Koronavuosien tauon jälkeen useat suuntaavat tänä viikonloppuna Messukeskukseen matkamessuille ja ehkäpä mielessä siintää loma aalloilla. Nämä vinkit koskevat lähinnä suurilla laivoilla tehtäviä risteilyjä niin Karibialla kuin Välimerellä, koska oma kokemukseni on varsin ohutta lähivesien risteilyistä Tukholmaan ja Tallinnaan. Jos lähivesistöjen risteilyt kiinnostavat niin esimerkiksi Passionate Traveller bloggaajalla on oikein hyviä kirjoituksia niin lähivesille kuin suuremmillekin vesille aina Atlantin ylityksestä alkaen!

Jos nyt suuntaat matkamessuille ja olet aikeissa varata risteilyloma, mieti seuraavia seikkoja ennen kuin ryntäät suin päin varaamaan matkaa:
1) Millaisen risteilyloman haluan?
Haluanko katsella rauhassa auringonlaskuja aikuisessa seurassa? Haluanko kirmailla lasten kanssa vesiliukumäessä ja nauttia aamiaista Mikki Hiiren kanssa? Onko mielessä bilettäminen? Houkutteleeko vierailu satamissa, joissa voi nauttia kulttuurista ja nähtävyyksistä, vai onko kenties loputtomat valkohiekkaiset rannat toiveena? Nautinko gourmee -elämyksistä ja vuosikertaviineistä valkoisten liinojen kera vai toivonko burgeria ja notkuvia buffapöytiä rennolla otteella? Matkustanko yksin, kaksin, taaperoiden, teinien, kavereiden vai useamman sukupolven kanssa?






Kaikkiin näihin toiveisiin löytyy erilaisia varustamoita erilaisilla aluksilla. Kannattaa siis olla tarkkana, jottei vahingossa päädy esimerkiksi Yhdysvaltojen spring break -loman aikana tuhansien bilettävien nuorten kanssa Karibian aalloille, jos mielessä oli aikuisten kanssa elegantti shampanjan siemailu allasbaarissa kohdesataman kulttuurikokemuksista keskustellen. On isoja ja pieniä laivoja – satojen matkustajien boutique tyyppisistä aluksista yli 5000 matkustajaa nieleviin megasuperhyper wow-elämyksiä tarjoaviin viihdekeskuksiin.
Lisää eri risteilyvarustamoista löydät aiemmasta kirjoituksestani
2) Millaisessa hytissä haluan matkustaa?
Ruotsin ja Tallinnan risteilyjen hyttivalikoimaan verrattuna suurten risteilyalusten hyttivaihtoehtojen määrä on häkellyttävän suuri. Jo ihan pienimmätkin hytit ovat yleensä tuplakokoiset Itämeren aluksiin verrattuna. Hyttejä löytyy sisähyteistä aina yli sadan neliön sviitteihin, joissa parvekkeella saattaa sijaita oma poreamme. Yleensä aluksilla on eniten parvekkeellisia hyttejä, jotka oman kokemukseni mukaan ovat se kaikkein mukavin tapa risteillä. Sviitit ovat erittäin hulppea tapa matkustaa myös niihin kuuluvien ekstrapalveluiden ja -etujen puolesta. Lisäksi useimmilta varustamoilta löytyy erillisiä perhehyttejä, joissa reiluihin neliöihin on sijoitettu esimerkiksi parisängyn lisäksi vuodesohva ja kerrossänky, joten tarvittaessa vaikka koko kuusihenkinen perhe majoittuu mukavasti.


Yksi hyvä vaihtoehto isommalla porukalla/perheenä matkustaville on myös varata useampi vierekkäinen hytti, joista osa voi olla yhdistettävissä väliovella. Näiden hyttien suhteen kannattaa kuitenkin olla hyvissä ajoin liikenteessä, koska ne menevät kohtuu vauhdilla. Myös liikuntarajoitteisille on omat hyttinsä, joissa on esteetön pääsy sekä tilavaan kylpyhuoneeseen että parvekkeelle.
Isoilla aluksilla ja pidemmillä risteilyillä ei myöskään ole välttämättä ihan yhdentekevää, missä kohtaa laivaa hytti sijaitsee. Laivat ovat niin suuria, että puhutaan jo kohtuullisesta siirtymästä, jos hytin valitsee keulasta ja illallisravintola sijaitsee laivan perässä. Toki liikunta laivan herkkuruokien vuoksi tekee vain hyvää!
Tarkemmin hytteihin liittyvistä valinnoista olen kirjoittanut täällä
3) Paljonko haluan käyttää rahaa risteilylomaan?
Kuten kaikkien lomavaihtoehtojen kanssa niin myös risteilyissä hintahaitari on valtava. Vajaan viikon risteilyjä voi sisähytissä saada muutamalla satasella, kun taas yli 200 päivän maailmanympäriristeilyt maksavat yli 50 000 euroa. Hintaan vaikuttaa myös todella paljon ajankohta. Myös varustamoiden taso vaikuttaa luonnollisesti hintaan aivan kuten hotellipuolella. Yksilöllisessä luxussviitissä pienellä boutique -varustamolla hinta kohoaa väistämättä korkealle, kun taas tuhansien matkustajien risteilyaluksilla sesongin ulkopuolella risteilyloma voi irrota todella edullisesti.
Hinnoittelun kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana ja selvittää, mitä kullakin varustamolla kuuluu risteilyn hintaan. Vaihtelua on esimerkiksi siinä, kuuluuko hintaan automaattisesti pakolliset tarjoilupalkkiot, jotka voivat käytännössä tuoda lisämaksua viikon risteilylle yli 200 euroa kahden hengen hyttiin. Mitä enemmän mennään luksusvarustamoiden suuntaan, sitä enemmän yleensä hintaan sisältyy. Risteilyn hintaan voi tällöin jo automaattisesti kuulua juomat minibaaria myöten, nettiyhteydet, lennot edestakaisin kotiovelta noudolla jne. Taas osalla varustamoista voi olla, että veden ja kahvin lisäksi käytännössä kaikki muut juomat tulee ostaa erikseen, osa aktiviteeteista maksaa, nettiyhteydet voivat maksaa todella paljon ja rahaa risteilyn aikana kuluu vähän sinne sun tänne.
Useilla varustamoilla pyörii myös jatkuvasti, mitä hurjempia alekampanjoita. Milloin risteily irtoaisi puoleen hintaan, välillä taas hytin toinen matkustaja saisi 75% alennusta. Vuosia hintoja seuranneena, näissä on lähinnä kyse laskentatavasta ja loppusumma on ainakin se, mitä itse katson.

+1 Kuka voi auttaa?
Risteilyihin erikoistunut matkatoimisto – ehdottomasti. Vaikka itsellä on risteilyjä jo takana lukuisia, käännyn edelleen risteilyihin erikoistuneiden matkatoimistojen puoleen matkaa varatessa. Jotenkin tämä matkustusmuoto vain on sellainen, että mieluiten asioin tahojen kanssa, joilla myös itsellä on kokemusta risteilyistä, tietävät hyviä vinkkejä laivoista ja kohteista jne.
Eniten kokemusta minulla on We Love Cruises -matkatoimistosta, joiden palveluita olen käyttänyt jo pitkään. Heidän kauttaan olen varannut sekä Royal Caribbean Cruises ja Celebrity Cruises -varustamoiden risteilyjä. Palvelu ja palvelunopeus aivan huippua!
Nyt ensimmäistä kertaa olen asioinut Elämys Cruises – matkatoimiston kanssa, varaten muutaman kuukauden päähän risteilyn MSC-varustamolle. Matkatoimiston kanssa kaikki on sujunut oikein mallikkaasti ja nyt vain jännitetään onko uusi varustamotuttavuus uhka vai mahdollisuus.
Kolmas erityisesti risteilyihin erikoistunut matkatoimisto on Risteilykeskus -matkatoimisto, jonka listoilla on lukuisia varustamoita. Heidän palveluistaan minulla ei ole kokemusta, mutta nettisivujen perusteella en epäile, etteikö heiltäkin erinomainen risteilyvaihtoehto löydy hyvällä asiantuntemuksella.
Eli nyt ei muuta kuin kohti matkamessuja risteilyä varaamaan!

Tässä olikin hyviä vinkkejä, risteilyt alkavat toden totta kiinnostaa enemmän. Torstaina tulikin käytyä aiheeseen liittyen hyviä keskusteluja. Arktiset risteilyt kiinnostavat itseäni eniten, mutta ei Karibiakaan huonolta kuulosta.
Kiitos! Risteilylomat tuntuvat lisäävän koko ajan suosiotaan. Ei muuta kuin varaamaan, muutta on kyllä ihan eri, risteileekö Karibialla vai Arktisilla vesillä. Islantiin suuntaava risteily kiinnostelisi itsellä.