Suomen suurin matkablogiyhteisö

Chiang Mai – pyöräillen Pohjois-Thaimaan suurkaupungissa

Seuraavaa matkaa odotellessa ohessa blogikirjoitukseni Chiang Maista, olen lisännyt uusia kuvia juttuuni. Olin siellä runsas kolme vuotta sitten kolme kuukautta vuorotteluvapaalla. Hinnat eivät ole paljoa muuttuneet, euron kurssi on edelleen heikko verrattuna Thaimaan bathiin. Kurssi oli vahva vuonna 2014.

Ensihavainnot Chiang Maista

Ensimmäinen havainto sään suhteen oli että vaikka aurinko paistaa todella lämpimästi niin ilma ei ole niin hiostava kuin Bangkokin lentokentällä. Aamut ja alkuillat auringon laskeudettua ovat mukavia aikoja liikkua. Ainakin osaksi iltapäivää on hyvä keksiä jotain muuta kuin ulkona liikkuminen, käydä ilmastoidussa ostoskeskuksissa, syömässä ym.

Majoitus

Olin varannut asunnon netistä neljäksi ensimmäiseksi päiväksi. Sivuja vertailemalla olen todennut agoda.com sivuston edullisimmaksi paikaksi löytää majoitus tarjoushintaan. Ilmastoitu huone  Baan Jan Thip gueshousessa maksoi 12 euroa/yö.

Hintataso

Ensimmäiseksi lähdin tutkimaan majapaikkani ympäristöä. Kävin parturissa, hiustenleikkuu maksoi 150 bhatia, todella edullista Suomen hintoihin tottuneena. Hinta euroina 4,28 sen hetkisen kurssin mukaan eli 1 euro = 35 bathia. Valitettavasti euron kurssi on todella huono tällä hetkellä, viime vuonna se oli n. 20 % parempi. Onneksi täällä lähes kaikki on vielä suomalaiselle edullista.

Seuraavana päivänä menin aamiaiselle. Kahvi ja tuplavoileipä maksoi 80 bathia, ajattelin onpa Suomessa ”ryöstöhinnat” huolto-asemilla ja kahviloissa näihin verrattuna. Toisaalta pitää muistaa Suomen palkkataso ja hyvinvointivaltion edut.

Oluiden hinnat ovat täällä edullisia tai todella edullisia Suomen hintoihin verrattuna, kiitos Suomen mielettömän verotuksen. Täällä ”perusbaarissa”  iso olut maksaa 70 – 90 bathia paikasta riippuen. Ruokakaupassa pieni olut 30 – 40 bathia ja iso Chang olut 50 – 60 bathia.

Polkupyörän vuokraus

Koska ilma oli todella kuuma ja suuressa kaupungissa etäisyydet paikkojen välilllä oli jonkinmoiset, niin päätin vuokrata polkupyödän. Aivan majapaikkani läheisyydestä löysin hotellin pyörävuokraamon joka vuokrasi pyöriä 50 bathia/päivä (1 000 bhatia vakuusmaksua jonka sai takaisin pyörän palautettaessa), edullista liikkumista.

Chiang Main kartta

Ensimmäisiä asioita joita kannattaa uudessa kohteessa tehdä on hankkia kunnollinen kartta. Suomessa en löytänyt Chiang Main karttaa ja täältä sen sai edullisesti. Netistä löytyy peruskarttoja joiden perusteella pystyy hahmottamaan kaupunkia ja löytämään päätiet. Suomessa kannattaa ladata kännykkään matkakohteen kartta kännykkään. Kuitenkin retkiä/kaupungissa liikkumista suunnitellessa kartta on hyödyksi, pystyy hahmottamaan etäisyydet ja ei tule edestakaisin liikkumista kohteiden välillä. Löysin hyvän kartan kirjakaupasta jossa on myös naapurikaupunkien keskustat hintaan 120 bathia.

Pantip Plaza – kaikkea elektoniikkaa

Seuraavaksi hain uuden muistikortin kameraani, ei jää mitään mielenkiintoista kuvaamatta sen vuoksi että loppuu kortista tila. Chinag Maissa on suuri elektroniikan alan kauppa Pantip Plaza aivan yömarkkinoiden tuntumassa (night bazaar). Sieltä saa kaikkia tarvikkeita edullisesti.

Kaikki merkkielektroniikka mikä on tuontitavaraa on kallista, esimerkiksi silloin uutuusmalli Samsungin Galaxy Note 4 kännykkä maksoi yli 700 euroa paikallisessa kaupassa eli oli Suomen hinnoissa.

Todella haastava liikenne

Liikenne on kaaottista kaupungissa ja vielä ”väärän puoleista” eli vasemman puoleista. Suurin tapaturmariski turistille onkin liikenne. Ensinnäkin kaupungissa ei ole julkista liikennettä! Linja-autot, metrot, raitsikat puuttuvat, vain lavatakseja.

Jokaisella ”taikulla” on oma skootteri ja nykyään yhä enemmän oma auto. Thaimaalaiset eivät halua kävellä. Kävelykadut ovatkin puutteellisia ja lähinnä turistien käytössä. Sitä tuntee itsensä köyhäksi kun liikkuu polkupyörällä ja paikalliset ajavat moottoriajoneuvolla ohitse. Kaupungissa onkin kadut täynnä moottoriajoneuvoja aamusta iltamyöhään.

On todellakin haaste päästä tien toiselle puolelle. Liikennevaloja on todella vähän. Suojateitä on myös vähän eikä paikalliset kunnioita yhtään jalankulkijaa. Pitää vain nopeasti pujahtaa kaista kerrallaan toiselle puolelle. En ole nähnyt poliisin valvovan ylinopeuksia, vain skootteri- ja moottoripyöräkuskeja sakoitetaan jos heille ei ole kypärää tai ajolupa-asiat eivät ole kunnossa. Varsinkaan poliisin virka-ajan ulkopuolella eivät taikut halua käyttää kypärää, uskomatonta.

Alkuun oli suuri hämmästys minulle että lähes kaikki tiet suurimpia teitä lukuunottamatta olivat yksisuuntaisia. Liikenne soljuu kyllä näinkin, jos ei ruuhka-aika. Turistina yksisuuntaisuus luo oman haasteensa kun on uusi kaupungissa. Et voi palata samaa reittiä takaisin vaan toista tietä joka vie takaisin, pitää olla tarkkana jottei eksy.

Chinag Main keskustaa ympäröivät vanhat linnan muurin jäänteet, kaupungin keskusta on neliön muotoinen kartalla. Lisäksi kaupungissa on kanavia ja joki, kaikki nämä helpottavat kaupungissa suunnistamista.

Ruokailemassa Chiang Maissa

Ruokapaikan löytäminen ei tuota vaikeutta Chinag Maissa, päinvastoin täällä on runsaudenpula paikoista. Ruoka on suomalaiseen ruokaan tottuneelle tulista tai erittäin tulista maultaan. En ole tarvinnut lisämausteita ruokaani. Kaikkea paistettua ja keitettyä ruokaa uskaltaa syödä, syöväthän paikallisetkin niitä. Paikallisia ruokia tilatessa katson vain ettei ole liikaa keitettyjä vihanneksia eikä ”poisheitettäviä ruohoja”.

Myyntikärryistä saa todella edullisesti makkara- ja lihatikkuja, hinnat 5 – 15 bathia. Hinta tuntuu todella edulliselta koska samaan hintaan tai jopa kalliimmalla hinnalla myydään kaupassa esimerkiksi nakkeja. Suomessa nakkarituotteiden hinta on moninkertainen tavaratalojen hintoihin verrattuna.

Ensimmäinen ravintola jossa kävin syömässä oli MK Restaurant ketjuun kuuluva paikka. Tilasin sieltä annoksen maukasta ankkaa, hinta 160 bathia + 15 bathia riisiannoksesta.

Olen käynyt yhden kerran pizzalla, tämä viihtyisä ja siisti paikka oli nimeltään Sahara. Paikka sijaitsee Nimmanhemin roadin pääkadun varrella. Siellä pitsojen hinnat alkaen 149 bathia.

Kauppakeskukset tarjoavat ruokaa edullisesti. Kävin Pantip Plazan elektroniikan kaupan ruokalassa syömässä possuannoksen hintaan 50 bathia. Spagettiannoksia on tarjolla baareissa noin 100 bhatin hintaan. Isonpaan nälkään on tarjolla buffet lounaita.  Yleensä kauppakeskusten yhteydessä olevien buffet paikkojen hinnat ovat 300 bathia.

Pidätkö sinä Chiang Maista?

Kivoja maisemia pyöräillä Chiang Maissa. Kanavat helpottivat pysymistä ”kartalla”.

Kuvassa vasemmalla olevalla punaisella lavataksilla matkustaminen on lähes ilmaista. Mikäli pyydät lavataksia poikkeamaan sovitulta reitiltä niin silloin hinnoittelu muuttuu taksiksi.

 

Ensimmäinen temppeli jossa pysähdyin Chinag Maissa.

Lohikäärmeet ja kultaukset kuuluivat moneen temppeliin.

Venekyytejä vuokrattavana jokirannassa.

Joki on iso kuten kuvasta näkyy.

Tämän temppelin ympäristössä oli vaikka mitä rekvisiittaa kuten Aku Ankka, seepra jne.

Ensimmäisiksi päiviksi varasin halvan perusmajoituksen josta käsin etsin huoneistohotelli majoitusta. Yleensä mitä kovempi sänky sen halvempi, täällä oli kova sänky.

Maukas ankka-ateria MK Restaurant -ravintolassa, hinta 5 euroa.

Viihtyisä Sahara ravintola Chiang Main keskustassa.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply