Hälläpyörän linturetki

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys järjesti taas Pirkanmaan kierroksen. Edellisinä vuosina Marinin hallituksen kohtuuttomat sulkutoimet olivat vaikuttaneet yhdistystoimintaan siten, ettei retkiä järjestetty. 2019 retki oli, mutta silloin minä en asunut vielä Tampereella. Tampereen seutua emännöi tai isännöi mainittu yhdistys. Edellisessä asuinpaikassani se oli Helsingin Seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa. Nyt voin siis vertailla. Ensimmäinen ero on se, että tringalaiset ajavat bussilla usein hyvin kauaksi, kuten Hankoon tai Fiskariin. Kummallakin yhdistyksellä on myös lähiretkiä. Kun ajetaan kauaksi, niin suuri osa ajasta on bussissa istumista eli menee käytännössä hukkaan.

Retki lähti klo 6 aamulla, brutaalin varhain, ja päättyi kello 16. Ehkäpä vielä Tampereen ytimeen pääsee nopeammin kuin Helsingin ytimeen. Kumpikin yhdistys poimii matkustavaisia reitin varrelta.

Ensimmäinen kohde oli Hämeenkyrön Sarkkilanjärvi, tuntematon paikka minulle. Sitäkin ennen näin jo selkälokin Ylöjärven keskustassa. Fuscus-alalajia olevaa selkälokkia on kutsuttu kaikkein suomalaisimmaksi linnuksi. Seabirds-kirja antaa sille nimen ”Baltic gull”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sarkkilanjärvellä oli peräti kaksi katettua tornia vähän matkan päässä toisistaan. Vastavalo oli suorastaan murhaava, mutta kukapa ei pitäisi kauniista kevätaamusta.

Sarkkilanjärvi

Vastavalosta huolimatta järveltä paikallistui uivelo. Korpeilla oli selkeästi reviiriin viittaavaa toimintaa ja harmaita hanhia liikuskeli. Kuikka lensi muuttolentoa ohi. Tornilla oli geokätkö, minkä loggasin.

Etäällä oleva hanhipotti näyttää tältä. Heti ensikatsomalla selviää, että valtaosa on tundrahanhia, ellei kaikki. Tundrahanhet matkaavat arktiselle Venäjälle. Metsähanhiakin oli ja niitä jää myös Suomeen, mutta niitä menee myös Venäjälle. Hanhista voi löytää vaikka lyhytnokkahanhia, jotka matkaavat Huippuvuorille, mutta nyt niitä ei näkynyt.
Sarkkilanjärven pohjoinen torni.

Sarkkilanjärven jälkeen menimme Kyröskoskelle, jota olen pitänyt aina Kalevalassa mainittuna Hämeen Hälläpyöränä, mutta sitten huomasinkin, että epäillään, ettei se olekaan, vaan että esimerkiksi Tammerkoski olisi se. Samalla ehdotettiin, että Kaatrakoski olisi Pankakoski Lieksassa. Olen aina ajatellut, että se viittaisi Harlun koskiin. Joka tapauksessa, on outoa ajatella Kyröskosken olevan Hämettä, Se on perinteisesti ollut Kyröä, pohjoista Satakuntaa.

Ei toi liru oikein ole sellainen, joka kannattaisi Kalevalassa tulla mainituksi. Täällä kuitenkin järjestetään koskinäytöksiä, jolloin patoluukut avataan ja uomassa on paljon enemmän vettä.

En nähnyt virtavästäräkkiä. Joku onnekas oli nopeasti nähnyt vilauksen siitä. Minulla on jokin virtavästäräkkikirous. En ole nähnyt virtavästäräkkiä varmaan tällä vuosisadalla ja kuitenkin olen uskomattoman monta kertaa ollut paikalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kyröskoski maantieltä nähtynä

Kolmas Kalevalassa mainittu koski on Imatra, ja siitä ei ole kiistaa, mikä Imatra on. Onkohan sielläkin virtavästäräkki, jota minä en näe. Taitaa olla Lönnrotin tekemiä lisäyksiä kaikki.

Kyröskoskelta jatkamme Hämeenkyrön lentokentälle. Sielläkin on geokätkö, jonka loggaan nopeasti. Samassa ryhmässä on muitakin geokätköilijöitä.

Lentokentällä etsimme kulorastasta ja kangaskiurua. Kangaskiurut onnistuvat näyttäytymäänkin. Se on hyvä laji, vaikkakin sillä on laaja esiintyminen Euroopassa. Suomessa sen levinneisyys on jäänyt eteläiseksi.

Keltasirkku suvaitsi tulla esille

Maasto Hämeenkyrön lännessä on paljolti kuivia kankaita niin kuin suurelta osalta Pohjois-Satakunnassa. Järvi-Suomi päättyy ja alkaa minusta aika pitkäveteinen alue. Mutta mitäpä minä tiedän, kun en ole täälläkään aiemmin ollut. Kangaskiurun vastakohtana alueella oli myös äänessä pohjoisen laji järripeippo.

