Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suomi

Unelmien road trip -loma kotimaassa

torstai, syyskuu 24, 2020

Jos jokin matkustustapa on mulle ykkönen, on se road trippailu. Autoillessa on parasta vapaus, jonka ansiosta reitin voi suunnitella juuri oman maun mukaan. Sen vuoksi syyskuun lomatavaksi valikoitui juuri road trip, ja matkaan lähtiessä meillä ei ollut mitään muuta varattuna kuin auto kymmeneksi päiväksi – mikä sekin lopulta muuttui 17 päiväksi.

Autonvuokraus Suomen road tripille

Varattiin auto paria päivää ennen lähtöä mutta vain päivää ennen noutoa jo tutuksi tulleelta Alamon vuokraamolta Helsinki-Vantaalta. Kuten aikaisemmin, myös tälläkin kertaa saatiin uprgreidaus, ja lentoaseman parkkihallissa odotti automaattinen Opel Grandland X, johon meidän reissukamat mahtui mukavasti.

Ei oikein tiedetty miten pitkään aiotaan olla reissussa, sillä jossain kyti vielä toivo matkustusrajoitusten aukeamisesta ja siitä, että päästäisiin kansainvälisille vesille kotimaan road tripin jälkeen. Tästä syystä otettiin auto aluksi kymmeneksi päiväksi, ja noudettaessa varmistettiin, että vuokra-ajan jatko on mahdollista.

Kahdeksan päivän jälkeen soitin Inarista vuokraamoon ja tiedustelin jatkoaikaa, jota myönnettiin vielä viikon verran. Saatiin se lähes samaan hintaan kuin alkuperäinenkin vuokrahinta, ja kokonaisuudessaan 17 päivän vuokra-aika maksoi yhteensä 550 euroa. Oltiin tyytyväisiä.

Reissun lopullinen reitti

Oli kutkuttavaa, kun ensimmäistä kertaa oli liikkeellä ilman mitään sen kummempia suunnitelmia, edessä monta viikkoa vapautta ja tilillä maailmanympärimatkan budjetti. Sanalla sanoen fiilis oli vapaa.

Kuten kävi ilmi, palattiin ensimmäisenä tietysti kotiin eli Ouluun ja Hailuodon mökille, mistä suunnattiin Rovaniemelle. Se oli kuitenkin vain välietappi matkalla kohti Kilpisjärveä.

Oltiin alkumatkasta paikoissa vaan yksi yö kussakin, mutta aika nopeasti päädyttiin viettämään aina pari yötä paikkaa kohden. Kilpisjärvellä pysähdyttiin pari yötä, sieltä jatkettiin yhden Levin-yön pysähdyksen jälkeen Inariin, missä oltiin niin ikään vain yksi yö, ja loppureissulla aina pari yötä seuraavasti: Saariselkä–Kuusamo–Vuokatti–Mikkeli, ja lopulta kotiin.

Olin merkannut karttaan ennen reissua joitakin kiinnostavia paikkoja, ja niitä mukaillen toteutettiin lopulta reitti. Aluksi oli aika selvää että suunnataan aivan käsivarren Lappiin saakka, mutta sen jälkeen kaikki olikin vähän auki. Ihan hyvä kokonaisuus saatiin kuitenkin aikaiseksi!

Majoitukset Suomen road tripillä

Teen ehkä reissun majapaikoista vielä ihan kokonaan oman postauksensa, mutta kaikkiaan majoituttiin kyllä tosi hienoissa paikoissa! Tehtiin muutama todellinen löytö, ja niistähän sitä on aina todella mielissään.

Päällimmäisenä mieleen jäi tietysti Lapin lasikattoiset unelmamajapaikat, jotka oli ruskan ansiosta parhaimmillaan, mutta myös Rovaniemen suosikkihotellin eli Arctic Light Hotellin ystävällinen palvelu ja aivan erinomainen ruokatarjonta.

Varattiin majapaikat aina yksi kerrallaan niin, että käytännössä varaukset tehtiin aina joko edellisenä päivänä tai samana päivänä, kun oltiin saapumassa kohteeseen. Muutoin löydettiin aika kivoja, mutta Inarissa ja Kuusamossa oli aika haastavaa, eikä sopivaa majapaikkaa meinannut millään löytyä – lähinnä just sen vuoksi, että oltiin niin myöhään liikkeellä.

Koska meillä oli tavallista isompi budjetti, maksettiin lopulta majapaikoista noin 200 euroa yötä kohden. Sillä sai kaikkea perinteisestä kelomökistä hotellisviittiin, jättihuvilaan ja lasikattoiseen unelmamökkiin. Oli myös kiinnostavaa nähdä, millaisia majapaikkoja kotimaassa on tarjolla, ja erityisesti Lapissa huomattiin nopeasti, että valikoima kattaa pääasiassa lasikatot, panoraamaikkunat ja kelomökit. Älä käsitä väärin, ne on kaikki tosi siistejä, mutta lopulta aika lailla kaikkialla on samanlainen tarjonta.

Joka tapauksessa oltiin lähes kaikkiin majapaikkoihin tyytyväisiä ja oli tosi kiva, että vaihdeltiin myös majapaikan tyyppiä, eikä oltu vaan lasi-igluissa tai kelomökeissä tai hotelleissa koko lomaa.

Aktiviteetit ja ruoka Suomi-lomalla

Jos oltiin mielissään majapaikkojen suhteen, myös kotimaan aktiviteetit ja ruokatarjonta yllättivät matkan aikana. Koska oltiin pääasiassa Lapin upeissa maisemissa, tarjolla oli tietysti aivan fantastiset puitteet ulkoaktiviteeteille, mistä otettiin kaikki irti.

Kokeiltiin road tripin aikana uusia lajeja maastopyöräilystä koskenlaskuun (vaikka jälkimmäistä toki oltiin kerran jo kokeiltu, mutta silti), ja oli kivaa, kun pääsi liikkumaan mutta samalla nauttimaan lomakohteen mahdollisuuksista.

Ruokailut puolestaan herätti aika monenlaisia ajatuksia. Tavoitteena oli löytää kotimaan kohteista ravintolahelmiä ja kokea ruokaelämyksiä, mutta tämän osalta jäätiin vähän tavoitteesta. Useimmissa kohteissa koitettiin kovasti löytää kiinnostavia ruokapaikkoja, mutta usein niitä joko a) ei löytynyt tai b) ne oli kiinni. Esimerkiksi Vuokatissa ehdin jo innostua tosi kovasti yhdestä ravintolasta, kunnes ilmeni sen olevan syyskuussa auki vain muutamana päivänä viikossa.

Onnistuttiin kuitenkin bongaamaan muutama todellinen helmi suomalaisen ravintolatarjonnan joukosta, ja päällimmäisenä niistä mieleen on jäänyt ravintola Aanaar Inarissa. Siellä nautittiin erinomainen kolmen ruokalajin menu paikallisista raaka-aineista valmistettuna. Palvelu oli super, minkä lisäksi ilahdutti myös mahdollisuus alkoholittomaan juomapakettiin. Oltiin molemmat myytyjä tämän edessä.

Suomen road tripin budjetti

Tehtiin reissu omasta matkailutyylistä poikkeavalla budjetilla enkä vieläkään oo ihan varma, oliko se järkevää. Lähtökohtaisesti oon sitä mieltä että kyllä elämykset on yleensä hintansa väärtejä, mutta samalla en voi muuta kuin todeta, että siihen on syy, miksi suomalaismatkailijat vuosi toisensa jälkeen ovat suunnanneet ulkomaille paremman hinta-laatusuhteen perässä.

Ei olla laskettu mitään tarkkaa budjettia meidän retkelle, mutta noin-budu on kyllä tiedossa. Ja se tulee tässä: noin parin viikon mittainen road trip kotimaassa maksoi meille noin neljä tuhatta euroa. Sen olis voinut tehdä varmasti tuhannellakin eurolla tai jopa halvemmalla, mutta nyt näine majapaikkoineen, autonvuokrauksineen ja elämyksineen hintalapuksi tuli tuon verran.


Loppuun vielä huomio: vitsi oli kivaa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, lokakuu 5, 2020 at 09:48

    Kuulostaa kyllä tosi kivalta kotimaan matkalta. Erityisesti tuo koskenlasku ja maastopyöräily ovat alkaneet itseäkin kiinnostamaan, vaikka vielä ei ole tullut koitettua. Koskenlaskua oli tarkoitus koittaa joskus Victorian putouksilla, jossa se jäi väliin, mutta Kuusamokin varmasti tarjoaisi siihen kivat puitteet. Maastopyöräilijöitä taas tulee nykyään patikoidessa vastaan hyvinkin paljon ja varsin hauskan näköistä puuhaa se on.

    • Reply Inka Khanji sunnuntai, lokakuu 11, 2020 at 18:04

      Aktiviteetit vie reissun kuin reissun kyllä aivan uudelle tasolle. 🙂 Koskenlasku Victorian putouksilla kuulostaa kyllä ihan huikealta kokemukselta!!!

    Leave a Reply