Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vakava Vuokatti, osa 2

”TRAIN, EAT, SLEEP, REPEAT! Himoliikkujan loma on erilailla ihana. Himoliikkujan lomalla nautinnollinen uupumus on vahvasti läsnä”, näin sanotaan Vuokattisportin sivuilla. Mikä se sellainen ’himoliikkuja’ oikein on. Minä ymmärrän suklaanhimon, menee kaapille ja syö suklaata. Mutta joka kerta, kun liikkuu, joutuu käymään sisäistä debattia. Esimerkiksi kun lähtee fillaroimaan, niin ajatus on, että tuntuu kylmältä, vastatuuli, vaikka ei pitänyt olla. Kohta taitaa sataa. Onpas jyrkkä ylämäki. Tänään teen lyhyemmän lenkin. Joka kerta sama juttu ja sitten kuitenkin tiedän, että tulee tehtyä se pitkä reissu ja että on mahtava olo sen jälkeen. En tiedä ketään, joka ei kävisi tätä debattia läpi joka kerta tai sitten ne ovat viisaasti hiljaa. Minä olen joogannut 500 päivää putkeen, tekeekö se minusta himoliikkujan. Teen vain niin kuin valmentaja käski, eli venyttely herätessä, niin kuin hänen pieni koiransa venyttelee. Onkos se himoliikkuja. En edes tiedä, mihin verrata, kun en muista päivää, jollon en olisi joogannut. On minulla muitakin putkia, kuten punnerruspyramidiputki. Sekin vaatii sisäisen debattinsa.

Lauantai oli varsinainen megapäivä. Megan nimi, ”Siniset Ajatukset” tulee Veikko Huovisen kirjasta ja Veikko Huovisen tuotanto oli megan kantavana teemana. Joskus koulussa tein esitelmän Veikko Huovisesta ja sen esitelmän jotkut luokalla olleet muistivat kuolemaansa saakka. Se kesti, nimittäin, neljä tuntia. Olin lukenut metrin paksuisen pinkan Huovisen teoksia. Taisin saada kympin äidinkielestä. Minulla oli oma osuuteni yhdeltä, joten kiertelin aluetta aamupäivän. Kävin myös Vuokatin keskustassa etsimässä yhtä kätköä, mutta löytämättä sitä, koska signaali hyppeli jonkin verran. Alueella oli erilaisia lab-kätköjä.

Yksi näistä oli Mielen sponsoroima. Kukapa ei rakastaisi Fingerpori-huumoria. Fingerporissa kaikki oteteaan perin kirjaimellisesti. Fingerporin jutut ovat joskus aika kökköjä, mutta mikäpä hauskempaa kuin se, että huumorintajuinen henkilö esittää kömpelön vitsin antaakseen itsestään kuvan, että on hauska ja että epäonnistuu siinä ja tulee pidettyä huumorintajuttomana, kunnes ihmiset tajuavat, että huumorintajuinen henkilö esittää huumorintajutonta, joka kertoo kömpelön vitsin.

Yksi tällainen lab-kätkö oli sitten sellainen, missä piti koota Kainuun kartta kuntien muotoisista paloista ja minähän ne tiedän, koska olen käynyt jokaisessa. Sen jälkeen palapelistä kuului laulu ”kuulkaamme korpien kuiskintaa, jylhien järvien loiskintaa”. Megassa oli tietysti haastatteluja ja minullakin oli siinä vuoro esiintyä. Megan tutustumisleikkinä oli perinteinen bingo, jossa joutui etsimään kätköilijöitä, jotka olivat kätköilleet esimerkiksi jokaisessa Pohjoismaassa. Minäkään en ole tehnyt sitä.

Megan kuvioon kuuluu myös tärskyt ison sammakkomaskotin kanssa.

Lähdin sitten tutustumaan ympäristöön ja polkemaan ylös Vuokattivaaraa. Stravan segmentti antaa 9% nousun koko matkalle ja sehän on melko tukeva kulma. Niin kova nousu, että koko ajan tikutin kevyimmällä vaihteella. Välillä oli paikka, missä porukka kirjaili geokätköä ja siinä minäkin kävin geokätköllä ja sitten noustiin taas, näköalatasanteelle saakka. Näköalatasanteen läheltä lähti kuitenkin soratie ylemmäksi ja poljin sinne. Nousu oli niin jyrkkä, että välillä renkaat rupesivat lipsumaan. Muistaakseni tällä lyhyellä osuudella oli  25% nousu, eli yhdellä metrillä nousua oli 25 senttiä. Sitten pääsin huipulle.

Huippu

Huipun kivillä ollessa siihen juoksahti huohottamaan nuori nainen, joka näytti lihaksistoltaan olevan kuin tunnettu bikini fitness-influensseri. Ihmettelin hänen vatsalihaksiaan, että kuinka paljon pitää tehdä vatsoja, että saisi sellaiset, mutta onneksi hiljaa itsekseni, koska kehon kommentointi on noloa tai jotain, tai mistäpä sen tietää. Vatsalihakset ovat ulkoinen tunnusmerkki siitä, että on voittanut itsensä lukemattomia kertoja ja omaa kurinalaisen Mielen. MyEMSin seinäpaperi sanoo: ”Hard work, not luck”. Niin minä sen näen, kovaa työtä. Siihen sopii kappale Workaholic. Kappale hymyilyttää, koska minua joskus epäiltiin työnarkomaaniksi. ”Motivaatio on illuusio tietoisesta päätöksestä”, sanoo PT Tero Mutikainen tarkoittaen, että se, mikä näyttäytyy ulospäin motivoituneisuudelta onkin sitä, että on tehnyt tietoisen päätöksen, niin kuin minun orjallisesti noudattamani harjoitusohjelma.

Lähdin laskeutumaan alaspäin, mutta kävin kuitenkin vähän matkaa Sapporo-polkua haastekätkölle ja takaisin. Polku oli suurelta osin liian tekninen minun taidoilleni, joten tunkkasin graveliani. Takaisin asfaltilla saavutin varovaisen 41 km/t nopeuden alamäessä.

7%, mutta kivana yllärinä onkin oikeasti 9%. Eipä syyllistytä liialliseen lupaamiseen.

Iltapäivällä oli onneksi hotellisaunavuoro ja sen jälkeen vielä oli varattu rantasauna. Kävin heittämässä talviturkkini läheiseen järveen ja vesi oli hyytävää.

Vuokatti Sportissa oli Team Rynkebyn Oulun porukat korkean paikan leirillä. Katselin vähän heidän ajopelejään ja juttelinkin heidän kanssaan vähän. Pian on lähtö Pariisiin. Otsikkoon sopivasti hekin treenasivat vakavissaan ja tavoitteellisesti. Mitenkähän ne pyörät tulevat takaisin sieltä Pariisista. Team Rynkebyn maantiepyörässä oli jarruina vanhanaikaiset vanteen niistäjät levyjarrujen sijasta.

Tänäkin päivänä tuli uni hyvin ja ilman, että tarvitsi enemmän maanitella.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 15 kesäkuun, 2022 at 09:19

  Tuo 9 % alkaa tosiaan olemaan varsin jyrkkä. Kuinka pitkän matkaa nousu oli? Väittäisin, että aika moni taluttaisi pyörän nousun ajan eikä polkisi.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 19 kesäkuun, 2022 at 17:10

   Strava antaa segmentin tiedot
   Distance
   1.35km
   Avg Grade
   9.1%
   Lowest Elev
   156m
   Highest Elev
   285m
   Elev Difference
   129m
   Climb Category
   4

   ….mutta segmentin jälkeen jatkuu vielä ylöspäin.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar