Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Viisi vinkkiä viikonloppulomaan Vilnassa

iStockphoto artikkelin kuva
Lähialuematkailu
Vilna on Baltian pääkaupungeista pikkuisin, mutta henkisesti ehkä suurin. Kaupunkimaisemaa hallitsevat kirkot ja kukkulat sekä kiinnostavat baarit ja ravintolat.
Teksti: Tanja Holmberg
Päivitetty: 13.06.2016
facebook   whatsapp

1. Vanhankaupungin viinibaareissa ja kahviloissa

Vilna on Baltian pääkaupungeista pikkuisin, mutta henkisesti ehkä suurin. Kaupunkimaisemaa hallitsevat kirkot ja kukkulat sekä kiinnostavat baarit ja ravintolat.

Vilnan vanhakaupunki puistoineen, kirkkoineen ja aukioineen on kaunis ja tunnelmallinen. Upeiksi kunnostettujen rakennusten vierellä voi olla ränsistyneitä talopahasia ja pihoissa autonromuja – siinä yksi Vilnan viehätyksestä. Uusi ja vanha kohtaavat.

Vanhassakaupungissa voi aistia paikallistunnelmaa, tehdä kävelyretkiä, piipahtaa kirkkoihin ja gallerioihin ja nauttia viinilasilliset jossakin kaupungin tyylikkäistä viinibaareista. Päiväkahvipaikoista ei tule pulaa.

Tanja HolmbergKahvila Liettuan Vilnassa
Vilna on kahviloiden kaupunki.

Suklaan ystäville voi suositella Pilies-kadulla sijaitsevaa AJ Chocolate -suklaakahvilaa. Kakkuvalikoima on herkullisen runsas ja silmänruokaa tarjoilee kokonainen suklaalla sisustettu huone.

2. Rentoa tunnelmaa Vilnan Montmartrella

Taitelijoiden suosima Užubiksen alue vanhassakaupungissa on kiinnostava iltakävely- ja illalliskohde. Alue on julistautunut itsenäiseksi Užupisin tasavallaksi vuonna 1997, ja kansallispäivää vietetään 1. huhtikuuta. Tasavalta tai ei, alueella on kiinnostavia gallerioita, työpajoja, olutkuppiloita, baareja, ravintoloita – ja eläväisen boheemi tunnelma.

Ruokaravintolatarjonta on Užubiksessa laaja. Kannattaa testata esimerkiksi marokkolainen ravintola Maghrib (Užupio g. 22). Maghribin menu tarjoilee herkullisia kasvisruokia, tahineja ja kuskus-annoksia minttuteen tai hyvän viinin kanssa. Pääruoat maksavat noin 13 euroa.

Tanja HolmbergMarokkolainen ravintola Vilnassa
Vilnasta löytyy mielenkiintoisia ravintoloita ja putiikkeja.

3. Ostoksilla – kaviaarivoidetta ja koruja

Pääkatu Gedeminolta löydät useiden kansainvälisten brändien liikkeitä, mutta kannattaa tutustua nimenomaan paikallisten käsityöläisten tuotteisiin. Lasi-, nahka- ja metallikorut ovat uniikkeja, ja niitä katsellessa iskee valinnanvaikeus. Paikallisessa koruliikkeessä hurahtaa helposti pari tuntia. Keramiikka, pellavatuotteet ja meripihkaesineet ovat myös kivoja tuliaisia.

Kosmetiikka on suomalaisella mittakaavalla edullista. Suositun venäläisen Natura Siberican luomukosmetiikkaa on tarjolla useissa kaupoissa, ja esimerkiksi nuorentava beluca-kaviaariseerumi lähtee mukaan vain noin 13 euron hintaan.

4. Sielunravintoa kaupungin kirkoissa ja kukkuloilla

Suurin osa liettualaisista on katolisia. Uskonnollisuus on läsnä arkielämässäkin. Viinibaarin seinä voi olla enkelten peittämä, ja kirkkoja löytyy joka kulmalta. Pyhän Annan kirkko vanhassakaupungissa on kaunis rauhoittumispaikka. Kaupunkilomaan voi hyvin liittää hetken hiljaisuutta ja digitöntä elämää.

Gediminasin linnan raunioilla sijaitsee Vilnan maamerkki, Gediminasin torni. Ylös kannattaa kivuta, sillä kukkulan laelta ja tornista on upea näkymä Vilnan vanhaan kaupunkiin. Vähän matkan päästä löytyy myös vilnalaisille tärkeä ja turistienkien suosima paikka Kolmen ristin kukkula.

5. Mummolatunnelmaa ja upea Trakain linna

Vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä järvimaisemissa sijaitsee Trakain pikkukaupunki, yksi Liettuan suosituimmista matkakohteista. Rannan kahviloissa tarjoillaan perinteisiä, lämpimiä liettualaisia piiraita ja hyvää paikallista olutta.

Trakain alueella on 1300-luvulta olevan suositun linnan lisäksi paljon kesäaktiviteetteja, kuten veneajeluja ja vesiskootterihurvittelua. Kannattaa olla hieman varuillaan, sillä tarinan mukaan eräs hurjistunut ruhtinas menneiltä vuosituhansilta on heitellyt järveen muun muassa vihollisen päitä.

Tanja HolmbergTrakain linna Liettuassa
Trakain linna on visiitin arvoinen kohde.

Linnoituksen vierellä oleva pieni kylä erivärisine vanhoine puutaloineen ja vehreine katuineen tuo mieleen valtavan mummolan. Ehdottomasti päiväretken arvoinen!

Katso myös: kolme erilaista hotellivaihtoehtoa

Tanja HolmbergLiettuan Vilna on kiinnostava lähikohde
Vilna sopii hyvin viikonloppuloman kohteeksi.

Best Western Vilnius

Best Western Vilnius on keskitason hotelli Vilnan uudella puolella sijaitsevassa toimistokeskittymässä. Aivan vierestä löytyy vanhaan neuvostorakennukseen tehty ostoskeskus. Ulkokuoren ei kannata antaa hämätä, sillä sisältä löytyy muun muassa mahdollisuus kuuden euron manikyyriin ja euron laatukahviin.

Iso ja moderni ostoskeskus Europa sijaitsee kadun toisella puolella Täältä löydät vaate-, asuste- ja sisustusliikkeitä useassa kerroksessa. Hotelli itsessään on perustasoa: sauna, kuntosali ja uima-allas, monipuolinen aamiainen ja ystävällinen palvelu. Aamiaisen kivoin tuote on paikallinen juusto hunajan kanssa tarjoiltuna. Vanhaankaupunkiin on vartin kävelymatka.

Best Western Vilnius

Shakespeare Boutique Hotel

Shakespeare Boutique Hotel on Vilnan vanhassakaupungissa rauhallisella paikalla sijaitseva uniikki hotelli. 1800-luvun tunnelmaan vievässä hotellissa jokainen hotellin huone on yhden aikakauden kuuluisan kirjailijan mukaan nimetty ja sisustettu. The James Joyce tarjoaa standard-tasoa ja The Voltaire luksusta. Venäläisen kulttuurin ystävät ihastuvat The Dostojevsky-huoneeseen. Romeon ja Julian tunnelma sopii puolestaan hääpareille.

Shakespeare Boutique Hotel

Kempinski Hotel

Tässä vaihtoehto laatutietoiselle matkaajalle. Viiden tähden Kempinski sijaitsee loistopaikalla vanhankaupungin katedraaliaukiolla. Upea spa-osasto uima-altaineen rentouttaa kaupunkipäivän päätteeksi.

Kempinski Hotel

Lue kaikki Tanja Holmbergin asiantuntijakirjoitukset

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.