Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rauman aaveet

Minulla on ollut pitkään tarkoitus osallistua kummituskierrokselle Raumalla, mutta en ole onnistunut löytämään tarpeeksi edullista yösijaa, mutta Matkamessuilta sain tarjouksen, johon tartuin. Olen aiemmin osallistunut kummituskierrokselle Helsingissä. En tiedä, onko niitä siellä enää. Helsinki kuitenkin on monta kertaluokkaa hälyisempi ympäristö kuin Rauma.

Tampereelta kulkee Onnibus suoraan Raumalle vanhan Rauman kylkeen perustetulle ”ähtäriläiselle” linja-autoasemalle eli siis ei lämmintä tilaa missään. Se on myös hankolainen ja monella muullakin paikkakunnalla yleistynyt tapa.

Koska olen myös kirkkobongari, niin menin heti vieressä olevaan Pyhän Ristin kirkkoon, joka oli avoinna. Tulin olemaan siellä myös myöhemmin. Pyhän Ristin kirkon vanhimmat osat ovat 1500-luvulta. Koska tämä kertoo yliluonnollisista asioista, niin tämä kirkko kuuluu niihin, joiden etäisyys moneen toiseen keskiaikaiseen kirkkoon on 33,3 kilometriä. Mutta ei siitä sen enempää tällä kertaa.

Menin katsomaan ortodoksista rukoushuonetta Vanhan Rauman sisällä, mutta paljoa siitä ei ollut nähtävillä, sillä se oli suljettujen porttien sisäpuolella.

Pyhän Nikolaoksen Rukoushuone

Rukoushuone on vihitty käyttöönsä 1956 ja on kirjassa Suomen Ortodoksisia Tsasounia. Palvelusta ei valitettavasti sattunut juuri tänä viikonloppuna olemaan.

Kävin parilla geokätköllä ennen menemistäni hotelli Raumanlinnaan, minne olin varannut yön. Ajattelin, että kummituskierroksella tulee kuitenkin käveltyä jonkin verran, joten päätin säästellä askeleitani ja voimiani iltaan.

Muutaman lepotunnin jälkeen lähdin liikenteeseen ja suoritin multikätkön Vanhan Rauman keskellä. Lopputulos viittasi oikeaan suuntaan, joten kävin sitten vielä loggaamassa sen. Kävin Rauman hautausmaalla etsimässä punaisten monumenttia. Rauman hautausmaa on sikäli hyvä, että siellä on monumentti merkitty karttaan, mutta sikäli huono, ettei opasteita sen laajemmin sitten olekaan. Punaisten muistomerkki kuitenkin löytyi ja nimilistat sen lisäksi. Sen lisäksi löysin valkoisten muistomerkit. Ennen kaikkea siellä oli lämmin WC-tila, mitä matkalainen arvostaa.

Sen jälkeen olikin aika kummituskierroksen. Vanha Rauma hiljenee sopivasti auringon laskiessa. Helmikuussa ei ole paljon muutenkaan hälyä, mutta ilta on selkeästi päiväsaikaa parempi.


Vanhan kirkon rauniot ovat selkeästi paras paikka aloittaa kummituskierros. Raumalla on ollut monenlaisia tapoja kuolla ja yksi niistä oli tämän kirkonkin hävittänyt tulipalo. Tein lupauksen olla kuolematta Raumalla, sillä tarkoitus on minulla viettää post-mortem aikani kummitellen Hangossa.

Kirkolla on myös jokunen hauta. Yhdessä oli miehet, joilla oli ollut niin vahva bromance, että he halusivat olla kuoltuaankin yhdessä. Vaimolle jouduttiin etsimään hauta toisaalta.

Läheinen Itäkatu on ollut monen kummittelun paikka. Siellä oltiin näköjään kotonakin. Mitähän ne ajattelevat, että heidän kotinsa on kummituskierroksen kohteena. Toivottavasti he olivat tietoisia kummituksesta ennen muuttoa. Kummitus on kuitenkin näyttäytynyt lapsille. Lapsilla onkin sellaisia psyykkisiä ”kykyjä”, mitkä aikuisilta puuttuvat. Minulla oli sellainen ”kyky” tai ”lahja” ja siksi sitaatit, että en arvostanut sitä lainkaan, vaan pelkäsin kuollakseni. Aikuistuttua sitten saa olla rauhassa niiltä. Minä uskon, että se johtuu aikuisen hormonituotannon kypsyttävästä vaikutuksesta eikä lapsia vähäisemmästä mielikuvituksesta. Sen lisäksi olin massiivisen herkkä unihalvaukselle, joten jouduin muuttamaan nukkumisasentoni vatsalleen. Yliluonnolliset tapahtumat ovat ehkä jotain promillen osia siitä, mitä lapsena. En voi sanoa, että pahemmin kaipaisin, vaikka kummituskierrokselle osallistunkin.

