hero taustakuva

Esteetön risteilyloma Karibialla tai Välimerellä sopii liikuntarajoitteiselle

Flickr / Adam Sacco Photography artikkelin kuva
Esteetön matkailu
Risteily Karibialla tai Välimerellä on liikuntarajoitteiselle hyvä valinta. Huoleton ja esteetön elämysloma onnistuu aluksilla helposti ja sopii kaikenikäisille. Lue kokemukset Allure of the Seas -laivalta!
Teksti: Sanna Kalmari
Päivitetty: 10.01.2015
facebook   whatsapp

Allure of the Seas on maailman suurin

Maailman suurimmalla risteilyaluksella, Royal Caribbeanin Allure of the Seas –laivalla, kuten muillakin varustamon aluksilla, liikuntarajoitteisten esteettömyys on otettu huomioon erittäin hyvin.

Talvella laivan esteettömyydestä pääsee nauttimaan Karibian risteilyillä, mutta kesäksi 2015 laiva tulee Välimerelle.

Allure of the Seas –aluksella on 46 liikuntarajoitteisten tarpeisiin suunniteltua invahyttiä. Tilavia hyttejä on kahdesta neljään hengelle ja useissa eri hyttiluokissa. Osassa hyteistä on väliovi viereiseen hyttiin. Liikuntarajoitteisilla on siis muiden kanssa yhtäläiset mahdollisuudet valita mieluisensa hytti. Hyteistä on saatavana hyvin ennakkotietoa ja jo varaushetkellä voi päättää, minkä hyteistä haluaa.

Koko laiva on rakennettu esteettömäksi

Kaikki laivan tilat ovat esteettömiä ja 5 400 matkustajan joukossa on liikuntarajoitteisia matkustajia koko ajan. Laivalla on tilaa liikkua, 24 tilavaa hissiä kuljettavat kaikkiin kerroksiin.

Esteettömiä WC-tiloja on kaikkien vessojen yhteydessä, erikseen naisille ja miehille. Vessojen ovet avautuvat automaattisesti seinässä olevasta painikkeesta.

Mikäli matkalle mukaan tarvitsee vuokrattavia apuvälineitä, löytyy apuvälinevuokraamoja esimerkiksi Fort Lauderdalesta, josta Allure of the Seas lähtee Karibian-risteilyille. Osa vuokraamoista toimittaa apuvälineet valmiiksi laivaan.

Pienet, tärkeät yksityiskohdat

Allure of the Seas –aluksella on ymmärretty esteettömyyden ydinasiat. Ei riitä, että laivalla pääsee kulkemaan, vaan siellä täytyy myös päästä kokemaan. Tämä näkyy siinä, että on kiinnitetty huomiota myös yksityiskohtiin.

Laivalla on paljon upeita esityksiä, joissa kaikissa on lukuisia pyörätuolipaikkoja niitä tarvitseville. Eri kohdissa sijaitsevista paikoista voi valita mieluisensa. Jos sen sijaan haluaa itse esiintyä, karaokeravintolassa on ramppi esiintymislavalle.

Allure of the Seas
Allure of the Seas -aluksella jopa karuselli on rakennettu esteettömäksi.

Isolla ulkokannella yhteen uima-altaaseen ja yhteen porealtaaseen on allasnostimet, joiden avulla liikuntarajoitteinen pääsee kätevästi muiden mukaan nauttimaan.

Upean kävelykatu Boardwalkin keskellä pyörii suuri karuselli, maailman ensimmäinen karuselli merellä. Erikoista karusellissa on myös, se että siitä pääsee nauttimaan myös pyörätuolissa istuen.

Suuressa Casino Royalessa kaikkien pelikoneiden ääreen pääsee ja osa koneista sekä pöydistä on madallettu pyörätuolin käyttäjiä ajatellen. Myös osassa baareista on madallettu baaritiski.

Laivalla on myös iso urheiluosasto, jonne pääsee helposti pyörätuolilla. Omasta vammasta riippuen kaikkiin urheiluaktiviteetteihin ei välttämättä pysty osallistumaan, mutta esteetön kulku on joka tapauksessa olemassa esimerkiksi koripallokentälle ja minigolfiin.

Henkilökunta osaa huomioida erityistarpeet

Liikuntarajoitteiset matkustajat ovat täyden palvelun laivalla tuttu näky. Erityistarpeet eivät aiheuta hämmennystä tai saa tuntemaan, että olisi jollain tavalla vaivaksi, vaan laivalla on varauduttu kaikkiin tilanteisiin.

Laivan henkilökunta on koulutettu palvelemaan tasapuolisesti kaikkia matkustajia. Liikuntarajoitteinen saa halutessaan apua laivaan ja laivasta siirtymisissä. Satamissa on saatavana pyörätuoli lainaan, mikäli käveleminen terminaalissa on haastavaa.

Sisällä laivassa henkilökunta raivaa automaattisesti tarvittaessa tilaa ja esimerkiksi tarjoilijalle tuntuu olevan tuttua hommaa, että osa tarvitsee apua pihvin pilkkomisessa, joten hän auttaa ilman muuta. Ystävällisyys on käsin kosketeltavaa kaikkialla.

Laivassa on myös hyvä sairaalaosasto, mikäli perussairauden hoidossa tapahtuisi matkalla jotain yllättävää tai matkan aikana sairastuisi tai loukkaantuisi.

Esteettömiä retkiä tarjolla useimmissa kohteissa

Kaikki risteilyt sisältävät myös päiviä, jolloin on mahdollisuus tutustua erilaisiin upeisiin paikkoihin. Esimerkiksi läntisen Karibian risteilyllä laiva pysähtyy kolmeen satamaan: Haitin Labadeehen, Jamaican Falmouthiin ja Mexicon Cozumeliin. Näissä kaikissa satamissa laiva pysähtyy laituriin ja ulospääsy on hyvin helppoa myös liikuntarajoitteisille.

Esteettömiä retkivaihtoehtoja on tarjolla useimmissa kohteissa tai kohteisiin voi tutustua omatoimisesti. Risteilyn aikana pystyy kätevästi tutustumaan useaan eri kohteeseen ilman, että jokaiseen pitäisi lentää erikseen. Tämä tekee paikkojen kokemisesta helpompaa erityisesti silloin, jos mukana on paljon apuvälineitä.

Retkipäivän jälkeen on helppo palata laivaan, tuttuun ja toimivaan hyttiin sekä lukuisten laivan tarjoamien elämysten pariin.

>> Lue lisää vinkkejä esteettömään matkailuun

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Aivan loistavaa tietoa esteettömästä matkailusta. Hinnat olisi jossain vaiheessa hyvä olla mukana esittelyissä. Itseäni kiinnostaa esim. Välimerenristeilyt ja muutenkin matkailu Euroopassa. Pitkät lennot ovat ongelma.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.