Risteilyt ovat amerikkalaisten eläkeläisten touhuja. Näin kuulee vieläkin väitettävän. Oma kokemukseni kuitenkin on, että ainakin Royal Caribbeanin aluksilla lapsiperheitä on runsaasti, varsinkin lomakausina. Erityisen paljon näkee monen sukupolven matkaseurueita ja tällaiseen lomailuun risteilyt tarjoavatkin todella hyvän mahdollisuuden.
Itsellänikin ensimmäinen Royalin risteily valikoitui pikkulapsiaikaan 10 vuotta sitten, kun mietin lomavaihtoehtoa, jossa ei tarvitsi itse tehdä mitään, ei tarvitsisi päivisin tai iltaisin hakea sopivaa ruokapaikkaa, ei olisi pelkkää rantalomailua, olisi siistiä ja palvelu pelaisi ja olisi paljon tekemistä. Kaikki nämä kriteerit täyttyivät risteilyn kohdalla! Laivasta ei ole pakko poistua halutessaan lainkaan, satamat vaihtuvat päivittäin ja löytyy muutakin katsottavaa kuin rannat, palvelu pelaa erinomaisesti ja lapset huomioidaan erityisen hyvin. Tässä vaiheessa en vielä edes tiennyt, mitä kaikkea lapsille olikaan tarjolla näillä laivoilla.
Lapset hytissä
Royalin hytit ovat huomattavasti isompia kuin Ruotsin laivan hytit ja ei ole ollut mikään ongelma mahduttaa kahta aikuista ja yhtä lasta samaan hyttiin. Hytit ovat ennemmin hotellihuoneita kuin laivan hyttejä perinteisessä mielessä. Varsinkin kun hyttisiivoaja huolehtii lisävuoteen sijaamisesta joka ilta erikseen vuoteen ollessa päivisin sohvakäytössä. Kerran lisävuode on ollut katosta laskeutuva lisävuode, joka oli myös varsin näppärä. Pienille lapsille on saatavana myös erillisiä vauvansänkyjä, joten kaiken ikäsille löytyy sopiva nukkumapaikka. Jonkin verran on myös hyttejä, joissa voi yöpyä kuusi henkilöä, jolloin hytistä löytyy kerrossängyt levitettävän vuodesohvan ja normaalin sängyn lisäksi.
Parvekehytti on kiva lasten kanssa matkustaessa. Mikäli reissussa on isompi perhe tai useampi perhe lasten kanssa, niin vierekkäiset hytit ovat myös oiva vaihtoehto, koska osa vierekkäisistä hyteistä on yhdistettävissä oven kautta, mutta kaikki joka tapauksessa parvekkeen kautta. Parveke tarjoaa myös omaa viihdettä, kun aamuisin tullaan eri satamiin ja on jos jonkinlaista konttinosturia ja rahtialusta ihmeteltävänä.

Lapset ravintolassa
Täällä lapset ovat tervetulleita lähes joka paikkaan, oli sitte kyse baarista, ravintolasta tai teatterista. Täällä kukaan ei katso kieroon, jos ennen illallista koko perhe on shampanja baarissa. Samoin illallisen jälkeen koko perhe voi mennä teatteriin, käydä sporttibaarissa eikä kukaan ilmoita, että anniskelualueelle ei saisi XX kellonajan jälkeen tulla alaikäisiä.
Lapsille on ravintoloissa tarjolla aina oma listansa, mutta myöskään mikään ei estä tilaamasta normaalilta listalta. Risteily onkin oiva tilaisuus lapsille kokeilla uusia makuelämyksiä, koska jos ei heti tullut nappivalinta eikä tilattu ruoka maistunut, niin aina voi tilata seuraavan ja seuraavan vaihtoehdon tai mennä vaikka vielä puffettiin myöhemmin. Kokemuksesta voin kertoa, että jättikatkarapucoctail maistuu erittäin hyvin neljävuotiaalle ja kampasimpukat ja hummerit tulevat risteilyillä huomattavasti helpommin testattua kuin kotioloissa.
Tarjoiluhenkilökunta on hyvin lapsiystävällistä ja he viihdyttävät tarjoilun lomassa nuoria ravintolavieraita. Ylävitosia heitetään, tarjoilija muistaa yleensä parin illan jälkeen nuorison suosikkijuomat ja samoin pientä ekstrajäätelöpalloa jne, voi ilmestyä pöytään.

Lapset voivat myös ruokailla yhdessä muiden lasten kanssa, kun lastenkerhoissa järjestetään lasten yhteisillallisia. Näin vanhemmat voivat saada myös kahdenkeskisen illallisen. Aikaisemmin Royalin joillain laivoilla oli myös ns Family time dining, joka tarkoitti, että lapset söivät illallisen nopeutetussa tahdissa, jonka jälkeen lastenkerhon ohjaaja nouti lapset kerhoon. En tiedä, vieläkö kyseinen palvelu on käytössä, mutta näppärältä kuulosti, vaikkemme itse sitä koskaan kokeilleet.
Lasten oma maailma
Royalilla on kaiken ikäisille tarjota jos jonkinmoista aktiviteettia. Toki pienimmillä aluksilla aina aktiviteettien määrä on rajoitetumpaa, mutta Oasis- ja Freedom-luokan aluksilla tekemistä on vähintäänkin tarpeeksi. Risteilyuran lapset voivat aloittaa, kun ovat täyttäneet kuusi kuukautta. Siitä eteenpäin eri ikäluokat on jaettu seuraavasti:
- 6 kk – 18 kk (Royal Babies)
- 18 kk – 36 kk (Royal Tots)
- 3v – 5v (Aquanauts)
- 6v – 8v (Explorers)
- 9v – 11v (Voyagers)
- 12v – 17v (Teens, jaettuna osin kahteen eri ikäryhmään)
Osalla laivoista nämä voivat kuitenkin vaihdella ja joissain voi olla myös ns avoin konsepti, jolloin laajempi ikähaitari on käytössä. Kolmeen ikävuoteen saakka lapsille on oma leikkitilansa, jossa he ovat vanhempiensa / huoltajiensa kanssa. Muut ikäryhmät puolestaan menevät kuin päiväkotiin konsanaan, eli siellä on koulutetut lastenhoitajat huolehtimassa ja leikittämässä lapsia ja itse voi päättää, mihin aikaan tai mihin aktiviteettiin lapsi haluaa osallistua.
Tämä oli alkuun varsin hämmentävää, kun Ruotsin aluksilla oli tottunut itse istumaan pallomeren reunalla. Tämä voi olla myös isohko kynnys osalle lapsista jäädä leikkimään ilman vanhempia varsinkin kielirajoitteen vuoksi. Lastenhoitajat ovat pääsääntöisesti englannin kielisiä, mutta yleensä myös espanjan taitoinen löytyy ja olipa kerran ruotsalainenkin lastenohjaaja. Toisaalta lapset tuntuvat keskenään leikkivän oikein hyvin ilman yhteistä kieltäkin ja jos opettaa mum ja dad sekä toilet sanat tai laittaa taskuun kuvat vessasta ja vanhemmista niin niillä lapsi pärjää hyvin.
Yli kolmevuotiaille on joka päivälle tarjolla erilaista ohjelmaa, myös satamassa olon ajalle. Lapsille on omat ohjelmalehtisensä viikon ohjelmasta ja kannattaa vielä seurata yleistäkin joka ilta hytteihin jaettavaa ohjelmalehtistä, koska myös siinä voi olla ilmoitettuna varsinkin koko perheen yhteiset ohjelmat.

Esimerkkeinä lasten ohjelmasta ovat erilaiset olympilaiset, kilpailut, pelit ja leikit. On merirosvoiltaa ja muita teematapahtumia, taideprojekteja, tiedekokeita ja teatteriesityksiä.
Teinit risteilyllä
Risteilyt ovat siitä hyvä matkustusmuoto, että laivalla myös teinit viihtyvät. Tai ainakaan meillä ei ole ollut mitään ongelmaa saada mukaan risteilyille. Teineillä on omat varsin mukavat hengailupaikat oleiluun, pelailuun jne ja myös heille on tarjolla monenlaista ohjelmaa, futis- ja pöytätennisturnauksista, discoihin, peliturnauksiin ja allasbileisiin. Teinit saava vapaasti myös liikkua laivalla ja omassa klubissaan toisin kuin nuoremmat lapset, jotka tulee viedä ja hakea aina omista kerhoistaan. Alle 18-vuotiaiden tulee olla klo 01 jälkeen aikuisen seurassa laivalla liikkuessaan.
Teinien klubissa on myös ohjaajia, mutta ei siten lastenohjaajia, kuin pienempien kerhoissa vaan enemmin nuoriso-ohjaajina, jotka näyttävät todella tekevän kaikkensa, että myös nuoriso viihtyy.
Teineille nettiyhteys lienee se tärkein yhteys ulkomaailmaan, joten suosittelen ostamaan esim Royalilla olevan netti & juomakomboa, jossa saa rajattomasti juoda limukoita ja nettiyhteys pelaa!
Teinien suosiossa on myös laivan erilaiset aktiviteetit, kuten surffisimulaattori, zip-line, luistelukenttä, laskuvarjosimulaattorit jne, mutta näitä ei kaikilla laivoilla ole. Näihin aktiviteetteihin tarvitaan huoltajien suostumuks, joten on hyvä heti risteilyn alettua käydä allekirjoittamassa suostumukset. Näihin aktiviteetteihin voi olla myös pituus- ja tai painorajoitus ja niitä todellakin seurataan. Suostumuslomakkeet ovat amerikkalaisten juristien tekemiä ja sen huomaa. Sivutolkulla on kerrottu, kuinka jää on liukasta ja siinä voi kaatua ja satuttaa itsensä. Ja luonnollisesti vastaat itse kaikesta.


Vesileikit
Meri ja laiva tarkoittavat väistämättä myös vesileikkejä. Laivat tarjoavat tähän hyvät mahdollisuudet, on allasta, poreammetta, vesileikkialtaita, vesisuihkuja, liukumäkiä jne.. On kuitenkin hyvä huomata, että lapsen tulee olla täysin vaippakuiva eikä uimavaipallakaan saa mennä polskimaan. Joillain laivoilla on sellainen nilkkaan asti vettä oleva pärskintäallas, jossa voi myös vielä vaippaikäiset olla.
Allasalueilta löytyy myös pelastusliivejä pikku-uimareille. Lisäksi altaan aukioloaikoina paikalla on aina hengenpelastaja(t), joka on sinällään joskus koomisen näköistä, kun altaassa voi olla yksi rouvashenkilö ja siinä hengenpelastaja vahtii vieressä.

Vesiliukumäkiä on Royalilla ollut vasta muutaman vuoden ajan uusimmilla aluksilla ja sitä mukaa kuin tekevät kunnostuksia vanhoille laivoille, myös niihin on lisätty liukumäet. Itse en ole liukumäkiä testannut, mutta laskeneet kertovat niiden olevan ihan riittävän vauhdikkaat.
Tekemistä vauvasta vaariin
Koko perheelle laivoilla on myös runsaasti tekemistä. Meidän suosikkeihin lukeutuu mm minigolf, jossa tulee otettua useampi perheturnaus joka risteilyllä. Samoin pöytätennis on kovassa käytössä.
Oasis -luokan alusten Boardwalk kävelykadulla on usein erilaisia tapahtumia, milloin voi harjoitella jonglöörausta, on suklaaputousta, kakkukestejä tai voi vain pyörähtää pari kierrosta karusellissa. Täältä löytyy myös pienempien lasten kiipeilypaikka ja Abyss -liukumäen päätepiste. Kyseiseen likumäkeen en ole uskaltautunut. Riittää kun olen nähnyt videoita, kuinka vauhdilla musiikin ja vilkkuvärien keskeltä liuútaan 10 kerrosta alas…. Myös vesishow paikassa on erilaisia esityksiä päivisin tai screeneiltä näytetään niin urheilua tai muuta ohjelmaa.
Quantum luokan aluksilta löytyy myös laskuvarjohyppysimulaattori ja törmäilyautot. Kyseinen alusluokka on meillä vielä testaamatta, mutta voisin kuvitella, että perheen nuorisolle nämäkin aktiviteetit kyllä kelpaisivat.
Talviharrastus onnistuu laivan luistelukentällä, jossa tiettyinä ajankohtina on vapaata luistelua. Tämä ei ehkä meille suomalaisille ole niin eksoottista, mutta monelle muulle tuntuu olevan.

Laivan urheilukentällä järjestetään eri ikäisille erilaisia turnauksia jalkapallossa ja koripallossa. Hyvin on näihinkin lapsia riittänyt ja kunnon otteluita on saatu aikaiseksi. Vuonna 2013 olimme Itäisen välimeren risteilyllä Navigator of the Seas aluksella ja silloin risteilyllä oli myös lasten jalkapallojoukkue, jolla oli ihan treenit säännöllisesti laivalla. Tuolla laivalla risteili myös Inter Milanin mestareiden liigan pokaali, joten voi olla, että tuo kerta oli ainoa kerta, kun pääsimme koskettamaan kyseistä pokaalia!

Uusimpia aktiviteetteja laivoilla ovat mm pakohuonepeli ja VR-laseilla varustetut trampoliinit. Pakohuonepeliä emme vielä ole testanneet, koska ikä ei ole vielä riittänyt, ikärajan ollessa 14-vuotta. VR-lasillisia trampoliineja löytyy mm. Mariner, Independence ja Spectrum of the Seas – aluksilta.
Lapset show-esityksissä
Oasis ja Freedom – luokan aluksilla riittää showesityksiä joka illalle, joko laivan teatterissa tai vesi- tai jääshowssa. Näihin myös lapset ovat tervetulleita ja meidän matkassa juniori on ollut aina 4-vuotiaasta lähtien. Toki osa pelkkästään lauluesityksiä sisältävistä ohjelmanumeroista voi alkaa puuduttamaan pienimpiä, mutta muutoin showesitykset ovat niin vauhtia ja värikkäitä esityksiä, että siinä riittää ihmeteltävää kaiken ikäisille.

Ja kuka voisi vastustaa taikurishowta! Useamman kerran olemme olleet seuraamassa taikuriesitystä ja esitys on ollut todella hyvä, ei mitään pikkutemppuja vaan klassikkoja, kuten avustaja ilmestyy keskelle yleisöä, tai että myös yleisön joukosta valikoituu avustajaksi lavalle.
Meidän kohdallamme perheen juniori on kerran päässyt myös lavalle tuhatpäisen yleisön eteen kun temppupyöräilijä valikoi hänet yleisöstä. Siinä alkoi jo äitiä hirvittämään, kun poika pistettiin lavalle makaamaan ja niin vain liikkuvan laivan lavalla tämä pyörätaituri hyppäsi ja temppuili yhdessä poikamme kanssa ja yli!
Lapsettomat alueet laivalla
Vaikka lähtökohtaisesti laivalla lapset ovat tervetulleita joka paikkaan, niin löytyy myös paikkoja, joihin on ikärajat. Tällaisia ovat mm kuntosali ja saunat, joihin ikäraja on 16 vuotta, mutta n. 13-vuotiaasta alkaen voivat vanhempien ohjauksessa olla, tosin kyllä siellä näkyy nuorempiakin olevan. Myös vain yli 16-vuotiaille on tarkoitettu Solarium, joka siis tässä tapauksessa ei ole se ruskettumispaikka vaan kyseessä on aikuisille tarkoitettu oma rauhallinen allasalueensa. Täältä löytyy yleensä aina mukavan rauhallinen lekottelusoppi niin auringonottoon kuin varjossa lepäilyyn. Toki lapset voivat täällä käydä vanhempien luona ja kulkea läpi, mutta altaaseen ei lapsia ole kyllä päästetty.
Casino luonnollisesti on myös kielletty alle 18-vuotiailta, mutta päivisin laivan ollessa maissa, voi tätä kautta myös oikaista lapset, jos kyseisessä kerrokessa on liikkeellä.
Koko perheen lomailumuoto
Se mikä itseäni näissä laivamatkoissa viehättää on juuri se, että oli mukana sitten minkä tahansa ikäistä matkaseuraa, niin aina on kaikille löytynyt tekemistä. Meillä on kasvettu risteilyjen mukana 4-vuotiaasta alkaen, enkä näe mitään estettä, että tätä jatkuu vielä vuosikymmenet eteenpäin.
