Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Helpot vinkit blogin luettavampaan ja koukuttavampaan ulkoasuun

iStockphoto artikkelin kuva
Matkabloggaus
Miten blogin ulkoasusta saa mahdollisimman houkuttelevan? Rantapallon blogikoulun kolmannessa osassa käydään läpi helpoimmat tavat tehdä blogista lukijaystävällinen.
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 14.05.2016
facebook   whatsapp

Sisältö on tärkein – mutta tärkeä on myös ulkoasu

Blogin ehdottomasti tärkein asia lukijan näkökulmasta on sisältö. Hyvä sisältö koukuttaa, se saa palaamaan, se saa lukijan innostumaan. Heti sisällön jälkeen tärkeimmäksi tekijäksi nousee kuitenkin blogin ulkoasu ja visuaalisuus: silmää miellyttävä ja helppolukuinen blogi antaa ammattimaisen kuvan.

Pienillä valinnoilla saa ulkoasun tiimoilta paljon aikaan, eivätkä ne vaadi bloggaajalta ammattilaistasoisia koodaus- tai kuvanmuokkaustaitoja.

Poimi alta vinkit blogin ulkoasun päivitykseen!

Valitse sopiva teema ja hyödy vimpaimista

Blogin ulkoasun pohtiminen kannattaa aloittaa kaikkein oleellisemmasta eli teemasta. Teemalla tarkoitetaan blogin ulkoasun perusilmettä ja oletusasetuksia. Esimerkiksi WordPress-alustalla toimiville blogeille on tarjolla runsas valikoima valmiita teemoja, joita muokaten blogin ulkoasu syntyy.

Kysy itseltäsi ensiksi, millainen teema tukee blogisi tavoitteita parhaiten ja rakenna kaikki muu sen ympärille. Eri elementtien asettelu on tärkeä valinta. Haluatko teeman, jossa on  navigointia helpottava sivupalkki? Haluatko artikkelit näkyviin kokonaisina, vai listana etusivulla?

Ovatko kuvat suuressa osassa blogiasi ja haluat sivupalkin sijaan tilaa suuremmille kuville ? Mieti, millaista blogia luet itse mielelläsi ja pohdi teemaa sen pohjalta. Inspiraatiota tarjoaa esimerkiksi Themeforest.

Teemoja on helppo personoida WordPress-pohjaisissa blogeissa erilaisilla vimpaimilla. Mikäli blogissa on sivupalkki, ei vimpainten käyttöä kannata ujostella – ne helpottavat lukijan navigointia ja tuovat lisäarvoa blogille. Vimpaimilla voi lisätä monenlaisia elementtejä: esimerkiksi sosiaalisen median nostoja, bannereita, personoituja kuvia tai erilaisia listoja ja avainsanapilviä.

Hyödynnä sosiaalisen median sisällöt

Persoonallista ilmettä ulkoasuun kannattaa hakea myös sosiaalisen median puolelta. Tämä on hyvä tapa sitouttaa lukijat palaamaan blogiin yhä uudelleen ja uudelleen.

Tyylikkäät Instagram-kuvat tuovat mukavan lisän blogin sivupalkkiin ja myös blogin Facebook-sivun saa kätevästi näkymään vimpainten avulla.

Vimpaimet mahdollistavat myös mainokset blogeissa. Ulkoasuaan huolella viilaava bloggaaja saattaa kokea mainokset harmaita hiuksia aiheuttavina, mutta tämä huoli on usein turha, sillä valtaosa yleisöstä pitää mainoksia hyvin neutraaleina, eikä niiden koeta vaikuttavan blogin luettavuuteen. Tämä todettiin myös Rantapallon vuonna 2015 toteuttamassa lukijakyselyssä, jossa vain 13 % vastaajista piti blogimainoksia negatiivisena asiana.

Bannerimainokset ovat verkkoympäristössä yhtä jokapäiväisiä kuin mainostauot televisio-ohjelmissa tai radiolähetyksissä – ne kuuluvat lähes väistämättä tähän mediatyyppiin.

Persoonalliset kuvat ovat tärkeitä

Harva jaksaa lukea kuvatonta blogitekstiä: etenkin matkablogien tarinat jäävät vajavaisiksi ilman kuvien läsnäoloa. Kuviin kannattaa panostaa, ja niitä voi muokata helposti omannäköisiksi erilaisia ohjelmia tai mobiilisovelluksia hyödyntäen. Sinun ei tarvitse olla kuvankäsittelyguru saadaksesi uudenlaista ilmettä blogiisi kuvien, bannereiden ja logojen avulla.

Esimerkiksi Canva on mainio ohjelma tekstien ja grafiikan lisäämiseksi kuviin. Sillä on helppo luoda persoonallinen artikkelikuva tai banneri, ja valita valmiita pohjia kuvia ja logoja varten. Palvelu vaatii rekisteröitymisen, mutta perustoiminnot ovat täysin ilmaisia.

Canvan lisäksi esimerkiksi PicMonkey auttaa kuvien muokkauksessa ja tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi värien säätöön, kehysten lisäämiseen ja kuvakollaasien tekoon. Canvan tavoin PicMonkeyn peruskäyttö on ilmaista, mutta tietyt ominaisuudet vaativat maksetun jäsenyyden.

Kuvanmuokkauksesta enemmän kiinnostuneen kannattaa paneutua suositun Lightroomin käyttöön: palvelu vie kuvanmuokkauksen uudelle tasolle, joskin sen käyttö saattaa vaatia opettelua alkuun. Lightroomissa on ilmainen tutustumisaika, joten kokeilu maksaa ainoastaan vaivan, ja se toimii myös mobiililaitteilla. Mobiililaitteilla kuvia muokatessa ilmainen VSCO Cam on myös toimiva.

Leiki väreillä ja fonteilla

Kuvien lisäksi fontit ja värit ovat helppo keino tehdä blogista persoonallisempi. Vaikka vaalea taustaväri onkin suositeltava luettavuuden säilyttämiseksi, fonttien ja tehostevärien kanssa kannattaa pelata rohkeasti oman mielen mukaan.

Kokeile vaihtaa otsikon kokoa tai valitse eri fontti tekstille ja otsikolle – jo näillä verrattaen pienillä säädöillä voi saada aikaan suuren muutoksen. Teemojen perusvärejä on myös helppo muokata mieleisikseen.

Fonteista kiinnostuneen kannattaa tutustua tähän Typewolfin artikkeliin, jossa esitellään tämän hetken mielenkiintoisimpia Googlen fontteja.

Yllämainittu Canva tarjoaa puolestaan ilmaisen Design Schoolin, jota voi hyödyntää niin blogin kuvamaailman kuin logojen suunnittelussa sekä blogien fontteja valitessa. Design School on loputon inspiraation lähde ja auttaa bloggaajaa hahmottamaan paremmin mitä blogin visuaaliselta puolelta haluaa. Värien suunnittelusta voit lukea lisää täältä.

Verkko on täynnä hyviä blogeja: inspiroidu niistä, mieti mikä tekee niistä ulkoasullisesti onnistuneen ja sovella vinkkejä omaan blogiisi sopiviksi. Ulkoasun muokkaamisen ei tarvitse olla hankalaa, ja pienillä askelilla saa aikaan jo paljon.

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: London and beyond

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.