Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tallinna – miltä näytti Euroopan parhaaksi valittu joulutori?

Blogini on muuttanut, uusi osoite www.artsinmatkablogi.fi

Kiitos Rantapallolle menneistä vuosista!

Blogimuutoksen viivästyksen johdosta julkaisen ohessa ”jäähyväiskirjoituksen” Tallinnan joulumarkkinoista vasta nyt.

Netissä lukemani Tallinnan joulutori juttujen ja ennenkaikkea kuvien innoittama kävin Tallinnan joulutorilla, tämän lisäksi kävin parissa muussakin paikassa tallinnalaisen työkaverini suosituksesta.

Matka Tallinnaan

Tilasin netistä laivamatkan sunnuntaipäiväksi hintaan 22 euroa meno-paluu Tallink Megastar laivalla. Matka kestää nykyään vain kaksi tuntia isolla laivalla jossa on kattavat palvelut. Lauantai-lähtö olisi ollut puolta kalliimpi.

Matkustin Helsingin keskustasta raitiovaunu numero seitsemällä länsiterminaali kahteen josta laiva lähti, myös raitiovaunu numero 6T menee terminaaliin asti.

Olin tehnyt kotona ennen lähtöä lähtöselvityksen joten näytin vain maihinnousukorttia ja automaatti avasi portin minulle, kätevää toimintaa.

Nykyään Tallinnaan pääsee todella nopeasti ilman tullitarkastuksia, passia ei kysytty koko matkan aikana. On kuitenkin tarpeellista ottaa mukaan henkilökortti tai passi.

Joulun alla monet suomalaiset matkustivat Viroon lomalle joten menomatkalla laiva oli täynnä matkustajia. Laivalla tarjoilut eivät ole enää edullisia, kahvi ja sämpylä 7,50 ja iso olut 6 euroa jne.

Nautica ostoskeskus

Kaverin suosituksesta menin ostoskeskukseen joka sijaitsee kätevästi sataman välittömässä läheisyydessä. Nauticassa on tarjolla eri kauppoja ja tuotemerkkejä kuin Suomessa joten sieltä on mahdollista löytää jotain erilaista. Hinnat ovat lähes Suomen tasoa, joskin tarjouksista saattaa tehdä löytöjä.

Ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitsee ravintoloita ja jopa minigolfin pelaamismahdollisuus. Tuotteiden tarjonnasta näki että suomalaiset ovat tärkeä kohderyhmä.

Kohti Tallinnan keskustaa

Seuraavaksi menin lounaalle Rotterdam keskuksen 3. kerroksen kahvilaan, paikkaan jossa olin käynyt aikaisemminkin. Tilasin pippurilehtipihvin 9,90 hintaan, annos oli ok mutta jouduin odottamaan sitä pitkään vaikka olin paikan ainoa asiakas.

Ilokseni huomasin että Tallinnassa oli paljon jouluvaloja ja -koristeita ympäri kaupunkia, kuten puistoissa, kaduilla ja kauppojen ikkunoissa.

Kävin Viru hotellissa kahvilla ja käytin samalla paikan ilmaista langatonta nettiä, näin sain kätevästi päivitettyä päivän uutiset ja suunniteltua iltapäivän ohjelmaani kaupungissa.

Tallinnan joulutori

Seuraavaksi pääsin pääkohteeseeni eli Raatihuoneen aukiolla sijaitsevalle joulutorille. Heti oli havaittavissa runsaat jouluvalot ympäri aukiota, lukuisat pienet ”mökit” joista myytiin pääasiassa glögiä, lämpimiä vaatteita ja jouluaiheisia matkamuistoja. Ensiksi kuitenkin kiinnitti huomioni torin keskellä sijaitseva suuri koristeltu joulukuusi.

Joulupukin mökki oli lasten suosiossa ja sinne olikin pitkä jono koko ajan. Torilla sijaitsi kaksi karusellia, jouluvaloin koristellut esiintymislava ja junan näköinen turistien kuljetusajoneuvo.

Meno oli kaikin puolin rento, ihmiset olivat hyväntuulisia enkä havainnut mitään häiriköintiä.

