Niin se vain aika rientää. Jo vuosi 2022 ja kohta kolmas koronavuosi käynnistyy….
Hieman pitkäksi venähti ristelystä kirjoittaminen, mutta parempi ehkä nyt tähän väliin, kun moni pohtinee tulevan kesän reissuja. Yksi syy myöhennettyyn kirjoittamiseen oli myös se, että juuri tuolloin syksyllä mm useita blogikirjoittajia oli sponssattuna vastaavalle risteilylle, joten samansisältöisiä kirjoituksia oli jo yllin kyllin tarjolla.
Lokakuussa Välimerellä
Koronasta johtuen vuoden 2020 syyslomalle varattu risteily siirtyi vuoden 2021 syyslomaviikolle ja loppuun asti toki sai arvailla ja pohtia onnistuuko reissu vaiko eikö. Monien erilaisten lomakkeiden, testien jne jälkeen vihdoin koitti kuitenkin sunnuntai, jolloin vielä Barcelonan satamassa laivayhtiön toimesta kaikki matkustajat testattiin ja negatiivisen koronatestin jälkeen oli vihdoin odotettu risteily alkamassa!
Kyseinen Välimeren reitti Barcelona – Palma De Mallorca – Marseille – La Spezia (Pisa/Firenze) – Civitavecchia (Rooma) – Napoli – Barcelona on jo meille erittäin tuttu ja myös laiva Harmony of the Seas ja sen sisaralukset. Koronarajoituksista johtuen Marseille jäi kokonaan väliin, koska tuolloin Ranska ei ottanut risteilymatkustajia vastaan. Myös kaikissa Italian kohteissa oli rajoituksensa, eli maihin sai mennä vain laivayhtiön retkillä ja ehdoton kielto oli, ettei näiltä retkiltä tullut sitten lähteä omille teille. Seuraamuksena omille teille lähtemisestä olisi ollut laivasta poisto ja kuulopuheiden perusteella näin myös kävi. Muutokset ja rajoitukset eivät meitä häirinneet lainkaan vaan nautimme erittäin paljon rauhaisasta laivaelämästä.
Maihin menimme Palmalla, jossa sai omatoimisesti kierrellä ihanassa vanhassa kaupungissa. Roomassa osallistuimme kiertoajeluun ja samoin Pompejhin tutustuminen kävi jälleen kerran hienosti laivayhtiön retkellä. Vaikka tämä taisi olla jo kuudes kerta Pompejssa on kyseinen kohde aina yhtä mielenkiintoinen ja joka kerta olemme myös nähneet jotain uutta. Kaivauksia kohteessa tehdään jatkuvasti ja uusia raunioita saadaan kaivettua esiin.
Muutoin päivät kuluivat erittäin hyvin laivalla ja laivan palveuista nauttien. Ihmispaljoudesta ei tarvinnut huolehtia vaan laivalla oli vähän vajaa 3000 matkustajaa, kun maksimissaan matkustajia voisi olla rapia 6000. Tilaa siis oli, mihinkään ei ollut tungosta ja lähes kaikki palvelut olivat käytössä.
Säät suosivat meitä siten, että yhtenä päivänä vähän ripsautti vettä, mutta muutoin läpötila vaihteli noin parinkymmenen tietämillä. Kaikki laivan altaat olivat lämmitettyjä, ja itseasiassa todella kuumiksi, joten vähän vilpoisemmallakin kelillä saattoi hyvin uida. Merenkäynti oli myös niin rauhallista, ettei käytännössä kertaakaan viikon aikana ollut allokkoa, joka olisi mitenkään häirinnyt tai jota juurikaan olisi edes huomannut.
Laivaelämää koronan varjossa
Jos on laivoilla jo ennen koronaa pidetty hyvää huolta siisteydestä ja hygieniasta niin nyt kaikki oli vedetty vieläkin tiukemmalle. Koko ajan joku oli siivoamassa, käsidesiä oli ihan kaikkialla, buffetissa vahdittiin, että kaikki pesevät kätensä ennen ruokailua, kaikki oli joko annosteltu valmiiksi pieniksi annoksiksi tai henkilökunta tarjoili ne, teatterissa sai istua vain joka toisella penkkirivillä ja eri seurueiden välille tuli jättää yksi penkki, maskia pidetiin kaikkialla paitsi ulkotiloissa tai omassa hytissä, joka aamu mitattiin ruumiinlämpö ja teineiltä lisäksi aina kun menivät nuorisotilaan jne jne.. Kaikkien aikuismatkustajien tuli lisäksi olla tuplarokotettuja, lapsia oli normaalia vähemmän matkustajissa ja lapset testattiin myös risteilyn puolessa välissä. Kaikki matkustajat testattiin jälleen noin vuorokausi ennen risteilyn päättymistä. Äkkiseltään voisi ajatella, että eikö tällainen tuntunut jotenkin ahdistavalta. Mutta ei, ei lainkaan, päinvastoin sanoisin, että kyseinen viikko on tuntunut turvallisimmalta ja rentouttavimmalta viikolta koko korona-aikana, ellei nyt huomioida täysin vain kotona vietettyjä viikkoja.
Vaikka laivan matkustajakapasiteetti oli vain puolillaan niin esimerkiksi kaikki ravintolat olivat auki, eikä mielestämme mitään ollut karsittu aiempiin risteilyihin verrattuna. Buffetti tuntui jopa mukavammalta nykyisenlaisena, jossa oli kivoja pienia annoksia tai joku tarjoilemassa, verratuna aiempaan, jossa ihmiset rynnivät lastaamaan lautasensa äärilleen ja kaikki ovat samojen tarjoiluvälineiden kimpussa.
Parasta syyslomaristeilyllä
Vaikka kyseessä oli jo kolmastoista risteily, ei näihin näemmä kyllästy ja tämä oli jotenkin vielä poikkeuksellisenkin rentouttava ja ihana kokemus kaiken tämän koronakurjuuden keskellä. Korona-aikana tuttuakin tutummaksi tulleet virtuaalipalaverit aamusta iltaan tietokoneen ääressä sai vaihtaa merelle tuijottamiseen, loputon makaronilaatikon teko vaihtua siihen, että joku muu oli valmistanut ihanan ruuan ihan joka kerta eikä tiskeistäkään tarvinnut välittää, ja puhumattakaan siitä, että sai vain olla ja nauttia. Myös livemusiikki ja kaikki showesitykset olivat ihania!
Seuraavaa risteilyä odotellessa
Mihin sitten seuraavaksi? Jos korona suo, niin heinäkuussa on tarkoitus tehdä tähän astisista risteilyistä pisin Välimeren risteily. Varattuna on uuden uutukaiselle Celebrity Beyondille 9 vuorokauden risteily, joka lähtee Barcelonasta päättyen Roomaan. Vuonna 2019 tehty risteily ko varustamon Edge-aluksella, jonka sisaralus Beyond tulee olemaan, oli aivan mahtava ja siitä jäi kipinä, että ko varustamolle tulee päästä uudelleen. Hyttinä meillä tulee olemaan ns Sunset parvekehytti, jotka sijaisevat laivan peräosassa. Auringonlaskuja laivan peräaaltoihin tuijottaen siis odotettavissa noin reilun puolen vuoden päästä!
Minuakaan ei sinällään varmaan olisi stressannut tilanne laivalla ja se, että paljon oli rajoituksia / varotoimenpiteitä, oikeastaan olisin varmasti ollut vain tyytyväinen. Sen sijaan olisin kyllä huolissani siitä, että jos syystä tai toisesta tulisikin positiivinen testitulos, mitä sitten tehtäisiin?
Hyvä ja perusteltu huoli varsinkin nyt kun Omicron leviää niin herkästi. Laivayhtiöillä on positiivisia testituloksia varten seikkaperäiset ohjeistukset, miten tällaisissa tilanteissa meneteltäisiin. Ja toki riippuisi siitä, tulisiko positiivinen satamassa ennen risteilyn alkua vai sitten risteilyn aikana. Ennen laivaan menoa, positiivisen tuloksen saanut matkustaja jäisi rannalle ja kunkin maan käytännöistä varmasti sitten riippuisi, miten mahdollinen karanteeni/eristys tulisi toteuttaa. Vakuutus ehdottoman tärkeää kyllä olla sitten voimassa. Laivalla ollessa positiivisen tuloksen antavat eristettäisiin hyttiinsä samoin kuin saman seurueen jäsenet. Nyt en tiedä onko omicronin myötä tullut jotain muutoksia, mutta viime syksynä oli voimassa ohjeistus, että laivayhtiö korvaa tällöin koko risteilyn hinnan ja auttaa ns siirtymisessä kotimaahan myös ”reasonable costs”, joita tästä aiheutuu.