Suomen suurin matkablogiyhteisö

Raotan Euroopan ovea: Praha, osa I

Sanotaan nyt reippaasti, etten ole lähtenyt massamuokkauspsykoosiin mukaan, en koronaan, en Ukrainaan, en NATOon, enkä kolmanteen maailmansotaan ja matkailuni on vaikeutunut. Minulla on toki kaksi rokotusta hankittu, en ole ollut rokotekriittinen. Kumma kyllä, en ole saanut koronaa. Minulla on synnynnäisesti ahtaat sieraimet, joten nenän tonkiminen tikulla on veristä puuhaa. Niin kauan kuin ei ole vaihtoehtoista menetelmää käytössä, en lähde moiseen nenäkidutukseen. Massamuokkauspsykoosillehan on ollut tyypillistä se, ettei ihmisten erilaisia elämäntilanteita olla otettu huomioon, koska kaikkien pitää saada tuntea se, että ollaan yhdellä, Suuren Johtajan helvettiin kiveämällä polulla ja silloin ei sovi olla ahtaita sieraimia eikä muita harmaan eri sävyjä. Ukrainasta taas sanon sen, että sodan ensimmäinen uhri on totuus ja kestää vuosia, ennen kuin sodan tosiasiat on selvitetty. Sitä ennen ei kannata hötkyillä tekemään hätäisiä tekoja, niin kuin Suomen kelvottomat päättäjät tekivät.

Geokätköily täytti 20 vuotta 2020. Vuonna 2000 GPS-teknologian tarkkuus siviileille suureni siihen pisteeseen, että saatettiin ruveta etsimään laatikoita koordinaattien avulla. Vuonna 2020 tätä ei kuitenkaan voitu juhlistaa yhteisillä tapaamisilla, koska valtiot olivat kieltäneet tapaamiset. Ensimmäinen mahdollisuus suurelle eurooppalaiselle tapaamiselle avaantui tänä vuonna. Tšekkiläiset olivat valmistelleet geokätköilyn gigatapahtumaa. Se vaatii 5000 osallistujaa. Suomalaisissa megatapahtumissa on ollut osallistujamäärät tuhannen kummankin puolin. Suomessa on pitkään haaveiltu meidän omasta gigastamme. Se vaatisi tietysti paljon mainostamista. Esimerkiksi muistan nähneeni Prahan gigatapahtuman mainoksen Suomen megatapahtumassa Inarissa.

Kun sitten Matkapojat oli tarttunut toimeen ja järjesti matkan suoraan Prahaan, tartuin tähän. Joskus ei kannata valita halvinta vaihtoehtoa, vaikka houkutus on suuri. Huomasin tarvitsevani hyvän vuoteen ja hyvät unet palautuakseni edellisen päivän kävelystä, sillä kävelyä tuli joka päivälle 8-12 kilometriä.

Koska oli järjestetty matka, niin oli sellainen kuin opastettu kaupunkikierros. Enpä ole ollut sellaisella pitkään aikaan. Madventures kehottaa tutustumaan myös pakettimatkoihin. Hyvin kehotti, sillä oppaalta sain sen oleellisen tiedon, että Prahan ratikoita on syytä varoa ja ehkä autoilijoitakin. Ukrainalaisilla, joita Prahassa oli paljon, ei löydy kunnioitusta suojatiellä liikkujaa kohtaan. Ratikoilla taas on etuajo-oikeus ihan kaikkeen verrattuna. Koko Praha oli täynnä Ukrainan lippuja paljon enemmän kuin mitä niitä näkee Suomessa. Sitä en tiedä, oliko niitä laittaneet pakolaiset vaiko paikalliset. Suhtaudun valtioihin lähtökohtaisesti kielteisesti, valtiot lähinnä kiusaavat ja riistävät alamaisiaan. Järjestelmä, jossa valtio, ammattiliitot ja yritykset ovat yhdistyneet tavallista kansalaista vastaan on nimeltään fašismi. Kaikki valtiot ovat minulle eriasteisia versioita fašismista, paitsi ehkä jokin Sveitsi. En pidä Ukrainan lipusta, mutta en pidä myöskään Suomen lipusta. Ikävä kyllä lippuja käytetään synonyymina valtion alamaisille. Prahassa näkyi paljon elämää nähneitä miehiä makaamassa suunnilleen jokaisen puiston jokaisella penkillä ja jotkut makasivat nurmikollakin. Olivatko ne niitä ukrainalaisia vai kohteleeko Tšekki näin omia alamaisiaan. Ukraina ei päästä miehiä pois, vaan haluaa ne tykinruoaksi, mutta ehkäpä nämä olivat aseorjuudesta vapautettuja.

Mitään vaaraa näistä ei ainakaan päivän valossa ollut. Minä ja itseäni huomattavasti nuoremmat naiset saattoivat kulkea puiston läpi ilman häiriötä, mutta enpä kulkisi pimeällä. Mitään pummaamista en havainnut missään.

Opastetulla kiertokäynnillä tutustuimme Prahan linnaan, minne en olisi ehkä muuten mennyt.

Tämän maiseman ääniraitaan kuului harmaapäätikka, keltahemppo, mustapääkerttu, tiltaltti ja haarapääsky. Äärimmäisenä vasemmalla sosialistisen kukoistuskauden jäänteenä televisiotorni, jossa on nykyisin kallis hotellihuone. Keltahempon ääni kuulostaa siltä, kuin lasinsiruja jauhettaisiin morttelissa. Suomessa se on etelästä levittäytyvä pikkuharvinaisuus, Prahassa taas yleinen. 

Loreto. Minulle se on maakunta Perussa, mutta se tarkoittaa esimerkiksi katolilaista Loreton sisarkuntaa, joka taas sai nimensä Loreton kaupungilta Italiassa.

Strahovin luostari

 

Alueella on talo, jossa tehtiin elokuvan ”Amadeus” kuvaukset, mutta Mozart ei asunut siinä. Mozart asui useassakin eri osoitteessa Prahassa.


Jo tässä vaiheessa oli selvää, ettei mikään aika tule riittämään Prahaan tutustumiseen pintaa syvemmältä.

Kun olimme päässeet hotellille, lepäsin hieman. Olin herännyt aamuyöstä kahdelta, koska aamulento, eikä väsyneenä voi etsiä geokätköjä. Aivot sanovat sopimuksensa irti, tulee virheitä, vaaratilanteita. Mutta kun olin levännyt, lähdin ratikkaan 22. Se on turistien suosiossa, koska se kiertelee näytellen erilaisia näkemisen arvoisia paikkoja. Tavoitteena oli kätkö ”World traveller”, missä vaadittiin kätkölöytö neljältä eri mantereelta. Kätkö oli Ladronka-puistossa. Pysäkiltä oli lyhyt matka sinne.

Juoksin portaat ylös, mutta sen jälkeen tuli toiset portaat ja vielä kolmannet. Puisto oli kukkulan päällä ja esitteli sellaisen harvinaisuuden kuin pyörätien Prahassa. Menin sitten pusikkoon, missä nollapiste oli – ja siellä oli geokätköilijöitä sitä etsimässä. Kun minun päälläni oli Docventures-paita, niin he tekivät minusta suomalaisuusoletuksen. Hekin olivat suomalaisia kätköilijöitä. He olivat lähteneet kätköilemään muuten vain Prahaan ja vasta täällä olivat saaneet tietää, että kaupungissa oli Gigatapahtuma. No, ei se mitään, he etsivät sen kätkönkin minulle. Ladronkasta palasin sitten hotellille aikaisin nukkumaan. Arvostin pehmeää vuodetta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 16 toukokuun, 2022 at 08:46

  Keväinen Praha kuulostaa mukavalta. Näkyikö siellä muuten korona rajoitusten muodossa millään tavalla, pitikö edelleen käyttä maskeja jossain? Olen jostain lukenut, että Tšekissä olisi jossain vaiheessa ollut varsin ankaratkin rajoitukset, mutta vuoden 2020 kesällä näin ei ainakaan ollut.

  • Reply Stacy Siivonen tiistai, 17 toukokuun, 2022 at 10:22

   Ei näkynyt missään. Maski oli ehkä yhdellä tuhannesta, jos niinkään monella. GPS-Mazessa jopa tungeksittiin niin kuin itävaltalaisen hiihtokeskuksen diskossa.

 • Reply Pirkko / Meriharakka perjantai, 27 toukokuun, 2022 at 09:58

  Prahassa – kuten toki monessa muussakin Euroopan vanhassa kaupungissa – riittää nähtävää ja koettavaa moneksi päiväksi ja vaikka moneksi reissuksi!
  Tuo oletuksesi muuten siitä, että koronatesti olisi hankala, saattaa olla väärä. Mekin niitä välttelimme pitkään, mutta sitten Sri Lankaan oli pakko saada negatiivinen PCR ja kävimme testissä matkatoimiston alennuksella jossain yksityisessä paikassa Ruoholahdessa ja etenkin Lasse ihmetteli jälkeenpäin, että joko se otettiin, kun ei suunnilleen huomannut, että tikku kävi nenässä.

 • Reply Martta / Martan matkassa lauantai, 28 toukokuun, 2022 at 14:21

  Omasta Prahan reissusta on kulunut jo liian monta vuotta! Viimeksi olin työporukan kanssa liikenteessä, pyörimme enimmäkseen keskustassa ja kaupoilla, tänä päivänä näkisin mieluusti paljon muita juttuja. Opastettu kierros ei kuulosta yhtään pöllömmältä, huikea kuva tuolta linnalta, siellä olisi kiva päästä käymään.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar