Oasis of the Seas aloitti liikennöinnin maailman suurimpana matkustaja-aluksena vuonna 2009 – ja se valmistui Suomen Turun telakalta. Vuonna 2010 samaiselta telakalta valmistui sisaralus Allure of the Seas. Kaksi seuraavaa Oasis -luokan alusta on puolestaan rakennettu Ranskassa St Nazairen telakalla vuonna 2016 Harmony of the Seas ja vuonna 2018 Symphony of the Seas. Nämä kaikki ovat risteilleet myös Välimerellä ja tänä vuonna vuorossa on Oasis of the Seas. Kaikki Oasis -luokan alukset pitävät edelleenkin neljän maailman suurimman aluksen titteliä halussaan, eikä lähiaikoina ole tulossakaan laivoja, jotka tätä sijoitusta olisivat uhkaamassa.
Meillä on kokemusta kaikista muista paitsi Oasis of the Seasista ja se jää myös tänä vuonna väliin, kun noin kuukauden päästä vuorossa on ensi kertaa Celebrity Cruises -varustamon Edgellä risteily. Allure of the Seas aluksella risteilimme kesäkuussa 2015, vuonna 2016 lokakuussa vuorossa oli Harmony of the Seas ja vuoden 2018 heinäkuussa Symphony of the Seas.
Reitti näillä kaikilla risteilyillä on ollut aina sama, mutta Symphony of the Seasilla lähdimme Rooman satamakaupunki Civitavecchiasta kun muilla olemme lähteneet Barcelonasta. Civitavecchiasta lähtöä puoltaa se, että lähtösataman majoitus ja usein myös lennot ovat olleet edullisemmat kuin Barcelonan. Tähän vaikuttaa myös se, että lähtö Civitavecchiasta tapahtuu torstaina, kun lähtöpäivä Barcelonasta on sunnuntai. Civitavecchian etuna on myös se, että sieltä lähtijöitä on yleensä vähemmän ja Barcelonasta lähteneet ovat jo asettautuneet laivaan niin, että ensimmäisten päivien ruuhkat ovat pienempiä kuin Barcelonasta lähtiessä. Barcelonan lähtöä puolestaan puoltaa se, että risteilyn ohjelma tuntuu seurailevan tätä ns päälähdön aikataulutusta. Kummatkin vaihtoedot ovat kuitenkin hyviä ja myös sillä on merkitystä haluaako ennen tai jälkeen risteilyn viettää aikaa Roomassa vai Barcelonassa.
Reitti Barcelonasta lähdettäessä etenee seuraavasti: Palma de Mallorca, Marseille, La Spezia (Pisa, Firenze, Cinque Terre), Civitavecchia (Rooma), Napoli, Meripäivä ja paluu Barcelonaan.
Ensimmäinen päivä laivassa
Kun ensimmäisen kerran saapui Barcelonan satamaan ja näki Allure of the Seasin, oli se todella vaikuttava näky! Laiva on uskomattoman suuri! Koosta kertoo myös se, että laivaan mennään kahdesta terminaalista. Tarkista siis matka-asiakirjoistasi, mikä on lähtöterminaalisi. Käsimatkatavaroihin on syytä pakata kaikki, mitä ajattelet tarvitsevasi ennen iltaa, jolloin matkalaukut viimeistään saapuvat.
Laivaan astutaan sisään laivan turvatarkastuksen kautta suoraan promenadille kerroksessa viisi. Promenadi muistuttaa Siljan laivojen vastaavaa, mutta on huomattavasti leveämpi ja pidempi. Skumppalasin kera onkin hyvä siirtyä tutustumaan laivaan…


Ensimmäiset päivät Allurella meni kyllä ihmetellessä sen suuruuttaa ja mitä kaikkea siellä oikein onkaan. Seuraavat kerrat näillä aluksilla ovatkin sitten olleen helpompia, kun kaikkea ei enää ole tarvinnut ensimmäistä kertaa kokea ja katsoa.
Ensimmäinen päivä näillä aluksilla noudattelee pitkälti seuraavaa kaavaa: heti laivaan päästyä suuntaamme lounaalle laivan puistossa (kyllä – laivassa on puisto, jossa eläviä kasveja puita jne, joita puutarhurit hoitavat) sijaitsevaan Park Cafeseen. Siellä saa omavalintaisia salaatteja, täytettyjä bageleita, sämpylöitä ja muita kevyitä lounaita. Windjammerin puffetissa on suuri valikoima, mutta myös ihmisiä on paljon, joten omaan makuuni sopii rauhallisempi lounastaminen.
Hytit ovat yleensä noin yhden-kahden aikaan valmiina, joten sinne sitten käsitavarat viemään ja tarkastamaan, millainen hytti on.
Illallinen meillä on yleensä aina My Time -dining, jolloin voimme itse päättää mihin aikaan menemme syömään klo 18-21 välillä. Vaikka välttämättä varausta ei tarvitse tehdä, niin itse olen sen yleensä viimeistään laivalla tehnyt, päivittäin tai pariksi päivää aina etukäteen, jotta ei tarvitse jonottaa ja varmistaa näin myös show-esityksiin ehtimisen.
Ensimmäisen päivän pakollinen ohjelma kaikille on pelastusharjoitus. Se myös oikeasti tarkoittaa, että siihen osallistuvat kaikki. Aikanaan Karibian risteilyllä vuonna 1996 edellytettiin vieläpä, että pelastusliivitkin puettiin päälle, mutta enää niin ei menetellä. Käytännössä pelastusharjoitus tarkoittaa, että jokaisella matkustajalla on merkittynä niin hyttiin kuin hyttikorttiin, missä oma kokoontumisasema sijaitsee. Jokaisen tulee harjoituksissa (ja tositilanteessa) mennä kyseiselle kokoontumisasemalle ja kaikkien läsnäolo tarkistetaan, eli hyttikortti skannataan ja jos joku puuttuu, niin jostain hänet sitten paikalle haetaan. Lapset saavat laivaan mentäessä oman rannekkeen, jota pidetään koko risteilyn ajan ja siihen on merkitty lapsen kokoontumisaseman numero. Näin lapsi tuodaan henkilökunnan toimesta oikealle asemalle, eikä tositilanteessa siis vanhempien tule lähteä hakemaan lastaan esimerkiksi lastenkerhosta, vaan hänet tuodaan oikeaan paikkaan. Joskus olen mielessäni miettinyt, miten vastaava harjoitus onnistuisi Ruotsin tai Tallinnan aluksilla….
Ensimmäisen päivän kääntyessä iltaan, on vuorossa yleensä illallistaminen laivan pääravintolassa. Välipalaleivonnaisen tai pitsapalan olemme ehkä napanneet promenadin kahvilasta tai pehmistä olemme syöneet allaskannella.

Ensimmäiselle illalle olen yleensä myös varannut jo heti jonkin shown, joko pääteatteriin tai sitten vesishown.
Niin ja ehdottomasti ei pidä unohtaa laivan lähtöä noin kello 18 pinnassa. Kaikki matkustajat yleensä silloin kokoontuvat kansille drinkkeineen, bändin soittaessa rentoa lomamusiikkia ja kaikkien ollessa varsin hyvällä tuulella ja lomafiiliksissä.
Ensimmäinen satama Palma de Mallorca
Laiva saapuu aamusella satamaan, mutta emme mitään kiirettä pidä, vaan herätään kun keretään ja siitä sitten aamupalalle. Windjammer puffetti on yleensä aika ruuhkainen, joten meillä yleensä aamiaispaikaksi valikoituu jälleen puiston Park Cafee. Siellä on ihana syödä ulkona ja valikoima on ihan riittävä.
Palman satama on jokusen kilometrin kaupungin ulkopuolella, mutta laivalta menee jatkuvasti busseja kaupunkiin (maksaa edestakaisin jokusen euron). Itse pidän Palman kaupungista; kivan vehreä, helposti saavutettavissa ja vanhan kaupungin pienet kujat aukioineen houkuttelevat kahviloihin ja shoppailuun. Hieno katedraali on myös hetikohta bussin pysäkin tuntumassa, mutta sisälle saakka emme ole kertaakaan menneet.

Kyseisestä kohteesta laiva lähtee kohtuu aikaisin eli klo 16, ja koska emme halua jonottaa viimeiseen bussiin, niin yleensä Palman vierailumme on ollut vain joitain tunteja.
Laivaan saavuttaessa takaisin laiva-arkeen kuuluu yleensä tässä vaiheessa kuntosali tai klo 17 tietovisaan osallistuminen.
Palman iltana vuorossa on laivalla ns Formal night, eli illalla sitten parempaa kolttua päälle ja esimerkiksi Harmonyllä risteillessämme meillä oli kyseiselle illalla varattu pöytä Wonderland-ravintolasta, jossa ruuat ovat varsin mielikuvituksellisia ja upeita ilmestyksiä.

Illallisen jälkeen on ihana vain istuskella ulkona tai sisällä ja katsella hyväntuulisia ihmisiä. Ja auringonlaskuihin ei kyllästy koskaan. Usein käy vain niin, että juuri niihin aikoihin on illallistamassa tai show-esityksessä.

Ranska – Marseilles
Itselleni Marseillesin satamapäivästä on muodostunut aika usein laivapäivä. Jotenkin kyseinen kaupunki ei ole onnistunut hurmaamaan minua, joten hyvä kirja, altaalla lekottelu, päiväunet ja laivan palveluista nauttiminen ovat kuulunut minun ohjelmaani. Laivasta siis ei tarvitse poistua ja ohjelmaa ja palveluita laivalla on myös satamassa oltaessa.
Nyt tosin myös risteilyihin hurahtaneet ystävän suosituksesta Marseillesissa täytynee jalkautua uuteen ostoskeskukseen, joka on sataman tuntumaan avattu.
Harmony of the Seasilla Marseilles iltana vuorossa oli Grease -musikaali. Suosittelen ehdottomasti laivojen musikaaleja ja show-esityksiä. Allurella musikaalina on tällä hetkellä Mamma Mia. Viime vuoden Symphonylla vuorossa oli Hairspray -musikaali.

Marseilles iltana olemme illallistaneet yleensä pääravintolassa.
Pisa, Firenze tai Cinque Terre
La Spezian satamaan laiva saapuu aamulla noin puoli yhdeksältä. Mikäli mielit Firenzeen niin syytä lähteä heti liikenteeseen joko omatoimisesti tai sitten laivayhtiön retkellä. Meillä ei täälläkään ole kiire, vaan rauhallisen aamiaisen jälkeen suuntaamme yleensä shuttle bussilla satamaterminaaliin ja yleensä siitä sitten taksilla kaupungin rautatieasemalle. Pisassa olemme vierailleet jo niin monta kertaa, että tänä vuonna olemme päättäneet jättää sen väliin. Firenzeen puolestaan emme ole kertaakaan menneet.
Pisaan omatoimisesti matkustaminen on varsin vaivatonta. Junaliput vain automaatista ja Italiassa junat ovat ainakin meillä aina olleet ajoissa, siistejä ja varsin edullisia. Matka Pisaan kestää noin tunnin. Siitä sitten Pisan rautatieasemalta kävelyä noin puolisen tuntia ja näet kaltevan tornin, kuten niin moni muukin turisti. Pitsan kautta taas sama reitti takaisin ja laivalla olemme jälleen hyvissä ajoin nauttimassa laivan palveluista, illallistamassa, showssa jne..
Kaksi kertaa olemme vierailleet myös Unescon maailmanperintökohteessa Cinque Terren vuoristokylissä. Kylät ovat todella kauniita, mutta sesonkiaikaan ruuhkaisia ja junat täysiä, joten syytä varatua myös seisomaan koko junamatka maksimissaan noin tunnin riippuen mihin kylään haluaa mennä.

Olemme myös kerran jääneet vain La Spezian kaupunkiin ja ottaneet paikallisbussin johonkin paikalliseen kauppakeskukseen. Eipä ollut muita turisteja 😊
Nuoriso on myös yleensä tässä vaiheessa jo löytänyt oman rytminsä ja heillä riittää touhuamista omassa teinikerhossa, altaalla, minigolffissa, surffisimulaattorissa, kiipeilyssä jne…

Laiva lähtee jälleen kohti seuraavaa satamaa klo 20.30, eli täällä pysähdys on pitkä johtuen juuri siitä, että myös Firenzen retket onnistuvat. Mutta siihen onkin siis syytä varata se noin 9-10 tuntia.
Civitavecchia – Rooma
Kello 7 aamulla laiva rantautuu Civitavecchian satamakaupunkiin. Satamaan on vuonna 2018 avattu uusi hieno terminaali. Sieltä mennään jälleen shuttle bussilla ns paikallisbussiasemalle, josta voi sitten joko kävellä tai mennä paikallisbussilla kyseiseen kaupunkiin tai rautatieasemalle ja kohti Roomaa.
Vuoden 2018 Symphony of the Seas ristelylle lähdimme ja saavuimme tästä satamasta. Paluupäivälle varasimme paikalisesta matkailutoimistosta ns after cruise tourin, eli meitä oli satamassa kuski autoineen odottamassa, laukut pakattiin autoon ja nokka kohti päivää Roomassa, jossa kiersimme kaikki päänähtävyydet. Kuski jätti meidät aina johonkin tiettyyn paikkaan, josta tuli meidät sitten sovittuna aikana noutamaan. Retki päättyi lopulta sitten lentoasemalle, josta iltalennolla kotiin.
Muilla kerroilla olemme omatoimisesti menneet junalla Romaan, jossa yleensä olemme jääneet pois Rooma St Pietro asemalla, josta on lyhyehkö kävelymatka Vatikaaniin ja Pietarin aukiolle. Sieltä sitten Hop on Hop off bussilla kiertelemään tai johonkin täsmäkohteeseen vierailemaan. ja jälleen illaksi laivalle, joka lähtee klo 20.

Koska matkoihin menee kuitenkin jonkin aikaa, niin mihinkään turhaan jonotteluun ei kannata aikaansa tuhlata. Suosittelenkin siis varaamaan etukäteen liput/aikaslotin, jos esimerkiksi haluaa mennä Vatikaanin Sikstuksen kappeliin tai Colosseumille sisälle. Roomassa tosin riittää katsottavaa ihan vain jalkautumalla kaduille. Varsinainen ulkoilmamuseo.
Illalla on jälleen show vuorossa ja esimerkiksi vesishowt ovat upeita näillä laivoilla. Käsittämättömiä hyppyjä niin pieneen altaaseen ja vielä liikkuvassa laivassa.
Viime vuoden risteily osui jalkapallon MM-kisojen aikaan, joten aika monena iltana tuli parkkeerattua itsensä myös Boardwalkille katsomaan pelejä isoilta screeneiltä.

Napoli – Pompeiji
Viimeinen varsinainen satama ennen meripäivää ja risteilyn päätesatamaa on Napoli. Varsin rouhea ja rosoinen kaupunki on tunnettu pitsan kotikaupunkina, mutta meille se on ennen kaikkea Pompeiji. Vesuviuksen vuori ja itse Pompeijin raunioitunut kaupunki ovat todella hienoja kohteita ja vaikka käyntejä Pompeijiin on jo kertynyt useita, niin aina löytyy uusia puolia ja uutta nähtävää. Pompeiji on meillä ainoa kohde, jossa olemme ottaneet aina ohjatun retken joko laivayhtiöltä tai jonkun muun opaspalvelun kautta. Kohteesta saa todella paljon enemmän irti, kun on opas mukana. On käsittämätöntä, kuinka upea ilmestys kaupungin on täytynyt aikanaan olla, kun vielä tänä päivänäkin sen loistosta voi saada pienen aavistuksen kiertelemällä raunioiden keskellä.
Viime kesänä kipusimme myös ensimmäisen kerran Vesuviuksen huipulle. Kraateri on vaikuttava ilmestys ja maisemat ovat upeat muutoinkin. Myös viinitilalla Vesuviuksen rinteillä vierailimme lounaan merkeissä.


Napolin kaupunki on suurkaupunki ja se näkyy ja kuuluu. Liikenne on huomattavasti kaoottisempaa kuin Pohjois-Italiassa ja itselleni ei tulisi mieleenkään hypätä täällä autonrattiin. Jalankulkijanakin pitäisi olla silmät edessä ja takana.
Useat Napolin kävijät ottavat retkikohteekseen täällä myös Amalfin rannikon tai päiväsekseen voi myös käydä Caprin saarella. Sesonkiaikaan en kuitenkaan uskaltaisi ihan omatoimiretkenä sinne lähteä, jottei vain sitten myöhästy laivasta, mutta laivayhtiö järjestää sinne omia retkiä, jolloin laivayhtiö vastaa siitä, että laivalle keretään tai laiva odottaa.
Napoli-iltana on vuorossa laivan toinen Formal Night, jolloin voi taas pistää parempaa päälle. Meillä viime vuoden risteilyllä kyseisenä iltana söimme Izumi ravintolassa Teppanyaki-illallisen. Varsinainen show-elämys, jossa showkokki pistää parastaan valmistaen samalla herkullisen illallisen japanilaistyyliin. Jälkiruokana tarjottavat jäätelöt, ovat kyllä varsin erikoinen makuelämys eikä ainakaan omaan makuuni…
Meripäivä
Viikko lähenee loppuaan yllättävän nopeasti. Vaikka tässä vaiheessa jo pieni haikeus valtaa mielen, kun tietää, että seuraavana aamuna tämä päättyy, niin meripäivä on syytä käyttää vielä täyteen lomailuun. Miellä ei juurikaan olla auringonpalvojia, joten muiden tavoin, emme ole kilpailemassa aurinkotuoleista altaan vierestä. Varjoisammatkin paikat käyvät, mutta kannella tulee paljon aikaa meripäivinä oltua. Muista ehdottomasti aurinkorasva, vaikka olisi pilvistäkin. Kerran olen pahasti polttanut jalkapöytäni, kun istuin varjossa, mutta jalat olivat pikkuisen auringossa.
Nyt on viimeinen päivä sitten kokeilla kaikki ne aktiviteetit, jotka ovat jääneet viikon aikana kokeilematta. Karuselli, Zip line, seinäkiipeily, minigolf, hodarin syönti, hampurilasravintolassa käynti jne..
Meripäivänä ympäri laivaa on vaikka mitä ohjelmaa. Näin myös väki hajaantuu hyvin, eikä varsinaista ruuhkan tuntua tule. Olemme myös käyneet meripäivinä esimerkiki jääshown katsomassa. Kyseinen show kuuluu ehdottomasti must juttuihin. Luistinrata on ihan oikea ja esiintyjät ovat huippuammattilaisia. Täällä olen nähnyt luistimilla tehtäviä voltteja tai nelos tms hyppyjä, joita harvakseltaan edes televisiossa näkee.
Meripäivän iltana on vuorossa myös matkalaukkujen pakkaus ja kello 23 laukut tulee olla sijoitettuna hyttikäytävälle. Laukkuihin tulee laittaa päivällä hytteihin jaetut lipukkeet koska niistä käy ilmi missä aikaikkunassa on oma vuoro poistua laivasta. Näin laukut löytyvät sitten myös oikeaan aikaan satamaterminaalista.
Risteilyn loppu
Kaikki kiva loppuu aikanaan. Laiva saapuu Barcelonan satamaan aamulla aikaisin ja ensimmäiset matkustajat pääsevät ulos laivasta jo noin klo 6. Kaikki matkustajat eivät kuitenkaan ryntää laivasta ulos samanaikaisesti vaan matkustajat on jaoteltu eri lähtöryhmiin. Mikäli oma lähtöryhmä ei miellytä tai se ei aikataulullisesti sovi esimerkiksi lentoaikataulun vuoksi, niin ryhmää voi vaihtaa, mutta tällöin tulee huolehtia, että saa uudet matkalaukkulipukkeet.
Meillä on lähtö ollut yleensä heti ensimmäisten joukossa, koska olemme ottaneet paluulennon, joka lähtee jo klo ennen klo 11.00. Hyvin olemme kyseiselle Finnairin lennolle aina kuitenkin kerenneet.
Näinä aikaisina aamuina aamiaisen kanssa on joskus vähän ryysistä, koska aikaisin ei vielä kaikki paikat ole auki ja Windjammeri on käytännössä ainoa, johon monet muutkin tällöin menevät. Myöskään huonepalvelu ei ole enää käytössä viimeisenä aamuna.
Viimeisen yön aikana on ovensuuhun ilmestynyt myös kirjallisesti lasku kaikesta siitä, mitä on tullut viikon aikana risteilyllä tuhlattua. Jos tässä vaiheessa ei reklamoi, niin laskulla oleva summa veloitetaan automaattisesti luottokortilta, jonka olet antanut lähtöselvityksessä. Meillä ei ole koskaan ollut mitään virheitä laskussa ja laskun kertymistä voi seurata koko ajan myös hytin televisiosta.
Niin ikävältä kuin onnistuneen loman loppuminen tuntuu niin, aina on ollut mahdollista myös varata laivalta jo seuraava risteily. Laivalla on oma ”matkatoimisto” , josta voi varata seuraavan risteilyn ja aika usein siellä on ollut myös hyviä tarjouksia, mutta itse olen toistaiseksi varannut seuraavatkin risteilyni maista.
Paljon jäi kertomatta
Kun nyt tämän kirjoituksn sai tehtyä, niin heti tuli vielä paljon mieleen, mitä kysesten viikkojan aikana on tullut nähtyä ja tehtyä. Valokuvaukset, lastenkerhojen ohjelmat, robottibaari, kellojen hankinnat, tietovisat, paraatit, 60-luvun bileet, white party, kansipelit, kuntoilut jne… joten kirjoitusten aiheita vielä riittää.