Tel Aviv – länsimainen mutta kuitenkin erilainen aurinkolomakohde

Tel Aviv – ennakkoinfo, aikaisempi blogikirjoitukseni piti hyvin paikkansa  https://www.rantapallo.fi/artsinmatkablogi/2019/01/08/tel-aviv-israel-talvilomani-ennakkoinfoa. Luonnollisesti jotain yllättävääkin tapahtui, siitä seuraavaksi.

Saapuminen Tel Aviviin

Matkustin talvilomallani yksin Norwegian lennolla Tel Aviviin, meno-paluuliput sain todella edullisesti 100 eurolla. Tämän lisäksi tosin piti maksaa 25 euroa matkalaukusta, hinta itse netistä tehtynä ennakkoon. Lentokentällä veloittavat laukusta 80 euroa, varo tätä! Lento saapui aikatulun mukaisesti 4,5 tunnissa lauantai-iltapäivällä Tel Aviviin ja kesä saattoi alkaa, kaupungissa oli n. +20 astetta ja aurinkoista.

Lentokentällä jännitti turvatarkastus koska siitä oli varoitettu kuinka tarkka se on. Olin lentolipun varauksen yhteydessä antanut passitietoni joten minut oli tarkisettu ennakkoon kuten kaikki muutkin ulkomaalaiset. Minulta vain kysyttiin miksi tulen, saavunko ensimmäistä kertaa maahan ja missä asun eli helpolla pääsin tarkastuksesta.

Lauantaina, juutalaisten sapattina ei valitettavasti päässyt kaupunkiin kuin taksilla, taksi maksoi n. 40 euroa ja matkaa keskustaan kertyi 23 km. Toisaalta pääsinpä kerrankin helposti majapaikkaani. AirBnb-huoneeni maksoi 17 euroa eli olisin saanut yhden hotelliyön viikkomajoitushinnallani. Tosin huone oli vaatimaton mutta itselle tärkeimmät asiat eli keskeinen sijainti ja hyvin toimiva netti kuului hintaan. Sain todella olla omissa oloissani koska vuokraemäntääni en edes nähnyt, olimme sopineet ennakkoon netissä käytännöistä (avaimet, ovikoodi).

Käytännön toimet

Kaupungilla etsin ensitöikseni rahanvaihtopisteen. Tel Avivissa sain eurolla 4,11 – 4,18 Israelin uutta sekeliä, Suomessa sain vain 3,75 joten Suomessa kannattaa vaihtaa sekeleitä vain pieni käteisvara.

Toinen välttämätön asia oli polkupyörän vuokraaminen, pyörävuokraus maksoi runsaat 6 euroa/päivä eli tämä oli harvoja edullisia asioita Israelissa. Takuuraha vanhasta pyörästä oli tosin oli 250 euroa mikäli en olisi palauttanut sitä! Kaupungissa on kadulla pyörävuokrauspisteitä joista saa luottokortilla vuokrattua pyörän, itse suosin perinteistä myymälää.

Sähköpyöriä on paljon katukuvassa eikä ihme sillä keskusta on ruuhkainen ja pyörällä pääsee kätevästi. Sähköpyöriä pitää varoa koska kulkevat äänettömästi, tulevat välillä kuin ”puun takaa”.

Tel Avivin hintataso

Kaupungin hintataso oli sama kuin Suomessa ja jopa kalliimpi joissakin tuotteissa. Yleensä etelän rantalomakohteet sopivat hyvin budjettimatkailijalle mutta Tel Aviv on poikkeus. Yhtenä syynä on sekelin vahvistuminen euroon nähden mutta myös palkkataso Israelissa on lähes Suomen tasoa.

Tel Avivissa ruoka maksaa paljon joka paikassa jopa pikaruokapaikoissa. Hintaesimerkkejä: pizzapala ja juoma 7 euroa, kanaleike perunamuusilla + juoma kauppakeskuksessa 13-14 euroa, hampurilaisateria 12 euroa ja iso olut 6 euroa, suositussa paikassa jopa pieni olut 7 euroa.

Suosin isompia ruokakauppoja joissa ainakin maito, makkara ja juusto ovat Suomea kalliimpia, pikkukaupoissa hinnat vieläkin hintavampia. Kävin paikallisten suosimassa kahvila-konditoriossa jonne oli jatkuva jono. Ajattelin että nyt löysin halvan paikan, pieni kahvi ja pikkupulla sieläkin 4 euroa, pakko todeta että juutalainen ei myy mitään halvalla.

Kaupungin keskustassa asuntojen neliöhinnat jopa yli 10 000 euroa! Eli kalliimpaa kuin Helsingissä. Kalliit kiinteisöthinnat tietysti vaikuttavat välillisesti turistipalveluidenkin hintaan.

Turvallisuus kaupungilla

Tel Aviv on todella turvallinen kaupunki, näin minä koin asian lomaviikkoni aikana. Turvallisuudesta pidetään hyvää huolta joka paikassa, asia otetaan vakavasti Israelissa. Isoon kauppakeskukseen mentäessä jokaiselta tarkistetaan laukun sisältö ja tämän lisäksi tulija ”scannataan” metallinpaljastimella.

Rantakadulla poliisiauto partioi säännöllisesti. Rautatieasemalla vartija seisoo aseman ulkopuolella konekiväärin kanssa vartiossa. Asemalle sisälle mentäessä laukku laitetaan samanlaisen läpivalaisulaitteen läpi kuin lentokentällä, lisäksi minulta kysyttiin passia. Näytin kopiota passistani joka riitti virkailijalle. Passin pidin huoneessani koko matkan ajan. Toisaalta tälläinen toiminta voi tuntua suomalaisturistista pelottavalta mutta tällä ennakoidaan väkivallan vaara.

Viranomaisten lisäksi kaupungilla liikkuu mies- ja naissotilaita, osalla on rynnäkkökivääri mukanaan. Älä kuitenkaan kuvaa sotilaita, he eivät varmasti halua tulla kuvatuksi turvallisuussyistä. Israelissa sekä miehillä ja naisilla on kahden vuoden sotilaspalvelusaika.

Lisäksi on muuta turvallisuutta lisääviä tekijöitä. Kaupungissa on paljon valvontakameroita ja olen lukenut että rakettihyökkäysten varalta israelilaisiin koteihin on rakennettu erityisen vahvoja turvahuoneita sekä vaaratilanteiden varalta paikallisille on kerrottu toimintaohjeet.

Katukuvassa nähtyä

Modernissa, kalliissa kaupungissa pisti silmään monet huonosti hoidetut rakennukset. Lämpimässä maassa ei tosin kaikki tarvitse olla niin viimeisen päällä kunnossa kuin kylmässä Pohjolassa.

Kaupungilla pyöräilessäni pidin eniten hienosta ja pitkästä rantabulevardista jota pitkin oli mukava pyöräillä, ei tarvinnut vilkuilla karttaa ja maisemat olivat upeat. Rantabulevardi koostuu monesta eri rannasta. Jokaisella rannalla on oma baari, joillakin jopa kuntosali tai karuselli. Lisäksi rannalla voi pelata beach volleyta tai jalkapalloa ympäri vuoden, surfata tai vain ottaa aurinkoa. Kahtena päivänä kävin ottamassa aurinkoa kun lämpötila oli +25 astetta. Uinti ei ollut ainakaan lomaviikollani sallittua voimakkaan merenkäynnin vuoksi. Erillinen, verkolla aidattu maa-uimala sijaitsi rannan läheisyydessä. Täällä ei näy epävakaa Lähi-idän tilanne millään tavalla.

Kaupungilla on kadut ja opasteet heprean kielen lisäksi myös englanniksi, muutoinhan suunnistamisesta ei olisi tullut mitään. Ympäri kaupunkia pyöräilessäni näin mm. kaupungintalon, ooppera-/taidekeskuksen ja kaupungin perustajien muistomerkin. Suosittelen katsomaan kartasta nähtävyyksien sijainnit ja pyöräilemään kohteeseen omaan tahtiin.

