Kolme vuotta Belgiassa: kielipuoli olo, mutta ei se mitään

Pari kuukautta tuntuu kuluneen enemmän tai vähemmän autopilotilla. Annoin alkutalvesta itselleni luvan vain löllötellä tämän talven läpi, ja niinhän minä olen tehnyt.

Olen ollut nykyisessä työssäni kolme kuukautta ja koin joulun alla ensimmäistä kielellistä väsähdystä. Pärjään kyllä hollanniksi ihan ok, mutta välillä väsyn pinnistelemään. Huonompana päivänä kaikki tuntuu yhdeltä isolta kuullunymmärtämisen kokeelta. Ärsyttää ja turhauttaa, jos ei voi reagoida haluamallaan nopeudella ja tarkkuudella.

Minua nolottaa, kun työkaveri hyppää mukaan tilanteeseen selventämään jotain, vaikka kyse ei välttämättä olisikaan kielitaidostani vaan siitä, että duunikaveri kauemmin siellä olleena tietää asiasta x paremmin tai että jostain typerästä belgialaissysteemistä(*) närkästynyt asiakas uskoo paremmin jotain semipäällikköä kuin rivimyyjää. Ensimmäinen ajatukseni on silti aina, että olinkohan taas kauhean epäselvä.

(* koppelverkoop. Belgiassa on isot alet tammi- ja heinäkuussa, ja lainsäädännössä pykälä, ettei alea edeltävänä kuukautena saa myydä aletuotteita yksittäin. Jos asiakas ostaa yhden normaalihintaisen tuotteen, niin ei mitään ongelmaa, mutta jos asiakas haluaa ostaa joulukuussa tarjoustuotteen, hänen pitää ottaa siihen jotain kylkeen, vaikka euron kassi. Tämä herättää ihan uskomattoman paljon porua belgialaisissakin asiakkaissa, joiden luulisi törmänneen tähän systeemiin jossain vaiheessa elämäänsä.)

Mukavassa mutta hektisessä aspaduunissa on siis pienenä ylimääräisenä haasteena, ikään kuin ohuena verhona kaiken ympärillä, edelleen tämä kieli. En totta puhuen osannut ihan ennustaa sen kuormittavuutta, ja välillä iskee kauhea alemmuudentunne kielitaidostani. Ei paljoa enää lohduta, että olit aina kielikurssisi parhaita, kun asiakas koittaa heittää läpyskää etkä tajua mitään.

Kaikkein suurin haasteeni on aina ollut kuullun ymmärtäminen, ja sen uskon ja toivon kehittyvän töissä koko ajan kaiken taustalla, vaikkei aina siltä tunnukaan. Toisaalta koen, että kielitaitoni taantuu, koska en tällä hetkellä jaksa aktiivisesti ylläpitää kirjallisia taitoja saati laajentaa sanavarastoa, ja puhuttu kieli lipsuu kieliopillisesti koko ajan.

Samaan aikaan tajuan olevani ihan järjettömän ankara itselleni (tai siis poikaystää tajuaa ja myös sanoo sen mulle, kun valitan, etten vieläkään puhu tarpeeksi hyvin hollantia ja kohta ne varmaan antaa mulle fudut.)

Olen aina pelännyt tehdä asioita huonosti ja epäonnistumisen pelko on vahva. Tämä vieraan kielen kanssa eläminen on pakottanut olemaan melkein joka päivä vähän huono jossain. Varsinkin kun luulin olevani jo aika etevä, mutta sitten uudessa duunissa tunteekin itsensä välillä ihan pelleksi, ja sekös on raastanut sielua, ylpeyttä ja omanarvontuntoa.

Mutta kas:

Mitään pahaa ei ole vieläkään tapahtunut. Päinvastoin. Pärjään siitä vihlovasta, jatkuvasta epätäydellisyydestä huolimatta. Kaiken mokailun ja pakokauhun keskellä tulee niin paljon enemmän onnistumisia ja kehittymistä.

Mulla on sellainen kummallinen ajatus, että kun vielä joskus opettelen kielen lähes natiivitasoiseksi, niin sitten ei tarvitse enää kärsiä tätä epävarmuutta, mutta koko ajatushan on ihan naurettava. Vaikka puhuisin lähes täydellistä hollantia, niin pelkäisin varmaan silti paljastuvani siinä huonoksi.

On ylipäätään ihan typerää puhua huonoudesta, koska se on vain oma epävarma tunne eikä mikään valistunut arvio taidoistani ja kyvyistäni.

Mitä nyt olen jutellut kaltaisteni kanssa, niin se sisäsyntyinen epävarmuus on jotain, mistä ei kovin helposti pääse eroon. Sitä ei voi selittää eikä vakuuttaa järjellä pois, mutta siitä huolimatta voi mennä, tehdä ja oppia. Pikkuhiljaa huomaa, että suurin osa ihmisistä kannustaa eikä tuomitse, ja alkaa itsekin kehua ja tsempata itseään. Vaikka se krooninen epävarmuus omista kyvyistä on yhä siellä jossain, niin sen rinnalla on myös tunne siitä, että kyllä kaikki menee lopulta ihan hyvin.

Että semmoinen oivallus kolmessa vuodessa.

Ja onneksi niinä hetkinä, kun se oma usko itseen on vähissä, niin on tyyppejä jotka sanoo, että hyvinhän sä vedät.

Billie’s Craft Beer Fest ’18 – olutjuhlaa odotellessa

Toiset odottelee marraskuussa jo joulua, toiset olutfestivaalia. Arvannette kumpaan mä kuulun.

Billie’s Craft Beer Fest on taas ensi viikolla, ja nyt kun ollaan menossa sinne jo toista vuotta peräkkäin, voidaan kohta alkaa jo puhua perinteestä, vai mitä?

Fiilikset viime vuoden tapahtumasta löytyy täältä, mutta jotain kertonee sekin, että ostettiin tämän vuoden festarille liput jo maaliskuussa. Tuttuun tapaan tänäkin vuonna on tarjolla viitisenkymmentä panimoa ympäri maailmaa.

Yksi hämmennystä tämän vuoden tarjonnassa aiheuttanut juttu on, että yksi panimoista, Beavertown, on myynyt vähemmistöosuuden Heinekenille. Sitä on jonkin verran paheksuttu, että Heinekenin kanssa liittoutunut panimo on edelleen tulossa tällaiselle pienpanimofestivaalille.

Tapahtumajärjestäjä teki mielestäni ihan fiksun ratkaisun: Beavertownin osallistumista ei peruttu, koska panimo kutsuttiin festivaalille jo kauan ennen kuin myynnistä oli tietoakaan ja ”a promise made should be a promise kept” myös niille lipun ostaneille, jotka haluavat joka tapauksessa juoda Beavertownin oluita. Mutta koska yleisölle on luvattu 50 pienpanimoa, ohjelmaan lisättiin vielä yksi ylimääräinen panimo. Onkin mielenkiintoista nähdä,  kuinka ankaraa linjaa festivaaliväki vetää ja boikotoidaanko Beavertownia tapahtumassa vai ei.

En itse ole todellakaan mikään pienpanimopuritaani. En ole edes perillä mistään kuumista ug-panimoista, kun omat hifistelyt rajoittuu tasan oman olutlasin äärelle eli siihen, mitä kantapaikoissa kulloinkin on saatavilla.

Näin festivaalin alla on kuitenkin kiva vähän fiilistellä tarjontaa etukäteen, varsinkin kun yhden päivän aikana on tarjolla 200 eri olutta eikä kaikkea vain ehdi maistamaan! Tapahtuman olutlista julkistettiin tänään, ja erityisesti kiinnostaa amerikkalaiset panimot (vaikka hyvästä oluesta pidänkin, niin ei sitä kovin usein raaski tilata baarissa näitä spessumpia, kympin tai enemmänkin maksavia jenkkioluita) sekä ei-niin-olutmaana pidetyistä maista tulevat tuottajat (tuleeko kenelläkään Venäjästä tai Sveitsistä ekana mieleen olut?)

Muuten tarjonta painottuu paikallisiin, hollantilaisiin, brittiläisiin ja pohjoismaisiin panimoihin.

Suomalaisista panimoista BCBF:lla on toistaiseksi turha haaveilla. Vähän sinnepäin on Sori Brewing, jonka oluita on nykyään muuten säännöllisesti myös Beerlovers Barin ja Billie’s Bier Kafétarian hanoissa. Sorin tarina siitä, että Suomesta pitää lähteä muualle voidakseen tehdä olutta ilman kompromisseja ja sen maailmalle saadakseen, tekee mut kyllä vähän surulliseksi.

Toivon näkeväni sentään vielä omana elinaikanani sen päivän, kun paikallisten baarien hanalistassa lukee maakoodien SWE, EST, NOR, DK jatkeena vielä FIN, varsinkin nyt, kun sahdit näyttävät tekevän tuloaan tännekin! Oli vähän hölmistynyt olo maistaa tiettävästi ensimmäistä Belgiassa pantua sahtia, kun en edes tiedä, miltä kotimainen perussahti maistuu. Pitää korjata asia seuraavalla Suomen-reissulla sitten joskus.

Vaatteiden ostolakko: ajatuksia alkuvaiheilta ja nykytilanne

Tein noin vuosi sitten yhteenvedon siitä, kuinka paljon rahaa olin laittanut vaatteisiin kuluneen vuoden aikana. Kun pankkitililtä lähteneeseen summaan lisäsi vielä parillakympillä käteisellä tehtyjä kirppariostoksia, tuli summaksi vähän alle 400 euroa.

Jäin miettimään, että onko se paljon vai vähän.

Ensireaktioni oli, että paljon. Olinhan kuvitellut, etten edes osta ikinä mitään, pakollisia ja tarpeellisia juttuja vain ja harvakseltaan jotain kivaa. Todellisuudessa olin ostanut muun muassa lenkkarit (65e alesta), hameen, kesähousut ja neuletakin. Ei yhtäkään noita kenkiä kalliimpaa, erityisen laadukasta spessuostosta, vaan vähän sitä sun tätä.

Kun kyselin muiden ihmisten shoppailubudjetteja, alkoi omani sittenkin vaikuttaa melko maltilliselta. Käyttämäni summa oli myös noin puolet vähemmän kuin suomalainen keskiarvo tämän tilaston mukaan.

Päätin kuitenkin, etten osta ainakaan loppuvuonna enää yhtäkään vaatetta, kun en tosiaan edes tarvinnut mitään.

Yhtäkkiä vuosi olikin jo lopuillaan enkä ollut edes ajatellut koko asiaa. Olin vain lakannut pyörimästä kaupoissa. Kun lyhyt ostolakko ei tuottanut mitään vaikeuksia, aloin miettiä, miten kauan pärjäisin kokonaan ilman uusia vaatteita.

Maltilliset tavoitteet motivoi minua enemmän kuin isot kertarykäisyt, joten vuosi ilman uusia vaatteita-tyylinen haaste ei tuntunut ihan omalta jutulta. Tarkoituksena ei ollut mikään lyhyt ja ankara projekti, jossa otetaan ihmisestä mittaa, vaan ponnahduslauta pitkäaikaisille tottumuksille.

Päätin vain ottaa aikaa, että kuinka kauan pärjään nykyisellä vaatekaapillani.

 

Viisi kuukautta sujuikin helposti ostamatta mitään. Keväällä ostin yhdet tennarit, sukkia ja alusvaatteita ja ryhdyin samalla pitämään kirjaa ostoksistani. Kesällä ostin vielä korkkarit, jakun tapaisen ja kolme mekkoa, sillä tiedossa oli kavereiden häitä eikä mulla ollut ennestään mitään juhlavampaa vaatetta, joka ei olisi musta tai valkoinen. (Yksi mekoista oli häiden kannalta hutiostos, mutta on kyllä muuten tullut käyttöön. Yhden heräteostos-hameen hankin kirpparilta.)

Siinä kaikki vaateostokseni kuluneen vuoden ajalta. Vaatteisiin ja kenkiin meni yhteensä vuoden aikana 370 euroa, eli suunnilleen saman verran kuin aiempanakin vuonna.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Aloitin työt vaatekaupassa. Houkutuksia kaikkialla!

Enää ei sentään tee mieli ostaa kaikkea kivaa mitä näkee, niin kuin alussa, ja tämä vaihdos on kyllä havainnollistanut mulle tosi kirkkaasti, miten monet ”tarpeet” tulee jostain ulkopuolelta.

Nyt mulla on lista asioista, joita tarvitsen (tai luulen tarvitsevani) ja yritän miettiä, mitä todella haluan vanhan tilalle. Kaikki farkkuni ovat hiutuneet puhki, mutta haluanko edelleen pillit, niin kuin viimeiset kymmenen vuotta? Olen miettiyt asiaa nyt jonkin aikaa ja pärjännyt niillä yhdillä mustilla housuilla, jotka ovat vielä ehjät. Toiset helpottaisi kyllä arkea, ja tässä on mielestäni ostamisen tarpeellisuuden ydin: kuinka paljon lisäarvoa elämään tuo toinen vs. kymmenes pari housuja? Se kymmenes pari kun ei vaikuttaisi elämääni mitenkään ostohetkeä pidemmälle, mutta kun vaatekaapin koko on sopiva ja vaatteet hankittu tarpeeseen, ne parantavat suoraan arkea ja elämänlaatua ja semmoisista hankinnoista saakin iloa joka päivä.

Toinen koetukselle joutunut juttu on suunnittelemieni hankintojen ajattomuus. En ole kovin mielenkiintoinen pukeutuja, eikä mulla ole mitään tarvetta toteuttaa viimeisimpiä hullutuksia, ellen nyt satu johonkin tottumaan ja tykästymään. (Esimerkiksi vajaamittaiset liehupöksyt löytyy, vaikka mulla kestikin ensin noin kaksi vuotta tottua culottes-housuihin katukuvassa.)

Haaveilen vaatekaapista, joka on ikuinen. Tai edes vähän sinnepäin. Kysyn jokaisen ostamisen mieliteon hetkellä itseltäni liudan kysymyksiä:

Pidänkö tästä väristä niin paljon, että pukeudun tähän vielä 5-10 vuoden päästä, vaikka kukaan muu ei enää silloin käyttäisi tätä sävyä?

Kuinka monta vastaavaa mulla on jo? Kuinka usein käytän niitä? Mikä niissä on vikana? 

Tarvitsenko tätä juuri nyt?

Miksi harkitsen nyt turtle neck-neuletta, vaikka olen aina inhonnut sitä miltä ne tuntuu päällä?

Olenko valmis maksamaan tulevaisuudessa tämän korjauttamisesta tai korjaamaan itse tarvittaessa?

Nyt alkaa kolmas vuoteni harkitsevaisempaa vaatteiden ostamista, ja toistaiseksi ostoslistallani on ne yhdet housut. Eipä meidän ainoaan vaatekaappiin enää hirveästi mitään mahtuisikaan, enkä todellakaan ajatellut lisätä ostoslistalle vielä uusia kaappejakin.

Pari pientä Belgian varjopuolta

Olen nyt parissa postauksessa leuhottanut menemään, kun on uusi kiva koti ja miten elämä Belgiassa on niin leppoisaa, joten ajattelin vastapainoksi jakaa muutamia arjen realiteetteja, joiden kanssa täällä myös täytyy elää.

Tämähän tunnetaan myös maana, jossa mikään ei toimi. Oman kokemukseni perusteella tarkentaisin, että mikään ei toimi ainakaan ensimmäisellä yrittämällä. En enää odota sellaista ylellisyyttä kuin tehokkuus, enkä jaksa myöskään hermostua pienistä.

Poikaystävä toteaa usein: mitään en odottanut mutta silti petyin. Mä harvemmin edes petyn, sen verran matalalla on odotukset. En oikeastaan ikinä oleta, että jokin odottamani asia menisi kerralla putkeen tai sujuisi ajallaan. Kuulostaa ehkä pessimistiseltä, mutta yllätyn joka kerta iloisesti, kun niin käykin! Muissa tapauksissa voi yleensä luottaa siihen, että hommat kyllä hoidetaan sitten joskus, ja aina on lopulta kaikki järjestynyt.

Täällä asiat hoituu esimerkiksi seuraavasti:

  • Tiskikoneemme veteli viimeisiään. Uuden tiskikoneen toimitus oli sovittu vuokraemännän ja kodinkonefirman kanssa perjantaille ja innostuin, kun firman auto ajoi pihaan ilmoitetun aikaikkunan sisällä. Perillä firman tyypit huomasi, että koneen luukkuhan on hajonnut kuljetuksessa, ja uusi toimitusaika sovittiin tiistaille. Meidän keittiön nähtyään kuljetustyyppi sanoikin, ettei voi asentaa konetta loppuun, koska meidän vedenpoistoputkessa on joku tosi laiton silikonivaahtoviritelmä, jota mikään vakuutus ei kattaisi, jos jotain käy. Vuokranantajamme tulivat fiksaaman sen viikonloppuna ja kertoivat tämän kyseenalaisen viritelmän tehneen edellisen asukkaan olevan ammatiltaan putkimies.
  • Olin tilannut nettioperaattorilta muuton kuukausi etukäteen. Sain vahvistuksen asennuspäivästä, joten oletin, että homma kunnossa, uuteen osoitteeseen on mahdollista saada operaattorimme Proximuksen netti. Sovittuna päivänä paikalle tuli nettiasentajan sijaan jotain hämyjä ukkoja kaapeleita tutkimaan ja he ilmoittivat, että mikäli haluan saman operaattorin netin, niin uudet piuhat on vedettävä ja se maksaisi suunnilleen 350 euroa. Juu ei, vaihdetaan sitten Telenetiin, jonka piuhat on talossa jo valmiina. Koska ne kaapeliukot oli niin hämäriä, kävin vielä varmistamassa asian Proximuksen liikkeessä. Hetken hommaa selviteltyään myyjä sanoi, että ei hän näin saisi sanoa, mutta helpommalla pääset, kun vaihdat vain Telenetiin. Näin tein, ja uuden netin asennusta sai odotella kolme viikkoa.
  • Itse muutto sitten. Muuttofirma oli ensinnäkin meidän ovella kuukautta liian aikaisin, kun olimme vielä Suomessa. Muuttomiehet olivat yrittäneet tavoittaa mua jopa Facebookin kautta, ja viestit huomattuani soitin, että tulkaahan kuukauden päästä uudestaan. Varmistin vielä puhelimessa, että onhan se varsinainen muuttopäivä vielä voimassa. Oikeana päivänä muuttomiehet tulivat kaksi tuntia myöhässä sovitusta, eivätkä edes ilmoittanut mitään. Sain itse soitella perään, että oletteko te edes tulossa. Kun muuttoauto viimein saapui, myöhästymistä ei pahoiteltu mitenkään. Oli vissiin unohtunut laittaa kalenteriin.

Sitten kun tähän yhdistää belgialaisille tyypillisen, olemattoman kyvyn vastaanottaa minkäänlaista kritiikkiä, niin voi vain todeta: tätä tää on. Kestän hyvin epätäsmällisyyden, mutta piittaamattomuuden ja jonkinlaisen oudon ylpeyden kohdalla ärsytys- tai ainakin ihmetyskynnys kyllä ylittyy.

Tottakai täällä on rutkasti myös hyviä paikkoja ja palveluita, joissa se kriittisempikin palaute otetaan vastaan asiallisesti, mikäli siihen sattuu olemaan aihetta. Näistä mestoista tuleekin kantapaikkoja, joista laitetaan myös hyvä sana kiertämään. Ylipäätään hyvistä paikoista ja palveluntarjoajista tulee pidettyä aika tiukasti kiinni. Täällä hitaasti tottuu siihen, että kaikessa perustaso on  sellainen ihan ok, ja kun löydät jonkun tosi kivan kaupan tai ravintolan, niin sinne palaat.

Mun ja monen tutun kokemus on, että usein belgsut menee palautteesta jotenkin jumiin, puolustuskannalle tai muuttuvat jopa äkäisiksi, vaikka palaute olisi miten asiallisesti ja ystävällisesti muotoiltu. Duunissa vertaisten palaute ei välttämättä merkitse mitään, sen pitää tulla pomolta. Hollantilainen kielenopettaja sanoi kerran, että belgialaisethan pelkää virheiden tekemistä kuollakseen.

Tähän kytkeytyy minusta myös säännöllisesti vastaan tuleva mentaliteetti, että asiakas on aina väärässä.

Esimerkiksi entinen työkaverini sanoi, että kiireessä hänellä ei kuulemma ole aikaa olla erityisen ystävällinen kaikille asiakkaille. Jos asiakas kehtaa mainita, että on joutunut tässä aika kauan odottelemaan, niin tämä työkaveri puhkuu turhautuneena, kun ihmisillä ei ole yhtään kärsivällisyyttä. Eihän se ole varsinaisesti meidän vika, jos henksua on hetkellisesti liian vähän, mutta kai (jopa paikallisella mittapuulla) pitkää odotusaikaa voi silti pahoitella asiakkaalle ilman että se on jokin kaiken ylpeyden vievä henkilökohtainen myönnytys.

Tai sitten odotuttamista ei vain pidetä millään tapaa epäkohteliaana.

Suomalaisittain itsestäänselvällä täsmällisyydellä täällä jopa erottuu. Kun kävin työhaastattelussa, haastattelija kiitti aluksi minua siitä, että olin tullut ajoissa ja minä mietin, että mitä hittoa, ei kai siitä nyt tarvitse erikseen kiittää, perusjuttuja!

Tai sitten ei.