Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 vinkkiä revontulten kuvaamiseen

10 vinkkiä revontulten kuvaamiseen talvella

Vaikka revontulet ovatkin etenkin Pohjoisen napapiirin tuntumassa varsin yleinen ilmiö, on revontulien kuvaaminen ehdottomasti mukana monien suomalaistenkin valokuvauksen harrastajien ja miksipä ei myös ammattilaisten ”bucket listillä”. Tässä blogitekstissä annamme teille kymmenen vinkkiä revontulten kuvaamiseen Lapissa talviaikaan.  Pidemmän ja kattavamman version tästä tekstistä voit lukea omien nettisivujemme blogiosiossamme. Tekstistä on myös olemassa englanninkielinen versio.

Milloin revontulia on mahdollista nähdä?

Revontulikausi alkaa Lapissa noin elokuun puolivälissä ja se kestää aina huhtikuun alkuun saakka. Parhaat ajankohdat revontulien näkemiselle ovat syys- ja kevätpäiväntasauksien tienoilla, mikä tarkoittaa sitä, että parhaat hetket taivaan tulten havainnoimiselle ja kuvaamiselle ajoittuvat keväthangille sekä syysvaelluksille.

Kymmenen vinkkiämme revontulten kuvaamiseen

 1. Käytä ulkoista palvelua aurinkosään aktiivisuuden tutkimiseen. Tällaisia palveluita löytyy mm. ilmatieteenlaitokselta. Toinen kätevä vinkki on suunnata revontulikyttääjien Facebook-ryhmään, jossa revontulikuvaamisen harrastajat jakavat sekä vinkkejä että ajankohtaisia avaruussäätilanteita.
 2. Kameran asetukset kannattaa opetella ja asettaa kohdilleen jo ennen kuvaamaan lähtöä. Esimerkiksi linssin tarkennuksen voi tehdä valoisaan aikaan johonkin tiettyyn kiintopisteeseen.
 3. Mukaan kannattaa valita kunnon kuvausvarusteet. Minimivaatimukset revontulten kuvaamiset ovat laadukas kolmijalka (tripod), hyvärunkoinen kamera (myös nykyaikaisilla älypuhelimilla saa vähintäänkin kohtuullista kuvamateriaalia) ja laajakulmainen sekä valovoimainen linssi.
 4. Hyvälaatuinen otsalamppu on tärkeä apuväline pimeässä liikuttaessa. Pukeutumiseen kannattaa lisäksi panostaa, sillä revontulia saattaa joskus joutua odottamaan pitkänkin aikaa.
 5. Kuvauspaikat kannattaa etsiä jo valoisaan aikaan. Hyviä paikkoja revontulten kuvaamiseen ovat avoimet maastot, kuten vaikka järven jää tai suoalue. Kuvauspaikaksi kannattaa valita myös sellainen kohta, jossa valosaastetta on mahdollisimman vähän. Kameran linssi kannattaa puolestaan suunnata pohjoiselle taivaalle.
 6. Käytä joko kameran itselaukaisuominaisuutta tai erillistä kaukolaukaisinta. Oman käden vakauteen ei kannata ainakaan liiaksi luottaa, sillä suljinajat revontulien kuvaamisessa ovat yleensä aina useiden sekuntien (usein jopa yli 10 sekunnin) pituisia.
 7. Muista, että kameran linssi näkee paremmin kuin oma silmämme. Joskus revontulia ei edes erota paljaalla silmällä. Näissäkin tilanteissa kannattaa kokeilla edes muutaman otoksen verran ja yllättyä jälkikäteen positiivisesti kotona kuvia tarkastellessa.
 8. Revontulten kuvaamisessa kannattaa uskalla kokeilla erilaisia asioita. Kameran asetuksilla kannattaa ”leikkiä” ja kuvia kannattaa myös muokata jälkikäteen. Mikäli kuvien editointi ja sen opettelu kiinnostavat, kannattaa kuvat ehdottomasti ottaa RAW-, eli raakaversioina, jolloin editointiin on tarjolla paljon enemmän variaatiota.
 9. Kuvausreissu on hyvä yhdistää myös hyötyliikuntaan. Kuvauspaikalle on mukava liikkua esimerkiksi lumikenkäillen tai metsäsuksilla hiihtäen.
 10. Ympäröivää luontoa ja siitä nauttimista ei myöskään kannata unohtaa. Reissulle kannattaa siis varata mukaan tulentekovälineet, lämmintä juotavaa ja jotain syötävää, jolloin välillä pitkäksikin venyvät odotusajat kuluvat mukavasti.

Minkälaisilla kameran asetuksilla ja välineillä liikenteeseen?

 • Suljinaika: 15 sekuntia
 • Linssin aukon suuruus: mahdollisimman iso, mieluiten f/1.4-2.8
 • Linssin polttoväli: mahdollisimman pieni (esim. 8 -18mm), koska laajakuvainen linssi on parempi maisemien kuvaamiseen.
 • ISO-herkkyys: 1600-4000 (joskus voi olla pienempikin)
 • Tarkennus: käytä joko manuaalista tarkennusta tiettyyn kiintopisteeseen (esimerkiksi hyvin näkyvä tähti tai jokin maamerkki) tai aseta tarkennus äärettömään (∞).
 • Käytä itse- tai kaukolaukaisinta sekä tukevaa jalustaa.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-155843827-4