Jos ruotsin laivalle matkaa varatessa tulee miettineeksi, haluaako autokannen alle tai ikkunan promenadille tai ulos, niin isoilla risteilyaluksilla joutuu pohtimaan vähän enemmän. Tai sitten voi luottaa matkatoimiston apuun. Ensin tulee päättää, joko sisähytin, ikkunallisen hytin, parvekehytin tai sviitin välillä. Ja näissä kussakin kategoriassa on sitten vielä useita eri vaihtoehtoja ja luonnollisesti myös eri hintaisia.
Meillä kokemusta on sisähytistä, erilaisista parvekehyteistä sekä sviitistä. Parvekehytit miellyttävät itseäni, mutta toki en vastustele sviitissä matkustamista. Sviittien hinnat ovat viime aikoina kyllä nousseet ainakin sesonkiaikana niin, ettei niihin satsaaminen ole tuntunut järkevältä.



Sisähytti ajaa asiansa, jos aikoo käydä vain nukkumassa eikä halua ihailla omalta parvekkeelta auringonnousua tai -laskua tai haistella ilmaa uudessa satamassa ja tarkistaa samalla, millaista hellevarustusta pukee päälleen. Sisähyttiin kuuluu ihan ne samat ravintolat ja palvelut kuin muihinkin hytteihin (sviiteissä on omia spesiaalijuttuja), joten hinta toimii hyvänä kannustimena tämän hyttiluokan valintaan. Neliöitä näissä hyteissä on usein pari vähemmän kuin parvekehyteissä.
Ikkunahyttejä on jonkin verran, mutta valtaosa merelle päin olevista hyteistä on parvekkeella varustettuja, joten jotenkin nämä vaihtoehdot on itsellä jääneet väliin.
Parvekehytti on kiva. Näistä kokemusta on sekä meren puolelle, että Oasis-luokan Boardwalk hytistä (parveke laivan avonaiselle ”sisäkadulle”) ja laivan peräosassa olevasta Sunset -hytistä. Hyvä kuitenkin tarkistaa, ettei parveke ole sellainen, jossa näkymä on rajoitettu, jottei sitten joudu pelastusalusta tai jotain rakennepalkkia katselemaan. Tällaiset rajoitetulla näkymällä varustetut hytit toki ovat taas sitten edullisempia. Parvekkeet on varustettu pienellä pöydällä ja parilla tuolilla. Sviittien parvekkeet ovat isompia ja niissä on yleensä aurinkotuoli jalkarahilla normaalien tuolien lisäksi.


Kooltaan parvekehytit ovat Royalin Oasis-luokan aluksilla noin 17 neliötä ja parveke noin 5 neliötä, sisähytit noin 14 neliötä ja sviitit vaihtelevat 27 neliöstä 162 neliöön. Joissain sviiteissä on hulppeat lähes 80 neliön parvekkeet poreammeineen. Tämän lisäksi löytyy myös liikuntarajoitteisille omia hyttiä, joissa myös estettömästi matkustavilla on hyvät hytit, samoin on jonkin verran ns Family-hyttejä, joissa voi olla neliöitä enemmän ja yöpymistilat useammalle henkilölle.
Miten itse valitsen hytin?
Joitain kriteereitä hytin valintaan on vuosien aikana muodostunut ja tässä listausta, millä itselleni on merkitystä.
Hinta: hinnat vaihtelevat huomattavastikin. Lähtökohtaisesti olen kuitenkin huomannut, että mitä aiemmin varaa sen edullisempi hinta on ollut ja silloin on myös voinut vaikuttaa hytin sijainnin valintaan. Tämän kesän 2019 risteily on varattu edeltävän vuoden tammikuussa ja vuoden 2020 lokakuun risteily varattu nyt tammikuussa. Mutta varauksen jälkeenkin kannattaa hintoja seurata, koska välillä tarjouksista voi saada huomattavan edullisesti, jolloin aiempi varaus kannattaa perua ja ottaa uusi varaus. Näin olen itse menetellyt kolme kertaa.
Sijainti: En valitse koskaan hyttiä, joka sijaitsee heti ns urheilu/allasalueen alapuolella. Himoauringonpalvojat (tai auringonottotuolin varaajat) siirtelevät tuoleja aamutuimaan tai niitä järjestellään iltamyöhään tai sitten koripalloa pompotellaan sinällään ihan rytmikkäästi. Suosin siis hyttikansien ”välikantta” eli hyttejä on sekä ylä-, että alapuolella.
Edessä – takana – keskellä: Kaikesta on kokemusta, mutta perässä sijaitsevat sunset -parvekehytit ovat ihania. Parveke on lähes tuplat normiparvekehyttiin verrattuna ja sijainti on rauhallinen. Näkymä peräaaltoihin ja jos saa reunahytin, niin näkymä sekä perään, että sivulle. Miinuksena pitkä(hkö) matka hisseille, mutta kunto nousee. Toisaalta hytin editse ei ole mitään turhaa liikennettä. Näitä hyttejä ei kuitenkaan ole tällä konseptilla Oasis-luokan aluksilla. Keskellä laivaa sijaitsevat hytit ovat yleensä kohtuu lähellä hissejä ja toisaalta jos kova merenkäynti sattuisi olemaan niin keskellä ja matalalla heiluisi vähemmän. Keikkuminen ei kuitenkaan koskaan ole ollut meillä mikään ongelma, kun sellaista ei ole ollut.
Aktiviteetit: Merkitystä on myös sillä, että peräpäässä sijaitsee yleensä laivan pääravintola. On siis lyhempi matka peräpään hyteistä hurauttaa hissillä syömään illallista kuin kulkea koko laivan pituudelta (Oasis -luokan laivoilla yli 300 m). Teatteri puolestaan sijaitsee keulassa, mutta yleensä on enemmän kiire illalliselle kuin teatteriin. Mikäli matkassa on junioreita, kannattaa katsoa, missä sijaitsee laivan lasten/nuorison tila, jotta voi optimoida sinne kulkemisen.
Ison porukan hytit: Riippuu, millaisella kokoonpanolla on reissussa. Jos mukana on esim pari perhettä ja heillä teinejä, niin toimivaksi järjestelyksi on osoittautunut kolme vierekkäistä hyttiä, jolloin parvekkeen väliseinämät ovat avattavissa ja näin kulku parvekkeiden kautta ”kylään” onnistuu helposti ja teineillä voi olla oma hytti. Näin maksimoidaan myös kylpyhuoneiden lukumäärä.