Vanha kaupunki Jaffa – mielenkiintoisin nähtävyys

Tel Avivin eteläpuolella sijaitseva Jaffan vanhan kaupunki on ”must” kohde jossa kannattaa käydä. Rannan tuntumassa sijatseva vanha, korkea kellotorni on hyvä maamerkki, linnoitusalue sijaitsee aivan kellotornin läheisyydessä.

Hyvin hoidetulla linnoitusalueella on mielenkiintoista ja erilaista nähtävää kuten muutamista oheisista kuvista voi havaita. Alueella on linnoituksen ja Pyhän Pietarin kirkon lisäksi nykyään lukuisia kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja jopa muutamia paikallisten koteja. Lisäksi linnoituksen mäeltä on erinomainen näköala merelle ja Tel Aviviin.

Markkinoilta, kirppareilta ja outletista edullisemmin tavaraa

Kaupungin keskustassa sijaitsee iso markkina-alue josta esimerkiksi kohtuu hintaisia vaatteita, sama takki voi maksaa puolta enemmän kaupungin kivijalkakaupassa kuin markkinoilla. Ostin T-paidan, myyjällä oli kiinteät hinnat, harvinaista markkinoilla.

Kellotornilta lähtevillä kaduilla myydään käytettyä kirpparitavaraa, kaikkea mahdollista on myytävänä kuten huonekaluja, mattoja, ammattikeittökoneita jne. En ostanut mitään, olisi pitänyt tietää mitä haluaa, tarjontaa oli valtavasti.

Satamassa sijaitsee useita outlet-myymälöitä vieri vieressä. Edustettuina ovat monet maailman merkit kuten Adidas, Lewis ja Foot Lockers jne. En ostanut mitään todettuani Repley-farkkujen maksavan 100 euroa. Lenkkareita mainostettiin isoilla alennus-prosenteilla. Jopa outlet-myymälöissä hinnat olivat huonosti esillä, tarjoushintoja ei ollut ikkunoissa. Kaupungilla kivijalkamyymälöiden näyteikkunoissa olevista tuotteista useista puuttuivat hinnat, kiusallista kun Suomessa on tottunut erilaiseen toimintaan. Israelilaiset kauppiaat yrittävät saada näin paremman hinnan tuotteistaan.

Takaisin lentokentälle

Ennen lauantain klo 16.00:n lentoa minun piti palauttaa vuokrapyöräni jo perjantaina klo 13.00 koska pyörävuokraamo sulki ovensa klo 14.00 sapatin vuoksi. Sapatin vuoksi minun piti myös ottaa taksi takaisin lentokentälle. Olin kentällä 3,5 tuntia ennen lentoani, varauduin näin pitkiin turvatarkastuksiin.

Etukäteen olin lukenut että paluutarkastus on paljon pidempi prosessi kuin tulotarkastus. Onneksi voin kertoa että ei sekään ollut pitkä tarkastus. Minulta kysyttiin missä olin matkustanut, ketä olin tavannut, olinko saanut lahjoja ja olinko minulla puukkoa matkatavaroissa(!). Lisäksi passi ja matkaliput tarkastettiin useaan kertaan.

Kannattaa saapua kolme tuntia ennen lentoa koska kaikille matkustajille tehdään edellä mainittu tarkastus ja jotkut joutuvat vielä lisätarkistuksiin.

Yhteenveto

Tel Aviv on käymisen arvoinen paikka, varsinkin talviaikaan kun Euroopassa on epävakaa sää. Mikäli olet käynyt Etelä-Euroopan kohteet läpi ja haluat nähdä vähän erilaista kulttuuria ja ympäristöä niin Tel Aviv on varteenotettava vaihtoehto kohtuullisen lentomatkan päässä.

Mikäli hintataso ja aurinko ovat ainoat vaatimukset niin silloin kannattaa suunnata talvella Kanariansaarille tai kesällä Etelä-Eurooppaan koska hintataso on siellä vain noin puolet Israelin tasosta.

Tel Aviv on Euroviisujen pitopaikka ensi keväänä, taustalla vanha kaupunki Jaffa. Kuvan ”kehikossa” turistit ottivat itsestään matkakuvan.

Näkymä vanhasta kaupungisa moderniin Tel Aviviin.

Poliisiasema, turvallisuus otettiin vakavasti Tel Avivissa.

Helmikuussa sää oli kuin Suomessa kesällä.

Juutalaisisä kuvaamassa lapsensa keinumista.

Sähköpyörät ovat saavuttaneet suosion ruuhkaisessa kaupungissa.

Pikaruoka oli kallista Tel Avivissa, kuvan ateria 12 euroa.

Kellotorni sijaitsee vanhan kaupungin kupeessa, lähellä rantaa.

”Sotilas” ohjaa vierailijoita mäellä linnoitusalueella.

Naiset valmistamassa koruja linnoituksen myymälässä.

Vanhan kaupungin mäeltä, linnoitusalueelta on hienot maisemat merelle.

Pyhän Pietarin kirkko sisältäpäin kuvattuna Jaffan vanhassa kaupungissa.

Linnoitusalueella on myös hieno, hyvin hoidettu puutarha.

Tel Avivin rantakadun varressa on kilometreittäin rantaa.

Vanhan kaupungin ja Tel Avivin välillä olevalla rantabulevardilla on leveä pyöräily- ja kävelytie.

Rannassa sijaitseva rakennus jonka yläkerrassa on ”kuntosali” ja alakerrassa baari.

Taidokkaasti metalliverkosta luotuja hahmoja, aina ei materiaalin tarvitse olla kallista.

Koirapuisto Tel Avivin keskustan tuntumassa.

Grafiittitaidetta kaupungilla.

Matka 2019 – uusia ideoita ja matkailuinfoa etsimässä

Viikonloppuna järjestettiin Pohjoismaiden suurin matkailualan tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa, Matka 2019. Paikalla oli lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta.

Koska olen vieraillut matkamessuilla säännöllisesti niin mitään suuria ennakko-odotuksia minulla ei ollut. Etukäteen mielenkiintoisemmaksi maaksi ajattelin Georgian ja heillä olikin näyttävä osasto messuilla.

Mielenkiintoisin kohde

Miksi Georgia? Olin lukenut mielenkiintoisia juttuja muiden matkabloggaajien sivuilta ja kohde on minulle uusi. Maassa on paljon nähtävää: Mustanmeren rantakohteita, vuoristoa, omaperäistä rakenuskulttuuria ja vieraanvaraisia ihmisiä. Mikä parasta, paikka on todella edullinen eli noin kolme kertaa Suomea edullisempi hintataso.

Heidän osastollaan myös esiteltiin uusia asuntoja, esimerkiksi suositusta rantakaupunki Batumista on mahdollista ostaa uusi yksiö alle 20 000 euron! Paikka on hyvin varteenotettava vaihtoehto mietittäessä ensi kesän lomakohteita. Osastolla ollut edustaja kertoi että halvimmillaan lennot saa 200 – 300 eurolla Georgiaan, suoria lentoja ei toistaiseksi ole saatavilla.

Matkailuinfoa

Eri puolilla Messukeskusta järjestettiin vajaan puolen tunnin tietoiskuja eri matkailuun liittyvistä aiheista. Itse kävin Rantapallon edustajien vetämässä tilaisuudessa jossa kerrottiin tietoa Marokkosta ja Vietnamista. Kumpikin maa on turvallinen kunhan noudattaa normaalia varovaisuutta.

Marokossa kannattaa ainakin vierailla ”sinisessä kylässä” jossa rakennukset on maalattu sinisellä värillä. Vietnam on ”uusi” Thaimaa joka on edullisempi ja jonne matkustaessa kannattaa varata aikaa 2-3 viikkoa, niin paljon siellä on nähtävää. Paikat eroavat paljon jos matkustaa suurkaupunkiin tai lähtee vuoristoon/maaseudulle. Kaupungeissa pärjää yleensä englannin kielellä.

Tämän jälkeen kävin kuuntelemassa Florida-infoa. Yhdysvalloissa pitkään asunut suomalainen Eki Travelin omistaja kertoi asiantuntevasti ja hauskasti tietoa Floridasta, taustalla pyöri video josta saattoi nähdä mitä kaikkea upeaa nähtävää tämä osavaltio tarjoaa. Eki Travel tarjoaa opastettuja matkoja ympäri Yhdysvaltoja. Nykyään Norwegian lentää todella edullisesti Floridaan, menolippu parhaimillaan noin 150 euroa.

Suomalaisia asuu paljon Floridassa, erityisesti Lake Worthin alueella. Pysyvää oleskelulupaa on vaikea saada mutta monet eläkeläiset asuvat puoli vuotta eli talviajan lämpimässä Floridassa ja palaavat sitten kotimaahansa.

Julkkisia messuilla

Luonnollisesti suureen messutapahtumaan oli pyydetty esiintymään julkkisia. Paikka olivat mm. Jaakko Selin kertomassa omista nuoruuden aikaisista matkailukokemuksistaan, kaikki oli erilaista kun ei ollut nettiä tai kännyköitä ym. Jetro Rosted pyöritti onnen pyörää, Hanna Pakararinen kertoi omista matkakokemuksistaan ja Kati Outinen kertoi Kajaanin Runoviikoista, hänen uudesta työstään.

Koti ulkomailla ja Caravan -messut

Matkamessujen yhteydessä järjestettiin myös Koti ulkomailla ja Caravan tapahtuma matkamessujen yhteydessä, samalla pääsylipulla pääsi kaikkiin kolmeen tapahtumaan. Espanjan kohteita oli eniten tarjolla. Asunnon ostamisesta ulkomailla järjestettiin myös tietoiskuja esiintymislavoilla. Esiintyjät olivat suomalaisia asuntokauppiaita,  asiantuntijoita jotka asuivat ulkomailla ja pyörittivät siellä omaa liiketoimintaansa.

Karavaanareille oli näytillä uusimmat ja hienoimmat asuntoautot ja -vaunut omassa hallissa. Lisäksi karavaanareiksi ryhtyville järjestettiin tietoiskuja mitä kannattaa ottaa huomioon aloittaessa uusi harrastus.

Yhteenveto

Georgia ensi kesän matkakohteena sai lisäkiinnostusta minussa aikaan, sinne matkustan mahdollisesti kesälomallani. Selatessani saamiani esitteitä: Intia, Etelä-Afrikka, Australia, Kolumbia, Viro ja muutama muu niin kiinnostukseni Floridaan kohtaan lisääntyi myös messuilla. Olen käynyt siellä 20 vuotta sitten olisikohan aika käydä uudestaan?  Paikkahan muuttuu koko ajan. Sanoihan Eki Travelin omistaja että tunnetuin lintu Floridassa on ”nostokurki” koska siellä rakennetaan koko ajan.

Saitko sinä Matkamessuilla inspiraatiota minne matkustaa seuraavaksi?

 

Indonesian osastolla esiintyjillä oli todella näyttävät esiintymispuvut.

Tapahtuma oli suosittu, väkeä menossa messuille lauantaina.

Turkin osastolla oli mahdollisuus ottaa selfie antiikkisessa ympäristössä.

Pieni Georgia oli messuilla isolla osastolla. Matkailu on tärkeä tulonlähde Georgialle.

Arabiemiraattien Sharjah oli myös näyttävästi esillä messuilla.

Albanien matkailu on kovassa kasvussa. Maa oli näyttävästi esillä messuilla.

Laivayhtiöllä oli oikea merenneito messuosastollaan.

Matkatoimistot olivat myös näyttävästi esillä messuilla.

Kotimaan kohteista Turulla oli historiallinen teema messuilla.

Muumitalo Naantalin osastolla.

Jaakko Selin kertomassa omista matkailukokemuksitaan esiintymislavalla.

Messuilla oli eri ulkomaan kohteiden asuntoja myytävänä, kuvassa yksi Espanjan asuntojen myyjistä.

Karavaanareille oli nähtävillä matkailuautoja ja -vaunuja, kuvassa varmaankin messujen pienin vaunu. Vaunu on valmistettu Liettuassa ja hinta 10 000 euroa. Varustukseen kuuluu pieni aurinkopaneeli, jääkaappi ja keittolevy.

Voita liput matkamessuille. Matka 2019 lähestyy.

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa 18-20.1.2019.

Lähes 1000 matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä yli 80 maasta! Matka tarjoaa ajankohtaisia ilmiöitä, kohdevinkkejä sekä puheenvuoroja alan vaikuttajilta.

Käyn itse säännöllisesti matkamessuilla etsien lisätietoja kohteista ja uusia ideoita minne matkustaa seuraavaksi. Ulkomaan kohteiden lisäksi messuilla on kotimaan kohteet kattavasti esillä.

Ohessa kolme kuvaa viime kesälomareissultani Torreviejasta. Torrevieja on yksi suomalaisten suosikkikohteista Espanjassa.

Suomi-kauppoja Torreviejassa.

Torreviejan huvipuisto iltavalaistuksessa.

Ranta, Torreviejan kaupunki taustalla.

 

Ohjelma messuilla:

Perjantai 18.1:

11:00 Roadtrip Yhdysvalloissa (We Love Cruises Stage)

11:30 Tokion parhaat (We Love Cruises Stage)

12:30 & 17:30 Reissaa fiksusti! / Yhteistyössä Ulkoministeriö (Ispiration Stage)

14:30 10 reasons why you should visit Colombia (We Love Cruises Stage)

16:30 Meet South Africa – South Africa as a tourism destination (We Love Cruises Stage)

17:30 San Franciscon parhaat elämykset ja roadtrip Kaliforniassa (We Love Cruises Stage)

Lauantai 19.1:

11:00 Näe ja koe Singaporessa (We Love Cruises Stage)

13:00 Taviksena huipulle – kun vuoriunelmista tuli totta (We Love Cruises Stage)

14:30 Jaakon matkassa ympäri Euroopan (Norwegian Stage)

Sunnuntai 20.1

11:00 Elämys- ja luontomatkat Kuubaan (We Love Cruises Stage)

11:30 Hawaii – luontoa, rantoja ja Honolulu (We Love Cruises Stage)

13:00 Koh Kood ja Thaimaan muut kätketyt aarteet (We Love Cruises Stage)

13:30 Peru, the richest country in the world (We Love Cruises Stage)

13:30 Positiivisesti pallon puolesta – vaikuta valinnoillasi ja matkaile vastuullisesti (Norwegian Stage)

14:30 Wonderful Indonesia (We Love Cruises Stage)

15:00 Koe suosikkikohde uusin silmin: bloggaajien vinkit Thaimaahan, Espanjaan, Italiaan ja Viroon

Arvonta

Sain Messukeskukselta arvottavaksi lukijoilleni 2 lippua Matkamessuille. Osallistu lippujen arvontaan kommentoimalla tätä julkaisua, ja kertomalla mistä maasta haluaisit minun kertovan ja mikä aihe sinua kiinnostaa? Arvon messuliput kahdelle henkilölle. Osallistumisaikaa on keskiviikkoon 16.1.2019 klo: 21:00 asti. Lähetän liput voittajalle sähköpostilla.

 

Tel Aviv, Israel, talvilomani ennakkoinfoa

Tel Aviv talvilomakohteena, mitä tulee mieleen? Minulle ja varmaan monelle muullekin tulee mieleen onko kohde turvallinen? Selvitin asiaa Googlettamalla ja tutustumalla Ulkoministeriön matkustustiedotteeseen josta totesin paikan olevan turvallinen.

Tuskinpa lentoyhtiö Norwegian sinne lentäisikään jos paikka ei olisi turvallinen. Lisäksi Tel Avivissa järjestetään ensi keväänä Eurovision laulukilpailut joita ei varmasti järjestettäisi jos olisi turvallisuusongelmia.

Turvallisuustilannetarkastuksen jälkeen hyödynsin Norwegian Black Friday lentotarjouksen ja ostin liput talvilomaviikolleni helmikuussa.

Miksi juuri Tel-Aviviin, Israeliin?

Tätä minulta on jo ehditty kysyä useampaan kertaan. Manner-Euroopassa on epävakaata säätä talvilomani aikaan, ei ainakaan rantakelejä edes Etelä-Euroopassa. Viimeiset kolme talvilomaani olen viettänyt Gran Canarialla joten kaipasin vaihtelua.

Tel Aviv on moderni yli 400 000 asukkaan rantakaupunki pilvenpiirtäjineen. Kaupunkia kutsutaan myös lempinimellä Iso Appelsiini, Yhdysvalloissa on eräs toinen hedelmä-niminen suurkaupunki. Tel Aviv on suhteellisen lyhyen suoran lentomatkan päässä (sama aikaero) jossa on länsimainen meiniki, en kaipaa muslimimaan outoja tapoja. Eikä vähäisempänä pointtina olleet suositukset, yleensä siellä käyneet ihmiset olivat olleet tyytyväisiä matkaansa mitä netistä olen lukenut heidän kokemuksiaan.

Mitä on odotettavissa?

Sain edulliset lennot Tel Aviviin mutta Norwegian lentää kohteeseen lauantaisin ja paluu on myös lauantaina eli juuri silloin kun julkiset kulkuneuvot eivät liiku sapatin vuoksi. Tämän vuoksi pitää varautua maksamaan kallis taksi keskustaan (ja takaisin). En ymmärrä miksi Norwegianin pitää lentää juuri kyseisinä päivinä. Toivottavasti löytyy kimppakyyti muuten taksimatka maksaa saman verran kuin edullinen lento Suomesta! Yhteistaksi eli sherut tarjoaa edullisemman tavan matkustaa taksilla. Lentokenttä sijaitsee noin 25 kilometriä Tel Avivin keskustasta.

Juutalaisten pyhäpäivää sapattia vietetään perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun. Monet julkiset kulkuvälineet lakkaavat toimimasta ja osa ravintoloista sulkee ovensa. Tel Aviv on vapaamielisempi aukioloaikojen suhteen.

Turvatarkastukset tulevat olemaan todella tarkat ja aikaavievät, paluutarkastus lentokentällä jopa tulotarkastusta pidempi, joten kentälle pitää mennä hyvissä ajoin. Esimakua turvatarkastuksen tarkkuudesta sain jo matkaa varatessani netissä, minun piti samalla antaa passitietoni.

Hintataso

Yleensä etelän lomakohteet ovat suomalaisille edullisia mutta valitettavasti Israel tekee poikkeuksen, hintataso on Suomen luokkaa. Hintatasosta huolimatta Tel Aviv on todellisen bilekaupungin maineessa, varakkaat isralilaiset tulevat ympäri maata juhlimaan kaupunkiin. Mikäli kaupat osottautuvat ylihintaisiksi niin kannattaa suunnata markkinoille.

Matkaoppaissa kehoitetaan jättää tippiä 10–15% laskun loppusummasta. Tarjoilijoiden palkat koostuvat pääosin tipeistä.

Hotellimajoitus on Tel Avivissa tasokasta mutta hintavaa. Tämän vuoksi oli helppo päätyä AirBnb-majoitukseen, sain oman huoneen alle 20 euroa/yö.

Kaupungissa liikkuminen

Tel Avivissa välimatkat eivät ole pitkiä ja hyviä pyöräteitä on kaupungissa joten polkupyörän vuokraus tulee ajankohtaiseksi kunhan sinne pääsen.

Suomalaisen tuttavani suosituksesta pitää käydä myös Jaffassa, historiallisessa vanhassa kaupungissa, Tel Avivin virallinen nimi on Tel Aviv-Jaffa.

Kaupungissa pärjää enlannin kielellä mikä on hyvä asia koska paikallinen kieli on hepreaa eli ”täyttä hepreaa” lähes jokaiselle turistille.

Pilvenpiirtäjien Tel Avivissa voi viettää trendikkään kaupunki- ja/tai rantaloman, odotettavissa helmikuun alussa noin +15-20 astetta, juuri sopivaa pyöräilyyn.

Katukuva Tel Aviv Jaffan kaupungista joulun aikaan. Kuvan lähde Touristisrael.com