Kiertelyä Prahassa, uutta ja vanhaa. Osa II

Aamuseltaan oli suomalaisen geokätköilijän järjestämä tapaaminen läheisessä Karlovo namestin puistossa ja pitihän sitä tietysti tukea. Sitä ennen kävin kuitenkin puiston lähellä olevalla kätköllä. Kätkö kertoi, että läheisestä talosta joutuivat aikoinaan, vuoden 1620 jälkeen, protestantit lähtemään karkumatkalle ja ne sulattivat hopeansa kalan muotoiseen muottiin ja kätkivät hopeakalan taloon. Taloa purettaessa hopea-aarre sitten löytyi.
Minä en jäänyt tapaamiseen, vaan suuntasin läheiseen ortodoksikirkkoon. Valitettavasti sen kryptasta purettiin näyttelyä juuri nyt. Minua kiinnosti tämä kätkö, koska aiheena oli laskuvarjohyppy. Toisen maailmansodan aikana Tšekkoslovakian pakolaishallitus lennätti desantteja Prahaan. Desantit murhasivat natsipäällikkö Reinhard Heydrichin 27.5.1942 onnistuneessa attentaatissa.
Google kääntää multikätkön tekstiä näin:

Heydrichiin tehdyn hyökkäyksen jälkeen Anthropoid-maihinnousuryhmän jäsenet Jan Kubiš ja Jozef Gabčík sekä muut laskuvarjomiehet onnistuivat kotimaisen vastarinnan avulla piiloutumaan natsiviranomaisilta. Ortodoksisen kirkon edustajien avulla he piiloutuivat Pyhän Nikolauksen kirkon kryptaan. Cyril ja Methodius Resslova Streetillä. Heidän piiloutumisensa aikana Lidicen kylä likvidoitiin laajan tukahduttamisen yhteydessä, sillä verukkeella oli väitetty asukkaiden ja salamurhan välinen yhteys (10. kesäkuuta 1942). Out Distance -maihinnousuryhmän jäsen Karel Čurda lähetti lausunnon Benešovin santarmiasemalle 13. kesäkuuta. Tämän jälkeen hän meni Prahaan, jossa hän yritti ottaa yhteyttä laskuvarjovarjovarjohenkilöihin kyseisessä osoitteessa, mutta hän epäonnistui. Myöhemmin 16. kesäkuuta hän raportoi Gestapolle, jossa hän antoi tietoja ihmisistä, jotka auttoivat Itä-Böömin laskuvarjojoukkoja ja vastarintaryhmiä, mikä johti muun muassa Ležákyn tuhoamiseen (24. kesäkuuta 1942). Hänen lausuntonsa perusteella Gestapo onnistui tunnistamaan laskuvarjojoukkojen piilopaikan ja 18. kesäkuuta lähes 800 sotilasta hyökkäsi Pyhän kirkkoon. Cyril ja Methodius. Kolme laskuvarjovarjomiesta sai surmansa puolustaessaan temppelin päälaivaa. Loput neljä, huolimatta tilanteen toivottomuudesta kryptassa, puolustivat itseään viimeisiin hetkiin ja viimeiseen panostukseen, jolla he päättivät elämänsä.

Multikätkön päätepisteelle mennessä näin myös Tanssivan talon läheltä:

Pääkohde oli kuitenkin Kaarlen silta, jolle kehotetaan menemään yöllä tai varhain aamulla, koska siellä on tungos, joka saa kylkiluut paukkumaan ja taskuvarkaat. Sellainen mielikuva minulla oli, että siellä on turisteja melkein enemmän kuin silta pystyy vetämään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Missä tungos ja taskuvarkaat

No, mikä tekee sillasta erikoisen, paitsi sen ikä. Sieltä on upeat näkymät ihan joka suuntaan.

Vähän toisenlainen kuva sillalta. Saaren nimi on helppo muistaa: ”Kampa”.

Sillan vanhan kaupungin päässä olevaan torniin pääsee käymään geokätköllä sadan kruunun hinnalla. Se on niin kuin maailman tunnetuimpia geokätköjä. Tosin oli niin, että aamulla tulevat saivat alennusta. Varmaan jokainen torniin jonottanut oli geokätköilijä. Mutta sitä ennen istahdin katselemaan maisemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajattelin heti, että saukko, mutta sitten toiset olivat nähneet majavan, joten se voi olla se. En tiedä.

Ei siellä edelleenkään ole paljon turakaisia.

