Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Bloggaaja, tätä sinäkin olet usein miettinyt – kuinka hinnoitella blogiyhteistyö oikein?

Blogikoulu artikkelin kuva
Matkabloggaus
Monia bloggaajia mietityttää, kuinka oma työ tulisi hinnoitella. Lue tästä vinkit avuksi!
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 03.09.2018
facebook   whatsapp

Kannattaako blogiyhteistyö tuotepalkkiota vastaan?

Vaikuttajamarkkinoinnin kasvu ja alan kehitys tuovat paljon mahdollisuuksia bloggaajalle, jolla on kiinnostusta kasvattaa blogiaan ja hyötyä siitä taloudellisesti. Blogiyhteistöitä tehdään paljon, ja ne ovat pitäneet asemansa vaikuttajamarkkinoinnin murroksessa, joka on tuonut blogien ohelle runsaasti kilpailevia kanavia.

Blogikoulu pyrkii opastamaan bloggaajia ja muita vaikuttajia mahdollisimman hyvin tavoitteellisen tekemisen tiimoilta. Tämä jakso käsittelee blogiyhteistöiden hinnoittelua ja sitä, kuinka löytää omalle työlle mahdollisimman sopiva hinta.

Säännöllinen keskustelunaihe vaikuttajien keskuudessa on se, kannattaako tuotteelle antaa näkyvyyttä pelkkää tuotetta vastaan eli suomeksi sanottuna ilman rahallista korvausta. Asiaan löytyy yhtä monta mielipidettä kuin vaikuttajiakin, eikä asia ole aivan yksinkertainen: moni bloggaa harrastuksenaan, ja tällöin lähtökohta on eri kuin ammattibloggaajalla.

Yleisesti ottaen tehdystä työstä tulee aina saada palkkaa, eli rahaa. Omaa kanavaa on rakennettu usein hartaasti ja seuraajamäärät kasvavat harvoin hetkessä. Myös yhteistyötekstin kirjoittamiseen ja kuvien editointiin kuluu aikaa.

On kuitenkin olemassa tilanteita, jolloin bloggaaja saattaa harkita yhteistyön tekemistä tuotetta vastaan tai pienemmällä korvauksella. Näitä ovat esimerkiksi aloittelevan bloggaajan yhteistyöt, jolloin bloggaajalla on tarve referensseille tulevaa varten. Kun blogiyhteistyötä lähtee ehdottamaan yritykselle, on hyvä tarjota ainakin yksi esimerkki aiemmin toteutetusta yhteistyöstä ja yritykseltä tulleet suositukset.

Lukijamäärillä on merkitystä hinnoittelussa, vaikka pienemmätkin blogit voivat olla arvokkaita

Blogiyhteistyölle on mahdotonta antaa yleispätevää hintaa, koska jokainen blogi on erilainen seuraajamäärineen ja kohderyhmineen. Joku bloggaaja laskuttaa yhteistyöstä 2000 euroa, toinen 200 euroa. Voi ajatella, että jos blogilla on 200 000 uniikkia kävijää kuukaudessa, on korvauskin suurempi kuin 10 000 kuukausittaisen uniikin kävijän blogilla.

Suomen blogimaailman tulokuninkaat- ja kuningattaret ovat usein löytyneet lifestyle- ja muotiblogien saralta. On tyypillistä, että esimerkiksi matkablogit ovat usein harrastuspohjalta kirjoitettuja, vaikka viime vuosina matkabloggaajienkin joukosta on noussut useita blogeja, jotka tuovat kirjoittajalleen elannon tai ainakin sivutuloja.

Luvut eivät kuitenkaan ole kaikki kaikessa, sillä hyvän kohderyhmän omaava pienempi blogikin voi olla yhteistyökumppanille erittäin hyödyllinen kumppani. Sitoutunut yleisö on tärkeä, ja hyvin sitoutunut pienempi yleisö voi olla suurta ja hajautunutta massaa arvokkaampi.

