Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kokenut bloggaaja kertoo: 5 asiaa, jotka tekisin toisin jos aloittaisin blogin tänään

artikkelin kuva
Matkabloggaus
Jos olet aloittamassa bloggaamista, näistä vinkeistä voi olla apua blogin suunnittelussa!
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 16.03.2018
facebook   whatsapp

Poimi talteen vinkit aloittelevalle bloggaajalle

Moni tämän päivän tavoitteellisista blogeista on saanut alkunsa vuosia sitten harrastelijan kynästä, aikana kun bloggaaminen oli vain aikaa vievä harrastus. Yleinen ilmiö on, että monet tänä päivänä syntyvät, uudemmat blogit ovat alusta asti perusteellisemmin suunniteltuja. Moni vuosia blogia kirjoittanut tekisi monta asiaa toisin tänä päivänä.

Aiemmista blogikoulun osista poiketen tämä artikkeli rakentuu omakohtaisen kokemukseni ympärille. Olen kirjoittanut London and beyond -matkablogia Rantapallossa noin neljä vuotta, ja se on nykyisin osa yritystoimintaani.

Paljon olisin voinut tehdä toisin heti alusta alkaen. Toki ala on kehittynyt tuosta neljän vuoden takaisesta huimasti, mutta systemaattisempi taustatyö olisi säästänyt paljon aikaa ja luonut heti alkuun blogista ammattimaisemman kuvan. Nappaa ajatukset ja vinkit talteen!

1. Hakukoneoptimoinnin opettelu kannattaa aloittaa heti

Aloitan tärkeimmästä eli hakukoneoptimoinnista. Hakukoneoptimointi on yksi bloggaajan parhaista ystävistä ja se on tänä päivänä bloggaajalle lähes välttämättömyys, etenkin jos blogia tekee tavoitteellisella otteella. Voi jopa sanoa, että hakukoneista tuleva passiivinen liikenne on blogin menestyksen mittari.

Kun London and beyond näki ensi hetkensä lontoolaisessa opiskelija-asunnossa, ei hakukoneoptimointi käynyt mielessäkään. Kirjoitin niin sanotusti mitä sylki suuhun toi.

Olen toki kehittynyt vuosien aikana myös kirjoittajana, mutta muutosta blogipostauksen luomiseen on tullut paljon myös hakukoneoptimoinnin tärkeyden ymmärtämisen myötä. Osa artikkeleista rakentuu nykyään hyvinkin tarkasti hakukoneiden oletettujen mieltymysten mukaisesti, rennommat jutut kirjoitan erikseen. Esimerkiksi artikkelini Bangkokin lähistöllä sijaitsevista rantakohteista nousee Googlessa hyvin, aivan kuten halusinkin. Yksi painava syy koko jutun kirjoittamiselle olikin juuri hakukonenäkyvyys.

Tuuriin ei tässä asiassa kannata luottaa, vaan pohja on hyvä rakentaa heti alusta alkaen. Lue hakukoneoptimoinnin perusteet Blogikoulun aiemmasta osasta: Bloggaaja, ota nämä helpot SEO-vinkit käyttöön heti

2. Luo blogin kuville yhtenäinen, tunnistettava tyyli

Blogin kuvat ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Tällä hetkellä kipuilen vieläkin kuvien ja oman tyylini kanssa, mutta olen huomattavasti enemmän perillä siitä mistä pidän. Kuvat ovat yhtenäisempiä tyyliltään, ja kuvien muokkaukseen on muodostunut omat rutiinit.

Blogin alkuaikoina kuvailin niin järjestelmäkameralla kuin puhelimen kamerallakin, joka ei luonnollisesti vastannut tämän päivän vaatimuksia. Jälkiviisaana panostaisin enemmän kuviin, niiden käsittelyyn, kuvanmuokkausohjelmien käyttöön ja sen oman tyylin kehittämiseen heti alusta alkaen.

