Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kaikki kunnat käyneeltä sisäpiirin suosituksia Suomilomalle

Olen pitkään pohtinut tätä juttua, kun olen kiertänyt kaikki Suomen kunnat, joita oli tuolloin 311 ja sen lisäksi osan entisistäkin kunnista ja luovutetun alueen kunnista (jätetään ne nyt pois). Löydettyjen geokätköjen keskiö minulla on Lempäälän Ideaparkissa, mutta siihen vaikuttaa jossain määrin ulkomaanlöydöt. Suomen väestöllinen keskipiste sijaitsee Hauholla. Reilua on sanoa, että olen viettänyt niin paljon lapsuutta Itä-Suomessa, että olen pyrkinyt sitä vähän välttelemään.

Kivaa voi olla missä vain. Jos minä sanon, että Suomen maantieteellisen keskipisteen ympärillä oleva alue eli Siikalatva on tylsää ja yksitotista, niin ehkäpä Visit Siikalatva (sellainen on olemassa) sanoo minun olevan väärässä.

Jos kerron hyvät paikat, niin siinä ei yleensä ole mitään suurta yllätystä, koska ne löytää jokaisesta turistioppaasta. Punkaharju, Koli, Saariselkä, Vuokatti, Hailuoto, Ahvenanmaa ovat hyviä paikkoja, eikä tarvitse kiertää kaikkia kuntia kertoakseen tämän. Pitää vielä erikseen mainita, että noissa paikoissa vielä palvelu pelaa ja matkailu on tehty helpoksi ja miellyttäväksi. Jokin pelkkä Sodankylän mainitseminen nostattaa mielialaa, vaikka suuri osa kunnasta on pelkkää tekoallasta ja suotakin on niin paljon, että pakostikin ajattelee jotain Siikalatvaa.

Mutta nyt se sisäpiirin vinkki: Multia. Tykkään siitä. Multialla on alhainen väestöntiheys. Multialla on tasapainossa järviä ja kauniita jokivarsia. Tykkään Multian koskireiteistä. Joku sanoi, että Multialla tulee sellainen olo, kuin olisi Lapissa. Eittämättä, mutta turisteja on paljon vähemmän. Multialta on jokseenkin siedettävä matka sellaisiin paikkoihin kuin Pihlajaveden erämaakirkko Keuruulla ja Petäjäveden maailmanperintökohde eli vanha kirkko Petäjävedellä sekä Ähtäri eläinpuistoineen. En sano siltä varalta, ettei viihdy Multialla, vaan että Multialle on tultava jotain kautta.


Kun kysyin muilta kaikki kunnat kiertäneiltä tärppejä, eräs mainitsi Puulaveden ja toinen mainitsi Virolahden. Olenkohan jotenkin hätäisesti kulkenut näissä paikoissa, kun ei kipua minulla korkealle. Virolahti on tietysti tunnettu lintujen muutontarkkailupaikkana ja osa on vieläpä Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa. Puulaveden maisemissa olen pyöräillyt, mutta minulle vastannut sanoi meloneensa. Kulkumuodolla on siis väliä.

Koska luonnolla on väliä, katselen puuston ikää paikkatietoikkunasta. Oranssi tarkoittaa risukkoa ja vitelikköä, mistä Suomen ”metsät” on nykyisin tehty, sininen ja tumma vihreä jyhkeitä aarnimetsiä. Niitä on enää lähinnä Lapissa. Sen kaveriksi sopii kartta pintaveden laadusta. Äkkipäätä kuvittelisi, että puhtain vesi olisi Inarissa, vaan eipä ole.

Minusta Multialla on myös tässä suhteessa tasapainoinen paketti: hyvälaatuista metsää on jäljellä ja kirkasta järvivettä. Puulavedellä, esimerkiksi, hyvälaatuista vettä on paljon enemmän, metsät taas ovat nuoria.

Geokätköilyn ohella kiinnostuin Multiasta, koska luin Runoilijan polusta Jalkaisin-blogista. Joskus, tietysti, voisi tutustua Suomen lukuisiin patikkapolkuihin, kun yleensä joka paikkaan menen pyörällä.

 

Previous Post Next Post

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 16 marraskuun, 2022 at 14:25

  Nämä kolme mainittua, Multia, Puulavesi ja Virolahti, ovat vielä kaikki käymättä itselläni. Virolahdelle oli joitain vuosia sitten jo sovittuna työmatka, mutta se sitten kuitenkin peruuntui. Sinällään varsin kunnioitettava saavutus kertaa kaikki kunnat, minulla sinne on vielä matkaa, vaikka aika monessa kunnassa olenkin käynyt.

 • Reply Eveliina / Reissukuume tiistai, 22 marraskuun, 2022 at 04:28

  Onnittelut saavutuksesta ja kiitos vinkeistä! 🙂 Piti kartalta tarkastaa, missä Multia tarkalleen sijaitsee. Näin hyvällä tolalla on meikäläisen kotimaan tuntemus 😀

  Mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta, ja kirjoittamasi perusteella kiinnostaisi kovasti myös itseäni!

 • Reply Mari / Kodinvaihtaja tiistai, 22 marraskuun, 2022 at 07:54

  Merkkasin google mapsiin Multian sydämellä🤭. Ei ollut hääppöisiä kuvia google mapsissä sieltä. Kohta kylä on ihmeissään, kun me kaikki porhalletaan sinne!

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 22 marraskuun, 2022 at 09:00

  Pitänee, asiaa tarkistamatta, yhtyä Mikon kommentteihin, että niin Multia, Puulavesi kuin Virolahtikin on tullut ohitettua.
  Turun saariston ja Ahvenanmaan kunnat onkin sitten toisaalta ehkä tullut koluttua keskimääräistä tarkemmin.
  Koli meni kyllä koronavuosina lienee sarjaan, että kannattaa pysyä poissa niistä ruuhkista!

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys tiistai, 22 marraskuun, 2022 at 18:44

  Hieno saavutus tuo kaikkien kuntien käyminen, onnea! Kyllä minä ainakin otan suositukset mieluummin sellaiseen saavutukseen päässeeltä kuin matkailumainoksista. 🙂

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas torstai, 24 marraskuun, 2022 at 21:54

  Upea kuva! Onko Multialta? Olisi kyllä siistiä vierailla kaikissa Suomen kylissä kuten olet tehnyt!

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa lauantai, 26 marraskuun, 2022 at 13:14

  Onnea upeasta saavutuksesta, on siinä ollut kiertelemistä. Mutta mielenkiintoista kuulla lopputuloksesta, mikä on lopulta jäänyt parhaiten mieleen! 🙂 Tuo puuston kartta oli mielenkiintoinen tieto, kävin jo siellä vähän ihmettelemässä ja vertailemassa värejä 😀

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar