Suomen suurin matkablogiyhteisö

New Bike Day

Oli aika hankkia uusi pyörä pyörätalliini. Koska olen keventynyt, voin ajaa kevyemmälle ihmiselle suunnitellulla pyörällä. Sellainen on, täsmällisemmin sanottuna, gravel-pyörä eli suomalaisittain ”kräveli”. Sorateitä ja hiekkateitähän Suomessa ei tarvitse varta vasten ruveta etsimään, vaan oikeammin pelkkään asfalttikäyttöön parhaiten sopiva maantiepyörä ei vastaa minun tarpeitani.

Nyt on meneillään globaali pula polkupyöristä, mutta pitkällisen vatvomisen jälkeen onnistuin löytämään itselleni sopivan pyörän Turun Länsikeskuksesta. Turun rautatieasemalta sinne on parin mailin kävely. Luonnollisesti kävin matkalla muutamalla geokätköllä.

Sain pyörän mukaan nopeasti ja vielä penkki säädettynä minulle sopivaksi. Turku on surkea kaupunki ajaa pyörällä ja senkin takia olin ajatellut pyöräillä vähän väljemmille vesille ja sellaiseksi valikoitui Rusko Raision takana. Raisiossahan olen pyöräillyt jo aiemmin.

Ruskoon menee suora tie Turun lentokentän vieritse. Ruskon kirkonkylässä poikkean sitten kirkolle.

Krävelipyörä ja Ruskon kirkko.

Ruskon kirkonmäki muodostaa keskiajalta periytyvän kirkkoympäristön Ruskonjokilaaksossa. Korkealla mäellä, keskiaikaisen asiakirjan mukaan ”in monte Ruscho” sijaitseva kivikirkko kuuluu Suomen pienimpiin. RKY

Täällä kulkeepi pyhiinvaellusreitti ja jotakuinkin samaa reittiä, mitä olin kulkenut Turusta. Jotkut kunnioittavat perinnettä kulkemalla sen jalkapatikassa. Pyhän Henrikin tie jatkaa täältä Nousiaisiin (kartta) ja aina Kokemäelle saakka (kartta).
Huomasin, että olen täällä ollut aiemminkin geokätköllä, mutta niin hätäisesti, ettei jäänyt muistikuvaa eikä muutakaan kuvaa. Ruskon kunnassa olen seikkaillut myös kunnan pohjoisimmassa päädyssä, missä on Kurjenrahkan kansallispuisto.

Kirkko oli auki ja menin sisälle ottamaan kuvia. Vasta kuvatessani huomasin, että hautajaisten päähenkilö oli paikalla. Lähdin pois ennen kuin rupesi tulemaan hautajaisvieraita.
Harvassa kirkossa on kaappikelloa, ihmiset kuitenkin tuppaavat kirkossa katselemaan kelloa muutenkin.

Lähdin sitten menemään takaisin ja poimin matkan varrelta jokuisen kätkön. Aivan erityisesti kiipesin Sikovuorelle. Metsät siellä oli revitty kappaleiksi, niin kuin nykyiseen ”metsänhoitoon” kuuluu ja kulku oli vaivalloista, kun vuori oli vielä lohkareinenkin. Ylhäältä paljastui kuitenkin näköala Turun lentokentälle.

Ajoin takaisin Turkuun, missä geokätköilin vielä lisää. Junat olivat melkoisen täynnä. Oli jälleen hyvä, että olin varannut paikan pyörälle etukäteen, vaikka jouduinkin odottelemaan parisen tuntia ihan turhaan.

Seuraavalla reissulla voisi kokeilla ajamista jonnekin Kaarinan suuntaan, vaikka en tykkää ajaa Turun keskustassa laisinkaan. Isot pojat puhuvat, että tulee uuden pyörän krapula pian, mutta en kokenut sellaista ollenkaan. Pikemminkin olen oikein tyytyväinen pyörääni. Ehkäpä isot pojat lataavat enemmän seteleitä pöytään, niin niillä on korkeammat odotukset pyörien suhteen. Keskihintainen pyörä siis tuo enemmän onnellisuutta kuin kallis pyörä. Eihän kallista pyörää uskalla edes ajaa.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 19 syyskuun, 2021 at 14:31

  Uuden pyörän tarve on itsellänikin. Yllättävän vaikea päätös ensinnäkin jo se, että minkätyylinen pyörä olisi itselleni sopivin. Ehkäpä päädyn jonkinlaiseen ”yleispyörään, jolla pystyy ajamaan niin kaupungissa ja maanteillä kuin jossain määrin myös maastossa.

  • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, 22 syyskuun, 2021 at 05:57

   Onneksi yleispyöriä on paljon. Sellaisia ovat hybridit tai gravelit. Jotkut ovat pitäneet sellaisena maastopyörää, mikä kuitenkin on turhan raskas maantiellä.

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, 20 syyskuun, 2021 at 16:35

  Hahhah, voin niin samaistua tuohon, että Turussa on inhottava pyöräillä 😀 Ainakin itsestäni tuntui, että olin aina joko kävelijöiden tai pyöräilijöiden tiellä tai silmätikkuna, ihan sama mitä tein tai olin tekemättä 😀

  Kaarinassa taas on jo ”väljempää” ja täten kivempi pyöräillä 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, 20 syyskuun, 2021 at 19:17

  Onnea uudelle pyörälle! Minulla on kohta kait 20 vuotta vanha 7-vaihteinen pyörä – jota toki on huollettu aina silloin tällöin perusteellisemminkin – ja aina välillä on käynyt mielessä sen vaihtaminen uudempaan, mutta toisaalta tuollaisilla max 25 km lenkeillä tuokin riittää ja tuntuu, että tämä on turvallinen valinta sikäli, ettei se varmaan enää ole yhdenkään varkaan mieleen. Uudella pyörällä voisi olla muitakin ottajia … valitettavasti!

 • Reply Maarit - niceMatkaaja tiistai, 21 syyskuun, 2021 at 18:41

  En voinut kuin nauraa sille, että hautajaisten päävieras oli paikalla… Mutta mitäs jättivät ovet auki, kaiken maailman kulkureita voi tupsahtaa sisään. Pyöräillessä siis näkee sellaistakin, mitä ei pitäisi nähdä. Tämän olen todistanut monesti itsekin. Oma filoni on tosin niin vanha ja raskas polkea, ettei sillä viitsi 10 kilometriä pitempää reittiä taittaa. Mutta onneksi reissussa voi hypätä lainapyörän selkään. Eivät nekään priimoja ole, mutta pääsee kätsästi paikasta toiseen.

 • Reply Mari / kodinvaihtaja keskiviikko, 22 syyskuun, 2021 at 21:29

  Ja tuo kaappikello. Kyllä erikoista. Lyököhän se tasatunnein?😂. Mitenkähän on kirkkoon päätynyt, varmaan on joku selkeä tarina kellolla?!😳

 • Reply Terhi keskiviikko, 22 syyskuun, 2021 at 21:43

  Kallista pyörää uskaltaa kyllä ajaa, mutta sitä ei uskalla jättää yksin mihinkään vahvoinkaan lukoin köytettynä. Parempi vaan pitää matalaa profiilia ja ajaa sillä keskivertopyörällä.
  Olen kyllä pyöräillyt paljon Turussa, onhan se vanha kotikaupunkini, keskustan pyörätiet ovat surkeita, täytyy mennä vähän ulkopuolelle, mutta eihän se suinkaan haittaa mikäli geokätköjä etsii.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I visited. Create your own travel map
  I visited 24 countries of the United Nations (12.4%) out of 193.
  Create your own travel map .

  ParisRio

  ParisRio - Matka-aiheiset blogit kartalla. Yli 40 matkabloggaajan kirjoitukset maittain.

  virallinen seikkailijatar

  virallinen seikkailijatar