Tallinnan joulutori on valittu Euroopan parhaasi joulutoriksi, lisätietoa osoitteessa www.christmasmarket.ee/fi

Joulutori on avoinna 7 tammikuuta asti, katso järjestettävät tapahtumat torilla ja lisätiedot edellä olevata linkistä.

Balti Jaama turg (asematori)

Toinen kohde jota kaverini ehdotti oli uusittu moderni kauppahalli Balti Jaaman tori. Sisääntullessa oli ensin mummoilla myytävänä elintarvikkeita. Sisäpuolella on erilaisia pieniä puusta rakennettuja puoteja, kuten kahvila, konditoria ja suutari. Näitä paikalliset näyttivät käyttävän ja hinnat olivat edullisemmat kuin turistialueella.

Torin alakerrassa sijaitsi erikoismyymälöitä ja iso tavaratalo. Yläkerrassa oli tarjolla mm. antiikkia ja käsitöitä. Ulkoapäin tämäkin rakennus oli koristeltu runsain jouluvaloin.

Torille pääsee kätevästi kävellen Raatihuoneen torilta Nunne-katua pitkin ja paikka sijaitsee rautatie-aseman takana. Ilmeisesti paikka ei ole vielä toistaiseksi kaikkien turistien tiedossa.

Yhteenveto

Lopulta palasin kohti satamaa käyden vielä ostoksilla Rimi-tavaratalossa, monet myymälät olivat sulkeneet ajoissa sunnuntai-iltana. Matka toi mukavaa vaihtelua ja pystyin kokemaan jotain uutta jopa päivämatkan aikana. Palaan varmasti Tallinnaan kunhan ilmat lämpenevät ja varsinkin kun päivät pitenevät.

Missä kohteessa sinun mielestäsi on paras joulutori?

Lisätietoa:

Balticguide.ee -lehti tarjoaa monipuolista tietoa Virosta. Tätä ilmaisjakelulehteä on saatavana sekä Helsingin että Tallinnan terminaaleissa, lehti on suomenkielinen. Suosittelen lukemaan vaikka laivamatkan aikana.

Tallinnan joulutori

Nautica ostoskeskus sataman tuntumassa.

Suomalaisille ”saunamajureille” hattuja.

Pippuripihvi Rotterdammissa.

Kukkamyymälä jouluvalaistuksessa.

Ja ei kun portista joulumarkkinoille.

Paluu ”menneisyyteen”.

Tonttuja kuin eduskunnassa.

Sisäistä ja ulkoista lämmikettä eli glogiä ja pipoja/sukkia.

Joulukoristeltu esiintymislava.

Joulupukin maja.

Erilaisia päähineitä kaupan.

Koristeltu ajoneuvo ja karuselli.

Hienosti valaistu rakennus.

Balti Jaama -tori.

Italialaisen kaupan rekvisiittaa torilla.

Yksi pienistä putiikeista torilla.

 

Joulutori iltavalaistuksessa.

Uisupark luistelijoille.

Näyttävä värivalaistus.

Matkamessut, Koti ulkomailla ja Caravan messut Messukeskuksessa

Kävin viime viikonloppuna Pohjois-Euroopan suurinmassa matkailualan tapahtumassa, Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Matkamessujen yhteydessä järjestettiin seuraavat messut:

 • Koti ulkomailla: tarjolla oli esitteitä ja ohjeita asunnon omistamiseen ulkomailla. Vinkkejä asunnon ostoon mm. Espanjasta ja Thaimaasta.
 • Caravanissa oli esillä uudet matkailuajoneuvot ja -vaunut, matkakohteet, autojen vuokraustoiminta, sekä varusteet ja tarvikkeet.
 • Maata pitkin -matkamessut ovat tunnettu vastuullisuudesta, kestävistä arvoista sekä vaihtoehtoisista, maata pitkin matkustamiseen keskittyvien matkustusmuotojen edistämisestä.

Suositut messut

Messuilla vieraili tällä kertaa reilut 68 000 ihmistä. Yhteensä näytteilleasettajia oli 997 ja heitä oli paikalla 89:sta eri maasta.Kevään ja kesän matkoille vinkkejä ja inspiraatiota haki 82 % kävijöistä.  Matkailu siis kiinnostaa, vaikka tiedonhaku ja matkojen varaaminen painottuukin nykyaikana internetiin.

