Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Haluatko tutustua matkakohteeseen pintaa syvemmältä? Näin voit parantaa kielitaitoasi!

EF artikkelin kuva
Kielimatkat
Kielien osaaminen on matkailijalle arvokas taito, sillä se auttaa tutustumaan matkakohteeseen pintaa syvemmältä.
Teksti: Johanna Malinen
Päivitetty: 20.06.2017
facebook   whatsapp

Kielitaidosta hyötyä reissussa

How are you? Ça va? Wie geht’s? Nǐ hǎo ma? Come va?

Olipa haaveissa maailmanympärysmatka villeimpien viidakoiden halki tai rento rantaloma jo vuosikymmenten takaa tutussa kohteessa, on selvää että suomalaisen on hankala pärjätä reissussa omalla äidinkielellään.

Matkailijat ympäri maailman turvautuvat yhteisen kielen puuttuessa usein ensimmäisenä englantiin. Kannattaisiko matkailua varten kuitenkin pyrkiä opiskelemaan kieliä hieman enemmän?

Ei kieltä ilman kulttuuria

Kielitaidosta on matkalla apua käytännön asioiden hoitamisessa, mutta tämän lisäksi paikallisen kielen osaaminen antaa matkailijalle tilaisuuden tutustua kohdemaan kulttuuriin pintaa syvemmältä. Kielellä on vahva yhteys kulttuuriin ja paikallisen kielen taitaminen auttaa ymmärtämään muun muassa matkakohteen historiaa, tapoja ja ruokakulttuuria.

Esimerkiksi suomen kielen verbi tarjeta on mahdotonta kääntää muille kielille, koska monissa muissa maissa ei ole yhtä tärkeää keskustella siitä, paleltaako ulkona kylmässä säässä. Samalla tavoin italialaisen kulttuurin pitkä historia kirjallisuudessa, runoudessa ja teatterissa on synnyttänyt italian kieleen adjektiivin commuovere, jolla kuvaillaan sydämen pohjassa asti tuntuvaa, liikuttavaa tarinaa.

On luonnollisesti mahdotonta oppia hienostuneet vivahteet kaikista maailman kielistä, mutta usein jo alkeet auttavat matkailijaa pitkälle. Tärkeimpien fraasien osaaminen kertoo paikalliselle, että matkaaja on nähnyt hieman vaivaa oman lomareissunsa eteen opettelemalla heidän kieltään.

Kielten opiskelu on aivotreeniä

Kielitaidon kehittämisestä on hyötyä muutoinkin kuin vain lomamatkan aikana. Kielten opiskelun on osoitettu muokkaavan aivoja ja kehittävän ajattelua. Useita kieliä puhuvilla on tavallisesti parempi muisti, he ovat mieleltään joustavampia ja pystyvät paremmin luovaan ajatteluun. Lisäksi kielten osaaminen vaikuttaa kehittävän kykyä suodattaa olennainen suuresta tietomäärästä ja tehdä monia asioita yhtä aikaa.

Lista monikielisyyden hyödyistä on melko vaikuttava ja vielä parempaa on, että kielten opiskelusta on hyötyä kaikenikäisille. Vaikka pienten lasten uskotaan usein omaksuvan kieliä kuin sienet, aikuisilla on kielten opiskelussa puolellaan muita etuja. Iän tuoma kokemus nimittäin auttaa asettamaan kielen opiskelulle selkeitä tavoitteita ja opiskelemaan tehokkaasti monipuolisia menetelmiä hyödyntäen.

Ulkomaille matkustaminen on usein tehokkain keino oppia kieltä nopeasti. Työssäkäyvän aikuisen elämäntilanne ei ehkä anna myöten matkustaa kuukausiksi ulkomaille oppimaan vieraita kieliä yhtä helposti kuin nuorilla, jotka voivat lähteä vaikkapa vaihtoon opiskeluaikana. Kuitenkin jo lyhyt reissu antaa tavallisesti uutta intoa kielen opiskeluun, tilaisuuden harjoitella opittua käytännössä ja kuulla ympärillään paikallisten tavan käyttää kieltä.

EFEF
Opiskelemanlla hankittua kielitaitoa voi kehittää matkoilla esimerkiksi puhumalla paikallisten kanssa ja kuuntelemalla heidän puhetyyliään.

Vinkit kielten opiskelun aloittamiseen jo seuraavalla reissulla

Miksi lykätä ajatusta kielitaidon parantamisesta pitkälle tulevaisuuteen, kun voi aloittaa jo seuraavalla reissulla? Alkuun pääsee helposti painamalla mieleen uuden kielen tärkeimmät peruslausahdukset kuten hei, nähdään, kiitos, missä on ja kuinka paljon. Keskustelussa pääsee pidemmälle opettelemalla näiden jatkoksi kertomaan hieman itsestään. Kun osaa kertoa oman nimensä, mistä tulee, kenen kanssa matkustaa, mitä tekee työkseen ja mistä pitää sekä kysymään näitä asioita myös keskustelukumppanilta, on kasassa jo uuden kielen alkeet. Näin pystyy jo aloittamaan keskustelun ja lisää oppii puhumalla.

Matkalla kannattaakin aktiivisesti viedä itseään tilanteisiin, joissa saa puhua muille ihmisille. Hotellin työntekijät, tarjoilijat ja kahvilanpitäjät usein mielellään piristävät päiväänsä keskustelemalla asiakkaiden kanssa. Kiireettömät koiranulkoiluttajat ja puistonpenkiltä elämänmenoa tarkkailevat ihmiset harvoin panevat pahakseen keskustelua kielitaitoaan harjoittelevan matkailijan kanssa. Lähikioskista ostettu sanomalehti auttaa oppimaan uusia sanoja, ja ajelu paikallisbussilla antaa tilaisuuden kuunnella paikallisten keskustelua.

Vaikka keskustelu saattaa olla aluksi hidasta, lauseet tulla ulos takellellen ja joku sana unohtua välistä, ei sen niin väliä. Kukaan ei ole vielä oppinut uutta kieltä aloittamatta alkeista tai tekemättä yhtään virhettä. Virheitä onkin turha ottaa liian vakavasti, vaan ennemmin niistä saa hyvän naurunaiheen uusien kansainvälisten tuttavien kanssa.

>>Lue lisää kielten opiskelusta!

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.