Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suomen paras pulkkamäki löytyy Yyteristä

 

Näin talvilomalla haluan jakaa teidän kanssanne vierailun arvoisia paikkoja talvisessa Suomessa.

Seuraavana vuorossa hiekkarantojen kunkku, dyynien helmi: Yyteri

Kyllä, Yyterissä tapahtuu myös talvella.

Lähdimme kohti Yyteriä autollamme ja pulkat takakontissa. Myös tuo talvinen ystävämme, Airam-termari oli mukana. Ajoimme Yyteriin ja parkkeerasimme tutulle parkkipaikalle, emmekä toki taaskaan olleet ainoita Yyterissä. Niin kuin emme kesälläkään. Oli myös hienoa huomata, että emme olleet suinkaan ainoat aikuiset, jotka kahdestaan olivat lähteneet viettämään talvista päivää ja iltaa pulkkailun merkeissä.

 

Parhaimmat vauhdit saa Keisarinpankki- nimisestä mäestä. Keisarinpankkiin pääset, kun lähdet kapuamaan kaikista vasemmanpuoleista tietä/polkua ylöspäin. Tämä polku/tie ohittaa heti ensimmäisenä Punaisen tuvan, jonka ohitat vasemmalta puolelta. Tupa sijaitsee Yyterin aukiolla, jonka näet heti kun saavut parkkialueelle, siinä on grillauspaikka aivan vieressä.  Nouset sitä tietä ylöspäin ja ylhäällä sinua tulee vastaan Meriravintola ( nykyisin tunnettu Meri Martina- nimisenä ravintolana). Edessäsi siis ravintola ja vaihtoehtoina joko oikealla tai vasemmalle. Lähdet vasemmalle, josta pieni polku vie sinut Keisarinpankin mäelle. Ennen isointa mäkeä vastaan tulee hieman pienempiä mäkiä, mutta kyllä niistäkin saa kunnon vauhdit.

Tässä on visityyteri.fi sivustolta kopioitu kartta, josta näet parhaiden pulkkamäkien sijainnit.

Pulkkamäki on myös valaistu iltaisin, joten ei hätää, jos matkan teko venähtää ja ehditte vasta illalla pulkkailemaan. Tai mikäli on jo laskenut mäkeä ja pulkkailun lomassa on aika vain vierähtänytkin huomaamatta ja ilta yllättää, niin silti näkee laskea.

Pulkkailu käy tosiaan liikunnasta! Pitkän ja jyrkän mäenlaskun jälkeen kipuat ylös samalla kun jalkasi uppoaa lumihankeen. Kyllä kävi ihan liikunnasta tosiaan, hiki vaan virtasi loppuajasta. Mutta hauskaa oli!

Yyteri ja Keisarinpankki tarjoavat kyllä mahtavat merimaiset mitä talvella vain voi olla. Kaukana horisontissa siintää tosiaan meri ja sitä ennen silmiisi osuu dyynien huiput.

 

Muista kuitenkin tämä:

Alueella on tarkoin määritelty, missä pulkalla voi laskea, etteivät dyynien rantavehnät kärsi, joten huomioithan tämän. Otathan myös huomioon muut laskijat ja laske aina omalla vastuulla.

Eli ihan kaikkialla ei Yyterissä voi laskea. Ei siis dyynien päällä, vaikka näyttäisivät otollisilta mäenlasku paikoilta esim. pienimille lapsille. Joissain kohtaa dyynejä menee naru, joka on tehty ohjeistamaan ihmisiä pysymään tietyllä kulkureitillä ja joka myös kertoo, ettei narun toiselle puolelle sovi mennä.  Seuraa siis alueella olevia opastuksia.

Pulkkamäkiä lumetetaan, mutta pulkkamäki elää säätilanteen mukaan. Sään lämpiäminen voi vaikuttaa mäen kuntoon.

Majoitu Virkistyshotellissa

Mikäli tulet kauempaa, niin alueella majoittuvia palvelee Virkistyshotelli Yyteri, joka on kivenheiton päässä pulkkamäestä. Suosittelenkin varamaan tuolta hotellilta majoituksen, sillä lisäksi pääset rentoutumaan rankan pulkkailun jälkeen hotellin kylpylässä.

Itseänikin houkuttele todella paljon tuo ajatus, että rankan pulkkamäki osuuden jälkeen olisimme päässeet vielä rentoutumaan porealtaaseen ja lisäksi vielä hieronta päälle ja kunnon ravintolaillallinen. Kyllä houkutteli. Sekin täytyy vielä kokea. Tällä kertaa lähdimme kuitenkin takaisin autolla kotiin.

Alueella on myös grillauspaikka. Omat makkarat mukaan vaan. Grillauspaikka löytyy heti Punaisen tuvan vierestä, Yyterin aukiolla. Alueella myös wc.

Pulkkailun lomassa käveltiin myös rannalla, otettiin rennosti ja ihailtiin talvista merinäkymää.

 

Kyllä se Yyteri on vaan kaunis, talvellakin. Myös aivan mahtavaa, että Yyteriin on tehty oma iso pulkkamäki, josta hulppeat näkymät.

Itsellämme oli mukana tuo uskollinen Airam-termari, josta joimme kahvit ylhäällä Keisarinpankin läheisyydessä, mahtavalla näköalalla höystettynä.

 

Oma pulkka, liukuri tai rattikelkka mukaan ja nokka kohti Yyteriä!

 

Tul ny sääki Yyteriin!

 

-Suzan

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 27 helmikuun, 2022 at 03:22

    Todella kiva, kun kirjoitat vinkkejä tutulta seudulta ja kivoista ulkoiluaktiviteeteista. En tiennytkään, että Yyterissä on talvella pulkkamäki. Pienenä tuli käytyä Yyterissä monta kertaa kesässä, mutta talvella en muista siellä käyneeni.

    • Reply suzan maanantai, 28 helmikuun, 2022 at 09:44

      Kiva kuulla 🙂 Yyterissä tosiaan tapahtuu myös talvella. Sinne on esimerkiksi tämän vuoden loppiaisena avattu uusi ulkoilureitti 🙂

    Leave a Reply