hero taustakuva

Tallinnan herkulliset suklaakahvilat – vieraile ainakin näissä

Tanja Holmberg artikkelin kuva
Lähialuematkailu
Tallinnassa on useita kiinnostavia suklaakahviloita, jotka valmistavat herkullisia suklaatuotteita. Katso lista kahviloista, joihin kannattaa käydä tutustumassa!
Teksti: Tanja Holmberg
Päivitetty: 28.03.2017
facebook   whatsapp

Lähde vierailulle Tallinnan suklaakahviloihin

Voiko suklaata syödä koskaan liikaa? Sanoisin, että voi, jos kiertää yhden iltapäivän aikana useissa Tallinnan upeissa suklaakahviloissa ja suklaapuodeissa!

Kaupunkiin on noussut viimeisen parin vuoden aikana kunnianhimoisia artesaanisuklaata valmistavia puoteja perinteisten suosikkikahviloiden rinnalle.

Lähde pienelle suklaamatkalle, Costa Rican kaakaotilalta Tallinnan vanhaankaupunkiin! Tällä matkalla soi jazz ja suussa sulaa omenalla, kuusenkerkällä ja vadelmilla täytetty suklaa.

Chocokoo tarjoilee bean-to-bar -filosofiaa

Kalamajan pikkuisessa Chocokoo-puodissa suklaan tuoksu tulee vastaan heti ovella. Tätä kauppaa, kahvilaa ja työpajaa pyörittää entinen talousalan ammattilainen Kristel Lankots. Rakkaus suklaaseen ja halu tehdä jotain omaa vei energisen naisen suklaan pariin.

Chocokoon filosofia kiteytyy sanoihin pavusta patukkaan. Kaakaopavut puotiin tulevat luottotiloilta, joista isoin on Costa Ricassa sijaitseva Nahuacacai. Suklaauransa alussa Lankots matkasi Costa Ricaan tutustumaan, missä kaakao kasvaa. Hän halusi tutustua suklaan koko matkaan kaakaopuusta herkkusuiden vatsoihin.

Puodissa on valokuvia 2–3 metrisistä kaakaopuista, joiden rungoista kasvavat kaakaohedelmät, jotka kypsinä poimitaan puista käsin. Puiden juurelle on istutettu muun muassa vaniljaa ja inkivääriä, jotta kaakaopavut saavat lisäaromeja.

En ole koskaan ennen nähnyt isoa kaakaohedelmää enkä tiennyt, että sen sisällä kypsyvät pavut ovat valkoisia, kunnes ne fermentoidaan auringon lämmössä. Valmiit kaakaopavut pakataan ja lähetetään Viroon.

Tanja HolmbergTallinnan suklaakahvilat
Chocokoo-puodissa valmistetaan suklaakonvehteja laadukkaista raaka-aineista.

Chocokoon suklaat valmistuvat puodissa käsityönä raaka-aineenaan kaakaopavut ja puhdistamaton sokeri. Myös täytteet syntyvät laadukkaista raaka-aineista kuten marjoista, vaniljasta, teestä, virolaisesta omenasta, kanelista sekä lakritsasta.

Puolitoista vuotta sitten perustettu yritys sai lentävän startin, kun Kristel Lankots valittiin yhdeksi Viron vuoden 2016 presidentin itsenäisyyspäiväjuhlien ruokatoimittajaksi. Kahden viikon aikana Chokokoossa valmistui juhlavieraille 2 400 kirsikka-tonkapapu-, vanilja-banaani-, mausteinen karamelli- ja earl grey -suklaakonvehtia.

Talon suosituin suklaa on juuri earl grey -teellä maustettu tumma suklaa, ja hyvinä kakkosina tulevat passionhedelmäinen maitosuklaa ja salty caramel. Itse ihastuin virolaisella omenasoseella täytettyyn suklaakonvehtiin.

Ihanien ostosten lisäksi puodissa voi nauttia suodatinkahvia ja järjestää suklaatyöpajan omalle seurueelle. Varaukset kannattaa tehdä pari viikkoa ennen. Hinta 10 henkilön ryhmille 35 e / henkilö.

Chocokoo
Telliskivi 33
Avoinna arkisin kello 11–18, lauantaisin kello 11–16

Rohkea ja rosoinen Café Josephine

Entisessä dominikaaniluostarissa Vene-kadulla sijaitseva kaunis Café Josephine on yksi Viron ensimmäisistä suklaakahviloista. Uskoisin, että ravintolalle nimen antanut, Pariisin teattereissa upean uran luonut tanssija ja näyttämötaitelija Josephine Baker olisi viihtynyt täällä itsekin.

Kahvilan sisustus ja taustalla soiva Dixieland- ja jazzmusiikki vievät helposti 1900-luvun alkupuolen Pariisin tunnelmiin. Paikka on vuosien varrella valittu myös Euroopan romanttisimpien kahviloiden joukkoon.

