Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mungolifen Anna: bloggaaminen omalla nimellä kannattaa – lue suositun bloggaajan vinkit

Blogikoulu artikkelin kuva
Matkabloggaus
Moni blogeja aktiivisesti viime vuosina seurannut on pannut merkille, että yhä useampi bloggaaja kirjoittaa tänä päivänä blogia omalla nimellään.
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 07.09.2017
facebook   whatsapp

Oma nimi on osa henkilöbrändin luomisprosessia

Omalla nimellä bloggaaminen on yleistä etenkin lifestyle- ja muotiblogien maailmassa, mutta trendi on levinnyt muihinkin aihepiireihin.

Siinä missä blogit olivat noin vuosikymmen sitten monesti anonyymeja ja osa bloggaajista peitti kuvista myös kasvot, esiintyvät bloggaajat nykyään blogeissa avoimemmin. Monet suositut suomalaiset bloggaajat ovat lisänneet koko nimensä osaksi blogia, ja henkilöbrändin merkitys blogimaailmassa on kasvanut.

Yksi selitys ilmiölle on luonnollinen kehitys eli se, että blogikenttä on vuosien saatossa muuttunut harrastelijoiden temmellyskentästä ammattimaisemmaksi viestinnän keinoksi. Oma nimi on osa tietoista henkilöbrändin rakentamista.

Vahvan henkilöbrändin hyödyt ovat kiistattomat: taitavasti rakennettu henkilöbrändi on oman osaamisen tehokas markkinointiväline ja se jää myös potentiaalisten yhteistyökumppaneiden mieleen. Persoonallisuus on blogien valtti ja keino tehdä pesäeroa perinteisen median muotoihin. Blogien lukija haluaa tuntea henkilön blogin takana.

Mieleen jäävä henkilöbrändi edesauttaa palveluiden laajentamista myös blogin ulkopuolelle: moni bloggaaja tarjoaa tai haluaa tulevaisuudessa tarjota blogin ohella muun muassa valmennusta, konsultti- ja sisällöntuotantopalveluita tai pyörittää omaa verkkokauppaa.

Omalla nimellä bloggaamisessa on lukuisia hyötyjä

Bloggaajalle, jolla on blogin varalle suurempia tavoitteita, omalla nimellä esiintyminen voi olla kannattava ratkaisu.

Rantapallossa lifestyle-blogi Mungolifea kirjoittava Anna Pastak on kirjoittanut blogia vuodesta 2008 asti. Yhdeksässä vuodessa Mungolife on noussut yhdeksi Suomen suosituimmista blogeista. Hänen nimensä on ollut esillä blogissa alusta asti, vaikka nimi ei suoraan blogin Mungolife-nimessä näykään: jokainen lukija on tiennyt, kuka blogia kirjoittaa.

Pastak kokee omalla nimellä bloggaamisen pääosin positiivisena asiana, ja nostaa esiin etenkin tunnistettavan brändin ja erottumisen tärkeyden.

– Omalla nimellä bloggaamisen hyötyjä ovat tunnistettavuus ja se, että olen jo itsessäni brändi. Henkilöbrändäystähän bloggaaminen tietyllä tapaa on, ja tunnistettavuus ja erottuvuus on helpompaa omalla nimellä ja kasvoilla.

Pastak kokee tärkeänä myös sen, että lukija tietää kuka blogin takana on.

– Kun katson tämän päivän blogiskeneä, yhä harvemmalla blogilla on enää nimeä. Minulla on Mungolife ja Mungobaby, ja olen varmasti aina Mungo-Anna kaikille. Yleisempää on kuitenkin se, että blogit ovat mallia “by etunimi sukunimi” tai “etunimi sukunimi”. Se liittyy mielestäni vahvasti siihen, että nimeen on helpompi samaistua. Näin bloggaaja tulee lähemmäs ja blogi erottuu esimerkiksi naistenlehdestä. Bloggaaja on henkilö ja se kulminoituu nimeen.

Tunnettavuuteen liittyy myös negatiivisia puolia

Omista asioista omalla nimellä kirjoittaminen mietityttää monia. Yksityisyyden menetys onkin asia, jota kannattaa pohtia jo ennen blogin aloittamista.

Anna Pastak myöntää, että suositun bloggaajan yksityisyys on välillä koetuksella.

– Kuka tahansa voi googlata sinut ja hakutuloksissa voi tulla vastaan mitä tahansa. On olemassa myös keskustelupalstoja, joissa jaetaan valheita. En ole koskaan kokenut nimellä bloggaamista haitaksi, mutta varjopuolena pidän ehkä sitä, että suosion kasvaessa nimestä tulee turhankin tunnistettava, Pastak sanoo kysyttäessä julkisen bloggaamisen negatiivisista puolista.

On myös muistettava, että monelle bloggaajalle anonyymiys saattaa olla jopa pakon sanelema vaihtoehto. Moni bloggaaja käy päivätöissä, ja julkinen esiintyminen internetissä ei aina sovi työnkuvaan.

Anonyymiys ei ole este blogin kasvulle

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että anonyymina bloggaaminen ei ole este blogin kasvulle. Blogin menestys on kuin palapeli, joka koostuu useasta eri tekijästä.

Matkablogit ovat hyvä esimerkki siitä, että anonyymimpikin blogi voi menestyä. Tämän päivän suomalaisessa matkablogimaailmassa harva bloggaaja kirjoittaa blogia oma nimi edellä, ja silti matkabloggaajat kiinnostavat yhteistyökumppaneita enenevissä määrin.

Yksi matkablogien valteista on hyvin kohdennettu lukijakunta. Vaikka matkablogissa on hyvä olla myös persoonaa esillä, anonyymiys on helpompaa matkablogia kuin esimerkiksi perheblogia kirjoittaessa.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.