Yhtenäistä tyyliä ei blogini kuvilla aluksi ollut, enkä sen kummemmin asettanut kuville vaatimuksiakaan. Pikkuhiljaa kunnianhimo kasvoi, ja oma tyyli alkoi näkyä. Nykyään käytän kuvissa yhä järjestelmäkameran ja puhelinkuvien yhdistelmää, mutta muokkaan tuotokseni Lightroomin avulla. Puhelimessa apuna on Lightroomin lisäksi myös kaksi mainiota sovellusta, Snapseed ja VSCO.

Pidä blogin visuaalinen linja myös somekanavissa. Esimerkiksi Rantapallon Aurinkorasvaa ja aloe veeraa -blogin kuvien visuaalinen ilme toistuu hyvin blogin lisäksi myös blogin Instagram-tilillä, ja ainakin itse blogin aktiivisena seuraajana tunnistan kuvat heti.

3. Mieti blogin kantava teema tarkkaan jo blogia aloittaessa

Aiheen eli nichen rajaaminen on asia, josta puhutaan paljon blogimaailmassa. Sanotaan, että se on yksi menestyksen avaimista paljon kilpaillussa blogiskenessä. Sanonnassa on ripaus totuutta.

Matka- ja ulkosuomalaisblogini on toki rajautunut tiettyjen aiheiden ympärille, mutta silti toivon että olisin heti blogia aloittaessani osannut rajata blogin aihepiirin paremmin. Olen nyt viemässä blogiani koko ajan enemmän kohtuuhintaisen laatumatkailun ja ulkosuomalaisuuden suuntaan. Toisaalta on hyvä muistaa, että blogi elää kirjoittajansa mukana, ja oma pomppuni opiskelijasta keskituloiseksi perheenäidiksi näkyy luonnollisesti myös blogissa.

Rantapallon bloggaajissa on monta blogia, joilla on esimerkillisen toimiva niche. Hyvänä esimerkkinä toimii Rantapallon Pako Arjesta -blogi, jossa säännöllinen, luksusmatkailuun keskittyvä teema pitää erittäin hyvin.

4. Blogin ulkoasu ja käytettävyys kuntoon heti alusta alkaen

Yksi tärkeistä asioista tämän päivän blogeissa on luonnollisesti ulkoasu. Kuvat ovat tärkeitä, ja modernilla ja tyylikkäällä ulkoasulla saa kiinnitettyä lukijan huomion. Pohdi etenkin värimaailmaa, logoa ja käytettävyyttä. Tee blogin selaaminen helpoksi.

London and beyondin teema on vaihtunut muutamaan otteeseen, mikä on teemojen kehittyessä ollut tärkeää. Olen kuitenkin pitänyt kiinni vaaleasta perusilmeestä.

Eniten harmaita hiuksia on aiheuttanut käytettävyys, sillä huomasin vasta hyvän tovin blogin aloittamisen jälkeen, että blogista on hankala löytää aiempia postauksia ja avainsanoja oli aivan liikaa. Olen vuosien mittaan korjaillut avainsanoja ja pienentänyt niiden määrää, sekä pyrkinyt siihen, että lukija löytää etsimänsä mahdollisimman vähällä vaivalla.

5. Luo yhtenäinen linja blogille ja somekanaville heti alusta alkaen

Yksi asia, joka minua vaivaa vielä tänäkin päivänä, on blogini somekanavien sekavuus.

Tunnistettavasti London and beyond -nimellä kulkee ainoastaan blogin Facebook-tili. Instagramissa olin blogin alkuaikoina vähemmän mielikuvituksekkaasti lenal17, kunnes vaihdoin nimen enemmän blogiani kuvaavampaan londonandbeyondlenaan.

Twitterissä kuljen nimellä leena_mari, ja sillä nimellä minut tunnetaan muun muuassa matkailuun keskittyvän chatin, #matkachatin emäntänä. Jos nyt olisin blogia aloittamassa, laittaisin kaikki kanavat systemaattisesti saman nimen alle. Suosittelen tätä kaikille – tämä helpottaa myös mahdollisten yhteistyökumppaneiden työtä.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.