Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Fiskarsin Ruukissa herkuttelijaa hemmotellaan

Tanja Holmberg artikkelin kuva
Lähialuematkailu
Runsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä löytyy hieno kohde ruokaelämyksiin - idyllinen Fiskarsin Ruukki.
Teksti: Tanja Holmberg
Päivitetty: 21.06.2015
facebook   whatsapp

Kesäpäivän vinkit Fiskarsiin

Fiskarsin Ala- ja yläruukkiin jakaantuvalle alueelle mahtuu monta kiinnostavaa maistelukohdetta. Tarinallinen miljöö, kaikkialla livertävä linnusto, jokimaisema ja vahva lähiruokaideologia nostavat ruokamatkan astetta ylemmälle tasolle. Japanilainen ravintola Kitamura on Fiskarsin uusin ravintolatulokas.

Ravintola Kitamura on yksinään hyvä syy ajaa Fiskarsiin

Kitamura ja sen isäntäpari Sari ja Sebastian saapuivat Fiskarsiin tänä keväänä Paraisilta. Ennen Suomeen tuloaan Sari on työskennellyt Japanin kuuluisimmissa ravintoloissa, kuten Kioton Kikunoissa ja Tokion Waketokuyamassa. Pariskunnan osalta ympyrä sulkeutuu Fiskarsiin muuton myötä, sillä ruukissa on heidän rakkaustarinansa alku.

Suosittelen syömään täällä jonkun ravintolan menuista: Firebirdin, Buddhan, kasvis- tai maistelumenun. Kaikkiin menuihin kuuluu misokeitto, sushia, salaattia tai sashimia, lämmin ruoka, päivän jälkiruoka ja vihreä tee. Söimme Firebird-menun, johon sisältyi ehkä parhaita sushirullia mitä olen Suomessa syönyt, teriyakikanaa tai -lohta sekä jälkiruokana tee-pannacottaa.

Menun sijaan voit valita omat suosikkisi laajalta listalta. Kitamuran vahvuus on mielestäni se, että se ei ole pelkästään sushipaikka, vaan tarjoilee laajalla skaalalla aidon japanilaista ruokaa. Paikallisia raaka-aineita pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan. Muun muassa tofu tulee Tammisaaresta.

Ruoan kanssa maistuvat sake ja japanilainen tai fiskarsilainen olut. Palvelu oli sopivasti hillittyä mutta erittäin kohteliasta ja ystävällistä.

Ravintola on näillä näkymin avoinna 23.8.2015 asti, joten kannattaa pitää kiirettä käynnin kanssa. Pöytävaraus on suositeltava ja ravintola on avoinna ti-su klo 11-16 sekä klo 17-20.

Kitamura
Fiskarsintie 12, Fiskars

Kitamura
Kitamuran teriyaki-lohta kannattaa tulla maistelemaan kauempaakin.

Cafe Antique tarjoilee artesaanijäätelöä ja kanelintuoksua

Cafe Antique on kotoisa kirjakahvila ruukkikylän keskellä, Fiskarsin kellotornin talossa. Paitsi mukaan ostettavia sisustus-, kokki- ja käsityökirjoja, täältä löytyy myös muun muassa 30 luomuteevaihtoehtoa, tuoreita leivonnaisia, artesaanijäätelöä sekä talossa valmistettua keittoa – joista lohikeitto on yleisön suosikki.

Kahvin kanssa olisi melkein pakko ottaa korvapuusti, niin herkullinen kanelintuoksu koko kahvilassa on. Me testasimme kuitenkin Herrgårdin lähituotettua jäätelöä. Nämä herkut valmistetaan Tenholassa sijaitsevan oman tilan maidosta ja aidoista raaka-aineista. Pistaasi- ja keksijäätelöt olivat pehmeitä ja runsaan makuisia. Löytyisikö sinun suosikkisi salmiakista, kahvista tai vadelmasta?

Kahvila myy mukaan erilaisia luomu- ja lähiruokatuotteita. Kekseliäs idea on, että luomuteetä voi ostaa mukaan myös pusseittain.

Avoinna 30.9.2015 asti päivittäin klo 10-18.
Fiskarsintie 22, Fiskars

Fiskars, Tornikellorakennus
Fiskarsin Tornikellorakennus oli alunperin koulu.

Rekolan Panimossa maistellaan makuoluita

Rekolan Panimo on Fiskarsin uusi makutulokas. Ylä-ruukin alueella olevassa pienpanimossa, entisessä Fiskarsin veitsitehtaassa, pannaan erilaisia makuoluita 80 000 litran verran vuodessa. Ja tuotannon laajentamiselle olisi edelleen tarvetta.

Oluita on montaa sorttia ja portteria lukuun ottamatta oluiden maltaat ovat lahtelaista alkuperää. Juju on juurikin oluiden erilaiset maut, jotka syntyvät aidoista raaka-aineista. Omaksi suosikikseni nousi heti inkiväärillä maustettu vehnäolut Kesäkolli. Mies tykästyi Amerikan Serkkuun, ale-olueen, jossa on hennon sitruunainen maku. Sopii kuulemma hyvin kesägrillailujen kaveriksi.

Oluita voi ostaa kotiin viemisiksi panimon pienestä puodista ja samalla mukaan voi napata raaseporilaisen West Charkin lihaisia peura- tai puhvelimakkaroita kesäillan herkuksi. Tyylikäs lahja olutkaveruksista tulee, kun pakkaa ne panimon hienoon pahviseen lahjasalkkuun.

Oluita tarjoillaan luonnollisesti myös Fiskarsin ravintoloissa sekä paikallisessa Laundry-pubissa.

Rekolan Panimo on avoinna touko-elokuussa päivittäin klo 11-17.
Peltorivi 7, Fiskars

Fiskars
Fiskarsissa luonto on lähellä ja lähiruoka arvossaan.

Suomen vanhimmassa majatalossa osataan kestikievarimeininki vieläkin

Muinaisen Kuninkaantien, nykyisen Fiskarsintien, varrella sijaitseva Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva majatalo. Hevosmiehiä, marsalkkoja, Fiskarsin työntekijöitä, moottoripyöräilijöitä ja muita matkaajia on palveltu Wärssyssä jo vuodesta 1836.

Fiskarsin ruukkialue heräsi uuteen eloon 2000-luvulla ja sen myötä majatalokin sai ulkoisesti uuden muodon, kun vanhan Wärdshusetin viereen rakennettiin uusi hotelli. Majatalon lattiat ovat Fiskarsin kuusta, huonekalut paikallisten designerien suunnittelemia, ravintolan tuolien päällysteet peurannahkaa ja talon kaiteet ja rautaportit oman kylän sepän takomia.

Patrick ja Marja Karlssonin omistamassa pikkuisessa majatalossa on 15 huonetta sekä ravintola, terassi ja sauna, joka lämmitetään hotellivieraille erillistilauksesta ja -maksusta. Vaikka majatalon pidon perinteet ovat vuosisataiset, palvelut ovat nykypäivää eli huoneista löytyy niin ilmastointi, tv kuin wifi-yhteyskin.

Illallisen nautimme Wärssyn ravintolassa, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Koko päivän kävelyn ja kaiken herkuttelun jälkeen oli kiva vaan nousta portaat yläkertaan nukkumaan. Lähiruoka on avainsana Wärssyn kauden mukaan vaihtuvalla, laadukkaalla ruokalistalla. Talossa leivotaan päivittäin ja lihat, kalat sekä vihannekset tulevat lähistön tiloilta ja vesiltä, olut Rekolan Panimosta ja yrtit kasvavat omalla pihamaalla.

Ankanmaksa rosmariinilla ylitti odotukset ja pääruoan grillattu marmorihärkä kauteen kuuluvalla korvasienikastikkeella oli sitä, mitä pitääkin.

Yöllä nukutti sikeästi ja aamulla heräsimme todella vilkkaaseen linnunlauluun. Fiskarsissa asustaa monipuolinen linnusto ja eläimistö. Peuroja voi nähdä ruukin raitilla, lampaat tulevat kesäisin syömään ruohoa majatalon ikkunoiden alle ja lähilaitumella laiduntaa ihana lehmäjoukkio. Päällimmäinen tunne on paluu menneisyyteen ja hitaampaan oloon ja eloon. Vähän kuin mummolassa. Majatalossa kahvi tarjoiltiin aamiaisella pöytään, mikä on aina arjen luksusta.

Takapihalta löytyy muuten vielä viehättävä Takatasku-Bakfickan, jossa voi järjestää yksityisillallisia, tiimipalavereja ja kokkikouluja.

Fiskars Wärdshus, Fiskarsintie 14
Kesän 2015 minilomapaketti 120 € / henkilö, sisältää majoituksen, aamiaisen ja kolmen ruokalajin illallisen.

Fiskars
Fiskarsin teekaupasta löytyy herkullisia tuliaisia.

Kotiin ei tarvitse palata tyhjin käsin

Lähdimme Fiskarsiin syömään mutta palasimme mukanamme myös melkoinen määrä tuliaisostoksia. Mukaan lähti muun muassa luomuraparperimehua, näkkileipää ja West Charkin makkaroita Deli Tukusta, Petri’s Chocolate Roomin suklaata, Rekolan Panimon oluita, keittiöpyyhkeitä ja Desicon kesän värisiä kynttilöitä.

Suosittelen Wärdshusetia ja Fiskarsin Ruukkia erityisesti makumatkailijoille, elämännautiskelijoille, erikoisuuksien etsijöille, häämatkalaisille sekä business-ryhmille. Menneiden aikojen tunnelma, vieraanvaraisuus, jokimiljöö, hyvä ruoka ja monipuolinen luonto tekevät Fiskarsista sopivan erilaisen minilomakohteen.

Lue lisää Fiskarsista: www.fiskarsvillage.fi

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.