Matkablogit yltävät harvoin Suomen luetuimpien blogien listalle, mutta niitä lukee usein kohderyhmä, jota matkailu kiinnostaa ja jolla on oletettavasti myös varaa matkustaa. Esimerkkinä voisi yhtä hyvin olla myös askartelublogi: askartelutarvikkeita tarjoava yritys löytänee paremmin ja kustannustehokkaammin haluamansa kohderyhmän alan blogeista kuin suuremmista blogeista, joka ei suoraan keskity aiheeseen.

Kysy rohkeasti apua

On aina hyvä keino kysyä apua kokeneemmalta. Tietysti neuvo on aina suuntaa antava, koska hintaan vaikuttaa niin moni tekijä, kuten blogin koko ja kohderyhmä. Tähän liittyy läheisesti myös yhteistyön sisältö eli blogipostauksen lisäksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tapahtuvien jakojen määrä.

Omassa London and beyond -blogissani on ollut muutaman viime kuukauden aikana kävijöitä noin 6 000–7 000 uniikin lukijan verran, mikä on suomenkieliselle matkailuun ja ulkomailla asumiseen keskittyneelle blogille hyvä luku. Se voisi tietysti aina olla korkeampi, kuten joillain matkablogeilla onkin, mutta yleisesti se on tarpeeksi kiinnittämään yhteistyökumppanin huomion. Instagram-tililläni on hieman yli 2 200 seuraajaa, joka on maailmalla pienehkö, mutta silti Suomessa sen kokoinen että sinne ladatuilla kuvilla on merkitystä.

Yhteistöistä pyytämäni hinta on pienempi kuin suuremmilla blogeilla, mutta tuon luvun ja hyvän kohderyhmäni ansiosta olen voinut määritellä sen mielestäni oikealle tasolle: blogiyhteistöideni hinta lähtee alkaen 350 eurosta. Tämä sisältää blogipostauksen kuvineen sekä sovitun määrän kuvajulkaisuja ja tarinoita Instagramissa. Tämä tarkoittaa yleensä yhden julkaisun Instagramissa ja somejaot Facebookissa.

Hintaa ei ole koskaan tarvinnut neuvotella alaspäin. Kaikki riippuu tietysti myös itse yhteistyöstä ja siihen kuluneesta ajasta: yksi yhteistyö voi sisältää runsaasti kuvien muokkausta, taustatutkimusta ja jakoja sosiaalisessa mediassa, toinen on taas luonteeltaan vähempitöinen.

Netistä löytyy työkaluja hinnoittelun tueksi

Hinnoitteluun löytyy suuntaa myös internetistä, esimerkiksi Social Bluebookista. Social Bluebook on palvelu, joka antaa yhteistöille hinta-arvioita toteutuneiden yhteistyöhintojen perusteella. Se ottaa huomioon muun muuassa kävijäluvut ja yleisön sitoutuneisuuden, ja etenkin tuo sitoutuneisuuden mittaaminen on hyvä asia.

Itse en käytä Social Bluebookia aktiivisesti, mutta tein testin tätä juttua varten. Palvelun antama viite hinnasta oli jokseenkin linjassa, tosin hieman alempi kuin omat toteutuneet hinnat.

Arvio perustuu Instagram-tiliini sekä blogiini – minulla on blogin Facebook-sivulla alle 1000 tykkääjää, joten on huomattava, että sitä ei palvelu ota huomioon. Twitteriä en onnistunut myöskään lisäämään arvioon, sillä testihetkellä linkki oli rikki. Jos nämä olisi otettu huomioon, arvio olisi ollut luultavasti hieman lähempänä.

Tietysti on muistettava, että Social Bluebook ei perustu vain Suomen otantaan eikä sivuilta käy suoraan ilmi miten eri maiden väliset erot vaikuttavat annettuun arvioon. Suomen blogimarkkinat ovat melko pienet, mutta toisaalta ansiotaso ja sivukulut ovat erilaisia kuin monessa muussa maassa. Tämä kannattaa ottaa myös huomioon hinnoittelua pohtiessa.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.