Hiljainen kansa

Tampere valmistautui Tapparan johonkin otteluun, mutta minulla oli muut suunnitelmat. Kevät on pöllöjen kuuntelun aikaa ja Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys järjesti pöllöjen kuunteluretken pahaimmille paikoille.

Heti lähtiessä bussipysäkillä näin ensimmäistä kertaa tänä vuonna laulujoutsenen Tampereella. Se etenki kovalla vimmalla etelään.

Kohti seikkailua

Pöllövuosi oli alkanut sikäli otollisesti, että olin bongannut hiiripöllön Haranpäällä. Siinäpä nähdyt pöllöt sitten olivatkin. Pöllöretkelle lähti täysi bussilastillinen kuuntelijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Oleellista pöllöretkellä on, että on itse hiljaa

Teiskon kirkonkylässä pysähdyttiin kuuntelemaan. Kuten aina pöllöretkellä, kuultuja koiria on paljon enemmän kuin pöllöjä. Niin oli myös Teiskossa. Tämä retki tapahtui sillä tavalla luomuna, ettei käytetty atrappia, koska ajateltiin sen häiritsevän pöllöä. Se on vähän kuin seisoisi rappukäytävässä hiljakseen ja odottaisi jonkun avaavan oven sen sijaan että soittaa ovikelloa.

Paikallisessa maalaistalossa huomattiin, että pellon laidalla seisoo bussilastillinen ihmisiä hiljakseen.

Ukaa

Seuraavaksi jatkoimme syvemmälle Teiskoon. Tien varrella on useita viirupöllön reviirejä ja mahdollisuudet myös helmipöllön kuulemiselle. Mikään näistä ei kuitenkaan ollut äänessä. Tuulikin hieman. Tunnetusti tuuli haittaa kuuntelua, eikä pöllökään viitsi huutaa tuulessa.

Enokunta, Orivesi

Silloin tällöin lähdimme seisomaan hiljakseen tien varteen ja kuuntelemaan. Metsässä eivät edes koirat haukkuneet. Kerran kuulin kumeita ääniä kaukaa, mutta tarkkakorvaisemmat pitivät sitä koirana.

Varmaan tuolla on asunut joku, jonka nimi on ”Siiti”. Joku Irma Mullonen sanoisi ehkä, että se tulee saamen ”Siida”-sanasta.

Saavuimme Oriveden eli Mämmilän keskustaan ja sieltä jatkoimme vielä toiselle puolelle Nihuanjärveä yrittämään helmipöllöä. Satoi räntää taivaan täydeltä ja tuuli puhalsi hyvin voimakkaasti. Ei mitään merkkiä pöllöstä. Olen joskus kuullut lehtopöllön huhuilevan keuhkojen voimalla kaatosateessa, mutta kyllä voimakas tuuli on liikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä palasimme Tampereelle melko aikaisin. Vanhemmiten olen muuttunut tottumattomaksi tätä yöelämää kohtaan, joten olin ihan tyytyväinen, vaikka oli nolla pöllöä. Kerran aiemminkin on ollut nollan pöllön reissu, sillä kertaa oli Uudellamaalla ja atrappia käytettiin.

Kiinnostavaa maaseutua. Voisi pyöräillä tuonne joskus kesällä, kun pöllöillä on maastopoikasia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 18 maaliskuun, 2023 at 13:53

  Vielä ei itselleni ole tänä vuonna laulujoutsenta tullut vastaan, mutta tosiaan, eipä tässä kovin kauaa enää mene, niin muuttolintuja taas alkaa näkymään enemmänkin. Ja itse asiassa pöllöjenkin osalta saldo näyttää tämä vuonna (vielä) nollaa, vaikka niitä pitäisi ihan lähiseuduilla olla.

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 19 maaliskuun, 2023 at 21:11

  Noita pöllöretkiä tuli vanhempien kanssa tehtyä lapsena kyllästymiseen asti! 😀 Mutta selvästi aika on kullannut muistot (tai ikä tehnyt tehtävänsä), sillä nyt sellainen kiinnostaisi kovasti!

  • Reply Mari / Kodinvaihtaja maanantai, 20 maaliskuun, 2023 at 19:52

   Hassusti itselle ei ole koskaan edes osunut silmään tai en ole edes kuullut pöllöretkistä. No en osaisi kuvitellakaan itseäni olemaan keskellä peltoa hiljaa😅😂

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa sunnuntai, 19 maaliskuun, 2023 at 21:36

  Hauska postaus, tietenkin ajattelin tämän kertovan Suomussalmen hiljaisesta kansasta, mutta tämähän oli varsin hauska versio hiljaisesta kansasta!

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys maanantai, 20 maaliskuun, 2023 at 22:56

  Aika sinnikkäitä pöllöretkeläisiä, täytyy sanoa, kun säitä ja yötä uhmaten jaksatte. 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 22 maaliskuun, 2023 at 15:34

  Keväisellä satakieliretkellä olen käynyt Espoossa, mutta enpä edes tiennyt, että tuollaisia pöllöjen kuunteluretkiä on olemassa!

 • Reply Ne Tammelat torstai, 23 maaliskuun, 2023 at 11:30

  Pöllöretki voisi olla tosi kiinnostava! Me kävimme lepakkoretkellä Helsingin Laajasalossa pari vuotta sitten ja se oli tosi mielenkiintoinen. Oppaat olivat nimenneet itsensä Batmaniksi ja Robiniksi 😀 Kyllä he saivat meille ääniä toistettua lepakkodetektoreilla ja näimme myös todella paljon lepakoita omin silmin. Hieno kokemus!

  • Reply Stacy Siivonen torstai, 23 maaliskuun, 2023 at 11:38

   Muistaakseni myös Santahaminassa on tehty lepakkoretkiä. Santahamina on todellinen luonnon aarreaitta, ja olen nähnyt pöllön juuri siellä.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas perjantai, 24 maaliskuun, 2023 at 19:38

  Onpa harmillista, että kun varta vasten menee retkelle ja sitten ei näe mitään.

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi lauantai, 25 maaliskuun, 2023 at 08:52

  Mä en edes tiennyt että tällaisia kuunteluretkiä järjestetään ja että ne ovat vielä noin suosittuja.
  Aina oppii uutta.

 • Reply Cilla Maria Travel lauantai, 25 maaliskuun, 2023 at 08:57

  Pöllöjen huhuilua tuli kuunneltua lapsena usein mökillä. Sittemmin siihen on aika harvoin enää törmännyt.

 • Reply INDIVUE lauantai, 25 maaliskuun, 2023 at 23:48

  Voi näitä suomalaisia paikannimiä. Hyvä että huumori oli matkassa mukana.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar