Aika usein kuulee sanottavan, että risteilyt ovat kalliita. Tämä riippuu, mihin vertaa ja mitä milläkin hinnalla saa. Risteilyihin voi aivan varmasti upottaa omaisuuksia, jos haluaa luksusristeilijälle sviitissä, mutta toisaalta sesonkiajan ulkopuolella matkustaessa voi saada hyvinkin edullisesti matkan koko perheelle. Hyvä on myös huomata, että usein risteilyt sisältävät todellakin kaiken, jolloin itse matkalla ei kuluja juurikaan synny. Viitseliäisyyttä risteilyjen hintojen seuraaminen kyllä vaatii, koska hinnat vaihtelevat todellakin kysynnän mukaan ja esimerkiksi Royal Caribbeanilla on käytännössä aina jokin ”ale” menossa, mutta käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa, että lopullinen hinta voi olla melko sama, mutta laskukaava vain vaihtelee. Mikäli matkassa on alle 12-vuotiaita lapsia niin kannattaa seurata tarjouksia, joissa lapset maksavat vain pakolliset satamamaksut ja verot.
Kesällä 2019 tehty Celbrity Edge risteily oli meillä alunperin varattu jo tammikuussa 2018. Edgen risteilyt olivat vasta tulleet myyntiin ja itse laiva oli vielä rakenteilla telakalla. Hintaa tuolloin varatulle Sunset -parvekehytille kolmelle hengelle olisi tullut noin 5500 euroa. Hinta tuntui kyllä todella kovalta, koska pari vuotta aiemmin Royalin Harmony of the Seasilla olimme matkustaneet Grand sviitissä neljä henkeä samaisella hinnalla.
Loma-aikojen muuttuessa myös risteilyajankohdan muutos tuli keväällä ajankohtaiseksi ja pyysin uuden tarjouksen We Love Cruises matkatoimistolta, jota olen nyt käyttänyt vuodesta 2015 lähtien. Maaliskuussa uutta tarjousta pyytäessäni ei ollut enää vapaana Sunset -hyttejä, joten toiveeksi tuli parevekkeellinen hytti ja Edgen tapauksessa ns Infinite hytti, jossa parveketta voi käyttää myös lasitettuna tilana hytin jatkeena.
Yllätys hinnan osalta olikin todella positiivinen, koska Concierge Infinite -parvekehytille tuli yhteensä kolmelta hengeltä hintaa noin 4000 euroa. ”Eikä tässä vielä kaikki”. Juuri tuolloin Celebrityllä oli kampanja menossa, jolloin Edgen risteilyihin sai kaupanpäälle kaksi nettiyhteyttä, kaksi Premium juomapakettia sekä 300 dollaria käyttörahaa laivalle. Concierge luokan hyttiin kuului kaikenlaista pientä kivaa lisäksi, kuten joka päivä hyttiin tuodut pienet suolaiset ja makeat makupalat, pullo kuohuviiniä valittuna ajankohtana, paremmat saippuat ja tyynymenyy, pari erityistä tilaisuutta kyseisen hyttiluokan matkustajille, pienet kiikarit maisemien ihailuun jne.
Nämä kaupanpäälliset eivät todellakaan olleet mitään pieniä etuja vaan esimerkiksi Premium juomapaketti olisi maksanut erikseen ostettaessa 69 dollaria/vuorokausi/henkilö eli näiden juomapakettien etu tälle risteilylle oli yhteensä 966 dollaria. Yhden nettiyhteyden hinta vaihtelee hieman riippuen, millaisen paketin ottaisi, mutta rajoittamaton ja kaiken kattava nettipaketti kustansi noin 300 dollaria yhdeltä laitteelta, tosin useamman laitteen paketit olivat taas suhteessa edullisempia, mutta karkeasti voisi sanoa, että noin 500 dollarin edusta oli nettipakettienkin osalta kyse.
Etukäteen olimme ostaneet kaksi erikoisravintolaa (Eden ja La Petite Chef) ja yhden retken laivayhtiön kautta, eli meripäivänä toteutetun Behind the Scenes, jossa pääsi tutustumaan laivan toimintaan niin keittiössä kuin komentosillalla. Yhteensä nämä kustansivat seuraavasti: Behind the Scenes retki kahdelta 194 euroa, Eden ravintolan illallinen 174 euroa kolmelta, sekä Le Petit Chef -animaatiokokki-illallinen 147 euroa kolmelta. Näihin kun käytimme saadun 300 dollarin käyttörahan, niin maksettavaa jäi noin 250 euroa.
Laivalla loppulaskumme oli n noin 300 dollaria. Tästä suurimman siivun vei teinille hankittu viikon limsapaketti, joka oli reilu 80 dollaria, loppujen ollessa mm parturikäynti, muutamat valokuvat, tuliaiset laivan kaupasta yms pientä.
Finnairin suorat lennot Barcelonaan ja takaisin Roomasta Helsinkiin kustansivat kahdelta aikuiselta ja yhdeltä alle 15-vuotiaalta 1040 euroa. Yöpymien Hotel Porta Firassa kolmelta hengeltä yhdeksi yöksi ennen risteilyä oli noin 240 euroa sisältäen aamiaisen.
Maissa emme tällä risteilyllä pitkiä aikoja olleet, joten kertaakaan emme esimerkiksi lounasta maissa syöneet vaan kustannukset olivat lähinnä jäätelö, kahvi, olut, pientä leivosta tai suolaista linjalla, joten maissa kuluja ei juurikaan tullut ruokailujen osalta. Muutamissa museoissa kävimme, mutta myöskään niihin sisäänpääsymaksut eivät olleet suuren suuria. Taksilla ajoimme jonkin verran, mutta koko viikolta myös nämä kulut olivat kohtuulliset, lukuunottamatta yksityiskuljetusta Civitavecchian satamasta Rooman lentokentälle, joka oli kolmelta hengeltä 140 euroa. Halvemmalla olisi huomattavasti päässyt, jos olisi mennyt ensin bussilla juna-asemalla, sen jälkeen kahdella eri junalla lentokentälle, mutta mielummin olin valmis maksamaan tuon hinnan, että yli 30 asteen helteessä saa ilmastoidun kuljetuksen ovelta ovelle.
Kaikkinensa kustannukset olivat alle 6000 euroa sisltäen nyt sitten käytännössä kaiken mahdollisen. Näistä hinnoista ei kannata tehdä mitään muita johtopäätöksiä, kuin että tämä risteily juuri tuona ajankohtana ja juuri tietyllä hetkellä varattuna kustansi meidän tavallamme matkustaa tämän verran. Verrattuna aiempiin risteilyihimme, tämä oli kallein risteily, mutta toisaalta niin oli laivakin ihan omaa luokkaansa palvelun ja ruuan suhteen. Myös Celebrity risteilyt ylipäätään ovat hinnakkampia kuin esimerkiksi Royalin risteilyt, jotka puolestaan ovat kalliimpia kuin MSC-varustamon risteilyt jne.. joten risteilyjä löytyy monen hintaisia.
Tänään katsoin Dubain risteilyjen hintoja ja tammikuun toisella viikolla viikon risteily Jewel of the Seasilla parvekehytissä olisi kahdelta hengeltä yhteensä 1172 euroa, tähän päälle sitten lennot ja muut mahdolliset kulut. Laiva toki vanhempi ja pienempi sekä eri varustamolla, mutta kertoo siitä, että hintahaitaria niin laivojen, kohteiden kuin ajankohdan osalta on paljon.