Kiinnostava kohde on Taidemuseo, joka on aivan erityisen kiivaan aktiviteetin kohde ja aivan etenkin huone, joka on varattu taiteilijoiden yöpaikaksi. Kun olimme siellä, peippo lähti rakettina pois pimeään yöhön. Se oli hyvin merkillistä. Seuraavana päivänä löysin sieltä talipallon, joten ei siinä ollutkaan mitään omituista. Raumalle oli jäänyt useita peippoja talvehtimaan.

Taidemuseolla oli kuitenkin sellainen pistävä, jännittynyt tunnelma, joten seuraavana päivänä menin sinne istuskelemaan.

Vihaan patsaita. Pelästyy jo, että selkeästi on jokin hahmo, joka ei liiku ja sitten se onkin patsas. No, enemmän pelästyy, jos se ei olekaan patsas.

Pyhän ristin kirkko ja etenkin sen torni on ollut kiivaiden kummittelujen kohde. Joskus kello jopa on soinut itsestään. Torni on yleisöltä suljettu. Kirkonhan perustivat fransiskaanimunkit ja jotkut lähteet kertovat, että heidät olisi hirtetty. He myös kirosivat kirkon romahtamaan kirkossakävijöiden niskaan. Sitä ei ole vielä tapahtunut.

Kummitus on ehkä hukkunut valosaasteeseen. Kummitukselle on se ja sama onko valoa vaiko ei, eiväthän ne tiedä edes millä vuosisadalla ne kummittelevat saati onko päivä vaiko yö.

Minusta on vähemmän pelottavampi olla koko ajan pimeässä kummituksen kanssa kuin pistää valot päälle ja kokea se, että kummitus sammuttaa ne valot. Pelko tekee monin verroin suggestiivisemmaksi eli alttiiksi kummituksen manifestoitumiselle. Koeteltu keino olla näkemättä kummituksia on se, ettei pelkää niitä. Merkittävä poikkeus on lapset, jotka usein eivät pelkää ja silti näkevät.

Torin ympärillä on useitakin merkittäviä kohteita kummittelulle.
Täällä syttyi lamppu itsekseen, mutta siinä oli ajastin. Tännekin menin uudestaan.

Kierros loppui reilun tunnin jälkeen, enkä ollut vielä kävellyt jalkojani linttaan. Vanha Rauma on kuitenkin rajoitetun kokoinen. Kohteita siellä on kuitenkin loputtomasti.

Kävelin vielä wherigon läpi. Wherigo on eräs kännykällä pelattava geokätkötyyppi. Tuollaisia kierrokseen perustuvia kätkötyyppejä on kolme: Adventure Lab, multikätkö ja wherigo. Niistä Adventure Labiin ei kuulu geokätköpurkkia. Minusta tuntuu, että teknologian edetessä on siirrytty alkeellisemmasta eli multista viimeistellympään eli Adventure Labiin ja silti haluttu säilyttää nuo vanhemmat mukana. Wherigossa oli esimerkiksi latausongelma.

Kätköpurkilla.

Väsyneenä sitten hotelliin nukkumaan. Äänieristys olisi saanut kuitenkin olla parempi, koska heräsin yöllä bileporukan mekastukseen. Se on ainoa huono asia, mitä tästä hotellista saattoi sanoa.

Seuraavana aamuna ilma oli muuttunut kovin ikäväksi ja pyrytti ja myrskysi. Olin hotellissa myöhään ja lähdin sitten kätköilemään.

”Näin pienen ankan, uivan mua kohti, hiljaa laulaen, se hopeaa hohti”

Menin tutustumaan paremmalla ajalla kirkkoon. Sunnuntaisin se oli auki vain yhteen ja sen jälkeen sinne raahattiin pikkuvauvaa kasteelle. Minusta on traagista, että vauvat otetaan mukaan näihin kulttimenoihin. Haluan ymmärtää, että tärkeämpää on vauvan esittely suvulle. Tiedän myös, että ihmiset haluavat tuntea olevansa osa jatkumoa. Tälläkään kertaa kirkko ei kuitenkaan romahtanut seurakunnan päälle.

