Rovaniemen ravintolamaailma on viime vuosina kehittynyt varsin hyvään suuntaan ja jotta kaikista ihanista paikoista kerkeäisi nauttimaan, on syytä varata jo useamman päivän reissu. Valtakunnallistakin julkisuutta on saanut ja syystäkin Ravintola Gustav. Olen kirjoittanut paikasta erillisen kirjoituksen ja se löytyy täältä.

Jos haluan oikein hyvin syödä Rovaniemellä niin Gustavin seuraan on nyt kyllä omalta osaltani noussut suosikiksi ravintola Nabo. Valitettavasti vain he ilmoittivat pari päivää sitten lopettavansa ravintolan, mutta ilmoituksessa oli kuitenkin lupaus siitä, että jotain uutta seuraa. Sitä siis odotellessa on vielä heinäkuu aikaa käydä Nabossa herkuttelemassa.
Ensimmäisen kerran kävin Nabossa syömässä uutena vuonna 2021 ja olin aivan häkeltynyt paikan hyvyydestä ja etten ollut kuullut paikasta juurikaan mitään.

Keväällä koronan jyllätessä Nabo oli polkaissut pystyyn Pop-up take-away ravintolakonseptin, jonka haukihodari oli jotain aivan omaa luokkaansa. Täältä tuli haettua yksi jos toinenkin herkku ravintolasulun aikana.

Kun kesän korvalla 2021 kävin syömässä Helsingissä Ravintola Olossa, niin ajattelin, että joskohan kyseiselle kesää enää makuelämyksiä olisi tarjolla, mutta niin vain Nabo ylitti jälleen odotukset. Ja samoin kävi kuukausi sitten, kun kolmannen kerran olin ruokailemassa Nabossa.


Floraa tai Faunaa
Ravintolan konsepti on helppo. Tulee vain valita syökö perusmenyn lihalla ja kalalla vai mennäänkö meny puhtaasti kasviksilla. Useamman ruokalajin tasting meny löytyy myös. Toki ruokarajoitteet otetaan huomioon ja esimerkiksi meillä seurueen yksi gluteeniton ruokavalio oli vaivattomasti saatavilla aina talon itse tekemää gluteenitonta leipää myöden.
Yhdellä kertaa otimme menyn kyytipojaksi myös viinipaketin ja kaikki viinit olivat kyllä todella hyviä ja henkilökunta osasi kertoa taiten kaiken tarvittavan.
Käytännössä menyssa on kaikilla kerroilla ollut kaksi alkupalaan verrattavaa kylmää ruokaa, jonka jälkeen on ollut vuorossa kaksi lämmintä ruokaa. Kaiken kruuna lopuksi jälkiruoka.


Kooltaan ja esillepanoltaan ruuat ovat fine dining -tyyppistä, eli vatsansa saa kyllä täyteen, mutta kyse ei ole ateriasta, jolla syödään niin, että napa ratisee, mutta grillin kautta ei toki tarvitse kotiin mennä.
Kalaa, lihaa ja pientä makeaa
Kaikilla kerroilla ruoka on ollut uskomattoman maukausta, puhtaita makuja, kivoja yhdistelmiä ja yllätyksellisiä muotoja. Viimeisellä käyntikerralla suhtauduin vähintäänkin epäluuloisesti, kun listalla luki kesäkeitto, mielessä 80-luvun koulun kesäkeitto. Tämä oli kuitenkin jotain ihan muuta. Perunat olivat rapsakkaa puikulaa ja liemi todella samettista.

Muita erityisesti mieleen jääneitä oli ensimäisellä käyntikerralla ollut kala hummeriliemessä. Sitä lientä olisi voinut syödä ämpärillisen.

Myös ankka on ollut erityisen hyvää ja ankkaa kera kauran on saatavilla myös nyt tällä erää viimeiseksi jäävällä listalla.

Uutta odotellessa
Jahka Nabon tilalle jotain uutta ilmaantuu, niin varmasti suuntaan jälleen kokeilemaan. Toivottavasti odotusaika ei liian pitkäksi venähdä.
Kuulostaapa kivalta paikalta, josta en tosin ollut kuullutkaan, vaikka Rovaniemellä useimmiten kaikilla Lappiin suuntautuvilla matkoilla tulee käytyä. Tiedätkö kuinka kauan ravintola ehti toimia? Toivottavasti eivät sulkeudu siksi, että asiakkaita ei riitä, vaan siksi, että haluavat uusia haasteita tms.
Niinpä. Itsekkin vähän vahingossa sinne ensimmäisellä kerralla eksyin ja valitettavan vähän olin kuullut siihen nähden, kuinka loistava ruoka siellä oli ja kun kuitenkin ollaan ikäänkuin paikallisia.