Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Bloggaaja, mitkä sosiaalisen median kanavat kannattaa ottaa haltuun?

Rantapallo artikkelin kuva
Matkabloggaus
Mitä sosiaalisen median kanavia bloggaaja tarvitsee ja miksi?
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 18.03.2016
facebook   whatsapp

Sosiaalinen media on tärkeä osa bloggaamista

Sosiaalinen media eli tuttavallisemmin some tarjoaa nykypäivänä lukuisia eri vaihtoehtoja kommunikointiin internetkansan kanssa. Suosituimpiin somekanaviin lukeutuvat tällä hetkellä muun muuassa Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest, Twitter ja nousevana uutuutena Periscope. Vaihtoehtoja riittää, ja niiden kanssa kokeneempikin käyttäjä saa helposti pään pyörälle.

Sosiaalinen media on bloggaajalle tärkeä työkalu: hyvin hoidetut somekanavat tuovat lukijoita ja lisäarvoa blogille. Pääsisältö on blogissa, mutta somen kautta on helppo jakaa pieniä paloja omasta elämästä, vaihtaa ajatuksia seuraajien kanssa sekä vinkata esimerkiksi uusista blogiartikkeleista.

Some on oiva kanava niiden fiilisten ja kuulumisten jakamiseen, jotka eivät yksinään tarjoa riittävää sisältöä blogiartikkeliin. Esimerkiksi matkoilta on helppoa ja suositeltavaakin jakaa reissukuulumisia lyhyesti somessa, vaikka itse blogi ei matkan aikana päivittyisikään. Somessa on myös helppo verkostoitua muiden bloggaajien kanssa.

Sosiaalisen median kenttää läheltä seuranneena olen pannut merkille, että Facebook, Instagram, Snapchat sekä Twitter vaikuttavat olevan näkyvimmät kanavat suomalaisten bloggaajien keskuudessa – eikä turhaan. Mitä (matka)bloggaaja voi saada näistä irti ja missä kannattaa olla esillä?

Verkostoitumista ja näkyvyyttä Facebookista

Yksi parhaista bloggaajan työkaluista sosiaalisessa mediassa on ehdottomasti Facebook: sen kautta jakaa helposti uudet postaukset aiheeseen sopiviin blogiryhmiin sekä blogin omalle sivulle. Facebook tavoittaa parhaimmillaan suuren määrän yleisöä ja saa myös satunnaiset seuraajat liikkeelle, kunhan aihe on tarpeeksi kiinnostava. Facebookissa vain taivas on rajana – kiinnostava juttu voi lähteä helposti lentoon ja kerätä jopa tuhatmäärin uusia klikkauksia.

Lisänäkyvyyttä haluavien matkabloggaajien kannattaa tutustua esimerkiksi Reissupostauksia-ryhmään, jossa matkailusta kirjoittavat bloggaajat jakavat juttujaan ja vaihtavat mielipiteitä aiheen tiimoilta lukijoiden kanssa. Englanniksi bloggaavat voivat jakaa postauksiaan Travel Blog Chronicles-nimisessä ryhmässä. Verkostoitumisesta kiinnostuneille suomalaisille matkabloggaajille tarkoitettu ryhmä Matkabloggaajien Somet on hyvä kanava sosiaalisesta mediasta keskusteluun sekä omien kanavien nostatukseen.

Videot ja kuvat jakoon Instagramissa ja Snapchatissa

Vaikka näenkin Facebookin jopa tärkeimpänä somekanavana bloggaajan kannalta, eivät muut kanavat jää paljoa huonommiksi. Esimerkiksi Instagram on mainio kanava fiilistelyyn, ja siellä jaetaan pieniä paloja elämästä – niitä hetkiä, jotka eivät välttämättä päädy blogiin asti.

Instagramin päivittäminen on helppoa ja parhaassa tapauksessa Instagram-seuraajat kiinnostuvat myös blogistasi kuviesi ansiosta. Blogin seuraajille Instagram on taas keino pysyä kärryillä bloggaajan kuulumisista blogin ulkopuolella. Pidä oma tuttu linjasi ja tyylisi myös somessa – näin oikea kohderyhmä löytää sinut helpoiten ja olemassaolevat seuraajat pysyvät matkassa mukana!

Sosiaalinen media tarjoaa vaihtoehtoja myös videoiden ystäville: Instagram tukee nykyään lyhyitä videoita (max. 15 sekuntia) ja videoista innostuneet bloggaajat ovat löytäneet myös Snapchatin.

Snapchat on mobiilipalvelu, jossa käyttäjät jakavat kuvia tai lyhyitä videoita arjestaan, ja ne pysyvät palvelussa 24 tunnin ajan. Jos et vielä käytä Snapchatia, mutta olet kiinnostunut tutustumaan siihen, voit aloittaa helposti seuraamalla tältä listalta löytyviä snäppääjiä – joukossa on paljon suomalaisia matkabloggaajia.

Pikaviestintää ja verkostoitumista Twitterissä

Twitter on toimiva paikka blogiartikkeleiden jakoon ja keskusteluun muiden käyttäjien kanssa. Keskustelu on nopeaa ja vaivatonta, sillä yksi viesti saa sisältää vain 160 merkkiä. Vuorovaikutus on tärkeää, ja keskusteluun heittäytyvä aktiivinen bloggaaja saa ihmiset kiinnostumaan sekä persoonastaan että blogistaan.

Twitterissä on myös eri aihepiireihin keskittyviä chateja, joissa voi verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia kanssabloggaajien ja lukijoiden kanssa. Esimerkiksi suomenkielinen #matkachat on hyvä paikka reissujutuista keskusteluun, ulkomaisia chateja löytyy matkailun tiimoilta myös runsaasti (kalenteri chateista löytyy täältä).

Chateissa on yleensä hyväksyttävää jakaa omia blogiartikkeleita, kunhan ne liittyvät keskusteltuun aiheeseen. On kuitenkin hyvä muistaa, että pelkkää oman blogin mainostamista ei katsota hyvällä: se aiheuttaa enemmänkin ärtymystä kuin positiivista liikehdintää blogin suuntaan.

Keskity niihin kanaviin, joihin riittää innostusta ja aikaa

Somekanavista kannattaa valita käyttöön muutama, joihin riittää aikaa ja innostusta. Seuraajat arvostavat säännöllisyyttä. Monipuolisen sisällön toteutus ja suunnittelu vie aikaa, joten liian isoa palaa ei kannata haukata kerralla. Keskittymällä saat tuotettua parempaa sisältöä kuin olemalla esillä kaikkialla.

Muista myös, että monet seuraavat sinua kaikissa kanavissa, joissa olet esillä. Pidä heidät kiinnostuneena jakamalla eri sisältöä eri kanavissa. Näin heillä on syy seurata sinua kaikkialla – toistuva sisältö turruttaa.

Totuus on, että sosiaalinen media on bloggaajalle erittäin arvokas, mutta myös aikaa vievä työväline. Käytä aikasi oikein ja valitse mieleisesi kanavat, joissa sinun on mahdollisuus verkostoitua, innostua ja markkinoida blogiasi.

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: London and Beyond

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.