Suomen suurin matkablogiyhteisö

Yli 50 faktaa Ranuasta

Ranuan Eläinpuiston Väinö-ilves

Yli 50 faktaa Ranuasta

Vaikka Ranuan asukasluku on pudonnut nykyaikana jo alle neljään tuhanteen ihmiseen, ei kuntamme vaiheita ja nykyhetkeä voi missään nimessä kuvailla tylsäksi. Ranualla on vuosikymmenten varrella käynyt maailmanluokan julkkiksia, matkailun puolella on yritetty monia äärimmäisen rohkeita bisnesideoita, jonka lisäksi Ranua on ollut todellinen edelläkävijä mm. koulumaailman ja maanviljelyn saralla ja urheilun puolella menestystä on tahkottu aivan korkeimmalla huipulla saakka.

Tiesitkö näitä?

Poika ja Ilves -elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan Ranualla sekä Posion Korouomassa. Elokuvan toista pääosaa näytteli Ranuan Eläinpuiston lähestulkoon kesy Väinö -ilves, joka esiintyi elokuvassa nimellä Leevi.

Ranualla yritettiin 1980-luvun lopulla luoda erittäin kunnianhimoista matkailun vetonaulaa sukellusvenebisneksen avulla. 80-90-luvun taitteessa Ranuan Simojärvessä sukelsi yhteensä kolme sukellusvenettä.

Ranualla on juhlittu MM-kultaa sekä maastohiihdon että suofutiksen puolella.

”Raaka peli Ranualla” on paikkakuntaamme liittyvä sanonta, joka sai alkunsa ilmeisesti Koillissanomissa olleesta otsikosta, joka oli muodossa ”Raaka peli Ranualla ja mies tapettiin Posiolla”.

Ranua on paikkakuntana yhtä vanha kuin itsenäinen Suomi. Ranuan kunta perustettiin nimittäin myöskin vuonna 1917. Ranuan seurakunta on kuitenkin itse paikkakuntaa huomattavasti vanhempi ja Ranuan kirkkokin vihittiin käyttöön jo vuonna 1914.

Ranuan väkiluku on ollut korkeimmillaan yli seitsemän tuhannen asukkaan suuruinen ja tämä määrä on vuosikymmenten varrella laskenut lähes puoleen.

Ranuan Hillamarkkinoita on järjestetty jo vuodesta 1974 saakka.

Hillamarkkinoiden yhteydessä Ranualla on mitelty mm. hillanpoiminnan SM-kisojen merkeissä ja onpa kertaalleen kamppailtu myös vahvimman hillamiehen tittelistä.

Ranualla on ollut myös oma TV-kanavansa, joka tunnettiin nimellä Ranua TV.

Hyvin tunnetun Fazerin makeismyymälän lisäksi Ranualla oli 1990-luvulla myös Fazerin makeistehdas, jonka toiminta jatkui ysärin lopulla Lappeenrannassa.

Ranualta löydät pienen palan Japania Japanitalon muodossa. Japanilaista kulttuuria esittelevä rakennus on rakennettu yhteistyössä ystävyyspaikkakunta Iwasakimuran kanssa.

Ranuan oma valuutta tunnetaan nimellä kalakaani.

MM-kultaa urheilussa ranualaisista ovat juhlineet suofutiksen kaksinkertainen maailmanmestari Maakunnan Pallo Ry sekä maastohiihdossa Taina Itkonen, joka juhli Suomen naisten 4×5 kilometrin viestikultaa Lahdessa vuonna 1978. Voimannostopariskunta Eila ja Veli Kumpuniemellä SM- ja arvokisamitaleja on yhteensä satoja kappaleita.

Ranualla on myös nähty vuosikymmenien aikana esiintymässä useita tunnettuja artisteja. Peuran urheilutalolla ovat esiintyneet menneinä vuosikymmeninä mm. Hurriganes (1975 ja 1981), Danny ja Armi, Paula Koivuniemi, Meiju Suvas, Jari Sillanpää, Agents & Jorma Kääriäinen, sekä Ti-Ti-nalle. Viime vuosien merkittävin kotimaisen artistin vierailu oli Ranuan Eläinpuiston 30-vuotisjuhlilla kesällä 2013, jolloin Ranualla konsertoi uransa huipulla ollut Cheek.

Ranua on päässyt myös Guinnessin ennätyskirjaan peräti kahteen otteeseen saman vuoden aikana. Ensimmäisen kerran ennätys tehtiin uistimen vedossa vuonna 1987, kun Lions Club vedätti uistinta peräti 16 vuorokautta putkeen Simojärvellä. Saman vuoden Maaseutu Elää -näyttelyssä Ranualla leivottiin puolestaan maailman pisin rieska, joka oli peräti 210 metrin mittainen. Molemmat ennätykset ovat tiettävästi edelleen voimassa.

Lue koko blogiteksti nettisivuiltamme

Näiden faktojen lisäksi paikkakuntaamme liittyy myös lukuisia muita kiinnostavia asioita. Koko 50 kohdan listan voit lukea oman päädomainimme blogiosiosta.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UA-155843827-4