Viisi vinkkiä liikuntarajoitteisen lentomatkustamiseen
Matkustuksen vaiva kannattaa aina
Lentomatkustaminen liikuntarajoitteisena vaatii normaalia enemmän ennakkovalmistelua. Matkanteko saattaa olla rasittavaa, mutta lentokoneen siivet ovat kuitenkin väylä moniin elämyksiin, joten vaivannäkö kannattaa.
Lue tästä vinkit onnistuneeseen lentomatkaan! Tarkempaa tietoa ja yksilöllistä palvelua saat lentoyhtiöstä tai asiantuntevasta matkatoimistosta.
1. Ilmoita apuvälineiden tiedot lentoyhtiölle hyvissä ajoin
Ilmoita mukaan tulevat apuvälineet matkaa varatessasi lentoyhtiöön tai varaustasi hoitavaan matkatoimistoon. Apuvälineistä tarvitaan varaukseen mitat: pituus, leveys, korkeus ja paino. Sähköpyörätuoleista tarvitaan lisäksi akkutyyppi, joka nykyisissä sähköpyörätuoleissa on kuiva-akku.
Jos kokoat apuvälinettäsi lennolle, ilmoita apuvälineen mitat koottuna. Kaksi liikkumisen apuvälinettä kuljetetaan lennolla maksutta, kunhan ne on ennakkoon ilmoitettu. Apuvälineitä otetaan lennolle rajallinen määrä, joten ennakkoilmoitus on hyvin tärkeä.
Mikäli olet epävarma, mahdollistaako terveydentilasi lentämisen, keskustele ennen lennon varaamista hoitavan lääkärisi kanssa. Lääkärin kirjallinen kannanotto tarvitaan esimerkiksi silloin, jos käytössäsi on hengityksentukilaite, jota tarvitset myös lennon aikana.
2. Ilmoita avustustarpeesi tarkasti
Mikäli tarvitset avustusta lentokentällä ja/tai koneeseen siirtyessäsi, ilmoita siitäkin mieluiten matkaa varatessasi tai viimeistään 48 tuntia ennen lentoa.
Avustusta saa kaikilla lentokentillä ja se on käyttäjälle maksutonta. Huomioi, että etäisyydet lentokentillä ovat usein pitkiä ja saatat tarvita pyörätuolia avuksi, vaikka pystyisitkin kävelemään jonkin verran.
Kerro varausta tehdessäsi, pystytkö nousemaan mahdollisia portaita koneeseen tai kävelemään koneen sisällä. Jos et pysty kävelemään lainkaan, sinut kuljetetaan lentokoneen ovelta istuimellesi kapean kantotuolin avulla. Tehtävään koulutetut lentokenttäavustajat nostavat sinut paikallesi.
3. Varaa reilusti aikaa lähtötoimiin
Ole lentokentällä viimeistään kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Mikäli mukanasi on apuvälineitä, voit tehdä lähtöselvityksen suoraan baggage drop- tai lähtöselvitystiskeillä automaattien sijaan.
Joillakin lentokentillä ja lentoyhtiöillä on erillinen erityismatkustajien lähtöselvitystiski. Voit mennä suoraan lähtöselvitykseen, mikäli et tarvitse avustuspalvelua ennen sitä, tai voit myös kutsua avustuspalvelun erillisillä kutsupisteillä.
4. Pakkaa apuvälineet huolellisesti
Apuvälineet kuljetetaan pienapuvälineitä, kuten kävelykeppiä, lukuun ottamatta koneen ruumassa.
Sähköpyörätuolit luovutetaan useimmiten jo lähtöselvityksen yhteydessä ja tästä eteenpäin jatketaan joko lentokentän manuaalipyörätuolilla tai omalla manuaalipyörätuolillasi, mikäli sinulla on sellainen mukana.
Muilla apuvälineillä, kuten rollaattorilla tai manuaalipyörätuolilla, voi mennä lentokoneen ovelle saakka.
Pakkaa apuvälineesi niin pieneksi kuin mahdollista ja suojaa irralliset osat kiinnittämällä ne tiukasti apuvälineen runkoon kiinni tai ottamalla ne osan koosta riippuen mukaasi matkustamoon. Sähköpyörätuolin ohjainrasia kannattaa aina irrottaa ja ottaa mukaan käsimatkatavaroihin.
5. Istumajärjestelyt koneessa riippuvat lentoyhtiöstä
Lentokoneessa liikuntarajoitteiset sijoitetaan useimmiten turvallisuussyistä istumaan ikkunapaikalle. Liikuntarajoitteinen ei voi niin ikään turvallisuussyistä istua varauloskäyntien kohdalla. Lentoyhtiöstä riippuen istuminen käytäväpaikalla on mahdollista, mikäli vieressä istuvat ovat samaa seuruetta.
Koneen istuimelle voi ottaa pyörätuolin istuintyynyn. Mahdollisista erillisistä istuimista tai tukivöistä tulee sopia ennakkoon lentoyhtiön kanssa.
Lentokoneen henkilökunta auttaa ja opastaa, mutta ei pysty tarjoamaan henkilökohtaista avustusta esimerkiksi siirtymisissä tai syömisessä. Lentokoneen vessat ovat yleensä hyvin ahtaita, mutta joissakin koneissa on kapea, käytävällä liikkumaan mahtuva siirtotuoli helpottamassa siirtymistä istuimelta vessan luo. Kanssasi matkustava henkilö sijoitetaan koneessa viereesi istumaan.
>> Lue lisää vinkkejä esteettömään matkailuun