Näkemiin

Pitkästä aikaa!

Ja viimeistä kertaa.

Olemme palanneet pysyvästi Suomeen. Tämä blogin päätöskirjoitus unohtui luonnoksiin melkein vuodeksi, kunnes Rantapallolta tuli ilmoitus, että tämä blogialusta lopetetaan kokonaan.

Tulin siis sanomaan heipat. Olisin mielelläni jättänyt nämä kirjoitukseni tänne, mutta koska en aio jatkaa kirjoittelua, en lähde enää etsimään uutta alustaa vanhoille teksteilleni makuuttaakseni niitä netissä. Otan ne kyllä itselleni talteen.

Toisin kuin viimeisimmän kirjoitukseni aikaan vuosi sitten vielä luulin, hakemiseni kouluun ei mennytkään pieleen. Pääsin opiskelemaan ja olen viettänyt fuksivuoden Helsingin yliopistossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muuttokesä oli reissuja Suomen ja Belgian välillä, tuhansia kilometrejä autossa, pakkausruljanssia ja pitkiä jäähyväisiä Antwerpenille helleaallon keskellä, kantarellimetsää, häitä, mökkeilyä ja festaripäiviä Suomessa, sellaista stressinsekaista odotusta sekä vapautunutta iloa ja riemua, kun pulahdin järviveteen ja mietin, että kelaa, kohta me taas asutaan täällä.

Syksy oli hirveän hauska mutta myös omituinen: muutimme tavaramme varastoon, etsimme omaa kämppää ja koitin viettää vähän opiskelijaelämääkin sen verran kuin kaoottisessa elämäntilanteessa vain jaksoin. Kävelin todella paljon, se oli hyvä tapa antaa ajatuksen kulkea ja pään tuulettua.

Elämänmuutos ei rajoittunut pelkästään asuinmaahan. Opiskelun aloitus vuosien työnteon jälkeen on räjäyttänyt arkirutiinit uusiksi, ja uudesta rytmistä ei ollut ihan helppoa saada kiinni.

Olen tavannut paljon uusia ihmisiä ja nähnyt vanhoja ystäviä, ilahtunut hirveästi jokaisesta viestistä joissa sanotaan: ihanaa kun ootte taas Suomessa!

Olen ajellut viikonlopuksi maalle,

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osallistunut kummilapsien synttäreille,

Lojunut siskoni sohvalla.

Kaikkea sitä mitä toivoin ja enemmän.

Pääsimme muuttamaan omaan kotiimme ennen joulua. Olimme käyneet useissa näytöissä ja jossain vaiheessa alkoi olla jo vähän epätoivoinen olo, kun väliaikaiselämä painoi ja mielessä kävi, että pitäisikö vain tyytyä johonkin, että pääsisi asettumaan aloilleen.

Meidän nykyisen kodin näytössä tuli kuitenkin ensimmäistä kertaa vahva fiilis, että tämä on meille ja  näin meidän elämän siellä, ja lähtiessämme oltiin ehditty kävellä vain muutama metri poispäin, kun käytiin ytimekäs keskustelu:

– Täähän se ois.
– Jep.

Monta kotihaavetta toteutui: oma pieni piha, työhuone, ja mikä mahtavinta, mukavat naapurit.

Omaan kotiin pääseminen tuntui siltä kuin olisi saanut valmiiksi palapelin reunat. Jonkinlainen rauhoittava välietappi on saavutettu, vaikka keskiosa on vielä yhtä isoa sotkua ja sen rakentelussa menee vielä aikaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keväällä meidän kodista ja poppoosta tuli kokonainen, kun saimme koiran, josta olimme haaveilleet ja puhuneet jo vuosia. Koira-arjen alkaminen oli taas uusi mutta aivan ihana pikku mullistus.

Vuodenajat rytmittää elämää hämmästyttävällä voimalla.

Kylmyys on pukeutusmiskysymys. Pelkäsin eteläisen Suomen pitkää, pimeää, loskaista ja kurjaa talvea. Saimmekin enimmäkseen lumisen talven, ja minua nauratti kun ensilumi tuli ja menin kadulle ja tunsin lumen narskuvan kenkien alla, ja kun kolasin etupihaa ensimmäistä kertaa. Oikea talvi! Jonkinlainen kuherruskuukausivuosi tässä on varmaan ollut, kun fiilis ei todellakaan ollut mikään karu Pohjola, vaan talven ihmemaa.

Ja tämä kesä! Hyvä elämä miten tätä odotinkaan ja miten huumaava on alkukesän tuoksu, syreenit ja tämä lämpö. Viikonloppuna mökillä uitiin järvessä ja muisteltiin, että just tästä me haaveiltiin Belgian tukalissa helleaalloissa.

Olimme Belgiassa melkein seitsemän vuotta. Mitään en vaihtaisi, mutta jo kuukauden Suomessa oltuani koin hyvin voimakkaasti kuuluvani tänne. En ole aiemmin ymmärtänyt, miten onnettomaksi irrallisuuden tunne ympäröivästä maailmasta on viime vuosina tehnytkään, ennen kuin olin taas kotona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tätäkään en kokisi, jos en olisi koskaan lähtenyt. Ja suurimman osan ajasta meillä oli ihan hiton hauskaa, pääsimme kokemaan juttuja jotka ei välttämättä olisi olleet siinä elämänvaiheessa mahdollisia Suomessa, enkä osaa kuvitella kuka olisin ilman tätä ajanjaksoa elämässä.

Ei tarvitse enää jossitella, että olisiko pitänyt lähteä jonnekin, millainen elämä ja missä tekisi ehkä onnelliseksi.

Kokeiltu on. Täällä on hyvä.

***

Palailen joskus vanhoihin kirjoituksiini ja hämmästyn, että ai niin, tuollaistakin elämä on ollut, miten mietin samoja asioita jo vuosia sitten. Ihmisen muisti vääristää hirvittävän paljon ja kirjoittaa muistoja uusiksi, sopimaan pitkään kertomukseen, mutta minusta on hauskaa säilyttää myös epäjohdonmukaisia välähdyksiä ja hetkiä, jotka ihmisen muisti pitkän ajan kuluessa muussaa nykyiseksi käsitykseksi itsestään.

Kiva kun olitte mukana!

Heippa!

Anna

Previous Post

1 Comment

  • Reply Laura tiistai, 27 kesäkuun, 2023 at 16:36

    Kiitos kun kirjoitit ja kaikkea hyvää sulle jatkoon 🙂

  • Leave a Reply