Suomen suurin matkablogiyhteisö

Multialle ilman että juon luonnonvesiä

Multia kiehtoo minua, koska en ole löytänyt Matkahuollosta ainoatakaan bussia, joka pysähtyisi missään Multian kunnan alueella, joten sinne pitää mennä omin keinoin. Jalkaisin-blogi kirjoitti runoilijan polusta Multialla. Runothan ovat liian hienoja minun ymmärrettäväksi, paitsi Jaakko Rugojevin runot. Sitten minä tein ensimmäisen reissuni Multialle juoden mullalta maistuvaa vettä. Toisen kerran pääsin autokyydissä Multian kunnan poikki. Tänä syksynä siellä järjestettiin geokätköilijöiden siivoustapahtuma. Syksyllä järjestettävistä siivoustapahtumista saa virtuaalisen matkamuiston. Helpommassakin paikassa on, mutta olenko silloin vapaa vaiko varattu. Ainakin Pirkkalan tapahtuman aikoihin olen viettämässä Tampereen Polkupyöräilijöiden syntymäpäivää.

No, gravel-pyörä Kona Rove aamuiseen kiskobussiin. Kiskobussi hiljenteli vauhtia Lylyn kohdalla kunnioituksesta Lylyn taitselua kohtaan, joten se oli Keuruulla noin kymmenen minuuttia myöhässä. Sitten vain tien päälle. Tuuli oli mukavan leppoinen, reitti oli tuttu. Muistin, että mäet olivat kovia. Tampereella olen tottunut, että mäkeen nopeasti kiskaisten rock ’n roll pääsee päähän ja ennen kuin syke kerkiää nousta kunnolla, on jo alamäessä. Täällä pääseekin vasta puoleenväliin, mäet ovat pitkiä ja loivia ja polttavat reisiä niin että se on ihan eri barbecue.

Kovempi rykäisy oli Talasmäessä, jossa piti hetki vetää henkeä ja odottaa pulssin tasaantumista.

Talasmäessä vanhalla tiellä oli ”Ajo omalla vastuulla”. Sopiva laulu: ”Eastern Europe don’t have roads”.

 

Kun aloittelin pyöräilyä joskus lapsena, oli joka paikassa nämä kilometriviitat. Mitään gepsukkaahan ei tietenkään ollut ja kartat olivat suurimittakaavaisia. Vieläkin varhemmin lapsena automatkalla niiden bongailu tien varrelta tarjosi viihtyvyyttä. Kuusi kilometriä Multialle, 13 Keuruulle.

Talasmäen tietä ei suosittele edes mikään retkikartta. Siellä kuitenkin oli geokätkö, jonka löysin pienen etsinnän jälkeen,

Seuraavaksi saavuin Multian kirkonkylään.

Multian kirkko. Se on peräti vuodelta 1796 ytimeltään, mutta sen jälkeen sitä on useasti modernisoitu.

Multian kirkolla oli geokätkö, samoin oli siinä lähellä Multian keskustassa useita geokätköjä.

Geokätköpurnukka. Multian vaakunaeläin on muurahainen. Ehkäpä se johtuu siitä, että Multialla on aherrettu niin paljon kaikkina aikoina. Joka tapauksessa, tämä on ihan huippuluokkaa oleva kätkö.

Olin noin tunnin ajoissa siivouspaikalla ja lähellä oli myllymuseo ja päätin mennä sinne. Itse asiassa, eräät minun varhaisista sukulaisistani olivat mylläreitä ja päättivät ottaa nimekseenkin Mylläri. Minusta mylly on maailman yksinkertaisin asia. Vesi pyörittää kiveä ja jauhaa sitten viljat jauhoksi, se siinä. Oikeasti kuitenkin mylly tuotti hyvin monenlaisia jauhoja eri tarpeisiin ja vielä akanoita sikojen ruoaksi.

”Professori Toivo Pihkanen lahjoitti omistamallaan tilalla sijaitsevan Uitamonkosken myllyn Multia-Seuralle v. 1967, joka osittain talkoovoimin kunnostettiin entiseen asuunsa samana vuonna. Mylly vihittiin myllymuseoksi v. 1968 ja on lajissaan   Keski-Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa virallinen myllymuseo. Museo on maisemallisesti erittäin kauniilla paikalla Uuraisille johtavan tien varrella, n. 3 km kirkonkylän keskustasta. Myllyn erikoisuutena mainittakoon kaunismuotoiset koristeelliset ikkunat ja vesivoimalla toimiva pärehöylä siipirattaineen. Myllyn viimeinen, kolmas entisöintikorjaus suoritettiin v. 2001 Museoviraston tuella ja Ympäristökeskuksen toimesta.” (Multian kylät -sivu)

Museo on aina auki, mistä minä tietysti pidän. Yleensähän museot ovat aina kiinni. Silloinhan ne ovat pelkkiä varastoja eikä museoita. Syytä pitää muistissa nämä paikat siltä varalta, että hallitus sulkee kaikki museot, kirjastot ja muun kivan.

Luonnollisesti pellot olivat toisaalla kuin mylly, joten viljaa ja jauhoja jouduttiin rahtaamaan pitkiäkin matkoja.

Myllyyn tutustumisen jälkeen oli siivoustapahtuma. Kerkisin siivoamaan paljon, mutta koska näissä tapahtumissa on enemmän väkeä kuin on roskia, lähdin sitten myös ajoissa pois. Toinen tapahtuma olisi siivouksen jälkeen Multian keskustassa.

Kerkisin käymään vielä Sinervän leirintäalueella, jossa yhä oli leiriytyjiä. Olin ajatellut itsekin mahdollisesti jääväni sinne, mutta nyt kävin vain katsomassa geokätköä.

Sinervän leirintäalueen geokätkö

Istuskelin vielä hetken hautausmaalla ihailemassa järvinäköalaa. Hautausmaalla täytin myös vesipulloni. Tällä kertaa näin. Hautausmaat eivät mene vastuuseen veden laadusta. Geokätköilijätapaaminen oli perin militaristisen Korsu-kahvilan vieressä. Ei se ihan fingerporia ole, se koko talo on nimeltään korsu.
Oli aika lähteä Multialta pois, sillä viimeinen juna Tampereelle lähti jo 18:09 ja ties mitä yllätyksiä tiellä tulisi vastaan. Tällä kertaa en mennyt Talasmäen kautta, mutta poikkesin vanhalle tielle Lihjamoon. Järvenpäänkoskella olen ollut aiemminkin ja pidän siitä.

Järvenpäänkoski etelään

Järvenpäänkoski pohjoiseen

Lihjamon tie oli myös vanha ja rapistuva, mutta siitä tuli minulle QOM eli kukkulan kuningatar. Ajoin nopeammin Stravan segmentin kuin kukaan toinen nainen. Olin myös ainoa sen ajanut nainen. Joka tapauksessa olin neljäntenä sekalistassa, joten ihan hyvin ajettu.

Rupesin olemaan jo väsynyt ikuisiin pitkiin mäkiin.

 

Vähällä ei Keuruu päästä pyöräilijää.

Tulin kuitenkin Keuruulle ajoissa. Kävin ostamassa pari paikallisesti tuotettua säilykettä sianlihaa Maalaisvakasta. Päätin lähteä Keuruun kätköille, kun aikaa vielä oli.

Melkoista menneen maailman henkeä edustaa tämä kätkö. Se oli häkellyttävästi lähellä Valtakunnansalia. Jehosfäärissä olevat sanovat, että miksi en sano heistä mitään hyvää. No, Jehovan todistajilla ei ole avointa rasismia eikä nationalismia ja he suhtautuvat kielteisesti militarismiin eivätkä ole osa minkään maan tappokoneistoa. Etenkin jossain Suomessa he ajattelevat kansainvälisesti.

Keuruullakin on punaisten muistomerkki. Minä kun luulin, että Keski-Suomi oli vitivalkoinen, paitsi Jämsä.

Koska juna oli ollut myöhässä Keuruulle tullessa aamupäivällä, oli se nyt taas myöhässä, kun se tuli Keuruulle että myöhässä, kun se saapui Tampereelle. Ei siinä muuta, mutta olin kyllä aika väsynyt reissulta tultuani.

Tilastoja: 50,73 km ajoa, 3:03:32 aika liikkeellä, 559 nousumetriä. Nousumetrejä oli enemmän kuin muilla reissuilla, esimerkiksi, kun ajoin Tampereelta Vesilahdelle ja takaisin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 12 syyskuun, 2022 at 06:33

  Täytyy myöntää, että otsikon nähdessäni oli pakko googlemapsista katsoa, missä Multia sijaitsee. Etelä-Pohjanmaalla olisin sen arvannut itse olevan, mutta ei se kovin kauaksi olisi mennyt. Hieno muuten tuo Multian puukirkko. Ja heh, mahtaako olla mauta kuntia, joiden vaakunassa on hyönteinen?

  • Reply Stacy Siivonen maanantai, 12 syyskuun, 2022 at 21:07

   Ei tullut Mieleen kuntaa, jossa olisi vaakunassa hyönteinen, eikä sitten ollutkaan. Katsoin luovutetun alueen vaakunat ja lakkautettujen kuntien vaakunat. Olen ruvennut unohtelemaan noita Pohjanmaan kuntien sijainteja, pitäisi ehkä tehdä reissu jonnekin sinne.
   Multian naapureina on sitten Pohjanmaan järviseudun kunnat Ähtäri ja Soini.

 • Reply Terhi tiistai, 20 syyskuun, 2022 at 00:25

  Upean näköinen kätkö tuo muurahaiskätkö ja mielenkiontoinen fakta, että keltiäiset ovat synonyymi multialaisille. Aina sitä viisastuu.

 • Reply Sini matkakuumeessa torstai, 22 syyskuun, 2022 at 17:05

  Olipa söpö tuo muurahaiskätkö. Kaverit harrastaa samaa. Ovat yhdeksi hankalimmista kohteista kertoneet jonkun raunioituneen paikan Vesuviuksella. Sai kuulema pelätä, sortuuko lattia alta.

  • Reply Stacy Siivonen torstai, 22 syyskuun, 2022 at 17:39

   No, minulla oli Hangossa kätkö vanhalla tehtaalla, jonka katosta oli tippunut betonipalkkeja lattialle. Itse kätkö ei ollut juuri siellä. Sittemmin kaupunki aitasi koko alueen, joten sinne ei enää luvallisesti ole pääsyä.

 • Reply Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra torstai, 22 syyskuun, 2022 at 23:26

  Aika erikoista, että Suomessa on paikkoja, joissa julkisliikenne ei kulje. Tosin, mitähän minä ihmettelen. On niitä varmaan enemmän kuin tarpeeksi.

  Geokätköily harrastuksena motivoi ja vie ties millaisiin seikkailuihin. Tässäkin oli aivan mainio ja monipuolinen päivä. Väsyttää se varmaankin, mutta pidemmällä aikavälillä liikunta antaa myös potkua elämään.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar