Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Bloggaaja, ota nämä helpot SEO-vinkit käyttöön heti

iStockphoto artikkelin kuva
Matkabloggaus
Mietitkö sinäkin, miten saisit blogiisi liikennettä? Lue helpot vinkit!
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 16.08.2016
facebook   whatsapp

Lisää lukijoita hakukoneoptimoinnilla

Suuri osa bloggaajista näkee lukijamäärän kasvamisen tavoiteltavana asiana. Lukijamäärien kasvattamiseen on olemassa monia keinoja, joista lukijoita kiinnostava sisältö on luonnollisesti avainasemassa.

Maagisen sisällön lisäksi bloggaajan on tärkeää muistaa markkinointi. Tehokkaiden ja edullisimpien markkinointikeinojen joukkoon kuuluu hakukoneoptimointi (search engine optimization = SEO), jolla nostetaan oman blogin sijoitusta hakukonetuloksissa.

Suomalaiset käyttävät hakukoneista eniten Googlea. On tutkittu, että hakija klikkaa suurimmalla todennäköisyydellä hakutuloksissa 1.-3. sijoille sijoittuvia sivustoja, ja kymmenen ensimmäisen joukkoon pääsy on toivottavaa – toimi siis oikein.

Poimi alta helpot SEO-vinkit!

1. Mieti, millä hakusanoilla lukijat blogiisi löytävät

Kun tavoittelet blogiisi lisää lukijoita oikeasta kohderyhmästä, mieti mitä lukijat blogistasi etsivät. Millaisia hakusanoja he mahdollisesti käyttävät, ja millaisilla hakusanoilla haluat blogisi löytyvän.

Hakukoneoptimointi kannattaa aloittaa otsikosta. Sisällytä otsikkoon haluamiasi avainsanoja, ja muista että otsikon tulee olla mahdollisimman kuvaava ja selkeä. Jos kirjoitat blogiin esimerkiksi Tallinnan risteilystä, muista sijoittaa se otsikkoon. Väliotsikot kannattaa myös huomioida hakusanojen kannalta, ja mainita avainsanat näissäkin otsikossa mahdollisuuksien mukaan.

Oletettuja hakusanoja kannattaa tietenkin viljellä myös itse artikkelissa. Käytä näitä sanoja tekstissä alusta loppuun asti, mielellään ainakin alussa jolloin johdatat lukijaa aiheeseen. Muista kuitenkin kohtuus, sillä Google rankaisee helposti ylioptimoinnista.

2. Varmista luettavuus ja sivuston latautumisnopeus

Luettavuudella ja latausnopeudella on merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä Google olettaa lukijan pitävän enemmän nopeasti latautuvista sekä helposti luettavista sivuista. Muista siis säännölliset kappalejaot ja väliotsikot. Latausnopeuden tärkeys on myös loogista: kukapa viihtyisi sivustolla, jonka latautumista odotellessa ehtii mennä hermot kerran jos toisenkin?

Luettavuuden ja latautumisnopeuden lisäksi on hyvä tiedostaa, että mitä nopeammin haun kautta blogiin saapunut lukija poistuu sivulta, sitä todennäköisemmin sisältö ei vastaa käytettyjä hakusanoja. Tämä alentaa sivun arvoja kyseisillä hakusanoilla.

3. Hyödynnä kuvien mahdollisuudet

Kuvien optimointi on kätevä tapa tuoda liikennettä blogiin.

Kuvien optimoinnissa yksi tärkeimmistä asioista on tiedostonimi: pyri käyttämään kuvan nimessä määrittelemiäsi avainsanoja. IMG_3333.jpg ei tuo blogiisi aiheeseen liittyvää liikennettä, mutta Tallinnan risteilyistä kirjoittaessasi tiedostonimi tallinnan-risteily.jpg tuo jo todennäköisemmin toivottua lukijakuntaa blogiin. Mikäli tekstissä on enemmän kuvia, kannattaa kuvat nimetä mielikuvitusta käyttäen. Kuva voi olla nimeltään esimerkiksi “paivaristeily-tallinnaan.jpg” tai “paiva-tallinnassa.jpg”. Näin eri hakusanoja käyttävät ihmiset löytävät juttusi todennäköisemmin.

Tiedostonimen lisäksi kannattaa huomioida kuvan alt-teksti, jossa kerrot lyhyesti mitä kuvassa on. Älä käytä liikaa avainsanoja, vaan pysy tärkeimmissä. Alt-tekstin lisääminen ei ole hankalaa. Jos blogisi on WordPress-alustalla, teksti lisätään samalla kun lataat kuvaa blogiin.

Pidä myös huoli, että kuvat latautuvat nopeasti. Hitaasti latautuvat kuvat tekevät lukukokemuksesta epämiellyttävän ja saattavat karkoittaa lukijan sivulta.

4. Huomioi linkityksen tärkeys

Linkit ovat tärkeä osa hakukoneoptimointia. Google arvostaa sivustoja, joihin linkitetään paljon. Googlen silmissä on myös tärkeää, että linkki on arvokas eli se tulee luotettavalta ja blogisi teemaa tukevalta sivustolta.

Jos olet matkabloggaaja, on hyvä että linkit tulevat matkailua lähellä olevilta sivuilta. Hakukonenäkyvyyden kannalta onkin hyvä miettiä, miten saisit lisättyä linkityksiä sivullesi.

Laadukas ja uniikki sisältö on paras keino saada muut linkittämään: mielenkiintoinen sisältö huomataan. Täten kannattaa miettiä, mitä sinulla on mitä muilla ei ole. Mielenkiintoiset matkakohteet ja kokemukset kiinnostavat poikkeuksetta, ja lisäävät linkityksen todennäköisyyttä. Vieraspostauksia linkkeineen kannattaa myös pohtia.

5. Minimoi virheet

Tärkeää on myös minimoida virheet, jotka voivat huonontaa blogin sijoitusta. Google rankaisee helposti, mikäli se huomaa sivuston sisällössä epäilyttäviä piirteitä. Näitä ovat esimerkiksi tuplasisältö ja linkkaaminen epäilyttäville sivustoille sekä jo mainittu ylioptimointi.

Sivustolla ei kannata julkaista tekstiä, joka on julkaistu jo muualla verkossa kuten esimerkiksi muiden aiemmin julkaistuja blogitekstejä sellaisinaan.

Epäilyttäville sivustoille linkkaaminen ei myöskään kannata, sillä ne vähentävät sivuston luottamusta. Näihin sivustoihin kuuluvat muun muuassa aikuisviihdesivustot ja nettikasinot, eli varo linkkaamasta sivustoille jotka yhtään epäilyttävät.

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: London and beyond

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Google osaa jatkuvasti paremmin tulkita taivutusmuotoja ja jopa synonyymejä, jolloin yksittäisten hakusanojen merkitys vähenee hakukoneoptimoinnissa. Onkin parempi tehdä avainsanatutkimuksensa enemmänkin aiheen kiinnostavuuden nimissä.

  Avainsanojen luonnollinen käyttö taas tulee lähes itsestään, kun tekstistä tekee riittävän pitkän. Pituus ei ole itseisarvo, mutta pitkä teksti vaatii väliotsikoita, kuvia, listoja ja lainauksia. Eli kaikkia niitä elementtejä, joita Google pitää luettavuuden kannalta tärkeinä.

  Muistettavaa myös on, että ihminen ei aktiivisesti lue yhtään mitään ykkösluokan jälkeen.

  Silmä pomppii fiksaatiopisteestä toiseen ja näkee joukon kirjaimia, tavuja ja jopa sanoja fiksaatiopisteen ympäriltä. Mitä nopeampi lukija, sitä isompi fiksiympyrä. Aivot yhdistää nämä sitten yhdeksi jouhevaksi tekstiksti.

  Aikuinen lukutaitoinen ihminen siis silmäilee tekstiä. Ja mitä enemmän on jotain johon silmä voi pysähtyä, sitä enemmän se sitä tekee. Mikä nostaa sivun vierailuaikaa ja siten sivun laatua.

  Kirjoita siis ihmiselle ja kirjoita jotain hyödyllistä. Se on hyvä perussääntö hakukoneoptimoinnille.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.