hero taustakuva

Kokeile lähilomaa kotimaassa – Vanhan Rauman parhaat ravintola- ja majoitusvinkit

Tanja Holmberg artikkelin kuva
Lähialuematkailu
Länsirannikolta löytyy ihana minilomakohde, Vanha Rauma. Jo yhden yön lähilomalla ehdit ihastua ja tutustua vanhan kaupungin tunnelmaan ja taloihin.
Teksti: Tanja Holmberg
Päivitetty: 17.08.2016
facebook   whatsapp

Vinkit Vanhan Rauman ravintoloihin ja yöpymiseen

Unescon maailmanperintökohde Vanha Rauma ei ole museokohde, vaan kaupunginosa, jossa asutaan ja eletään tavallista elämää. Tosin normaalia viehättävämmässä ympäristössä. Vanhassa Raumassa jokaisella puutalolla on oma nimi, ja monen ikkunassa pari posliinikoiria kertomassa siitä, onko isäntäpari kotona vai ei.

Taloja ja katuja on kunnostettu viime vuosina kovaa vauhtia. Kasvojenkohotus alkaakin näkyä katukuvassa. Museoviraston ohjeistus pitää tunnelman kuitenkin alkuperäisenä.

Kävely kapeilla kaduilla, kauniiden talojen lomassa vie menneeseen aikaan. Tunnelma on rauhoittava ja hiljaisuus tuntuu hyvältä.

Ruoka on olennainen osa lomailua, ja Vanhan Rauman loma tarjoaa tähänkin kiinnostavia vaihtoehtoja länsirannikon lähiruoasta moderniin aasialaiseen keittiöön.

Jukeboxi soi Rouva Mannerin tyylikkäässä kotihotellissa

Viikonlopun viettoon Vanhassa Raumassa kuuluu majoitus juuri täällä puutalojen keskellä. Tarjolla on kotihotelleja ja yksi perinteisempikin hotelli vanhan kalatorin laidalla. Oma suosikkini on Rouva Mannerin emännöimä Pikkurivi Vanhan Rauman laidalla.

Tämä talo kaakeliuuneineen, kamiinoineen ja jukeboxeineen on oikea aarre. Keittiö on hyvin varusteltu ja sisustus todella kaunista. Rouvalla on tuntuma vanhan säilyttämiseen sille kuuluvalla arvolla.

Ainoa ongelma tässä paikassa on, että sieltä ei tee mieli lähteä ulos. Pikkuriviin mahtuu mainiosti kaksi pariskuntaa viikonloppua viettämään: kaksi nukkuu yläkerrassa ja kaksi alakerran makuuhuoneessa. Hotelli on avoinna tällä hetkellä vain kesäisin.

Huoneistohotelli Pikkurivi

Huoneistohotelli Vanha Rauma

Vanhankaupungin ytimessä sijaitsevaan huoneistohotelliin kuuluu kaksi kaunista kaksiota ja yksi kolmio. Sijainti on ideaali aivan kauppatorin tuntumassa.

Vanha Rauma

Hotelli Vanha Rauma

Tämä pieni yksityinen ja melko idyllinen hotelli sijaitsee Kalatorin laidalla vanhassa funkkisrakennuksessa. Hotellin 20 huonetta ovat kaikki yksilöllisiä, ja perheille ja isommille seurueille löytyy tilavia superior-huoneita. Hotelli tarjoilee hyvän aamiaisen ja ruokaravintola on melko suosittu paikkakunnalla.

Hotelli Vanha Rauma

Tanja HolmbergHotelli Vanha Rauma
Raumaan ehtii tutustua vaikka yhden yön minilomalla.

Kokkaa lähiruokamenu itse

Pikkurivissä ja muissa kotimajoituskohteissa voi kokkailla itse hyvän lähiruoka-aterian. Raaka-aineet saa hankittua muutaman askeleen päästä kauppatorilta ja Ruokapuoti Lumosta. Tori on Rauman sykkivä sydän, jossa pystykahvien lisäksi napataan mukaan todellista lähiruokaa: kalaa, marjoja ja vihanneksia kauden mukaan. Lumo on kekseliäästi sisustettu lähi- ja luomuruokakauppa, joka myy myös keittiötarvikkeita, luomukosmetiikkaa ja ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Ruokapuoti Lumo, Rauma
Herkuttelua Raumalla: Ruokapuoti Lumo.

Puodissa on myös vanha auton takakonttiin koottu laaja pienpanimoiden olutvalikoima, johon kannattaa tutustua. Jos haluat lomaviikonloppuusi jotakin extraa, tutustu ennakkoon Lumon nettisivuihin, sillä paikassa järjestetään viikonloppuisin muun muassa raakasuklaa- ja smoothiekursseja sekä olut- ja juustomaistiaisia.

Ruokapuoti Lumo

Kepeä italialainen Osteria da Filippo

Jos istut mieluummin valmiiseen pöytään, kokeile Rauman ravintoloita. Kauppakadun pikku kuppila Osteria da Filippo on melko vaatimattomasti mutta hauskasti sisustettu. Jos satut tänne oikeaan aikaan, saat nauttia esimerkiksi hyvästä valokuvanäyttelystä tai venetsialaisista juhlista. Vanhan Rauman ytimessä tarjoillaan italialaista ruokaa focacciasta pastaan. Paikan juttu on taikinajuureen leivottu herkullinen pizza – ja valikoima on varsin monipuolinen. Jälkiruoaksi sopii Suomen Turussa käsin valmistettu ja sieltä Raumalle kuljetettu jäätelö.

Osteria da Filippo

Hyvän palvelun ravintola Goto

Fine dining -ravintolana aloittanut Goto vaihtoi omistajaa runsas vuosi sitten. Uusi omistaja on hakenut vähän rennompaa ruokasisältöä. Menu vaihtuu kolmesti vuodessa, ja yksittäiset annokset saattavat lähteä vaihtoon useamminkin. ”Fiiliksen mukaan”, kuten omistaja toteaa.

Kesän listalta löytyvät esimerkiksi suositut annokset karkkipossu, stifadoburgeri ja Goton hampurilainen. Fiinimpää ruokaa edustavat rapeaksi paistettu siika ja ulkofilee. Viereisen torin vihanneksia ja muuta tarjontaa käytetään mahdollisimman paljon. Jälkiruokalistalta löytyvät artesaanisorbetit ovat loistavia ja aikuisten pirtelöt hauskoja.

Tanja HolmbergRavintola Goto Raumalla
Ravintola Goto sopii vaativampaankin makuun.

Viinisuositukset tulevat asiantuntevasti ja erikseen pyytämättä, ja kaiken kaikkiaan palvelu on hyvää. Vanhassa rakennuksessa on hyvä henki ja ikkunoista voi seurata Rauman sydämen eli torin alueen elämää.

Nykyinen ravintoloitsija Rami Kurki oli haaveillut omasta ravintolasta siitä asti, kun nuorena miehenä opiskeli alaa Sveitsissä. Erinäisten käänteiden jälkeen, johon kuului myös työ kaikille raumalaisille niin rakkaassa jääkiekkojoukkue Rauman Lukossa, haave toteutui.

Lämpiminä kesän ja alkusyksyn päivinä Vanhan Rauman sisäpihalla sijaitseva terassi on tunnelmallinen. Baarin puolella voi nautiskella lähioluista ja hyvistä viineistä ja drinkeistä. Hyviä baareja Raumalla ei vielä olekaan liikaa.

Goto

Lungissa syödään aasialaisen keittiön antimia

Kolmisen vuotta sitten Rauman torin kulmalle ilmestyi Lungi, joka kertoo tarjoilevansa modernin aasialaisen keittiön annoksia lounaasta puoleen yöhön. Paikassa on kaunis, selkeä miljöö ja erittäin hyvä palvelu. Sisääntulon luona odottaa sohvaryhmä lehtineen ja toisessa päässä pieni baari. Paikan korealainen perinneruoka bulgogi on mielenkiintoinen tuttavuus.

Lungi Asian

Café Sali torin laidalla

Café Salista on tullut Rauman vilkkain kohtaamispaikka. Salaatit ovat hyviä ja runsaita, lisäksi vitriinistä löytyy suolaista ja makeaa kahvileipää, viinejä, oluita ja alkoholittomia virvokkeita. Sali itse sanoo tarjoavansa Suomen parasta erikoiskahvia. Salin täyttää kiva puheensorina ja ihmisten tulemista ja menemistä on hauska seurata.

Sali Lounge on kahvilan pikkusisar, jossa nautitaan brunsseja viikonloppuaamuisin ja lisäksi lounasta ja a la carte -aterioita iltaisin.

Café Sali

Kaffet ja hyvälist karhujen kanssa

Jokaiseen Rauma-vierailuun on sisällytettävä päiväkahvit perinteisessä Kontion kahvilassa, nykyiseltä nimeltään Wanhan Rauman kahvila. Kahvila on ideaali paikka laiskaan sunnuntain alkuiltapäivään ennen loman päättymistä. Talo tarjoaa oman leipomon tuotteita, kuten vaniljamunkkeja, erilaisia leivoksia ja Euran rinkeleitä.

Kahvila hyödyntää myös kivasti sesonkeja tuotteissaan. Monenkirjava nallekarhujen joukkio löytyy kahvilan hyllyiltä, tuoleilta ja näyteikkunasta.

Wanhan Rauman kahvila

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.