Eipä ole turhaan kehuttu ja Optio – lehden arvostelussa pisteitä kahminut Rovaniemen uusi ravintola Gustav. Kaksi kertaa on ihan täältä isolta kirkolta tullut parin kuukauden sisään Rovaniemellä käytyä ja kummallakin kerralla maisteltu kerrassaan upeita makuja.
Kuka tai mikä Gustav on?
Ravintola Gustav on elokuussa avattu ravintola-baari-kahvila Koskikadulla, ihan Rovaniemen keskustassa ns uudessa Osuuspankin talossa. Kuka lie herra Gustav, mutta ainakin Gustavin keittiötä luotsaava Roope Kotila tiimeineen on pistänyt sellaisen ruokapaikan Napapiirille, että kelpaa siellä käydä vähän pidemmänkin poronkuseman päästä.

Päiväsaikaan tarjolla on lounasta, pullaa ja kaffetta. Illalla paikka muuttuu tunnelmalliseksi baariksi, jossa näin korona-aikaan on mukavan väljästi sijoitettu pöytiä ja tulee tunne, että turvaväleistä on kohtuu helppo pitää kiinni. Myös baarin puolella voi tilata ruokaa.
Baarin takana puolestaan löytyy viehättävä ravintola, jossa löytyy niin parin hengen pöytiä kuin vähän isomman porukan sohvallisia ruokailupaikkoja tai pyöreää pöytää.
Tunnelma on rauhallisen viihtyisä – puuta, kuparin sävyjä ja ehdottomasti myös katse jalkoihin ja hauskaan lattiaan!
Ruoka – 10+
Ja entä sitten ne herkut. Maukkaita selkeitä makuja, jotka on kauniisti laitettu tarjolle. Valittavana on neljä kylmää ruokaa ja neljä lämmintä ruokaa. Annokset ovat siten kivan kokoisia, että houkuttelevat maistelemaan useita. Yhdellä kylmällä ja yhdellä lämpöisellä jäisi vielä nälkä, mutta esimerkiksi kahteen pekkaan ruokailtaessa havaitsimme hyväksi komboksi 3 kylmää ja 2 lämmintä, jotka sitten jaoimme. Kolmin ruokailtaessa otimme 4 kylmää ja 3 lämmintä.
Erityismaininnan ansaitsee Gustavissa juureen leivottu leipä. Siihen päälle kun vielä sipaistaan paahdettua voita, niin ei ole yksi annos leipää riittänyt, vaan sitä on pari settiä mennyt molemmilla kerroilla.
Elokuun lopussa ruokailtaessa herkuttelimme siialla, raudulla, lohella ja flank stekilla sekä aivan superhyvillä grillatuilla porkkanoilla, joissa päällä oli chimichurria ja jotain kivaa, joka mukavasti rouskui hampaissa.


Nyt lokakuussa meny oli uudistunut ja kaikki ruuat olivat vaihtuneet. Grillattuja porkkanoita olisin todella mielelläni syönyt tälläkin kerta, joten jos voi esittää toiveen niin niitä joskus vielä olisi kiva maistella. Syysloman herkutteluihin sisältyi kylmistä ruuista burrataa (kyllä oli kermaisaa!), sokerisuolattua kirjolohta sekä paahdettua siikaa. Lämpimistä ruuista puolestaan herkuttelimme grillatulla karitsan paahtopaistilla, sienirisotolla sekä paistetulla raudulla.



Alkuun otimme lisäksi leivän päälle leikkeleitä – hyviä ja tuoreita makuja. Olisi ollut tarjolla myös juustoja tai päälle sipaistavaa, kuten humusta.
Jälkkärit kruunaavat illallisen
Jälkkärilistalta löytyi yksi herkku, joka oli tarjolla myös ensimmäisellä listalla – Oliiviöljykakku kera suolakaramellikastikkeen ja ruskeavoijäätelön. Aivan mahdottoman hyvää. Ei kannata antaa tuon oliiviöljyn hämätä.

Elokuussa jälkkärilistalta löytyi lisäksi mansikoita ja pikkulättyjä, nyt puolestaan omenaista herkkua, jossa omenasorbettia ja lämmintä uuniomena-kauravaahtoa kera jugurttivanukkaan. Myöskään suklaan ystäviä ei ole unohdettu, vaan ”hävyttömän suklaista ja liian överihyvää” oli tarjolla.
Palvelu pelaa
Molemmilla kerroilla palvelu on pellanut hienosti. Henkilökunnasta välittyy, että heillä on kivaa. Pitäkää sama linja jatkossakin. Erityiskiitokset ansaitsee elokuun vierailulla tarjoilijanamme ollut Mathias – siitä ei ammattitaitoinen palvelu enää parane.
Tarjoilijoilla oli sana hallussa, tiesivät kaiken ruuista ja juomista, paikan tarinaa kertoivat tai kuinka paikan oma Limoncello oli valmistettu – sitä kannattaa myös maistella! Voi lähes kuvitella olevansa Italiassa.
Tänne taas ehdottomasti syömään, kun seuraavan kerran tie vie pohjoiseen.
ps. Ja mitä kustantaa. Kylmät ruuat olivat 14 – 15 € ja lämpimät ruuat 12 – 16 €. Jälkkäreistä veloitetaan 9 € kappalelta. Huomio myös juomiin, koska varsin kohtuullisen hintaisia hyviä viinejä oli tarjolla.
pss.Tämä ei ole yhteistyökirjoitus. Ihan rakkaudesta ruokaan ja kotikaupunkiin on tämä kirjoitettu.
Kuulostaa ja näyttää hyvältä. Juuri vasta luin jostain tästä paikasta, joten kiva kuulla millainen kokemus oli. Tämä täytyy pitää mielessä kun seuraavan kerran Rovaniemelle suuntaa 🙂