Vuodesta 1937 ravintoloita ja kahviloita Virossa pyörittänyt perhe omistaa tänä päivänä neljä erilaista kahvilaa Tallinnassa ja Tartossa. Café Josephine ei itse asiassa ole pelkkä kahvila vaan täyden palvelun ravintola viini- ja alkoholilistoineen. Täällä nautitaan suklaaherkuista, jäätelöannoksista, voileivistä, salaateista ja pastoista, joita tarjoillaan niin aamiais-, lounas- kuin päivällisaikaan. Aterian kruunaa aina suklaa juoman, kakun tai konvehdin muodossa.

Talon tilatuin herkku lienee talon oma muhkea ja samppanjasta arominsa saava suklaakakku. Porter, viiden euron suklaaleivos, näyttää sekin houkuttelevalta valinnalta.

Café Josephine
Vene 6
Avoinna joka päivä kello 8–23

Tanja HolmbergTallinnan suklaakahvilat
Tallinnan suklaakahviloissa herkutellaan konvehtien lisäksi esimerkiksi erilaisilla kakuilla.

Suklaajuomia ja kahvilatunnelmaa 1920-luvun hengessä

Vahvanväriset paksut silkit ja upeat sametit luovat hienoja sävyjä 1920-luvun hienostunutta tunnelmaa henkivään kahvila Pierreen.

Täällä nautiskellaan kahvin tai suklaajuoman sekä kakkujen ja suklaakonvehtien äärellä. Iltapäivän pikaisella piipahduksella pari chilillä maustettua suklaakonvehtia tai pala kakkua kahvin kanssa on loistava valinta, jolla jaksaa kävellä illalliseen asti vanhankaupungin kaduilla.

Itse maistoin talon suosikkia eli tuoksuvaa suklaajuomaa. Jätin väliin erikoisuudet kuten Roquefortilla maustetun juomaversion. Käytettiin juustoa tai ei, intiaanien ikiaikaikainen juoma tehdään täällä aina aitoon suklaaseen.

Chocolats de Pierre sijaitsee Mestaripihalla vanhankaupungin sydämessä. Viihtyisässä miljöössä voi istuskella aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn ja piipahtaa samalla pihan design- ja käsityöläispuodeissa.

Tanja HolmbergTallinnan suklaakahvilat
Kahvila Pierre tunnetaan hienostuneesta sisustuksestaan.

Tallinnassa ei muuten ole vielä liikaa kahviloita, jotka avataan jo kello 8 aamulla, mutta tämän kahvilan sisarukset kuuluvat aamuvirkkujen joukkoon.

Café Pierre
Vene 6, Mestaripiha
Avoinna joka päivä kello 8–23

Chocolalan erikoisin tuote on suklaalla päällystetty poronjäkälä

Tuliko jo suklaaähky? Chocolalan ohi ei silti kannata kävellä – osta täältä mukaan ihania tuliaisia ja lahjoja, jos et jaksa enää paikan päällä syödä. Useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja voittanut suklaakauppa on virolaisen avioparin, entisen lakimehen ja pankkiirin, uusi elämä.

Valinnanvaraa on tässä puodissa riittävästi: käsityönä valmistettuja suklaalevyjä, -konvehteja, -tikkareita ja -tryffeleitä sekä toinen toistaan kauniimpia lahjarasioita. Suklaatuotteissa käytetään mahdollisimman paljon virolaisia raaka-aineita ja kaikilla tuotteilla on reilun kaupan merkki.

Chocolalan uniikkeja erikoisuuksia ovat 70-prosenttinen, kultauksin koristeltu vegaanisuklaa, suklattu virolainen poronjäkälä sekä “sweet citybreak” eli Tallinnan suklainen vanhakaupunki minikoossa, joka on suunniteltu 3D-mallinnuksella.

Tanja HolmbergTallinnan suklaakahvilat
Chocolalan erikoisuus on suklaalla kuorrutettu jäkälä.

Suklaakaupassa voi myös tilata omien toiveiden mukaan räätälöityjä tuotteita, esimerkiksi oman lapsesi valokuvan suklaakehyksissä.

Konvehtivalikoima on laaja ja ihastuttava. Rakastuin kuusenkerkällä täytettyyn suklaakonvehtiin, joka vei paitsi kielen myös mielen ihaniin lapsuusmuistoihin ja mummolan pihan reunassa olleeseen kuusimetsään.

Hyllyssä levysuklaa, johon on lisätty mahdollisimman paljon virolaisia marjoja: vadelmaa, mustikkaa ja puolukkaa, näytti todella houkuttelevalta. Mieltä lämmitti myös valkoinen suklaakonvehti, jonka päälle oli maalattu pienet Suomen ja Viron liput. Maamme viettävät melkein yhtäaikaa 100-vuotisjuhliaan, joten tämä tuote saattaa olla suosittu valtiovierailujen yhteydessä.

Chocolalassakin voit osallistua suklaantekemiseen, työpaja kannattaa varata hyvissä ajoin.

Chocolala
Väike-Karja 1
Avoinna ma-la kello 11–19, sunnuntaisin suljettu

Kurkista myös näihin:

Anneli Viik, Pikk 30

Kehrwieder, Saiakang 1

Tutustu Tallinnan kiinnostaviin kahviloihin täällä!

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.