Vesajärvellä näemme soidinpukuisia suokukkoja. Suokukkojen kanta on harventunut ja on aina ilo nähdä niitä. Koirailla on upeat puuhkat kauloillaan.

Lopuksi menemme Suodenniemelle. Tuuli on yltynyt navakaksi ja saanut linnut hiljenemään. Ei se kuitenkaan haitannut kuikkia, jotka kalastelivat järvellä. Suodenniemi kuuluu nykyisin Sastamalaan, mutta oli aiemmin oma kuntansa. En ole ennen kulkenut täällä päin Suodenniemeä.

Bussi muuttui tukalan kuumaksi ja vessakin meni epäkuntoon, joten pysähdyimme Häijäässä. Siellä oli tietysti myös geokätkö. Onkohan minulla paljonkin löytöjä Sastamalan kunnasta. No, aina on varaa kasvattaa sitä lukemaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä Tringan retkillä on pidetty lopuksi lajihuuto eli käyty läpi listasta nähdyt lajit ja kuinka paljon niitä suunnilleen oli missäkin. Pitkä kotimatka mahdollistaa sen hyvin. Tällä retkellä vain ilmaistiin numero, olisiko ollut 58 ja että se oli hyvin alhainen, syystä tai toisesta. Minä laskin nähneeni jotain 30 lajia. Variksia ja muita sellaisia en viitsi edes listata, koska ne ovat niin yleisiä.

Varhaisen heräämisen jälkeen olen melkoisen väsynyt. Kaupunki on täyttynyt Tappara-asuissa kulkevista lätkäfaneista. Tuossapa asia, jota en ymmärrä lainkaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 22 huhtikuun, 2023 at 22:13

  Taas äärettömän mukavalta kuulostava retki. Ja varsin mainiosti onnistuit lintuja bongailemaan. Pitäisi tosiaan saada vihdoinkin aikaiseksi osallistua vastaavalle. Juuri tällä viikolla asiaa mietittiin, ja pohdittiin, että olisi kyllä mukavaa

  Veikkaan, etttä saattoi siellä kaupungilla olla muuten muutama pelikaanipaitainenkin henkilö…

 • Reply Taina sunnuntai, 23 huhtikuun, 2023 at 15:15

  Itseäkin kiinnostaisi osallistua linturetkille ja myös petrata omaa lintutietoutta. Viime vuonna hankin jo lintukirjan, eli sitä kohti mennään! Kiinnostaisi myös tehdä joku lyhyt pyöräretki noille suunnille, suosittelisitko siltä kannalta?

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 23 huhtikuun, 2023 at 20:36

   Suosittelen aina pyöräretkeä, tai lähes aina. Katselin, että onpa hienot gravelit. Tampereen ympäristöön on tehty lukuisia pyöräreittivaihtoehtoja, jotka ohjaavat niille mukavemmille teille.

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys tiistai, 25 huhtikuun, 2023 at 17:21

  Bongaustesi määrä kuulostaa tosi runsaalta minun korvaan, kun vielä jätit ne tosi yleiset laskematta! Varmasti antoisaa puuhaa varhaisista herätyksestä huolimatta. Niin ja toivottavasti onnesi virtavästäräkkien suhteen kääntyy, ja saat bongattu sen vielä uudelleen. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 25 huhtikuun, 2023 at 20:41

  Vähemmän lintuja harrastavina kevät innosti meidätkin yhdelle linturetkelle tuohon läheiselle Suomenlinnan altaalle. Parissa tunnissa lajeja kertyi runsas 20 – siis oppaan tunnistamina ja luettelemina, osa vain siksi, että opas myös opasti miten linnun näkee. Ihan omatoimisesti hyvä jos olisimme päässeet 10 lajiin, variksetkin mukaan lukien 🙂

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 26 huhtikuun, 2023 at 16:19

  Varmasti antoisaa, kun joukossa on linnut tuntevaa väkeä ja kaikki ovat bongauksesta innoissaan. Hieno määrä bongauksia ja geokätkösaldokin karttui kätevästi samalla 🙂 Pitäisi kantaa kiikareita mukana lenkillä useammin, sillä meidänkin lähettyviltä löytyy välillä bongattavaa ja niitä bongaajia myös, jotka aina ystävällisesti kertovat, että mikä lintu on tällä kertaa kiikarissa.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 30 huhtikuun, 2023 at 11:51

  Kivan kuuloinen retki, johon voisin kuvitella osallistuvani aivan mielenkiinnosta. En toki kuulu mihinkään yhdistykseen, enkä kyllä tunnistaisi lintulajejakaan. Joutuisin laskea ne variksetkin mukaan. 😀

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar