Ikurin jääveistokset

Ikurin jääveistokset ovat keränneet kansaa ainakin viime vuonna. Silloin ihmettelin, ”mitkä jääveistokset”, missä? Tänä vuonna sitten tuumasta toimeen. Lauhaa on ollut pitkään ja lumet kerkisivät katoamaan monesta paikasta, niinpä minulle sanottiin, että voi, voi, veistokset ovat sulaneet. Toinen kaveri taas päivitteli, että siellä oli jäätä enimmäkseen polulla.

Siispä Ikuriin ihmettelemään. Kävin Ikurinpuistossa geokätköllä ja toteamassa, ettei jääveistokset ole ainakaan täällä. Avuliaalta paikalliselta sain tietää niiden osoitteen: Tuohikorventie 27, Ikurin Vire. Pyörätie meni jotenkin siihen suuntaan. Kiekkokaukalo, talo. Jäinen liukumäki. Ei kai liukumäki ole ainoa jääveistos? Kyltti osoittaa eteenpäin. Aha, metsän reunassa.

Ikuri on Tampereella, lähellä Nokian kaupungin rajaa. Lähellä on myös Ylöjärven raja. Kolmenkulman ABC Nokialla ei ole kaukana täältä.

Jouluisat valot koristivat reittiä


OK, olin menossa geokätkötapaamiseen Kolmenkulman ABC:lle. Se on sellainen paikka, missä ei ole paikkaa, mihin ripustaa takkia kuivumaan. Takki kun kastuu pyöräillessä talvella.

Kävinpäs Pyynikillä paluumatkalla.
Nyt ei ole pullajonoa.
Sielläpä siintää Pirkkala. Pirkkala niin kuin Pirkkalan moniste. Nyt lapset olivat Helsingissä valinneet tietää sateenkaariväen aiheista ja netissä syntyi huuto ja vaatimus siitä, että kouluopetuksen on oltava arvoneutraalia. Onko se ollut sitä ennen: ei ole. Pirkkalan moniste aiheutti suuren kohun, koska materiaali myötäilee marksilaista historiankäsitystä. Minun aikanani koulussa vallitsi ”koti, uskonto, isänmaa” -ideologia. Siitä ei syntynyt kohua, mutta moni muistaa omassa koulussaan linjan olleen tuon kaikkine ylilyönteineen. Koulu ei ole neutraali arvojen suhteen, voidaan vain peittää silmät koulun arvoilta. Myöskään museo ei ole arvoneutraali. Eipä edes jääveistokset ole, koska polku siellä metsässä on esteellinen. Mutta jospa olisikin esteetön, niin onko sekin sitten arvo.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 28 tammikuun, 2023 at 15:31

  Tämä oli itselleni ihan tuntematon kohde. Mutta ihan kivalta näyttävä kohde, jossa mielellään voisi käydä osana Tampereelle suuntautuvaa viikonloppua. Mikä taho nuo muuten on rakentanut? Kaupunki? Tämänkaltaiset asiat mielyttää kovasti aina itseäni.

 • Reply Stacy Siivonen lauantai, 28 tammikuun, 2023 at 15:35

  Ikurin Vire. Vuosi sitten sinne pääsi seuraamalla ”Katkeamatonta ihmisvirtaa”. Nyt ei ollut katkeamaton ihmisvirta. https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000008553000.html

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 29 tammikuun, 2023 at 16:09

  Onpa hienoja veistoksia! Ja tuo valaistus tuo niihin ihan oman tunnelmansa 🙂 Täytyykin pitää kohde mielessä, kun seuraavan kerran taas suunnataan Tampereelle päin!

 • Reply Ismo for Takeoff maanantai, 30 tammikuun, 2023 at 04:50

  Hienoja veistoksia ovat. Harmi, että oli niin vähälumista, että tausta ei oikein suonut niille oikeutta. Ikuri on tuttu nimenomaan Ikurin vireestä ja Ikurin turbiinista, Pate Mustajärvestä. Luin muuten juuri ennen tätä Hesarin Fb-sivujen kommenttipalstan keskustelua tuosta sateenkaarikoulutuksesta ja voi pojat ja tytöt jälleen. Vaan enemmistö mielipiteistä taisi olla hyvinkin järkeviä. Tuota Pirkkalan monistettahan on sitten yritetty käyttää lyömäaseena nykypoliitikkojakin vastaan, mutta aika onnettomalla menestyksellä.

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 30 tammikuun, 2023 at 17:59

  Ajatteltiin jättää tämäkin vuonna väliin, perinteitä kunnioittaen. Nimittäin joka vuosi on pitänyt mennä, eikä ikinä ole saatu ikäiseksi. Ikurissa sitä vastoin ajelin muuten viime viikolla, mutta Ikurin turbiinin eli Paten päälle meinasin ajaa keskustassa. No se on jo toinen tarina.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 2 helmikuun, 2023 at 09:40

  Monet näistä ovat tosi kivan näköisiä ja kivasti valaistuja – pitäisiköhän suunnitella, ensi talveen?, retkeä Tampereelle siten, että nämä näkisi!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar