Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tel Aviv, Israel, talvilomani ennakkoinfoa

Tel Aviv talvilomakohteena, mitä tulee mieleen? Minulle ja varmaan monelle muullekin tulee mieleen onko kohde turvallinen? Selvitin asiaa Googlettamalla ja tutustumalla Ulkoministeriön matkustustiedotteeseen josta totesin paikan olevan turvallinen.

Tuskinpa lentoyhtiö Norwegian sinne lentäisikään jos paikka ei olisi turvallinen. Lisäksi Tel Avivissa järjestetään ensi keväänä Eurovision laulukilpailut joita ei varmasti järjestettäisi jos olisi turvallisuusongelmia.

Turvallisuustilannetarkastuksen jälkeen hyödynsin Norwegian Black Friday lentotarjouksen ja ostin liput talvilomaviikolleni helmikuussa.

Miksi juuri Tel-Aviviin, Israeliin?

Tätä minulta on jo ehditty kysyä useampaan kertaan. Manner-Euroopassa on epävakaata säätä talvilomani aikaan, ei ainakaan rantakelejä edes Etelä-Euroopassa. Viimeiset kolme talvilomaani olen viettänyt Gran Canarialla joten kaipasin vaihtelua.

Tel Aviv on moderni yli 400 000 asukkaan rantakaupunki pilvenpiirtäjineen. Kaupunkia kutsutaan myös lempinimellä Iso Appelsiini, Yhdysvalloissa on eräs toinen hedelmä-niminen suurkaupunki. Tel Aviv on suhteellisen lyhyen suoran lentomatkan päässä (sama aikaero) jossa on länsimainen meiniki, en kaipaa muslimimaan outoja tapoja. Eikä vähäisempänä pointtina olleet suositukset, yleensä siellä käyneet ihmiset olivat olleet tyytyväisiä matkaansa mitä netistä olen lukenut heidän kokemuksiaan.

Mitä on odotettavissa?

Sain edulliset lennot Tel Aviviin mutta Norwegian lentää kohteeseen lauantaisin ja paluu on myös lauantaina eli juuri silloin kun julkiset kulkuneuvot eivät liiku sapatin vuoksi. Tämän vuoksi pitää varautua maksamaan kallis taksi keskustaan (ja takaisin). En ymmärrä miksi Norwegianin pitää lentää juuri kyseisinä päivinä. Toivottavasti löytyy kimppakyyti muuten taksimatka maksaa saman verran kuin edullinen lento Suomesta! Yhteistaksi eli sherut tarjoaa edullisemman tavan matkustaa taksilla. Lentokenttä sijaitsee noin 25 kilometriä Tel Avivin keskustasta.

Juutalaisten pyhäpäivää sapattia vietetään perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun. Monet julkiset kulkuvälineet lakkaavat toimimasta ja osa ravintoloista sulkee ovensa. Tel Aviv on vapaamielisempi aukioloaikojen suhteen.

Turvatarkastukset tulevat olemaan todella tarkat ja aikaavievät, paluutarkastus lentokentällä jopa tulotarkastusta pidempi, joten kentälle pitää mennä hyvissä ajoin. Esimakua turvatarkastuksen tarkkuudesta sain jo matkaa varatessani netissä, minun piti samalla antaa passitietoni.

Hintataso

Yleensä etelän lomakohteet ovat suomalaisille edullisia mutta valitettavasti Israel tekee poikkeuksen, hintataso on Suomen luokkaa. Hintatasosta huolimatta Tel Aviv on todellisen bilekaupungin maineessa, varakkaat isralilaiset tulevat ympäri maata juhlimaan kaupunkiin. Mikäli kaupat osottautuvat ylihintaisiksi niin kannattaa suunnata markkinoille.

Matkaoppaissa kehoitetaan jättää tippiä 10–15% laskun loppusummasta. Tarjoilijoiden palkat koostuvat pääosin tipeistä.

Hotellimajoitus on Tel Avivissa tasokasta mutta hintavaa. Tämän vuoksi oli helppo päätyä AirBnb-majoitukseen, sain oman huoneen alle 20 euroa/yö.

Kaupungissa liikkuminen

Tel Avivissa välimatkat eivät ole pitkiä ja hyviä pyöräteitä on kaupungissa joten polkupyörän vuokraus tulee ajankohtaiseksi kunhan sinne pääsen.

Suomalaisen tuttavani suosituksesta pitää käydä myös Jaffassa, historiallisessa vanhassa kaupungissa, Tel Avivin virallinen nimi on Tel Aviv-Jaffa.

Kaupungissa pärjää enlannin kielellä mikä on hyvä asia koska paikallinen kieli on hepreaa eli ”täyttä hepreaa” lähes jokaiselle turistille.

Pilvenpiirtäjien Tel Avivissa voi viettää trendikkään kaupunki- ja/tai rantaloman, odotettavissa helmikuun alussa noin +15-20 astetta, juuri sopivaa pyöräilyyn.

Katukuva Tel Aviv Jaffan kaupungista joulun aikaan. Kuvan lähde Touristisrael.com

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply