Suomen suurin matkablogiyhteisö
suomi-matkakohteena

Kotimaan matkailun kalleus – Rahaa menee mutta menkööt

Nyt kun maailmalle matkailu on vielä ”vähän” epävarmaa, on kotimaan matkailu kasvattanut mielenkiintoaan.

Tämä on tietenkin hyvä uutinen meille kaikille suomalaisille, sillä kauniissa kotimaassamme riittää upeita lomakohteita.

Mutta kotimaan matkailussa on yksi inhottava ongelma – se on nimittäin aika kallista!

Tämä on tietenkin suuresti mielipiteitä jakava aihe, mutta kotimaan matkailu ei mielestäni ole mitään erityisen budjettiystävällistä.

En vedä johtopäätöstä ihan hatusta, vaan Tilastokeskuksen tutkimuksissa Suomi sijoittui Euroopan maista kuudenneksi kalleimmaksi matkailumaaksi.

Jos haluan kovimpaan matkailusesonkiaikaan lomalle vaikkapa Lappiin, voin helposti pulittaa pidennetystä viikonlopusta saman, millä pääsisin esimerkiksi viikon lomalle Kreikan aurinkoon.

Mitä maksaa lomailu Suomessa?

Suomi on hyvinvointivaltio vailla vertaansa ja tämä tietysti näkyy osittain myös hinnoissa.

Meillä kuitenkin maksetaan vielä työstä erilailla kuin monissa muissa valtioissa ja ostovoimamme on suhteellisen hyvä.

Kun haluat Suomessa matkailemaan, on matkabudjetin venyttäminen melko hankala. Täällä kun maksaa monesti hieman kaikki.

Julkisissa liikennevälineissä kilpailua ei kauheasti ole, joten on vaikea tehdä isoa hintavertailuja eri vaihtoehtojen välillä.

Lisäksi toki moniin kivoihin luontokohteisiin pääsemiseksi voi tarvita omaa autoa tai sitten täytyy matkata taksilla – ja se nyt on melko kallista kaikkialla maailmassa.

Pienessä maassa ei myöskään ole ihan loputtomasti majoitusvaihtoehtoja.

Toki kesäisin löytyy melko hyvin retkeilyalueita ja silloin voi helposti majoittua vähän halvemmallakin. Mutta harva haluaa lomallaan välttämättä ihan telttailemaan – varsinkin jos samalla rahalla voisi jossain muualla yöpyä hotellissa!

Ja sitten saavutaankin myös ruokakustannuksiin. Suomessa ulkona syöminen on aika kallista puuhaa ja viikon kotimaanmatkalla voi kustannukset kohota korkeaksi jo pelkästään ruokailun osalta.

Matkabudjetissa on siis aika harvoin hirveästi varaa joustaa ja ’säästää’.

Miksi matkata kotimaassa?

suomi

Totuus on kuitenkin se, että Suomessa riittää todella kauniita kohteita, eikä meidän aina pitäisi katsella vain kaukomaihin. Koronan aikana on ollut pakko katsoa myös kotimaahan, mikäli lomalle on mielinyt.

Tämä vuosi on lisäksi näyttänyt myös sen, ettei matkalle aina edes voi lähteä kotimaata kauemmaksi.

Vaikka kotimaan matkailu onkin kallista, on siinä myös monia hyviä puolia. Niitä on nimittäin:

Ympäristöystävällisyys – kotimaassa matkaaminen on auttamatta ilmaston kannalta parempi vaihtoehto. Ylen jutun mukaan suomalaiset arvostavat matkailun vaikutusta ympäristöön nykyään entistä enemmän ja yöpymiset kotimaassa ovat olleet kasvussa.

Suomen talouden tukeminen – joskus on hyvä ’vetää kotiinpäin’ ja suosia suomalaista, sillä se auttaa työllistämään paikallisia yrityksiä ja toimijoita.
Juurien arvostaminen – joskus tekee hyvää tutustua tarkemmin omiin juuriin ja Suomesta löytyy hienoa historiaa, jota tulee vaalia ja arvostaa.

Vinkit joilla kotimaanmatkailu voi onnistua paremmin

Vaikka olenkin sitä mieltä, että matkaaminen on kallista kotimaassa, haluan silti itsekin suosia jatkossakin myös kotimaisia kohteita.

En todellakaan halua lopettaa maailmalla kiertelyä, mutta haluan pitää kohdelistalla myös suomalaisia kohteita.

Mitkä sitten ovat omat vinkkinä, jotta kotimaassa voisi matkustaa enemmän?

Tässä muutamia mietteitä:

Suunnittele matka hyvinmatkabudjetin laatiminen kannattaa.

Kun tutustut hintoihin etukäteen, voit paremmin varmistaa sen, että pääset tekemään ja kokemaan haluamasi asiat oman matkabudjetin puitteissa.

Vertaile ja jousta – eri kohteiden vertaileminen kannattaa, eikä kannata olla liian joustamaton siitä milloin, miten ja mihin Suomessa haluaa matkata.

Myös kotimaassa hinnat vaihtelevat matkasesonkien mukaan!

Säästä rahaa etukäteen tai ota pieni matkalaina – olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että lomaa varten voi ottaa joskus luottoa tai maksaa se luottokortilla, sillä elämyksille ei voi laittaa hintaa.

Esimerkiksi kesäloman kustannukset voi siten jakaa koko vuodelle, jolloin ei tarvitse kituutella ennen lomaa tai sen jälkeen.

Tärkeää on vain huomioida ettei ota kohtuuttoman kokoisia reissuluottoja ja budjetoi takaisinmaksun omien mahdollisuuksien mukaan.

Koronan aikaan taisi muuten hallitus laskea luottojen korkokattoakin 10 prosenttiin, eli edullinen laina ja pitkällä maksuajalla reissua varten on nyt vissiin kaikkien ulottuvilla, heh, kiitos eduskunta.

Yhteenveto

Kotimaassa matkailu onnistuu kyllä, kunhan matkaa vain suunnittelee tarpeeksi hyvin. Vaikka hintaa tulee lähes kohteessa kuin kohteessa, kotimaassa matkailemassa saa ainakin ympäristöystävällisen puolen itestään kukoistamaan.

Myös Instagramissa voi ylpeillä sillä, miten harrastaa lähimatkailua ja kulkee pitkin kansallispuistoja saastuttamatta luontoa lentelemällä aurinkorannoille.

Suomessa kannattaa matkustaa ja kotimaan taloutta tukea etenkin nyt, kun korona on kurittanu palvelualaa isolla kädellä.

Ja onhan se nimittäin niinkin, että laadusta kannattaa maksaa.

Previous Post

2 Comments

 • Reply Make lauantai, syyskuu 26, 2020 at 22:19

  ”Mikä maksaa lomailu Suomessa?” kuuluisi varmaan olla ”MiTä maksaa lomailu Suomessa?” tai ”Mikä maksaa lomailussa Suomessa?”
  Kannattaa huomioida myös, että hintoihin vaikuttaa arvonlisävero, joka on yksi korkeimmista Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa arvonlisävero on laskettu 16 prosenttiin elvytystoimena tukemaan kotimaista kysyntää.

  • Reply anni88 perjantai, lokakuu 23, 2020 at 12:11

   Kiitti Make, korjasin TYPO:n. Oot oikeessa tuosta arvonlisäverosta kans. Hyvä Saksa!

  Leave a Reply