Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Videot ovat nyt huippusuosittuja – bloggaaja, näin saat lisätehoa omaan tekemiseen helposti videoiden avulla

Blogikoulu artikkelin kuva
Matkabloggaus
Videot ovat kasvattaneet suosiotaan viestinnän keinona. Lue tästä vinkkejä, kuinka voit helposti tuottaa itse videosisältöjä!
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 15.02.2018
facebook   whatsapp

Videoiden suosio kasvaa

Bloggaaminen kehittyy valtavaa vauhtia. Ala on kehittymässä vahvasti siihen suuntaan, että bloggaaja on oma mediansa, johon kuuluu blogin kirjoittamisen lisäksi myös muita ulottuvuuksia, kuten videoita, podcasteja, Instagramia ja muita somekanavia.

Videot ja liikkuva kuva ovat kasvattaneet suosiotaan viestinnän keinona lähiaikoina niin bloggaajien kuin tubettajienkin parissa. Sanotaan, että muutaman viimeisen vuoden aikana videot ovat olleet internetin suosituin sisältölaji, ja tämän trendin ennustetaan jatkuvan myös vuonna 2018. Tutkimus paljastaa, että esimerkiksi Facebookissa videoilla on keskimäärin kaksi kertaa suurempi reagointien määrä muuhun sisältöön verrattuna (lähde: Buffer).

Videot ovat tätä päivää, mutta niiden tuottamisen ei tarvitse aina olla aikaa vievää

Liikkuvalla kuvalla ja videoilla on lukuisia hyötyjä. Tunteet ja reaktiot tulevat usein aidommin esiin kuin kirjoitetun tekstin välityksellä, ja videon kautta on myös helpompi saada käsitys bloggaajan persoonasta.

Videoihin voi panostaa niin paljon kuin aikaa riittää. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että niitä hyödyntääkseen bloggaajan ei tarvitse olla alan ammattilainen. Moni kanava, kuten Instagram Stories, elää arkisesta ja spontaanista sisällöstä, joka ei ole viimeisen päälle editoitua. Tämä haastaa käsityksen, että videoiden kautta sisällön tekeminen olisi aina erityisen aikaa vievää puuhaa – vaikka toki esimerkiksi tavoitteellinen tubettaminen aikaa viekin.

Siksi kenenkään ei kannata menettää yöuniaan, vaikka tuntuisikin että bloggaajan tulee tehdä nykyään vähän kaikkea bloggaamisen ohessa.

YouTube on suosituin videoalusta

Jokainen videoita yhtään seuraava ja tekevä tietää YouTuben, joka ei sen enempää esittelyjä kaipaa. YouTuben suuren suosion vuoksi videot voivat kerätä isojakin seuraajamääriä. Suuri sisältömäärä aiheuttaa toki haasteita ja pakottaa keskittymään sisältöön, joka erottuu muista.

Bloggaajalle YouTube tarjoaa sisältöalustan lisäksi muutaman muunkin huomionarvoisen hyödyn, sillä videot on helppo upottaa YouTubesta suoraan blogiin. Sivustolla oleva video saa siitä kiinnostuneen vierailijan usein viipymään sivulla pidempään, mikä puolestaan kasvattaa sivustolla vietettyä aikaa. Tällä on positiivinen vaikutus hakukonenäkyvyyteen.

Toiseksi, mikäli bloggaajalla on aikaa paneutua aiheeseen, YouTube-videoiden optimoinnista kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Sanotaan, että Google nostaa yhä enenevissä määrin videosisältöjä hakutuloksissa, ja YouTuben oma hakutoimintokin on tärkeä.

Instagram Stories mahdollistaa rennon kommunikoinnin seuraajien kanssa

Yleisö on enenevissä määrin kiinnostunut aidoista kuulumisista ja arjen kokemuksista. Tämä on tervetullut suuntaus blogi- ja somemaailmassa, jossa eri kanavissa nähtyjä, viimeisen päälle siloteltuja sisältöjä ajoittain kritisoidaan. Instagram Stories on koko ajan suosiotaan kasvattava haastaja viime vuosina maailmaa valloittaneelle Snapchatille – 24 tuntia palvelussa pysyviin tarinoihin on helppo jäädä koukkuun.

Palvelun avulla on helppo tarinoida niitä näitä vaikkapa meikittömänä nukkumaan mennessä tai saunasta tullessa, eikä se välttämättä vaadi sen kummempaa suunnittelua. Instagram Stories ei vaadi täydellisyyttä, ja moni seuraakin sen sisältöjä niiden aitouden ja arjen kuulumisten takia. Palvelua voi hyödyntää myös erilaisissa arvonnoissa ja blogipostausten mainostamisessa.

Allekirjoittanut saattaa viettää Instagram Storiesin parissa paljonkin aikaa esimerkiksi julkisessa liikenteessä matkustettaessa tai ennen nukkumaan menoa – tiettyjen henkilöiden kuulumisia osaa jo odottaa.

Videot toimivat hyvin Facebookissa

Kuten Bufferin edellä mainittu tutkimus viittasi, videot saavat Facebookissa aikaan keskimäärin enemmän reaktioita kuin mikään muu sisältö. Facebookissa voi julkaista niin normaaleja videoita kuin myös reaaliaikaisia livelähetyksiäkin.

Yksi Facebookin hienouksista on pidemmät, reaaliaikaiset videot. Niiden avulla voi pitää livelähetyksen, jossa lukijoilla on mahdollista kysyä kysymyksiä lähetyksen aikana tai pitää erilaisia luentoja tai kursseja.

Moni matkabloggaaja hyödyntää tänä päivänä taitavasti videoita Facebookissa, joko reaaliajassa tai jälkikäteen lomavideoita julkaisemalla. Reaaliaikaiset videot mahdollistavat lomatunnelmien jakamisen paikan päältä, sillä harva päivittää blogia lomalta altaan reunalta. Esimerkiksi Rantapallon Lähtöselvitetty-blogin Katja Jankerin mukavia kuulumisia Sri Lankan talvilomalta on voinut seurata videoiden välityksellä blogin Facebook-sivulta.

Lue lisää Facebookin livelähetysten eduista blogikoulun aiemmasta osasta: Facebookin livelähetykset tuovat uudenlaista lisäarvoa blogille

Ole luova – videoita voi hyödyntää yllättävän monessa paikassa

Facebookin alati muuttuva algoritmi pakottanut bloggaajia pohtimaan vaihtoehtoisia kanavia yleisön tavoittamiseen: Suomessakin sähköpostitse lähetettävät uutiskirjeet ovat lähiaikoina lisääntyneet bloggaajien keskuudessa, sillä Facebook ei välttämättä tavoita yhtä suurta yleisöä kuin aiemmin.

Uutiskirjeiden sisältö voi olla periaatteessa millaista tahansa. Vaikka suurin osa niiden sisällöistä on yhdistelmä tekstiä ja kuvia, monet seuraamani tunnetut bloggaajat hyödyntävät videoita osana viikottaista tai kuukausittaista kirjettä – videoiden kautta voi välittää niitä perinteisiä kuulumisia, pitää tietoiskuja seuraajille tai vaikka jakaa toimivia matkavinkkejä. Uutiskirjeiden ajatellaan usein tarjoavan pientä ekstraa aktiivisille seuraajille, ja tässä tarkoituksessa videot toimivat hyvin. Luovuus palkitaan!

Lue lisää sähköpostilistan keräämisestä blogikoulun aiemmasta osasta: sähköpostilistan hyödyt bloggaajalle

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.