Bloggaaja, näin reagoit algoritmien muutoksiin sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media on altis muutoksille – ja siihen tulee tottua
Bloggaaja voi varautua algoritimien muutoksiin monella tavalla, mutta tärkeimpänä sanomana toimii vanha sanonta munien laittamisesta samaan koriin: älä ole vain yhden kanavan varassa, vaan suunnittele toiminta niin, että yhden kanavan muutos ei vie pohjaa kaikelta.
Suomalaisten matkabloggaajien suosituimmat kanavat sosiaalisessa mediassa ovat Facebook ja Instagram, joista molemmat ovat viime vuosina olleet otsikoissa negatiivisessa mielessä orgaanisen näkyvyyden osalta. Yleisesti ottaen suomalaiset bloggaajat luottavat sosiaalisessa mediassa pääosin orgaaniseen näkyvyyteen, ja harva turvautuu säännöllisesti maksulliseen mainontaan.
Facebook ilmoitti jälleen kerran algoritmiuudistuksesta alkuvuodesta 2018. Muutoksen perimmäinen tarkoitus oli tehostaa ihmisten välistä aitoa kanssakäymistä alustalla ja nostaa vuorovaikutusta edesauttavia sisältöjä perheenjäseniltä, ystäviltä ja ryhmistä. Muutokset ovat herättäneet huolta ja keskustelua bloggaajien keskuudessa, ja etenkin yritykset ovat joutuneet tekemään muutoksia toimintaansa.
Isoja muutoksia on toteuttanut myös Instagram, joka siirtyi taannoin pois täysin kronologisesta uutisvirrasta pienen kohun saattelemana. Uutisvirran sisältö perustuu aiempaa enemmän tykkäyksiin ja kommentteihin.
Algoritmien muutos saa tarkastelemaan omaa tekemistä
Tilastoja kannattaa pitää säännöllisesti silmällä, sillä sosiaalinen media on edelleen monelle bloggaajalle tärkeä liikenteen lähde.
Algortimiuudistusten yhteydessä kannattaa kuitenkin aluksi rauhassa pohtia, mihin muutos pyrkii. Kun muutos keskittyy etenkin ihmisten välisten kanssakäymiseen ja aitouteen sosiaalisen median alustoilla, kannattaa pyrkiä tykkäysten, kommentoinnin ja jakojen lisäämiseen.
Etenkin kommenttien ja jakojen lisääminen on merkityksellistä – molemmat lisääntyvät, kun sisältö oikeasti kiinnostaa kohderyhmää.
Kokeile eri niksejä yleisön tavoittamiseen – hyödynnä ainakin Facebook-ryhmät
Esimerkiksi London and beyond -blogin lukijamäärät eivät ole olleet laskussa, joten muutoksista ei tässä suhteessa voi vetää suoria johtopäätöksiä. Kannattaa kuitenkin olla aktiivinen kanavissa, joista tulee eniten liikennettä. Monelle bloggaajalle tämä kanava on Facebook, ja pelkkä postauksen jakaminen blogin omalla sivulla ei välttämättä ole tarpeeksi.
Hyvä keino saada lisänäkyvyyttä on kokeilla Facebookin eri ryhmiä, kunhan postauksen aihe sopii ryhmään. Palvelussa on monia blogipostausten jakoon suunnattuja ryhmiä, kuten Reissupostauksia- ja Ulkosuomalaisten blogit -ryhmiä – etenkin Ulkosuomalaisten blogit -ryhmässä syntyy paljon kiinnostavaa keskustelua, mikä vaikuttaa positiivisesti näkyvyyteen. Ilman ryhmiä London and beyond -blogin lukijamäärät olisivat nykyistä pienemmät.
Kokeile säännöllisesti uusia juttuja tutuissa kanavissa. Uusi postaus kannattaa esimerkiksi jakaa Facebookissa aina myös oman henkilökohtaisen tilin kautta, vaikka sitä joskus ujostelinkin – se saa mukavasti kaivattuja reaktioita kaveripiiriltä, ja innokkaasti juttujasi Facebookissa jakavat lähipiiriläiset ovat kullan arvoisia. Bloggaajalle on näkyvyyden lisäksi kuitenkin tärkeää, että postaus myös klikataan auki, joten otsikoi koukuttavasti ja panosta artikkelikuvaan. Seuraajia voi myös pyytää niin Facebookissa kuin Instagramissakin tilaamaan ilmoitukset uudesta sisällöstä,
Ota kaikki kanavat hyötykäyttöön
Blogipostausta kannattaa markkinoida useissa kanavissa, ja etenkin Instagramin suosittu tarinaominaisuus kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Tarinoihin kannattaa aina lisätä maininta uusista postauksista – etenkin jos sinulla on yli 10 000 seuraajaa ja voit lisätä vetäise ylös -ominaisuuden avulla linkin tarinaan. Muissa tapauksissa linkki kannattaa lisätä profiilisivulle, josta käyttäjä voi siirtyä suoraan postaukseen.
Osa käyttäjistä on myös perustanut kommentointirinkejä kommenttien ja näkyvyyden maksimoimiseksi, ja ne ovat olleet Suomessakin ajankohtaisia. Niihin kannattaa suhtautua pienellä kriittisyydellä – on nimittäin huhuttu, että Facebook ja Instagram eivät suhtautuisi näihin rinkeihin kovinkaan suopeasti.
Hakukoneoptimointi on sijoitus tulevaisuuteen
Muutokset sosiaalisessa mediassa ovat tulleet jäädäkseen, ja on hyvä etsiä vaihtoehtoja myös käytössä olevien kanavien ulkopuolelta.
Hakukoneoptimointiin perehtyminen on bloggaajalle sijoitus tulevaan. Blogeille on tullut haastajia, ihmiset seuraavat paljon videoita ja kuuntelevat podcasteja, mutta esimerkiksi matkavinkkejä- ja inspiraatiota haetaan paljon netistä ja usein juuri blogeista. London and beyondissa hakukoneista tuleva liikenne on merkittävässä roolissa, eikä sen merkitystä voi aliarvioida.
Hakukoneiden kautta tuleva liikenne tuo tosin omat haasteensa, sillä lukija lukee usein vain yhden artikkelin ja jatkaa matkaansa muualle internetin ihmeelliseen maailmaan. Tärkeää on kuitenkin jo tieto siitä, että blogiin löydetään. Sitten voi miettiä tapoja sitouttaa satunnainen kävijä lukijaksi.
>> Lue lisää: Bloggaajan SEO-vinkit
Sähköpostilista tarjoaa keinon lukijoiden tavoittamiseen
Yksi asia, johon bloggaajalla on itsellään sosiaalisen median kanavien algoritmeista riippumaton kontrolli, on sähköpostilista ja sen kautta yhteydenpito lukijoiden kanssa. Yritykset ovat sähköpostilistojen aktiivikäyttäjiä, ja monet bloggaajatkin pitävät yhteyttä lukijoihin sähköpostin kautta. Palvelua tarjoaa muun muuassa Mailchimp, joka on ilmainen 2 000 kontaktiin asti.
Toukokuussa 2018 voimaan tullut GDPR-tietosuojaasetus on puhuttanut paljon Euroopassa, ja sitä on hyvä tutkia tarkemmin mikäli sähköpostilistan kerääminen on ajankohtaista.
>> Lue lisää: Sähköpostilistan kerääminen hyödyttää jokaista bloggaajaa – auttaa myös tienaamisessa
Yksi kommentti (1) Jätä kommentti
Hyviä vinkkejä. Rekisteröidyin Mailchimp palveluun saman tien.