Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Bloggaaja, näin selätät ajanpuutteen – lue helpot vinkit

Blogikoulu artikkelin kuva
Matkabloggaus
Ajanpuute on monelle bloggaajalle tuttu tunne, mutta se on mahdollista selättää hyvällä suunnittelulla ja ajastustyökaluja hyödyntämällä.
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 04.07.2017
facebook   whatsapp

Ajanpuutteen voi selättää suunnittelulla

Jokainen bloggaaja kokee varmasti joskus riittämättömyyden tunnetta: intoa ja ideoita olisi, mutta aika ei vaan tunnu riittävän kaikkeen.

Suurelle osalle bloggaajista bloggaaminen on rakas harrastus, ja se tuottaa ajanhallintaan liittyviä ongelmia minkä tahansa muun harrastuksen tavoin. Arjen menot, työ ja perhe vievät usein aikaa harrastuksilta, ja vapaa-ajan aktiiviteetit tulee mietittyä tarkoin.

Ajanpuute on mahdollista selättää hyvällä suunnittelulla ja ajastustyökaluja hyödyntäen. Alla muutama vinkki tehokkaampaan bloggaamiseen!

Sisältösuunnitelma säästää aikaa

Ajanpuutteesta kärsivän bloggaajan tulee kysyä ensin itseltään muutama kysymys: mitä minä blogilta haluan, kuinka usein haluan blogin päivittyvän ja kuinka aktiivinen haluan olla sosiaalisessa mediassa?

Blogi voi päivittyä useita kertoja viikossa, muutaman viikon välein tai kerran kuukaudessa. Oleellista on se, mikä bloggaajan motiivi bloggaamiseen on ja kuinka paljon sitä aikaa lopulta on käytettävissä.

Suunnitelma on kaiken A ja O, kuuluu kuuluisa sanonta. Se pitää erittäin hyvin paikkansa myös bloggaamisen saralla, kun tehdään mahdollisimman laadukasta blogia rajoitetulla aikaikkunalla.

Etukäteen huolella tehty sisältösuunnitelma on yksi parhaista keinoista varmistaa blogin päivittyminen.

Mitä sisältösuunnitelmassa tulee ottaa huomioon?

Laajemman sisältösuunnitelman voi tehdä esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Suunnitelmassa kannattaa ottaa huomioon ainakin tulevien artikkeleiden aihepiirit, näkökulmat ja alustava otsikointi. Näin aiheita on helppo pohtia jo ajatuksen tasolla ennen kirjoitustyön aloittamista. On hyvä myös pohtia, millaisia kuvia artikkelissa haluaa käyttää, miten kauan niiden editointiin menee aikaa ja mikä olisi paras julkaisuaikataulu.

Bloggaajan kannattaa pohtia julkaisuajankohtaa myös siltä kantilta, milloin kommenttien vastaamiseen olisi parhaiten aikaa. Kommenttehin vastaaminen kuuluu tiiviisti blogin ylläpitoon ja se on tärkeä osa blogin vetovoimaa.

Sisältösuunnitelma on tehokas keino: kun suunnitelmasta on mustaa valkoisella, se tulee todennäköisesti toteutettua. Sitä voi toki myös muuttaa tarpeen tullen, mutta se on hyvä olla olemassa.

Artikkelia ei tarvitse kirjoittaa loppuun kerralla

Blogiartikkelia ei ole pakko kirjoittaa kerralla loppuun. Kun ajatus blogiartikkelista on valmis ja suunnitelma olemassa, itse kirjoitustyön voi jakaa useaan osaan. Jos oletetaan että yksi blogiartikkeli vaatii viiden tunnin työn sisältäen kirjoitustyön ja kuvien editoinnin, valmistuu se viidessä erillisessä tunnin pätkässä. Kiireisen bloggaajan on usein helpompi löytää aikaa lyhyemmissä pätkissä.

Kun aikaa ei ole hukattavaksi, tehokkuus on kaiken A ja O. Yksi parhaita bloggaajan apuvälineitä työn tehostamisessa on Eggtimer-virtuaalikello, jonka avulla on helppo mitata kirjoittamiseen käytetty aika. Se auttaa työn aikataulutuksessa, ja helpottaa hahmottamaan aikaa jonka blogiartikkelin kirjoittaminen vaatii.

Ota automatisointi käyttöön

Kun suunnitelma on olemassa, auttaa automatisointi säästämään aikaa niin blogiartikkeleiden julkaisussa kuin sosiaalisen median jaoissakin. Blogikoulun aiemmassa osassa keskityttiin syvemmin automatisointiin ja sen hyötyihin: artikkelin pääset lukemaan tästä.

Blogiartikkeleita voi luonnollisesti kirjoittaa varastoon sisältösuunnitelmaa mukaillen, ja esimerkiksi Rantapallon bloggaajille tutussa WordPressissä ne on helppo ajastaa julkaistavaksi haluttuna ajankohtana. Päivitysten ajastaminen säästää stressiltä, ja esimerkiksi viikon verran eteenpäin mietityt päivitykset jättävät viikon vapaaksi muita juttuja varten. Toki on hyvä pitää mielessä, että somessakin on hyvä tutkailla kommentteja aivan kuten blogissakin, ja joskus livepäivitykset toimivat kaikista parhaiten.

Sosiaalisen median ajastustyökaluista kannattaa kokeilla esimerkiksi Hootsuitea tai Bufferia.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.