Vuoden ulkomaan kohteeksi valittiin Georgia, hienoa että muutkin ovat huomanneet maan vetovoiman. Kävin viime kesälomallani Batumissa, Georgiassa ja pidin paikasta. Kotimaan kohteista suurimmat osastot olivat Lapin alueen kohteilla kuten Rovaniemi ja eri hiihtokeskukset. Kotimaan osastoihin en ehtinyt tarkemmin perehtyä.

Pääteemoja messuilla olivat vastuullisuus, perheet ja Viro. Viro oli näyttävästi esillä 56 näytteilleasettajan voimin Viron vahva mukanaolo houkutteli messuille laivayhtiöitä. En ole käynyt Virossa kuin Tallinnassa olisikohan ensi kesänä lopultakin aikaa käydä Pärnussa?

Seminaarit messuilla

Kävin messuilla kolmessa eri seminaarissa kuuntelemassa asiantuntijoita eri aiheista.

Loma- tai sijoitusasunto Espanjasta

Lomakoti Ulkomailta yrityksen toimitusjohtaja Minna Laine kertoi seuraavaa asunnon hankinnasta:

 • voit tutustua Espanjan asuntotarjontaan Idealista, Kyero, Spainhouses, Fotocasa ja Etuovi/Oikotie -sivustoilla
 • asuntojen neliöhinnat keskimäärin: 2017 1 800,- euroa, nyt yli 2 000,- euroa
 • hinnat nousseet 4 – 6 % vuosittain
 • Aurinkorannikolla on kovempi kysyntä ja maata ei ole enää vapaana verrattuna Costa Blankaan jossa asuntoja saa edullisemmin
 • huomioitava lisäkuluja asunnon ostohinnan lisäksi vanhassa asunnossa +12 % ja uudiskohteissa +14 %. Kuluja aiheutuu mm. varainsiirtoverosta ja notaarikuluista
 • Espanjassa samaa kohdetta voi myydä useampi välittäjä
 • neliöt määräytyvät eri tavalla kuin Suomessa, lasketaanko sisä- vai rakennusneliöt (sis. parveke)
 • älä luota kuviin asunnosta netissä
 • pankista mahdollista saada lainaa asuntoon 50 – 80 %. Yksi suomalainen pankki rahoittaa
 • uudiskohteessa maksettava etukäteen 30 – 50 %. Asiakas ei menetä rahojaan vaikka rakennusliike menisi konkurssiin
 • vastikkeet edullisempia kuin Suomessa esim. 70 m2:n asunnossa 80 – 111,- euroa/kk
 • erilaisia maksuja: jätemaksu, kunnallisvero, vesi ja sähkö (hyödynnä yösähkö). Sähkö on puolta kalliimpaa kuin Suomessa
 • suositeltavaa käyttää asianhoitotoimistoa: lähes kaikki käyttävät. He tarkistavat asiapaperit ostajan edun turvaamiseksi
 • Kaupanteon jälkeen 1 kk:n kuluttua tehdään kauppakirja ja maksetaan 10 % kauppasummasta

Halvalla Espanjaan, Thaimaahan tai Kreikkaan

Tässä tilaisuudessa Rantapallon toimittajat kertoivat hyödyllisiä vinkkejä kuinka matkustaa edullisemmin ulkomaille. Huomioi seuraavat asiat:

 • Ajankohta: katso milloin on halpa ajankohta esim. ei jouluna
 • Kohde: vältä suosittuja kohteita kuten Rodos tai Kreeta. Matkusta esim. Pargalle joka on vähemmän tunnettu ja edullisempi
 • Varaamisen ajankohta: ole ajoissa liikkeellä
 • Äkkilähtö: varaudu että suosikkikohteeseesi ei ole juuri sillä hetkellä tarjouksia. Yleensä tarjoukset ovat kahdelle henkilölle
 • Pakettimatka: sisältää lennon ja majoituksen, yleensä kahdelle. Huomioi muut lentokentät Helsingin lisäksi, esim. Vaasasta voi päästä poikkeuksellisen edullisesti Thaimaahan
 • Äkkilähtölento: mahdollista saada yksittäinen lento tosi halvalla esim. 25,- Kanarialle – osta heti
 • Reittilento: huomioi mitä hintaan sisältyy, laukut, ateriat?
 • Thaimaa: vältä matkustamista marras- maaliskuussa, hinnat suosion vuoksi kalliimmat. Suosittu kohde jonne on harvoin tarjolla äkkilähtöjä todella edullisesti
 • Espanja: kesällä kalliimpaa, erityisesti loma-aikaan heinä- elokuussa. Manner-Espanjaan edullisesti syyskuussa. Talvi Kanarilla kallis jolloin siellä sesonkiaika, tosin sinne on usein tarjolla äkkilähtöjä
 • Kreikka: Kallis ajankohta matkustaa heinäkuussa. Kesä- ja syyskuu ovat edullisia.

Rantapallo on koonnut äkkilähdöt rantapallo.fi/akkilahdot

Viisumit Venäjälle

Asiantuntijahaastattelussa Lähialuematkojen Armi Sood kertoi viisumien hankkimisesta seuraavaa:

 • e-viisumilla helposti Venäjälle
 • e-viisumilla aikaa matkustaa 8 päivää Pietarissa ja sen ympäristössä sis. Viipuri ja Kalingrad
 • e-viisumi ei voimassa junassa, toistaiseksi. Voi matkustaa Pietari Vulkovan lentokentälle ja maitse kolmen eri rajanylityspaikan kautta
 • hae 4 – 20 päivää ennen matkaa e-viisumia
 • e-viisumi on venäjäksi tai englanniksi, ymmärrä ehdot, vastuu itsellä, jos virhe viisumissa et pääse Venäjälle
 • e-viisumi on ilmainen omatoimiselle matkailijalle
 • Solovisa.fi hoitaa takuuvarmasti e-viisumin hintaan 35 euroa
 • erilaisia viisumeja: turistiviisumi joka voimassa 30 pv/1 kerta matkustus, 2-kerta viisumi, vuosiviisumi, usean vuoden viisumi
 • passi oltava voimassa 6 kk paluun jälkeen
 • varaa aikaa 7 – 9 työpäivää viisumin hankintaan
 • kertaviisumi 89,- euroa
 • mikäli ostat myös matkan heiltä, niin hinta viisumille 80,- euroa
 • Solovisa.fi hoitaa viisumit kaikkialle maailmaa

Yhteenveto messuista

Matkamessut ovat minulle ainoa messutapahtuma jossa käyn vuosittain. Sain ilmaisen lipun matkablokkaajana Messukeskuksesta ja kahvit lehdistötiloissa. Matkamessuilla matkakuume kasvaa ja sain inspiraatiota uusista kohteista, matkaesitteitä sekä myös tarkempaa kohdetietoa tuleville matkoille.

Monia kävijöitä kiinnostivat messutarjoukset ja arvonnat. Itse en löytänyt sopivaa tarjousta, matkoja saa nykyään ympäri vuoden edullisesti tarjouksista kunhan vain jaksaa seurata niitä.

Niin tärkeää kuin vastuullinen matkustaminen onkin niin lentomatkustaminen on ainoa vaihtoehto minulle, selkä ei kestä päiväkausien juna- tai bussimatkustamista. En tehnyt yhtään lentomatkaa nuorena joten otetaan se nyt takaisin.

Monia kävijöitä veti ruoka puoleensa messuilla. Itse koin kaiken kalliiksi, söin kebab-annoksen 10 euron hintaan joka tarjosi kuitenkin eniten hinnalle vastinetta.

Lisätietoa:

Iltalehden vinkit matkamessuille

https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/af0e70f7-1a97-4d3b-9645-96aa51da1db3

Messukeskuksen yhteenveto messuista:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/matkamessut-nosti-matkailuintoa?publisherId=1811&releaseId=69872963

Kävitkö sinä matkamessuilla? Saitko uusia ideoita?

Messut ensi vuonna 16.-19.1.2021

 

Tanssi- ja musiikkiesitys Aurinkorannikon osastolla.

Olin messuilla sunnuntaina.

Seuraava talvilomakohteeni.

Musiikkiesitys Indonesian osastolla.

Moni kohdemaa esitteli kohdettaan videon avulla, kuvassa Kuuban osasto.

Messujen partnerimaa Viro.

Laivayhtiön merenneito.

Formulamatkojen rekvisiittaa.

Dominikaanisen Tasavallan edustajat kansallisasussaan.

Asuntojen esittelymatkoja tarjoushintaan.

Suomalainen rakennuttaja Thaimaassa.

Levin osasto.

Solovisalta viisumit.

Siirrettävä asunto alk. 50 000 euroa.

Asuntoauto nyt myös leasingillä.

VOITA LIPUT MATKAMESSUILLE. MATKA 2020 LÄHESTYY

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 17 – 19.1.2020.

Lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta! Matka tarjoaa ajankohtaisia ilmiöitä, kohdevinkkejä sekä puheenvuoroja alan vaikuttajilta. Hyödynnä nämä seuraavalla matkallasi.

Käyn itse säännöllisesti matkamessuilla etsien lisätietoja kohteista ja uusia ideoita minne matkustaa seuraavaksi. Ulkomaan kohteiden lisäksi messuilla on kotimaan kohteet kattavasti esillä.

Viime vuonna matkamessuilla tutustuin Georgian osastoon, jonka innoittamana kävin viime kesänä Batumissa. Pidin matkasta kuten monet lukijani. Jutun voit lukea kokonaisuudessaan täältä

Samalla lipulla pääset myös tutustumaan Caravan -messuihin.

Ohjelma messuilla

Pääset tutustumaan kokonaisuudessaan messuohjelmaan täältä

Arvonta
Sain Messukeskukselta arvottavaksi lukijoilleni 2 lippua Matkamessuille. Osallistu lippujen arvontaan kommentoimalla tätä julkaisua, ja kertomalla mistä maasta haluaisit minun kertovan ja mikä aihe sinua kiinnostaa? Arvon messuliput kahdelle henkilölle. Osallistumisaikaa on keskiviikkoon 15.1.2020 klo: 21:00 asti. Lähetän liput voittajalle sähköpostilla.

Batumi

Batumi, Georgia

Marbella – sopiiko vain rikkaille vai kaikille?

Marbella on kalliin kaupungin maineessa jossa monet julkkiset viihtyvät. Pyrin kaupungissa lomailemassa katsomaan miten budjettimatkailija selviytyy tälläisessa paikassa.

Taustatietoa Marbellasta

Marbella on noin 130 000 asukkaan kaupunki. Monet tunnetut julkisuuden henkilöt ovat ostaneet täältä asunnon, myös suomalaiset julkkiset. Tiesitkö että ”Uuno Epsanjassa” -elokuva on kuvattu juuri Marbellassa?

Parhaiten suomalaiset tuntevat Marbellan Fuengirolan naapurikaupunkina, välimatkaa näillä kaupungeilla on vain noin 30 km. Marbellan paras anti on sen ilmasto, 300 aurinkoista päivää vuodessa. Tosin kuumimpaan kesäaikaan helle tuntuu liialliselta suomalaisista.

Marbella tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet golfiin ja shoppailuun. Tasokkaita golf-kenttiä on runsaasti ja niillä voi pelata ympäri vuoden. Tunnettuja merkkiliikkeitä on paljon valittavana innokkaille shoppailijoille, hinnat tosin kalliimmat kuin naapurikaupungeissa.

Malagasta Marbellaan

Matkustin Norwegianin lennolla Malagaan. Ostin lentoliput hyvissä ajoin ja sain menopaluuliput noin 200 eurolla.

Malagan lentokentältä hyppäsin Avanzan bussiin, avanzabus.com, bussi meni suoraan Marbellaan, bussilipun hinta 8,50 ja matka kesti 40 min. Avanzan bussipysäkki sijaitsee suoraan ulko-ovesta, ensimmäisen tien vierestä. Lippu pitää ostaa ulko-oven vieressä olevasta kioskista. Valitettavasti ilta-aikaan en nähnyt maisemia pimeydeltä.

Loppumatkan Marbellan linja-autoasemalta AirBnb-asunnolleni menin taksilla. Huoneeni oli tosi pieni eikä siinä ollut paikalliseen tapaan mitään lämmitystä! Tosin hintakin oli pieni eli noin 20 euroa, sijainti oli hyvä eli Marbellan vanhan kaupungin pohjoispuolella.

Taksi maksoi noin kuusi euroa, siis vähemmän kuin pelkkä lähtömaksu Suomessa. Ruokailin pikaruokapaikassa jossa runsas ateria maksoi yhdeksän euroa juomineen, ei kallis annokseen nähden mutta ei halpakaan verrattuna muihin espanjalaiskaupunkeihin.

Marbellaan tutustuminen

Ensimmäisenä iltanani Marbellassa baareissa oli EM-karsintojen jalkapallomaaotteluita eri maiden välillä joten kävin katsomassa pelejä, olut pint tarjous 3,30.

Marbellan vanha kaupunki on yleisilmeeltään siisti, pieniä katuja, kaduilla kukkia ja kukkakoristeita rakennuksissa ja kivoja pikkukauppoja. Vanhan kaupungin keskus on vehreä Plaza de los Naranjos pikkupuisto jota ympäröi vanhat historialliset rakennukset.

Polkupyörän vuokraus

Polkupyörän onnistuin vuokraamaan eriomaista asiakaspalvelua tarjoavasta pyöräliikkeestä www.bikephilosophy.net, tosin jouduin odottamaan jonkin aikaa koska heillä on siesta 14-17.00. Sain kuitenkin laadukkaan kaupunkipyörän 10 euron päivähintaan. Huomioitavaa oli että he vaativat alkuperäisen passin, ei kopiota. Sitä ennen en löytänyt pyörävuokraamoa jonka olin Googlesta löytänyt, Googlen kartta ei pitänyt paikkansa, joskus voi käydä näinkin.

Käynti Puerto Banuksessa

Seuraavana aamuna olin innokkaana lähdössä uudella pyörälläni tutustumaan Marbellaan. Sade kuitenkin keskeytti suunnitelmani, sateen tauottua pyöräilin Puerto Banuksen huvivenesatamaan. Rantakadun varrella oli vieri vierssä luxus- taloja ja muutamia tasokkaita ravintoloita.

Perillä Puerto Banuksessa oli hiljaista, jahteja, muutama loistoauto, lounastarjous maksoi 18 euroa. Tämän jälkeen kiersin Banuksen pääkadut, minulla oli kiire takaisin koska sateen uhka oli koko ajan, loppumatkan pyöräilin sateessa takaisin. Puerto Banukseen on suositeltavaa mennä viikonloppuisin koska silloin on enemmän ihmisiä ja loistoautoja satamassa, kertoi vuokraemäntäni.

Takaisin sateiseen Marbellaan

Takaisin Marbellan kaupungissa tilasin La Vince pizeriasta pizzan 6,50, paikassa kaikki pitsat ja pastat maksoivat tämän verran, kohtuullista.

Seuraavana päivän satoi jälleen, välillä vähän taukoa. Menin aamupäiväkahville lähellä olevaan baariin, tilasin perinteisen ”suomalaisen” rinkilämunkin ja kahvin, hinta oli espanjalainen eli 2,20 euroa. Sitten pyöräilin linja-autoasemalle. Matkustin paikallisbussilla 10 min. La Canada ostoskeskukseen ”pitämään sadetta”. Ostoskeskuksessa oli paljon joulukoristeita, mutta ei erikoistarjouksia joulusesongin alla. Samoissa tiloissa on jättimäinen tavaratalo.

Mentäessä linja-autolla huomioitavaa: linja-auto ei mene ostokeskukseen, pitää katsoa että jäät pois liikenneympyrän kohdalla bussipysäkillä, muuten linja-auto jatkaa matkaa.

Marbellasta Malagaan

Lauantaina lähdin asunnolta ja aurinko alkoi paistamaan, ”tietysti”. Kävelin linja-autoasemalle, matkustin Marbellasta Malagaan linja-autolla yhden tunnin, hinta 6,55 euroa. Linja-autolla on suora yhteys Marbellasta Malagan lentokentälle.

Malagan AirBnb-asuntoni sijaitsi lähellä Malagan linja-autoasemaa. Alueella ei ollut mitään mainittavia nähtävyyksiä, kaikki on vanhassa kaupungissa, mikä toisaalta hyvä että kaikki nähtävyydet sijaitsevat samalla alueella. Otin asunnon yhdeksi yöksi läheltä asemaa jotta pääsin kätevästi seuraavana aamuna lentokentälle.

Nahkatuotteet ovat harkinnan arvoisia tuliaisia Malagasta, itse ostin kengät jotka löysin pikkuliikkeen tarjouksesta 50 eurolla.

Malagasta lentokentälle

Lähdin sunnuntaina inja-autoaseman vierästä linja A:lla lentokentälle, hinta 3 euroa. Matkustin ensin Osloon. Sieltä pienellä SAS:n koneella Helsinki-Vantaan lentokentälle. SAS:n koneessa ei mahtunut lentolaukkuni matkustamon tavaransäilytystilaan vaan jouduin sen antamaan ruumaan, joten kannattaa huomioita tämä matkustaessa.

Yhteenveto

Sää ei todellakaan suosinut tällä Espanjan matkalla. Tämän vuoksi monta kohdetta jäi seuraavaan kertaan. Marbella on tyylikäs ja siisti kaupunki mutta sateisena viikkona sekin näytti harmaalta.

Marbellassa voi viettää lomaansa myös kohtuuhintaan kuten kirjoituksesta voitte päätellä. Puerto Banus huvivenesatamineen on ”oma maailmansa” jossa on kiva käydä katsomassa tasokasta elämää. Viikonloppuisin autoista kiinnostuneet voivat nähdä toinen toistaan hienonpia loistoautoja.

Asuntojen lämmityksen puutteeseen on hyvä varautua lisävaattein koska espanjalaisissa kodeissa ei välttämättä ole minkäänlaista lämmitystä! Espanjalaiset säästävät kallista sähköä ”kaikin keinoin”.

Onneksi pääsin palaamaan Suomeen aikataulun mukaan. Suomessa oli postin tukilakoista johtuvia lentojen peruutuksia mutta onneksi ne eivät koskeneet omaa lentoani, se vielä olisi puuttunut ”kovan onnen” lomastani että lentoni olisi peruttu ja olisin joutunut jäämään kalliiseen Osloon.

Mikä sinusta on ollut parasta Marbellassa?

Linkit:

http://www.aurinkorannikko.fi/kaupungit-ja-alueet/marbella

https://www.myguidemarbella.com

https://www.aurinkomatkat.fi/espanja/marbella-costa-del-sol

https://www.tjareborg.fi/espanja/costa-del-sol/marbella

 

Marbellan siisti vanha kaupunki

Marbellan kotoisa sivukatu.

Joulupukki tulossa taloon.

Viihtyisä taukopaikka.

Plaza de los Naranjos puisto.

Puerto de la Marin aukio.

Edullinen asunto myytävänä Marbellassa.

Vesihiihtäjä-patsas rantakadulla.

Marbellan rantakatu.

Hyvin hoidettu puisto.

Pikkurahalla purtavaa sivukadulla.

Härkätaisteluareena, Marbella.

McDonald`s vuoristomaisemissa.

Taloja keskustan ulkopuolella.

Puisto Marbellan keskustassa.

Aukio iltavalaistuksessa.

Pikkukauppa joulukoristein.

La Canada ostoskeskus.

Hinta Suomessa noin 70 senttiä enemmän.

Tämä oksa putosi eteeni!

Varakkaan asunto, Puerto Banus.

Tasokas ravintola.

Varakkaiden yksityisalue.

Turisteja odotellessa.

Jättijahti huvivenesatamassa.

Lamborghinin maasturi huvivenesatamassa.

Samalla rahalla uusi kaksio tai kolmio Helsingistä, täältä loistohuvila.