No niin, tähänkin tuli tuo lippu. Praha oli pahemmin seonnut Ukrainaan kuin Suomi, mutta siellä olikin paljon pakolaisia Ukrainasta. Jos Putin hyökkää Suomeen, pitääkös minun katsella Suomen lippuja joka paikassa. Eikö Robert Young Pelton olekin kirjoittanut silmistä. Poliitikkojen, virkamiesten ja sotilaiden ja vastaavien katse on erilainen kuin lasten, vanhusten tai pakolaisten. Saalistajan.

Torniin johti loputon kierreportaikko. Yleensä juoksen portaat, mutta en nyt, koska jouduttiin menemään peräkanaa. Peräkanaa meni koko lössi myös kätkölle.

Sillan kupeessa on tietysti Vanha kaupunki, minne tšurahutin seuraavaksi. Sen reunoilta löysin vaatimattoman kirkon.

”Kostel svateho Martina ve zdi”. Se rakennettiin 1178-1187, eli samaan aikaan kuin Lalli ja piispa Henrik, kaupungin muuriin kiinni. Silloin tuota kutsuttiin nimellä Ujezd. Sellainen paikka on pienellä puolella. Karjalassakin on ujestit, tarkoittaa kihlakuntaa. Tšekissä ujesti on alue, jonka ympäri hevonen jaksaa päivässä juosta. Karjalassa ei voi mitenkään olla, sillä sittenhän ujestien väliin jäisi erämaata.


Franz Kafkan mekaaninen pää. Se aiheuttaa paljon keskustelua, patsaan puolesta ja sitä vastaan. Minusta kaikki nettikeskustelut pitäisi tallentaa osaksi Kafkan muistomerkkiä. Enpä nuorena Kafkaa lukiessani tiennyt, että elän kafkamaisessa dystopiamaailmassa vanhalla iälläni. Kaikki emot lukevat Kafkaa, tosin minun nuoruudessani ei ollut emoja, vaan hämyjä. Nyt Matrix on korvannut Kafkan. Matrix on esoteerinen, mutta onkohan Kafkasta esoteerista tulkintaa. No on,: ”The Esoteric Composition of Kafka’s Corpus”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeinen kätkö oli lähellä hotellia sairaalan alueella. Sairaalan alueelta kätkön etsiminen hermostutti minua. Ei Suomessa yleensä laiteta kätköjä arkoihin paikkoihin. Olin saanut koordinaatit ryhmältä. Henkilökunta antoi kyseleviä katseita minun suuntaan, niin häivyin hotellille.

Illalla oli ensimmäinen mahdollisuus Giga-alueelle ja lähdinkin odottamaan GPS-sokkelon avautumista. Mustaleppälintu lauleskeli siinä lähellä ja kuvasin sitä ahkerasti.

Mustaleppälintu on Suomessa pikkukiva, eli aina hyvä havainto. Etelämpänä se on tietysti ihan peruslintu.

GPS-sokkeloon oli aivan hirveä ryysis, kuin itävaltalaisen hiihtokeskuksen diskossa. Niin, kaksi vuotta on hurjasti desinfioitu käsiä, kuljettu fasci naaman peittona, jonotettu kioskissa niin väljästi, että jono ulottuu ulos saakka ja otettu useita rokotteita, sitten yhtenä päivänä nämä naamiaiset loppuu niin äkkiä kuin olivat alkaneetkin ja ihmiset tungeksivat taas, niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mikään ei ole muuttunut. Virus on yhä ja yhä ihmisiä kuolee. Tiede sanoo niin, se sama tiede, mihin on koko ajan vedottu. Täysin kafkamaista. Ainoa selitys on, että viranomaiset ja poliitikot ovat täysin luovuttaneet ja tajunneet, etteivät ymmärrä mistään mitään. Sen minä tajusin jo 2020.

Tähtiportissa on jakso, jossa ihmisten aivot on yhdistetty biosfääriä ylläpitävään tietokoneeseen. Koska biosfääri uhkaa luhistua, niin tietokone karkottaa yhteisöstä ihmisiä pois ja pyyhkii kaikilta lopuilta tiedot päästä, että tällainen yksilö koskaan elikään. Sellaiselta dystopialta tämä näyttää. Ihmiset ohjelmoidaan, että korona on nyt kaikkein tärkein ja sitten se unohdetaan ja nyt kaikki heiluttavat Ukrainan lippuja. Suomessa sitten vielä NATO-lippua. Kuinka tehokkaasti ihmisten ajatuksia ja kiinnostuksen kohteita ohjaillaan! Zen-viisaus on kai, että älä katso sormea, vaan katso sitä kuuta, mihin se sormi osoittaa. Minä taas katson, kenen sormi se on ja miksi se haluaa minun näkevän kuun. Siihen minulle sanotaan ”Salaliittoteoreetikko, putinisti!”, johon minä: ”Itsekö keksit?”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Vanhempia suunnistusreleitä. Astrolabista oktanttiin kaikki perustuivat pohjantähden ja maan välisen kulman määrittämiseen. Esimerkiksi Hankoniemellä pohjantähti on 60° kulmassa, siksi se on N 60°, Prahassa pohjantähti on 50° kulmassa. Matka päiväntasaajalta pohjoisnavalle on kymmenen miljoonaa metriä. Homma mutkistuu, kun mennään eteläiselle pallonpuoliskolle. Pituuspiirit ovat vaikeampia. Minä lähtisin siitä, että olisi tarkkuuskello, joka mittaisi auringon nousuajan. Tietysti tarkkuuskellot tai mitkään kellot olivat tuohon aikaan harvinaisia, jos niitä oli laisinkaan.

Illalla vielä turkinkyyhkyjä. Turkinkyyhkytkin ovat Suomessa ihan kiva havainto. Prahassa niitä on puistoissa. Sepelkyyhkytkin ovat pahasti puluuntuneet ja ehkäpä ottavat vielä pulun paikankin. Jos et pidä puluista, sepelkyyhkyjen yleistyminen on huono uutinen: ne ovat paljon isompia.

Alue olisi ollut auki iltakymmeneen saakka, mutta tarvitsin unta jaksaakseni seuraavana päivänä. Siispä hotellille.

Pitkähkö hämymuistelo:
Hämyt kuuntelivat sellaista musiikkia, millä sai erilaisen nuoren leiman. Saattoi olla jazzia, progressiivista rockia, taidepoppia, etnistä musiikkia. Vääntelin radiosta taajuuksia jonnekin Lähi-Itään saakka ja saatoin kuunnella itämaista vatsatanssimusiikkia. Mitä oudompaa, sitä enemmän se kiinnosti. Hirveä työ joidenkin levyjen hankkimisessa ja Digeliuksella Viiskulmassa vierailin usein. Sitten tuli tekno, mutta siitäkin jumiuduin kappaleihin, jotka kuulostavat kakkosneloselta pesukoneessa. Leskeydyttyäni olen musiikillisesti yhteensopimaton ihan kaikkien kanssa. Ennen leskeytymistäni olin 15 vuotta toisen hämyn kanssa kuunnellen italialaista progea ja psykedeliaa. Mutta koska Tšekki, niin olen tietysti kuunnellut myös tšekkiläistä Zeměžlučia.

.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 18 toukokuun, 2022 at 13:28

  Miten tuo Ukrainan kriisi siis Prahassa näkyi? Jopa yllättävän vähän lippuja / tai sinivalkoista väriä ylipäätään kuvien perusteella katukuvassa näyttäisi olevan. Itse sanoisin muuten tuossa yhdessä kuvassa olevan nimenomaan majavan.

  • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, 18 toukokuun, 2022 at 18:21

   Minä yritin kuvata niin, ettei niitä lippuja näkyisi ja silti niitä on. Lippuja siis oli paljon. Ehkä myös puistoissa makailevat miehet eivät olleet tšekkien omia asunnottomia, vaan ukrainalaisia pakolaisia.

 • Reply Eveliina / Reissukuume sunnuntai, 22 toukokuun, 2022 at 22:12

  Hahhah, samoja havaintoja Kaarlensillalta! Mekin odotettiin älytöntä ryysistä, mutta siellä ei meidän lisäksi ollut kuin muutama pariskunta, eli melko rauhassa saatiin olla. Me tosin saatiin osamme tsekkiläisistä ”rosvoista”, sillä meikäläistä (tai lähinnä videokameraani) jahdattiin Kaarlensillalla varsin näkyvästi – muista turisteista välittämättä ja juna-asemalla saatiin joku jengi peräämme 😀 En muista hetkeen pinkoneeni yhtä lujaa…

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi maanantai, 23 toukokuun, 2022 at 12:32

  Niin… Kaarlensilta. Kaikki siitä varoittelevat ja niin pois päin. Itse olen kahdesti siellä ollut, mutta en minä kyllä mitään järjetöntä ryysistä ole kohdannut. Ja siis ennen koronaa tämä. Minusta enemmän ryysistä on ollut torilla, sillä kellon luona.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar