hero taustakuva

Oletko sinäkin miettinyt tätä – kannattaako blogi lisätä osaksi CV:tä?

iStockphoto artikkelin kuva
Matkabloggaus
Monelle bloggaajalle blogin kirjoittaminen on rakas harrastus. Blogia on kuitenkin mahdollista hyödyntää monin keinoin myös ammatillisessa mielessä ja työnhakuprosessissa.
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 22.12.2016
facebook   whatsapp

Blogien rooli yleistyy työnhaussa

Joku voi tehdä blogista itselleen tulonlähteen, toinen markkinoi itseään ja osaamistaan välillisesti sen kautta. Työnhakuprosessissa ammattimaisesti ja tyylikkäästi toteutettu blogi voi olla työnhakijan valtti, ja monen alan freelancereille blogi on tänä päivänä jopa elinehto.

Tänä päivänä entistä suurempi joukko luottaa blogien voimaan hakiessaan työpaikkaa. Myös rekrytoinnin ammattilaiset neuvovat hyödyntämään blogia ja sosiaalista mediaa työnhaussa, ja suosittelevat lisäämään työnhakua tukevien blogien ja sosiaalisen median kanavien linkit CV:hen.

Moni laittaa blogin pystyyn vain ja ainoastaan työnhakua ja ammatillista markkinointia ajatellen. Tässä tapauksessa blogi liittyy usein hyvin läheisesti ammattialaan, ja blogissa tuodaan suunnitelmallisesti esille alaan liittyviä ajatuksia ja huomioita. Tämä toimii niin freelancereiden kuin vakituisempaa työpaikkaa etsivän kohdallakin.

Huolella suunniteltu ja toteutettu blogi tuo työnhakijalle lisäarvoa CV:n jatkeena, ja se on erittäin hyvä tapa tuoda esille omaa osaamista. Moni freelancer-pohjalta töitä tekevä markkinoi palvelujaan blogin kautta, ja blogi toimii tehokkaana työnäytteenä potentiaalisille asiakkaille.

Nykyään yleistä on myös se, että harrastuksena alkaneesta bloggaamisesta syntynyt blogi on niin laadukas ja asiantunteva, että se kannattaa lisätä CV:hen työtä hakiessa. Blogi on usein todiste taidosta tuottaa laadukasta sisältöä, kykeneväisyydestä pitkäjänteiseen tekemiseen, markkinointitaidoista sekä tietoteknisestä ymmärryksestä, aihepiirikohtaisesta asiantuntijuudesta puhumattakaan. Nämä ovat asioita, jotka ovat tänä päivänä monella alalla CV:ssä erittäin tärkeitä.

Blogin avulla kohti unelmien työtä

Laadukas blogi voi olla askel kohti unelmien työpaikkaa.

Pöndekengissä-nimistä suosittua matkablogia kirjoittava Mira Viitasalo on restonimiksi Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskellut bloggaaja, joka kertoo blogin olleen tärkeä tekija työpaikan saannissa. Viitasalo työllistyi satojen hakijoiden joukosta suureen suomalaiseen matkailualan yritykseen, alalle joka on lähellä hänen sydäntään niin opintojen kuin blogiharrastuksensa kautta.

Viitasalo kertoo saaneensa palautetta esimieheltään, että hänen hakemuksensa erottui edukseen valintaprosessissa juurikin blogin kirjoittamisen ja sitä kautta tutuksi tulleen sosiaalisen median ansiosta. Viitasalon työtehtävät liittyivät läheisesti blogin kirjoittamiseen, ja vaikka hän on sittemmin vaihtanut työpaikkaa, on hänen osaamisensa huomattu uudessakin työssä.

Ylennys työpaikalla voi olla myös blogin ansiota. Tarinoita Maailmalta -blogia kirjoittava Annika Rautiola on tästä elävä esimerkki: pitkäjänteisen bloggaamisen ansiosta hän yleni markkinointipäälliköksi seikkailumatkoja myyvässä yrityksessä.

Rautiola kertoo vuosia kestäneen blogin kirjoittamisen olleen tärkeä seikka hänen valinnassaan, sillä bloggaamisen myötä hänelle on kehittynyt kokemusta muun muuassa sisällöntuotannosta sekä markkinoinnin eri alueista kuten Facebook-mainonnasta ja hakukoneoptimoinnista. Koska Rautiolan tutkinto ei ole markkinoinnin alalta, oli matkablogin kirjoittamisella suuri merkitys valinnassa. Lue lisää aiheesta Rautiolan Tarinoita Maailmalta -blogista.

Toimi tilanteen mukaan – blogi ei aina ole sopiva CV:hen

Vastaus otsikon kysymykseen on: kyllä, blogi kannattaa ehdottomasti lisätä CV:hen mikäli siitä voi olettaa olevan hyötyä työnhakuprosessissa. On kuitenkin olemassa poikkeuksia, ja blogin hyöty kannattaa miettiä aina tilannekohtaisesti.

Pidä huoli etenkin siitä, että blogissa ei ole asioita, joita et työhaastattelussa kehtaisi kertoa. Jos koet blogin liian henkilökohtaiseksi tai siellä on asioita joiden epäilet olevan mahdollisesti haitaksi työnantajan näkökulmasta, ei sitä luonnollisesti kannata CV:hen lisätä. Tässä tilanteessa on järkevää piilottaa liian henkilökohtaiset tai paljastavat jutut tai perustaa kokonaan uusi blogi.

On myös tärkeää huomioida, että blogin ulkoasu on selkeä, kieli on hyvää ja sisältö relevanttia ja mielenkiintoista. Blogi toimii käyntikorttinasi, ja ensivaikutelma on aina se tärkein. Sitä voi olla hankala muuttaa myöhemmin.

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: London and beyond

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Riippuu tietysti toimialasta, mutta mä lisäisin tähän vielä kertyneen yleisön.

    Koska eihän työntekijä ole vain kasa taitoja, vaan verkosto. Jos blogilla on iso kasa lukijoita, ne kaikki tulevat jossain määrin automaattisesti myös tulevan yrityksen vaikutuspiiriin. Etenkin, jos kyse on vähänkään spesifimmästä kohderyhmästä. Aktiivisen blogistin palkkaaminen voi olla myös investointi.

    ”Mä olen mun tutkinto ja mun työ on sitä mitä teen kasista neljään” on auttamattoman vanha näkökanta. Pyristellään ulos siitä!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.