Opin, että Raumalla on syntynyt Alfred Kordelin ja että Vanhassa Raumassa oli Risto Rytin ensimmäinen työpaikka. Kordelin sai surmansa Mommilan kahakassa ja siellä oli myös mainittu Ryti vaimonsa Gerdan kanssa.

Kirkon jälkeen kävin vielä Citymarketissa ja siirryin Vanhan Rauman puolelle lab-kierroksille. Istuin vielä Café Salissa, jossa myös on ollut paljon aktiivista henkimaailman toimintaa, kunnes se puhdistettiin. Saa nähdä, malttavatko kummitukset pysyä sieltä poissa.

Kotimatkalla tuli kettu tielle Nokialla, mutta onnibusin kuljettaja onnistui jarruttamaan ja kettu loikki tiehensä.
Kotiin tultuani olin ihan rättiväsynyt ja rojahdin nukkumaan.

Keskellä yötä heräsin siihen, että kuuluu musiikkia ja puhetta minun olohuoneestani. Ensimmäinen ajatus, ei olisi kannattanut ärsyttää Rauman kummituksia: olin ottanut ne mukaani!

Toinen ajatus oli, että makaan taas selälläni ja tämä on unihalvauskohtaus. Käänsin kylkeä ja nukuin loput yötä hiljaisuudessa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 6 helmikuun, 2023 at 10:47

  Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta, en ole tainnut ikinä vastaavalla kierroksella olla. Harmi kun ei tullut käytyä matkamessuilla lainkaan Rauman pisteellä. Voi olla, että siellä olisi ollut kaikkea muutakin kiinnostavaa… Tuo Pyhän Ristin kirkko on muuten varsin hieno ja jaksan aina ihmetelllä tuota 33,3 km etäisyyttä, uskomattomnalta tuntuu.

 • Reply Laura sunnuntai, 12 helmikuun, 2023 at 13:32

  Nyt oli minun oloinen juttu, kiitos

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME sunnuntai, 12 helmikuun, 2023 at 13:55

  Mielenkiintoinen kierros! Täytyy ehdottomasti pitää Rauma mielessä, jos/kun kummituskierrosinnostus taas iskee! Me käytiin joskus Turun linnassa kummituskierroksella Halloweenin aikaan. Olihan se elämys!

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra keskiviikko, 15 helmikuun, 2023 at 20:34

  Ihana kummitustarina! Tosin, olin säikähtää pariin otteeseen.
  Muuten, oletko käynyt Maltalla? Täällä kirkkobongarille on loputtomat apajat. Saarilla on 359 kirkkoa, joista vanhin tähän päivään asti säilynyt on jostain 1400-luvulta ja uusin ja komein on rakennettu 1936.
  En tiedä, onko täällä kummituksia, mutta Maltan historiaa huomioon ottaen, niitä pitää olla paljon 👻.

  • Reply Stacy Siivonen torstai, 16 helmikuun, 2023 at 15:50

   Yllättävän nuori ottaen huomioon, että itse Paavali kävi Maltalla. Joo, en ole käynyt Maltalla. Maltallahan on jotkin Maltan ritarit, jotka ovatkin sitten Roomassa tai jotain.

 • Reply Sini matkakuumeessa sunnuntai, 19 helmikuun, 2023 at 10:33

  Oletpa onnistunut nappaamaan hienon kuutamo -kuvan 😊

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, 19 helmikuun, 2023 at 21:29

  Toisaalta tuommoinen kummituskierros olisi tosi kiehtova, toisaalta en tiedä uskaltaisinko lähteä säikyttelemään itseäni… Oltiin just Las Vegasissa yötä Luxorissa jossa todellakin kummittelee. Meidänkin visiitillä pöytälamppu alkoi elää ihan omaa elämäänsä. Itse en nukkunut juuri yhtään, mies taas joka ei pelkää kummituksia ollenkaan kuorsasi kaikessa rauhassa yönsä…

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 19 helmikuun, 2023 at 22:44

   Nuo sähkölaitteet ovat ihan oma juttunsa, puhutaan SLI-ilmiöistä, streetlight interference eli katulamppujen sammumisesta juuri kohdalla tai sähkölaitteiden muuten merkillistä käytöstä. On hyvin helppo arvatakin, että niitä on vaikea todistaa juuri yliluonnollisiksi, koska sähkölaitteet temppuilevat muutoinkin. Nykyaikana tämä on ollut minun heiniäni, kerran kuvasin huonolaatuisen videonkin, jossa ennustin katulampun sammumisen ja näin tapahtui.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar