Matkailuvuosi 2018 ja miltä näyttää ensi vuosi

Espanja (+Kanariansaaret), Kroatia ja Slovenia olivat maat joissa kävin tämän vuoden aikana, näistä kohteista lyhyt yhteenveto. Enenpään ei ollut mahdollisuuksia, työ ”haittaa” harrastuksia. Olen kirjoittanut kaikista kohteista yksityiskohtaisemman jutun matkablogissani.

Gran Canaria

Kävin tammikuun lopussa jälleen talvilomallani Kanariansaarilla, tällä kertaa majoittauduin ensin Las Palmasiin ja sieltä jatkoin bussilla Playa del Inglesiin. Inglesissä oli hyvät bussit yhteydet pieniin lähikaupunkeihin, yhdeksi päiväksi kussakin niissä riitti nähtävää.

Kanarian saaret on lähin paikka missä on talviaikaan Suomen kesää vastaava lämmin ilmasto, manner-Espanjassa huoneissakin voi olla viileää talvella. Las Palmas on isona kaupunkina ainut paikka Gran Canarilla missä voisin ajatella asuvani pidempään, kaupungissa riittää tekemistä ja nähtävää.

Las Palmas tammikuussa.

Torrevieja, Espanja

Torrevieja oli ennakkoon kesän odotetuin kohde minulle, olihan paikasta tullut monen suomalaisen pidempiaikanen loma-/asuinkohde. Koti Ulkomailla -messuilla on ollut paljon kohteita myytävänä Torreviejan alueella. Nykyään sieltä on mahdollista ostaa asunto noin 30 % prosenttia edullisemmin kuin Fuengirolan alueelta. Lisäksi elinkustannukset ovat edulliset espanjalaiseen tyyliin. Suomenkielisiä palveluita on vielä vähän Torreviejassa mutta vähitellen nekin lisääntyvät.  Kaupunki on suosittu rantakohde kesäaikaan. Torreviejan kupeessa sijaitsee Orihuala Costa niminen paikka jossa sijaitsee isoja kauppakeskuksia ja asuntokanta on hyvin uutta, myös täältä suomalaiset ovat ostaneet asuntoja. Suomesta on suorat lennot Alicanteen josta kestää matkustaa noin tunnin verran Torreviejaan.

Torrevieja

Murcia, Espanja

Torreviejasta kävin bussilla päiväretkellä sisämaan Murciassa. Samalla tuli nähtyä Espanjan sisämaatakin ensimmäisen kerran, aikaisemmin olen ollut vain rantakohteissa. Valitettavasti ajankohta vain hyvin kuuma, elokuussa vähintään +35 Murciassa kyseisenä päivänä. Murcia on melko iso kaupunki joten päiväksi tai kahdeksi riittää nähtävää.

Murcian kaupungintalo jonka vierestä lähtevät Hop on Hop off bussit.

Madrid, Espanja

Pääkaupunki Madrid oli minulle myös uusi kohde. Monille suomalaisille Espanjan rantakohteet ovat tuttuja mutta Madridissa ei ole tullut käytyä, näin oli myös minulla. Madrid tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää, minulle mielenkiintoisin nähtävyys oli jalkapallojoukkue Real Madridin stadion Estadio Santiago Bernabeu. Stadionin kapasiteetti on noin 100 000 katsojaa ja stadionkierroksella voi tutustua palkintoihin, pukuhuoneisiin, virtuaali linja-autokyytiin, katsomoihin, fanimyymälään, ja kokoustiloihin joissa voi kuvauttaa itsensä. Hop on Hop off bussilla näkee tärkeimmät suuren kaupungin nähtävyydet kätevästi. Retiron suuressa puistossa kannattaa käydä virkistäytymässä.

Retiron puisto, Madrid

Ljubljana, Slovenia

Aloitin Slovenian matkani  matkustamalla bussilla Zagrebista, Kroatiasta pääkaupunki Ljuljanaan. Tämä oli ensimmäinen kerta Sloveniassa mutta ei välttämättä viimeinen. Vaikka maa on pieni niin se tarjoaa vaihtelevia maisemia, Ljubljanan kaupungit kanavat, vuoristoa, Bled-järven upeissa maisemissa, kesäaikaan kaikki on vehreää. Bled-järvestä on muodostunut suosittu kohde joten siellä on turistin tarvitsemat palvelut, paikka on muutankin kuin pelkkä järvi. Hintataso on hyvin kohtuullinen aivan Ljubljanan ydinkeskustaa lukuunottamatta. Keskustan nähtävyydet voi kierrellä vaikka kävellen, välimatkat ovat lyhyitä. Hauska yhteensattuma: Helsingin Jalkapalloklubi, HJK, kävi pelaamassa Ljubljanassa juuri samaan aikaan kuin olin siellä, kävin katsomassa HJK:n tappioon päättyneen matsin.

Yksi monista kanavista, Ljubljana.

Zagreb, Kroatia

Kroatian pääkaupunki Zagreb on tutustumisen arvoinen paikka esimerkiksi viikonloppukohteena tai jatkettaessa matkaa Kroatian rantakohteisiin, näin on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Kaupunki ei ole niin idyllinen ja kompakti kuin Ljubljana mutta polkupyörällä pääsee näkemään tärkeimmät nähtävyydet. Kaupungissa on lukuisia isoja, vanhoja, hienoja rakennuksia. Hintataso on maassa edullinen. Lentoaika Helsingistä Zagrebiin on vain 2,5 tuntia. Shoppailijoille tiedoksi, linja-autolla pääsee kaupungin laidalla sijaitsevaan Designer Outlet-kylään.

Art Pavilon rakennus rautatieasemaa vastapäätä, Zagreb.

Matkailuvuosi 2019

Ensi vuodeksi minulla on vasta tiedossa talvilomamatka Tel Aviviin, Israeliin helmikuun alussa. Kohteesta tuli ensin mieleen turvallisuusongelmat mutta tarkistettuani asian varasin luottavaisin mielin Norwegian suorat lennot. Paikka vaikuttaa modernilta, siistiltä ja lämpimältä kohteelta jossa tosin on Suomen hintataso, valitettavasti. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan minulle uutta kohdetta. Kirjoitan aiheesta myöhemmin.

Minne edullisesti ensi vuonna?

Edullisimmat lennot ovat Puolaan, Turusta pääsee WizzAirilla Gdanskiin, Kaunasiin ja Krakovaan alkaen 10 – 30 eurolla. Norwegianilla Budapestiin, Prahaan ja jopa Roomaan pääsee alle 50 eurolla (meno). Lähes kaikkiin kohteisiin Euroopassa pääsee alle 100 eurolla (meno).

Kaukokohteista Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on nyt edullista matkustaa: New York ja Miami alle 300 euroa meno-paluu! Kaakkois-Aasiaan edullisinta on usein lentää Thaimaahan, 400-500 euroa meno-paluu. Hong Kongiin on useasti myös 400 euron tarjouslentoja.

Afrikan kaukokohteista Keniaan ja Etelä-Afrikkaan parhaimmillaan saa lentoliput 400-500 eurolla, meno-paluu. Lentoaika tosin on vielä selvästi pidempi kuin Thaimaahan. Viime aikona myös halpalentoyhtiöt ovat alkaneet lentämään Etelä-Amerikkaan, nyt Argentiinaan ja Brasiliaan pääsee edullisemmin kuin aikaisemmin. Austraila ja Uusi-Seelanti on todella kaukana Suomesta joten tarjouslennot 600-700 euroa ei ole kallis matkan pituuteen verrattuna.

Aktiivinen lentohintojen ”metsästäjä” voi tehdä löytöjä, erikoistarjouksia Meksikoon, Dominikaaniseen Tasavaltaan, Kuubaan, Kiinaan jne. muutamalla satasella.

 

Pitkälle lomalle suuntana ensin Chiang Mai, Thaimaa

Lentokenttä, Chiang Mai

Näin pimeänä marraskuuna on tullut useasti mieleeni pidempiaikainen lomamatka jonka aloitin Chiang Maista, Thaimaasta kolme vuotta sitten. Chiang Mai soveltuu hyvin pidempiaikaiseen lomailuun erityisesti edullisuutensa vuoksi.

Iso kaupunki tarjoaa myös hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon nähtävää, vain meri ja turistirannat puuttuvat. Toisaalta tämän vuoksi kaupungissa ei myöskään ole turistihintoja. Ohessa juttu lähdöstäni matkalle josta dramatiikaakaan ei puuttunut. Lopussa päivitetyt linkit joista löytyy tietoa Chiang Main nähtävyyksistä ja hintatasosta.

Vuorotteluvapaani ensi kohde edullinen ja lämmin Thaimaa

Odotin kohteelta lämpöä ja sitä täällä on riittänyt. Joka iltäpäivä on ollut +35 – 38 lämmintä! Joten en ole jaksanut keskittyä mihinkään uuteen asiaan aikaisemmin (esim. blogin kirjoittaminen) ja aika on kulunut nähtävyyksiä kiertäen. Lähdin yksin matkaan mutta muutaman päivän kuluttua tapaan kaverini Chiang Maissa jolloin hän saapuu Krabilta. Etsimme sitten paikan päältä edullisen hotellin.

Nyt olen varannut todella edullisen majoituksen viikoksi Chiang Maista. Minä olen päättänyt olla kohteessa kolme kuukautta jonka jälkeen suuntaan Kuala Lumpuriin, Malesiaan, kaverini palaa kuukauden jälkeen Suomeen.

Ensimmäinen pitkä loma kaukokohteessa vähän mietitytti, miten viihdyn kuumuudessa ja kuinka saan hoidettua oleskelulupa-asiat Thaimaassa. Thaimaassa saa olla kuukauden ilman viisumia, hankin Helsingin Thaimaan konsulaatista toisen kuukauden oleskeluluvan. Thaimaassa pitää vielä hankkia yksi jatkokuukausi. Olin kyllä hyvin valmistautunut matkaan mutta silti mietin muistinko/osasinko valmistautua matkaan niin että mikään tärkeä ei unohtunut.

Olin ostanut vain Norwegian menolennon Bangkokiin, Helsingistä Tukholman kautta tarjoushintaan noin 200 euroa ja lentolipun pois maasta, Malesiaan, Air Asian lento maksoi vain runsaat 30 euroa.  On tärkeää että sinulla on lento pois maasta (Thaimaasta), muuten voi olla että maahan ei edes pääse.

Pidempiaikaisen majoituksen päätin ottaa lukuisista eri vaihtoehdoista mitä olin kerännyt netistä. Kannattaa ottaa majoitus huoneistohotellista jolloin voi tehdä edullisen pidempiaikaisen kk-sopimuksen. Perushotellihuoneen saa alkaen 100 euroa/kk! Lisäksi ilmastointi ym maksut, mikä voi olla lähes yhtä paljon.

Miksi Chiang Mai?

Valitsin Chiang Main kohteeksi koska kohde oli edullinen elinkustannuksiltaan, tarjoten kuitenkin suurkaupungin palvelut kuten hyvät ostosmahdollisuudet, paikka on läppärityöläisten suosiossa (diginomandit), joten saatoin luottaa toimiviin nettiyhteyksiin.  Lisäksi en koskaan ole käynyt pohjois-Thaimaassa.

Alkuongelmia: Thaimaan matkani vaarassa

Matkaan lähdössä oli tosiaan ongelmia, sanonta ”alku aina hankalaa” pitää paikkansa. Sain yöllä klo 2.00 tekstiviestin että lentoni Norwegianilla on peruttu! Etsin nopeasti netistä vaihtoehtoja, klo 3.00 sain varattua SAS:n lennon kohtuuhintaan Tukholmaan seuraavaaksi aamuksi. Herätys klo 5.00 ja linja-autolla Helsinki-Vantaan kentälle. Syy tähän oli Norwegian Euroopan lentojen lakko! Kaukolennot toimivat onneksi normaalisti.

Tukholmasta Bangkokiin

Tukholmaan pääsin aikataulun mukaisesti ja sieltä Norwegian lensi normaalisti ja olin Bangkokissa aikaisin aamulla, Bangkokin uudella kansainvälisellä Suvarnabhumin lentoasemalla. Koneesta päästyäni jokainen matkustaja joutuu maahantulotarkastukseen, jonot olivat hirvittävän pitkiä. Olisin tehnyt aamuyöstä jotain muutakin kuin jonottanut, ajattelin. Jono eteni kuitenkin nopeasti, eräs virkailija jonossa tarkisti että kaikki paperit ovat kunnossa ennenkuin tuli oma vuoroni maahantuloviranomaisen luokse.

Pikkubussilla ilmaiseksi Bangkokin toiselle lentokentälle

Minulla oli jatkolento Bangkokista Chiang Maihin. Lentokentältä kannattaa ottaa pikkubussi (shuttle bus), sillä pääsee ilmaiseksi Bangkokin toiselle lentokentälle. Lentoni Chinag Maihin lähti Bangkokin vanhalta lentokentältä, Don Muangin kentältä ja taas turvatarkastukset. Aikainen aamu takasi ruuhkattoman matkan. Kannattaa aina tarkistaa ennakkoon suurista kaupungeista lennättäessä että on oikealla lentokentällä.

Saapuminen väsyneenä Chiang Maihin

Saavuttuani Chiang Main lentokentälle otin sieltä taksin, hinta 150 batia (runsas neljä euroa) keskustaan ja pääsin hotellille. Chiang Main lentokenttä on vain muutaman kilometrin päässä keskustasta, yleensä kaupungien kentät ovat paljon kauenpana. Hotelli ei kuitenkaan ollut auki puolenpäivän jälkeen vaan paikalla ollut omistaja pyysi tulemaan tunnin kuluttua uudestaan (oli johonkin itse lähdössä) – että vieläkin piti odottaa! Palasin hotellille sovittuna ajankohtana ja pääsin huoneeseeni, että olin ”poikki”, matkustin 34 tuntia!

Seuraavassa jutussa kerron kuulumisia Chiang Maista.

Oletko sinä käynyt Chiang Maissa? Jos olet, niin piditkö paikasta?

Lisätietoja: https://www.rantapallo.fi/thaimaa/chiang-mai

https://roinanen.com/matkailu/chiang-mai-hintataso

https://www.napsu.fi/matkailu/artikkelit/chiangmai

https://www.veerabianca.com/category/thaimaa/chiang-mai

Vierailu Koti ulkomailla messuilla Messukeskuksessa

Tänä syksynä Koti ulkomailla messut järjestettiin Messukeskuksen siivessä, Helsingissä. Aikaisemmin messut on järjestetty Wanhassa Satamassa. Kävin ”Eläkkeelle ulkomaille” seminaarissa ja tutustuin asunnnon rahoitukseen Handelsbankenin  osastolla. Eri maissa asumisesta kertovissa seminaareissa olin monissa käynyt edellisillä messuilla.

Asunnon rahoittaminen ulkomailla

Aluksi pitää todeta että Handelsbanken ei rahoita pieniä kauppoja ulkomailla, minimilainamäärä on 100 000 euroa. Ostettu kiinteistö toimii lainan vakuutena. Asunnon vakuusarvo on enintään 75 prosenttia asunnon käyvästä arvosta. Käyvän arvon määrrittelyssä käytetään arvioitsijan arviota. Suomessa ostettu asunto voi toimia myös lainan vakuutena.

Handelsbankenilla on toimistot Nizzassa (Ranska), Marbellassa (Espanja) ja Luxembourgissa jossa palvelua on saatavilla myös suomen kielellä. Portugalin kiinteistökaupat hoituvat Marbellan toimiston kautta. Asuntoprosessiin kannattaa varata aikaa 6-8 viikkoa.

Kannattaa luonnollisesti kilpailluttaa lainaa muissa pankeissa ja kysyä miten oma pankki voisi auttaa kiinteistön ostossa ulkomailta.

Eläkkeelle ulkomaille

Odotin seminaaria innokkaasti ja asiantuntevasti lakimies Heikki Muikku Veromies.fi -yrityksestä kertoikin perusinfoa ulkomaiden verotuksesta eläkkeelle siirryttäessä ulkomaille. Valitettavasti moneen kohtaan tuli poikkeus eli verotus tapahtuu hyvin tapauskohtaisesti jokaisen verotettavan kohdalta.

Toiseen EU-maahan muutto on paljon helpompaa kuin esimerkiksi Yhdysvaltoihin johon tarvitaan maahanmuuttolupa. Itse olen lukenut että esimerkiksi Thaimaa ja Malesia vaativat huomattavan pankkitalletuksen tai säännölliset tulot kotimaasta jotta maahan voi muuttaa. Kannattaa selvittää maahantulosäännökset etukäteen ennen kuin haikailee muuttoa unelmamaahansa.

Pitää huomioida onko muutto väliaikainen vai pysyvä muutto. Mikäli asuu alle vuoden ulkomailla niin säilyttää Suomen sosiaaliturvan, tällöin myös verovelvollisuus säilyy Suomessa.  Muuttoilmoitukset pitää tehdä maistraattiin, Kelaan ja verotoimistoon.

Suurituloisille verosuunnittelu on hyödyllistä, esimerkiksi Sveitsi tarjoaa muuttajille kevyen verotuksen. Eipä tullut mieleeni että kallis Sveitsi voisi olla harkinnan arvoinen maa muuttaa taloudellisesti. Ulkomaille muutosta kevyesti verotettavaan maahan voi hyötyä kun odotettavissa on luovutusvoittoja yrityksen myynnistä tai osakesalkun verotuksesta tai kun verotettava eläketulo Suomessa on hyvin suuri.

Espanjassa verotetaan yksityisen puolen eläkkeitä vain asuinmaassa (Espanjassa). Tähän on tulossa muutos alkaen 2019 jonka jälkeen seuraa kolmen vuoden siirtymäaika. Tämän jälkeen veroa joutuu maksamaan Suomeen eli tiedossa on ”ikävyyksiä” toisin sanoen maksettavan veron määrä lisääntyy.

Eläkkeen verotukseen vaikuttaa milloin se on otettu, kuka maksanut (julkinen vai yksityinen sektori) ja muutettavasta jäsenmaasta. Joten jokaisen muuttoa harkitsevan kannattaa hyvissä ajoin selvittää oman eläkkeen verotus ja hyödyntää veroedut mikäli mahdollista. Liiketoiminta verotetaan tapauskohtaisesti, joten siinäkin on selvitettävää.

Lisätietoja: www.veromies.fi

Oletko sinä vieraillut Koti ulkomailla messuilla, jos olet, niin mikä sinua kiinnosti siellä eniten?

Asuminen Alanyassa, Turkissa seminaari käynnissä.

Ennen puolta päivää oli vielä vähän vierailijoita messuilla.

Sisäänkäynti messuille.

Asiaa matkustusturvallisuudesta

Matkustettaessa ulkomaille omasta matkustusturvallisuudesta kannattaa pitää hyvää huolta, varsinkin matkustettaessa eksoottisiin kohteisiin. Nykyään matkustaja pystyy huolellisella valmistautumisella varautumaan moniin matkalla tuleviin tilanteisiin.
Pitämällä hyvää huolto kaikista matka-asiakirjoista ja luottokorteista ottamalla niistä kopiot ja/tai tallentamalla ne omaan sähköpostiin säästyy mahdollisilta ongelmilta tai ainakin ne on helpommin ratkaistavissa.

Matkustustiedote on hyvä lukea läpi ennen lähtöä. Sieltä saat maakohtaista tietoa ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta, mahdollisista levottomuuksista ja vältettävistä paikoista, kulttuurieroista tai vaikkapa liikenteestä. Matkustustiedotteet toimivat myös tekstiviesteinä.

Matkustusilmoitus on Ulkoministeriön tarjoama palvelu yllättävien tilanteiden varalle kuten maajäristys, taifuuni ym. Ulkoministeriö voi lähettää varoituksia, ohjeita tai muita pelastumiseen auttavia tietoja kaikille niille joka ovat tehneet matkustusilmoituksen.

Matkavakuutus pitää olla jokaisella matkailijalla. Älä säästä väärässä kohdassa sillä se voi tulla todella kalliiksi ”halpamaassakin”, sairaalavuorokausi voi olla satoja euroja. Mikäli matkustat muutamankin kerran vuodessa, niin silloin kannattaa ottaa ympäri vuoden voimassa oleva matkavakuutus. Ennen lähtöä kannattaa kilpailuttaa matkavakuutukset ja katsoa mikä on sopivin omaan tarkoitukseen. Euroopassa matkustaessa kannattaa pitää mukana Eurooppalaista sairaanhoitokorttia jonka avulla saa nopeasti hoitoa ja asiat sujuvat nopeasti ilman byrogratiaa.

Matkustusasiakirjat pitää tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä jotta ehdit tarvittaessa uusimaan ne. Tarkista on passisi voimassa ja huomioi että monissa maissa passin pitää olla voimassa puoli vuotta matkan päättymisen jälkeen. Lisäksi pitää tarkistaa vaaditaanko kohdemaahan viisumia. Pidä hyvää huolto passistasi ja pidä se ehjänä.

Hanki ajoissa tarvittavat rokotukset. Terveyskeskukset neuvovat rokotusasioissa.
Muista että mikäli olet huumaavien tai päihdyttävien aineiden vaikutuksen alainen niin vakuutus harvoin korvaa sinulle aiheutunutta vahinkoa.

Säilytä rahasi koko ajan hotellin tallelokerossa ja ota mukaasi päivittäin tarvitsemasi rahamäärä. Pidä rahat, maksuvälineet ja passi käsimatkatavaroissa.

Pidä vähintään yksi maksuväline erillään muista. Jos maksukorttisi katoaa, kuoleta se välittömästi ilmoittamalla siitä kortin sulkupalveluun.

Pakkaa lääkkeet alkuperäispaketeissa ja välttämättömät hoitovälineet käsimatkatavaroihin lentojen viivästymisen tai matkalaukun katoamisen varalta.

Pakkaa matkatavarasi itse, äläkä jätä niitä ilman valvontaa.

Lopuksi toivotan Team Ahman sanoin ”turvallista matkaa”.

Lisätietoa:

https://um.fi/matkustaminen

 

Lähde: Ulkoasiainministeriö