljonko he maksavat yhteiskunnalle eivät ole samassa suhteessa, siis sama kuin heittäisi setelirahaa nuotioon. Varmasti se teinistä ihanalta tuntuu ku mielikuvissa siintää auringonpaiste ja ranta valmistumisen jälkeen mutta kun se on utopiaa että he koskaan edes työllistyisivät omalle alalle. Korkeintaan 100 aloituspaikkaa vuodessa riittää ammattikouluun matkaopaslinjalle koko Suomeen ja se on ehdoton max.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.